Sveto Trojstvo

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Uf jadan Prescott sad ga i ja nepravedno optuži nije pio, već je *bio hehe prihvaćen jer Ellena nije bila bully, to je netko drugi imao te tendencije (zlostavljačke). Znate ono kad kažu izvana drag iznutra crni vrag :) no bolje da šutim o tome, Radi se o antitrinitarcu, ali mislim da to nema veze s tim, već je stvar nečijeg karaktera

Jednostavno više se nitko ne boji Boga ...
svako svakog mrzi i podmeće nogu :( ovo je zaista kraj vremena

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Jovan Prezviter, Duh Sveti je treće lice Božanstva, izvoli i lijepo pročitaj što piše tvoj adventist o tome:

A. T. Jones, Medicinski misionar stranica 98, 1907

KRŠĆANSTVO u svemu što po sebi jest, promišlja samo Osobu
. Svoje podrijetlo ima samo u Osobi. Dolazi ljudima samo od osobe. Daje ga samo Osoba. U vjernicima ga podržava i održava samo Osoba.
Kršćanska odanost, dakle, jest i može biti samo odanost toj Osobi. Odanost kršćana nikada ne može biti nikome, a još manje bilo kojoj stvari, osim samo toj jednoj Osobi. A ta osoba je Bog – Bog, u Kristu, po Duhu Svetom i po njemu.

Kršćanska odanost, dakle, jest i može biti samo odanost toj Osobi. Odanost kršćana nikada ne može biti prema bilo kome, a još manje prema bilo čemu, osim samo toj jednoj Osobi. A ta je Osoba Bog – Bog, u Kristu, kroz i po Duhu Svetome.

Bog je osoba - živa, inteligentna osoba: osoba koja razmišlja, koja voli, koja sažalijeva, koja govori, koja je dobra, koja je istinita, koja je vjerna, koja ulazi u savez s ljudima, i koja drži savez i milost ljudima zauvijek.

A Krist Isus je osoba. U ovom osobnom Kristu osobni se Bog očituje svijetu i osobno obznanjuje vjernicima. Krist, bio je osoba prije nego je došao na svijet; da, on je bio osoba prije nego što je svijet postojao. Bio je Božja osoba prije nego što je svijet postojao; a što se tiče Božje osobe, on je "bio Riječ," i rekao je riječ koja je stvorila svijet i sve svjetove. Ta ista Osoba koja je bila prije svijeta i koja je stvorila svijet i stvorila čovjeka, došla je na svijet i k čovjeku. Bio je osoba u svijetu i s čovječanstvom. U toj istoj osobi napustio je svijet i uzašao na nebo i k osobnom Bogu neba. U toj istoj Osobi, i kako je ta ista Osoba proslavljena, on je s desne strane prijestolja osobnog Boga na Nebu.
I u ovoj istoj Osobi, i kako je ta ista Osoba proslavljena, on uskoro ponovno raste u svoj slavi da proslavi i odnese sebi i osobnom Bogu slave, sve koji su njegovi osobnom vjerom po vlastitom osobnom izboru.

I Duh Sveti je osoba. Ovu veliku istinu ne prepoznaje, dapače u nju ne vjeruje, više od vrlo malog broja kršćana. Jer svatko zna da se gotovo uvijek, s vrlo, vrlo rijetkim iznimkama, kršćani pozivaju na Duha Svetoga i o njemu govore kao na "to".

Ali riječ "to" nikada se ne odnosi na osobu. Riječ "to", u samom geniju našeg jezika, odnosi se samo na stvari, nikada na osobe; na stvari nežive tvari, kao kamen, konj, drvo; ili stvarima koncepta, ili iskustva, kao prostor, visina, širina, mir, radost, tuga, dojam, utjecaj. Ali Duh Sveti nije ništa od toga: Duh Sveti nije utjecaj; niti dojam, ni mir, ni radost, ni bilo što. Duh Sveti daje mir i daje radost, uvjerava u tuzi, ostavlja dojam, vrši utjecaj; ali Duh Sveti nije ništa od toga, niti bilo koja druga stvar.
Ne, zauvijek ne! Duh Sveti je Osoba, vječno božanska Osoba. I uvijek ga se mora prepoznavati i govoriti o njemu kao o osobi, ili ga se istinski ne priznaje niti se o njemu uopće govori.
Pogledajte kako je Sveto pismo jasno i naglašeno iznijelo ovu istinu da je Duh Sveti samo Osoba: i kako bismo pomogli čitatelju da vidi ovu istinu, tiskat ćemo velikim slovima kurziv, riječi koje označavaju Duha Svetoga:—

