Sveto Trojstvo

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Nisam. Objasnio i zašto.

Jesi. Odbacio si JEllenin nauk. Postao si otpadnik od otpadnice, desetorostruko veći od nje. Evo:

Eto bezimena, ja sve ovo navedoh u prilog tvrdnji da Isus nema drugu prirodu(i istorijski dokazano da je to najstarija vera) jer kao što rekoh juče, ako ima dve prirode onda nije umro.

Apostol nam skreće pozornost s nas samih na Začetnika našega spasenja. On nam pokazuje svoje dvije prirode, božansku i ljudsku... Dobrovoljno je uzeo ljudsku prirodu. Bio je to Njegov vlastiti čin i uz Njegov vlastiti pristanak. …. On je bio Bog dok je bio na zemlji, ali se lišio Božjeg oblika i uzeo oblik čovjeka. Hodao je zemljom kao čovjek. (Ellen White, The Review and Herald, 5. srpnja 1887.)

Krist je imao dvije prirode, prirodu čovjeka i prirodu Boga. U NJEMU SU SE SPOJILI BOŽANSTVO I ČOVJEČNOST. Na Njegovom posredničkom djelu stoji nada svijeta koji propada. (Ellen White, Ms94-1899.47)

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Imaš pravo da sam sebe tako ubeđuješ. Da li ja treba da ti protivrečim? Ne, po tebi sam odbacio. Ali to je tvoje mišljenje. Poštujem.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Imaš pravo da sam sebe tako ubeđuješ. Da li ja treba da ti protivrečim? Ne, po tebi sam odbacio. Ali to je tvoje mišljenje. Poštujem.

Nema gore moga mišljenja, tvoje riječi te razotkrivaju kao “otpadnika od otpadnice Ellen White”. :) Evo još jednom:

Eto bezimena, ja sve ovo navedoh u prilog tvrdnji da Isus nema drugu prirodu(i istorijski dokazano da je to najstarija vera) jer kao što rekoh juče, ako ima dve prirode onda nije umro.

Apostol nam skreće pozornost s nas samih na Začetnika našega spasenja. On nam pokazuje svoje dvije prirode, božansku i ljudsku... Dobrovoljno je uzeo ljudsku prirodu. Bio je to Njegov vlastiti čin i uz Njegov vlastiti pristanak. …. On je bio Bog dok je bio na zemlji, ali se lišio Božjeg oblika i uzeo oblik čovjeka. Hodao je zemljom kao čovjek. (Ellen White, The Review and Herald, 5. srpnja 1887.)

Krist je imao dvije prirode, prirodu čovjeka i prirodu Boga. U NJEMU SU SE SPOJILI BOŽANSTVO I ČOVJEČNOST. Na Njegovom posredničkom djelu stoji nada svijeta koji propada. (Ellen White, Ms94-1899.47)

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Naravno, odražavao je Božiji karakter savršeno. 'Bog' u telu i po Bibliji i po Elen Vajt prosto znači 'Bog (karakterno) u telu čoveka'.
Fizički je to samo' telo'. Tu nema dvojbi.
“Ovaj čovjek [školski učitelj] možda nije znao koja je naša vjera po ovom pitanju, ali nije ostao u neznanju. Bio je obaviješten da ne postoji narod na zemlji koji se čvršće drži istine o Kristovoj preegzistenciji od adventista.” (Ellen G. White, Review and Herald, 5. prosinca 1893., 'Apel za australazijsko polje)

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
“Ovaj čovjek [školski učitelj] možda nije znao koja je naša vjera po ovom pitanju, ali nije ostao u neznanju. Bio je obaviješten da ne postoji narod na zemlji koji se čvršće drži istine o Kristovoj preegzistenciji od adventista.” (Ellen G. White, Review and Herald, 5. prosinca 1893., 'Apel za australazijsko polje)

Naravo, ne treba mešati ideju preegzistencije i Božanstva. Čak i sa preegzistencijom ne znači da se radi o Božanskoj preegzistenciji. Preezistencija u smislu postojanja (to možemo raspravljati da li je ima ili ne) za Hrista ali što se pitanja same fizičke prirode tiče, iz spisa Elen Vajt u njihovom kontekstu se zaključuje da se radi o Božanskom karakteru.

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Božja ljubav prema svijetu nije se očitovala zato što je poslao svoga Sina, nego zato što je ljubio svijet, poslao je svog Sina u svijet da božanstvo obučeno u čovječanstvo dotakne čovječanstvo, dok se božanstvo drži beskonačnosti. Iako je grijeh proizveo jaz između čovjeka i njegovog Boga, božanska je dobrohotnost dala plan za premošćivanje tog jaza. I koji je materijal koristio? Dio Sebe. ” (Ellen G. White, pismo 38a 1890, J. S. Washburnu, 18. rujna 1890.)

Znala je Ellena tko čuva spise Biblije znao je to i Martin Luther.

vegetarijanka katolkinja koja je živjela životom zdravstvene reforme sasvim prirodno i kojoj je ona priznala da se ne drži toga ( što je za pohvalu - mislim na iskrenost) je bila njen nedosanjani san

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
, poslao je svog Sina u svijet da božanstvo obučeno u čovječanstvo dotakne čovječanstvo, dok se božanstvo drži beskonačnosti. Iako je grijeh proizveo jaz između čovjeka i njegovog Boga ” (Ellen G. White, pismo 38a 1890, J. S. Washburnu,
18. rujna 1890.)

Karakterno. Čoveštvo je ono što se odnosi na greh, grešne pobude, slabost tela. Božansko je ono što je savršeno, ušlo je u telo slabo.

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
to su tvoje wishful thinking kako bi tvoji frendovi Ameri rekli :) ili ti po naški puste tlapnje, napisala bi karakter.

nego reci mi Jovane, onako prijateljski, koliko si originalnih spisa na engleskom jeziku pročitao od Ellen White?

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Ok ne moraš mi na to odgovoriti i ispričavam se ako je bilo to neugodno pitanje
..
ali mogao bi ipak odgovoriti na ovo pitanje ako si ti na tom nivou s Isusom da li si oživio kojeg mrtvog čovjeka?

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
nego reci mi Jovane, onako prijateljski, koliko si originalnih spisa na engleskom jeziku pročitao od Ellen White?

Nisam čitao na engleskom nijedan. Ali sve što se postavi da se proveriti, šta piše, kakav je kontekst.

I naravno, da se razmemo. Niko ne treba na osnovu mojih reči da prosuđuje. Svako to treba da proveri a validnost tvrdnji se utvrđuje na osnovu sučeljavanja izjava.

Ali kod Elen se može videti pravilo(opet neka i ovu tvrdnju svako za sebe proveri) da pod izrazom "božanstvo" misli na karakter tj. da razdvaja izraz Svemoćni Bog(prirodu) od "Božanstvo"(karakterne osobine).

Evo još jednom teksta gde se to pravilo jasno može videti:

"Čovek Isus Hristos nije bio Gospod Bog Svemoćni,(nije Bog) a ipak su Hristos i Otac jedno..Božanstvo nije potonulo u agonizujućoj torturi Golgote," E. G. White, Manuscript 140, 1903

Božanstvo poseduje Hristos koji nije Svemoćni Bog. To Božanstvo kaže nije potonulo. Da li vidiš kako ona ovde jasno razdvaja izraz "božanstvo" i "Svemoćni Bog" (Bog po prirodi)

Natrag