Jovan Prezviter, Duh Sveti je treće lice Božanstva, izvoli i lijepo pročitaj što piše tvoj adventist o tome:
A. T. Jones, Medicinski misionar stranica 98, 1907
KRŠĆANSTVO u svemu što po sebi jest, promišlja samo Osobu. Svoje podrijetlo ima samo u Osobi. Dolazi ljudima samo od osobe. Daje ga samo Osoba. U vjernicima ga podržava i održava samo Osoba.
Kršćanska odanost, dakle, jest i može biti samo odanost toj Osobi. Odanost kršćana nikada ne može biti nikome, a još manje bilo kojoj stvari, osim samo toj jednoj Osobi. A ta osoba je Bog – Bog, u Kristu, po Duhu Svetom i po njemu.
Kršćanska odanost, dakle, jest i može biti samo odanost toj Osobi. Odanost kršćana nikada ne može biti prema bilo kome, a još manje prema bilo čemu, osim samo toj jednoj Osobi. A ta je Osoba Bog – Bog, u Kristu, kroz i po Duhu Svetome.
Bog je osoba - živa, inteligentna osoba: osoba koja razmišlja, koja voli, koja sažalijeva, koja govori, koja je dobra, koja je istinita, koja je vjerna, koja ulazi u savez s ljudima, i koja drži savez i milost ljudima zauvijek.
A Krist Isus je osoba. U ovom osobnom Kristu osobni se Bog očituje svijetu i osobno obznanjuje vjernicima. Krist, bio je osoba prije nego je došao na svijet; da, on je bio osoba prije nego što je svijet postojao. Bio je Božja osoba prije nego što je svijet postojao; a što se tiče Božje osobe, on je "bio Riječ," i rekao je riječ koja je stvorila svijet i sve svjetove. Ta ista Osoba koja je bila prije svijeta i koja je stvorila svijet i stvorila čovjeka, došla je na svijet i k čovjeku. Bio je osoba u svijetu i s čovječanstvom. U toj istoj osobi napustio je svijet i uzašao na nebo i k osobnom Bogu neba. U toj istoj Osobi, i kako je ta ista Osoba proslavljena, on je s desne strane prijestolja osobnog Boga na Nebu.
I u ovoj istoj Osobi, i kako je ta ista Osoba proslavljena, on uskoro ponovno raste u svoj slavi da proslavi i odnese sebi i osobnom Bogu slave, sve koji su njegovi osobnom vjerom po vlastitom osobnom izboru.
I Duh Sveti je osoba. Ovu veliku istinu ne prepoznaje, dapače u nju ne vjeruje, više od vrlo malog broja kršćana. Jer svatko zna da se gotovo uvijek, s vrlo, vrlo rijetkim iznimkama, kršćani pozivaju na Duha Svetoga i o njemu govore kao na "to".
Ali riječ "to" nikada se ne odnosi na osobu. Riječ "to", u samom geniju našeg jezika, odnosi se samo na stvari, nikada na osobe; na stvari nežive tvari, kao kamen, konj, drvo; ili stvarima koncepta, ili iskustva, kao prostor, visina, širina, mir, radost, tuga, dojam, utjecaj. Ali Duh Sveti nije ništa od toga: Duh Sveti nije utjecaj; niti dojam, ni mir, ni radost, ni bilo što. Duh Sveti daje mir i daje radost, uvjerava u tuzi, ostavlja dojam, vrši utjecaj; ali Duh Sveti nije ništa od toga, niti bilo koja druga stvar.
Ne, zauvijek ne! Duh Sveti je Osoba, vječno božanska Osoba. I uvijek ga se mora prepoznavati i govoriti o njemu kao o osobi, ili ga se istinski ne priznaje niti se o njemu uopće govori.
Pogledajte kako je Sveto pismo jasno i naglašeno iznijelo ovu istinu da je Duh Sveti samo Osoba: i kako bismo pomogli čitatelju da vidi ovu istinu, tiskat ćemo velikim slovima kurziv, riječi koje označavaju Duha Svetoga:—
Ivan 14:16, 17: “Ja ću moliti Oca, i on će vam dati drugog tješitelja da ON ostane s vama zauvijek; čak i Duh istine; KOGA svijet ne može primiti jer GA (svijet) ne vidi, niti GA poznaje; ali vi poznajete NJEGA; jer ON prebiva s vama i bit će u vama
Ivan 14:26: “Tješitelj, Duh Sveti, KOGA će Otac poslati u moje ime, ON će vas poučiti o svemu i podsjetiti vas na sve što sam vam rekao.”
Ivan 15:26: “Kad dođe Utješitelj, KOGA ću vam poslati od Oca, točnije Duh Istine, koji (KOJI, Revidirana verzija i drugi) dolazi od Oca, ON će svjedočiti za mene.”
Ivan 6:7-15: “Ako ja ne odem, Utješitelj neće doći k vama; A kada ON dođe, ON će ukoriti svijet od grijeha, i od pravednosti, i od suda.) ... Imam vam još mnogo toga za reći, ali to sada ne možete podnijeti. Međutim, kada ON, Duh Istine, dođe, ON će vas voditi u svu istinu; jer ON neće govoriti za SEBE; ali što god ON čuje, to će ON govoriti; i ON će vam pokazati stvari koje dolaze. ON će me proslaviti; jer ON će primiti od mojega i pokazat će vam. Sve što ima Otac moje je; stoga, rekao sam, da će ON uzeti od mojega i pokazat će vam.”
Tako u kratkom razmaku od nekoliko redaka Gospodin Isus govori dvadeset i četiri puta o Duhu Svetom kao osobi; i ne govori o njemu ni na koji drugi način osim onog koji na grčkom označava doslovno "tu osobu tamo".
Ipak, to nije svojstveno Novom zavjetu. David je rekao: "Duh je Gospodnji govorio preko mene, a NJEGOVA riječ bila je na mom jeziku." [sic.] 2. Samuelova 23:2.
Imajte na umu da ova potonja riječ uvodi još jedan element osobnosti - "Duh Gospodnji je govorio." To je također rečeno o Duhu Svetomu u Novom zavjetu. Čitati:-
“Tada je Duh rekao Filipu: Priđi i pridruži se ovim kolima.” Djela apostolska 8:29.
“Duh Sveti reče: Odvojite me Barnabu i Savla za djelo na koje sam ih pozvao.” Djela apostolska 13:2.
“Kako Sveti Duh kaže.” Hebrejima 3:7.
Dobro je rekao Duh Sveti po proroku Izaiji.” Djela apostolska 28:25.
Stoga Sveto pismo savršeno razjašnjava istinu da je Duh Sveti nitko drugi nego živa, božanska i vječna osoba koja govori. Baš kao što je Krist osoba i kao što je Bog osoba. Doista, Isus govori o Duhu Svetom da izlazi od Oca, baš kao što govori o sebi da izlazi od Oca.
O sebi Isus kaže: “Izišao sam i došao od Boga.” Ivan 8:4 Za Duha Svetoga, Isus kaže da "proizlazi od Oca". Ivan 15:26.
Stoga, da budemo dosljedni, oni ljudi koji ustraju u govoru o Duhu Svetom kao o "tome", također bi trebali govoriti o Kristu kao "tome", a o Bogu kao "tomu". Ali kao što bilo tko govori o Bogu kao ON i o Kristu kao ON, on također mora govoriti o Duhu Svetom kao ON.
MEDM 27. ožujka 1907., stranica 98.22
Svako dobro!