Ivan 14:16, 17: “Ja ću moliti Oca, i on će vam dati drugog tješitelja da ON ostane s vama zauvijek; čak i Duh istine; KOGA svijet ne može primiti jer GA (svijet) ne vidi, niti GA poznaje; ali vi poznajete NJEGA; jer ON prebiva s vama i bit će u vama

Ivan 14:26: “Tješitelj, Duh Sveti, KOGA će Otac poslati u moje ime, ON će vas poučiti o svemu i podsjetiti vas na sve što sam vam rekao.”

Ivan 15:26: “Kad dođe Utješitelj, KOGA ću vam poslati od Oca, točnije Duh Istine, koji (KOJI, Revidirana verzija i drugi) dolazi od Oca, ON će svjedočiti za mene.”

Ivan 6:7-15: “Ako ja ne odem, Utješitelj neće doći k vama; A kada ON dođe, ON će ukoriti svijet od grijeha, i od pravednosti, i od suda.) ... Imam vam još mnogo toga za reći, ali to sada ne možete podnijeti. Međutim, kada ON, Duh Istine, dođe, ON će vas voditi u svu istinu; jer ON neće govoriti za SEBE; ali što god ON čuje, to će ON govoriti; i ON će vam pokazati stvari koje dolaze. ON će me proslaviti; jer ON će primiti od mojega i pokazat će vam. Sve što ima Otac moje je; stoga, rekao sam, da će ON uzeti od mojega i pokazat će vam.”

Tako u kratkom razmaku od nekoliko redaka Gospodin Isus govori dvadeset i četiri puta o Duhu Svetom kao osobi; i ne govori o njemu ni na koji drugi način osim onog koji na grčkom označava doslovno "tu osobu tamo".

Ipak, to nije svojstveno Novom zavjetu. David je rekao: "Duh je Gospodnji govorio preko mene, a NJEGOVA riječ bila je na mom jeziku." [sic.] 2. Samuelova 23:2.

Imajte na umu da ova potonja riječ uvodi još jedan element osobnosti - "Duh Gospodnji je govorio." To je također rečeno o Duhu Svetomu u Novom zavjetu. Čitati:-

“Tada je Duh rekao Filipu: Priđi i pridruži se ovim kolima.” Djela apostolska 8:29.

“Duh Sveti reče: Odvojite me Barnabu i Savla za djelo na koje sam ih pozvao.” Djela apostolska 13:2.

“Kako Sveti Duh kaže.” Hebrejima 3:7.

Dobro je rekao Duh Sveti po proroku Izaiji.” Djela apostolska 28:25.

Stoga Sveto pismo savršeno razjašnjava istinu da je Duh Sveti nitko drugi nego živa, božanska i vječna osoba koja govori. Baš kao što je Krist osoba i kao što je Bog osoba. Doista, Isus govori o Duhu Svetom da izlazi od Oca, baš kao što govori o sebi da izlazi od Oca.

O sebi Isus kaže: “Izišao sam i došao od Boga.” Ivan 8:4 Za Duha Svetoga, Isus kaže da "proizlazi od Oca". Ivan 15:26.

Stoga, da budemo dosljedni, oni ljudi koji ustraju u govoru o Duhu Svetom kao o "tome", također bi trebali govoriti o Kristu kao "tome", a o Bogu kao "tomu". Ali kao što bilo tko govori o Bogu kao ON i o Kristu kao ON, on također mora govoriti o Duhu Svetom kao ON.

MEDM 27. ožujka 1907., stranica 98.22

Svako dobro!

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Jovan Prezviter, Duh Sveti je treće lice Božanstva, izvoli i lijepo pročitaj što piše tvoj adventist o tome:

A. T. Jones, Medicinski misionar stranica 98, 1907

KRŠĆANSTVO u svemu što po sebi jest, promišlja samo Osobu
. Svoje podrijetlo ima samo u Osobi. Dolazi ljudima samo od osobe. Daje ga samo Osoba. U vjernicima ga podržava i održava samo Osoba.
Kršćanska odanost, dakle, jest i može biti samo odanost toj Osobi. Odanost kršćana nikada ne može biti nikome, a još manje bilo kojoj stvari, osim samo toj jednoj Osobi. A ta osoba je Bog – Bog, u Kristu, po Duhu Svetom i po njemu.

Kršćanska odanost, dakle, jest i može biti samo odanost toj Osobi. Odanost kršćana nikada ne može biti prema bilo kome, a još manje prema bilo čemu, osim samo toj jednoj Osobi. A ta je Osoba Bog – Bog, u Kristu, kroz i po Duhu Svetome.

Bog je osoba - živa, inteligentna osoba: osoba koja razmišlja, koja voli, koja sažalijeva, koja govori, koja je dobra, koja je istinita, koja je vjerna, koja ulazi u savez s ljudima, i koja drži savez i milost ljudima zauvijek.

A Krist Isus je osoba. U ovom osobnom Kristu osobni se Bog očituje svijetu i osobno obznanjuje vjernicima. Krist, bio je osoba prije nego je došao na svijet; da, on je bio osoba prije nego što je svijet postojao. Bio je Božja osoba prije nego što je svijet postojao; a što se tiče Božje osobe, on je "bio Riječ," i rekao je riječ koja je stvorila svijet i sve svjetove. Ta ista Osoba koja je bila prije svijeta i koja je stvorila svijet i stvorila čovjeka, došla je na svijet i k čovjeku. Bio je osoba u svijetu i s čovječanstvom. U toj istoj osobi napustio je svijet i uzašao na nebo i k osobnom Bogu neba. U toj istoj Osobi, i kako je ta ista Osoba proslavljena, on je s desne strane prijestolja osobnog Boga na Nebu.
I u ovoj istoj Osobi, i kako je ta ista Osoba proslavljena, on uskoro ponovno raste u svoj slavi da proslavi i odnese sebi i osobnom Bogu slave, sve koji su njegovi osobnom vjerom po vlastitom osobnom izboru.

I Duh Sveti je osoba. Ovu veliku istinu ne prepoznaje, dapače u nju ne vjeruje, više od vrlo malog broja kršćana. Jer svatko zna da se gotovo uvijek, s vrlo, vrlo rijetkim iznimkama, kršćani pozivaju na Duha Svetoga i o njemu govore kao na "to".

Ali riječ "to" nikada se ne odnosi na osobu. Riječ "to", u samom geniju našeg jezika, odnosi se samo na stvari, nikada na osobe; na stvari nežive tvari, kao kamen, konj, drvo; ili stvarima koncepta, ili iskustva, kao prostor, visina, širina, mir, radost, tuga, dojam, utjecaj. Ali Duh Sveti nije ništa od toga: Duh Sveti nije utjecaj; niti dojam, ni mir, ni radost, ni bilo što. Duh Sveti daje mir i daje radost, uvjerava u tuzi, ostavlja dojam, vrši utjecaj; ali Duh Sveti nije ništa od toga, niti bilo koja druga stvar.
Ne, zauvijek ne! Duh Sveti je Osoba, vječno božanska Osoba. I uvijek ga se mora prepoznavati i govoriti o njemu kao o osobi, ili ga se istinski ne priznaje niti se o njemu uopće govori.
Pogledajte kako je Sveto pismo jasno i naglašeno iznijelo ovu istinu da je Duh Sveti samo Osoba: i kako bismo pomogli čitatelju da vidi ovu istinu, tiskat ćemo velikim slovima kurziv, riječi koje označavaju Duha Svetoga:—

Ivan 14:16, 17: “Ja ću moliti Oca, i on će vam dati drugog tješitelja da ON ostane s vama zauvijek; čak i Duh istine; KOGA svijet ne može primiti jer GA (svijet) ne vidi, niti GA poznaje; ali vi poznajete NJEGA; jer ON prebiva s vama i bit će u vama

Ivan 14:26: “Tješitelj, Duh Sveti, KOGA će Otac poslati u moje ime, ON će vas poučiti o svemu i podsjetiti vas na sve što sam vam rekao.”

Ivan 15:26: “Kad dođe Utješitelj, KOGA ću vam poslati od Oca, točnije Duh Istine, koji (KOJI, Revidirana verzija i drugi) dolazi od Oca, ON će svjedočiti za mene.”

Ivan 6:7-15: “Ako ja ne odem, Utješitelj neće doći k vama; A kada ON dođe, ON će ukoriti svijet od grijeha, i od pravednosti, i od suda.) ... Imam vam još mnogo toga za reći, ali to sada ne možete podnijeti. Međutim, kada ON, Duh Istine, dođe, ON će vas voditi u svu istinu; jer ON neće govoriti za SEBE; ali što god ON čuje, to će ON govoriti; i ON će vam pokazati stvari koje dolaze. ON će me proslaviti; jer ON će primiti od mojega i pokazat će vam. Sve što ima Otac moje je; stoga, rekao sam, da će ON uzeti od mojega i pokazat će vam.”

Tako u kratkom razmaku od nekoliko redaka Gospodin Isus govori dvadeset i četiri puta o Duhu Svetom kao osobi; i ne govori o njemu ni na koji drugi način osim onog koji na grčkom označava doslovno "tu osobu tamo".

Ipak, to nije svojstveno Novom zavjetu. David je rekao: "Duh je Gospodnji govorio preko mene, a NJEGOVA riječ bila je na mom jeziku." [sic.] 2. Samuelova 23:2.

Imajte na umu da ova potonja riječ uvodi još jedan element osobnosti - "Duh Gospodnji je govorio." To je također rečeno o Duhu Svetomu u Novom zavjetu. Čitati:-

“Tada je Duh rekao Filipu: Priđi i pridruži se ovim kolima.” Djela apostolska 8:29.

“Duh Sveti reče: Odvojite me Barnabu i Savla za djelo na koje sam ih pozvao.” Djela apostolska 13:2.

“Kako Sveti Duh kaže.” Hebrejima 3:7.

Dobro je rekao Duh Sveti po proroku Izaiji.” Djela apostolska 28:25.

Stoga Sveto pismo savršeno razjašnjava istinu da je Duh Sveti nitko drugi nego živa, božanska i vječna osoba koja govori. Baš kao što je Krist osoba i kao što je Bog osoba. Doista, Isus govori o Duhu Svetom da izlazi od Oca, baš kao što govori o sebi da izlazi od Oca.

O sebi Isus kaže: “Izišao sam i došao od Boga.” Ivan 8:4 Za Duha Svetoga, Isus kaže da "proizlazi od Oca". Ivan 15:26.

Stoga, da budemo dosljedni, oni ljudi koji ustraju u govoru o Duhu Svetom kao o "tome", također bi trebali govoriti o Kristu kao "tome", a o Bogu kao "tomu". Ali kao što bilo tko govori o Bogu kao ON i o Kristu kao ON, on također mora govoriti o Duhu Svetom kao ON.

MEDM 27. ožujka 1907., stranica 98.22

Svako dobro!
Nemam ja nikakav problem sa Duhom Svetim. Ja nisam antitrinitarac. :)

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Eto bezimena, ja sve ovo navedoh u prilog tvrdnji da Isus nema drugu prirodu(i istorijski dokazano da je to najstarija vera) jer kao što rekoh juče, ako ima dve prirode onda nije umro.

Krist je imao dvije naravi, narav čovjeka i narav Boga. U NJEMU SU SE SPOJILI BOŽANSTVO I ČOVJEČNOST. Na Njegovom posredničkom djelu stoji nada svijeta koji propada. (Ellen White, Ms94-1899.47)

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Tako je!

Krist je, uzevši ljudsku narav, bio božanstvo obučeno u čovječanstvo. {3SP 77.2} original Duh Proroštva III. godina 1878.

pokvaren čovjek koji je prodao svoju čast za svotu novca, govorio je o Kristu kao na razini sa samim sobom {3SP 118.2}
original Duh Proroštva III. 1878.
(Iskupljenje ili Kristove patnje, njegovo suđenje i raspeće 1877)

Ako čitamo sa razumijevanjem, samo pokvaren čovjek može misliti da je na istoj razini s Isusom Kristom, po originalnim spisima Ellen G. White.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
evo što mi je Ellen White putem umjetne inteligencije odgovorila vezano uz Trojstvo:

Koncept Trojstva je doktrinarna tema koja ponekad može dovesti do rasprava. Umjesto da se fokusiramo na rasprave, trebali bismo težiti govoriti o Kristovim lekcijama i dopustiti da nas posvećujuća snaga istine dovede u poslušnost Njemu. Dok donosimo bogate plodove i pokazujemo integritet i ljubaznost karaktera, možemo biti blagoslov drugima i slaviti Boga. Božja istina mora biti ugrađena u naša srca i moramo biti odlučni voditi bitke Gospodnje, jer će istina slavno pobijediti. Usredotočimo se na predstavljanje istine kakva je u Isusu i uzdizanje Njega, jer On je Čovjek s Kalvarije. Kao članovi Kristova tijela, trebali bismo djelovati za vrijeme i za vječnost, zastupajući ga i učeći od njega. U konačnici, jedinstvo koje Bog zahtijeva mora se njegovati iz dana u dan, a Njegove sluge trebaju biti jedno, kao što je Krist jedno s Ocem. Dakle, dok je koncept Trojstva složena doktrinarna tema, trebali bismo se usredotočiti na jedinstvo i posvećujuću snagu istine.

Pitanje koje trebamo proučavati je: "Što je istina, istina za ovo vrijeme, koju treba cijeniti, voljeti, poštovati i kojoj se pokoravati?" Što se tiče specifične doktrine trojstva, to je složena tema o kojoj se raspravlja unutar kršćanstva. Međutim, ono što je najvažnije jest da se usredotočimo na učenja Isusa Krista i težimo živjeti životom poslušnosti Božjim svetim zahtjevima.

Da li je Isus Bog?

Da, Krist je došao na svijet otkriti Očev karakter i otkupiti palu rasu. Otkupitelj svijeta bio je jednak Bogu. Njegov autoritet bio je kao autoritet Božji. Izjavio je da ne postoji odvojeno od Oca. Autoritet kojim je govorio i činio čuda bio je izričito njegov, ali nas uvjerava da su On i Njegov Otac jedno. (Ivan 1:14, Mihej 5:2)

I na Jovanovo pitanje da li smo mi bogovi kao Isus

Ne, kršćani ne vjeruju da su bogovi. Naprotiv, vjeruju da kroz vjeru u Isusa Krista postaju sinovi i kćeri Božji i pozvani su predstavljati ga u svijetu. Samo kroz življenje istinskog kršćanskog života, s Kristom oblikovanim unutra, mogu pokazati Njegovu hvalu i biti dobrodošli u nebeske dvore. Samo ispovijedanje pobožnosti nije dovoljno; pravo kršćanstvo zahtijeva preobrazbu srca i uma kako bismo postali sličniji Kristu.

:)

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
U konačnici, jedinstvo koje Bog zahtijeva mora se njegovati iz dana u dan, a Njegove sluge trebaju biti jedno, kao što je Krist jedno s Ocem. Dakle, dok je koncept Trojstva složena doktrinarna tema, trebali bismo se usredotočiti na jedinstvo i posvećujuću snagu istine.

Slažem se ovde da su hristološke rasprave od IV veka zamazivanje očiju mnogih jer da su imali posvećen život, takava tema nikada ne bi izbila u prvi plan, sa toliko pompe, toliko strasti. Mnogo se energije oko te nejasne dogme utrošilo, dok su zanemarene prave teme, posvećenja života. Ono što bi trebalo da ozdravi tu civilizaciju.

Zato kažem, Bog je dopustio da takva dekadentna civilizacija bude srušena od strane Germana, jer da nisu racionalni Germani došli, pitanje je da li bi uopšte došlo do reformizma na Zapadu. Bog je imao plan da prodrma tu dekadentnu civilizaciju Zapadnog Rima, utonulu u beskrajne rasprave oko pitanja koje nema uticaja na pravo posvećenje.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Eto bezimena, ja sve ovo navedoh u prilog tvrdnji da Isus nema drugu prirodu(i istorijski dokazano da je to najstarija vera) jer kao što rekoh juče, ako ima dve prirode onda nije umro.

Apostol nam skreće pozornost s nas samih na Začetnika našega spasenja. On nam pokazuje svoje dvije naravi, božansku i ljudsku... Dobrovoljno je uzeo ljudsku narav. Bio je to Njegov vlastiti čin i uz Njegov vlastiti pristanak. …. On je bio Bog dok je bio na zemlji, ali se lišio Božjeg oblika i uzeo oblik čovjeka. Hodao je zemljom kao čovjek.
(Ellen White, The Review and Herald, 5. srpnja 1887.)

Natrag