Sveto Trojstvo

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Apostol nam skreće pozornost s nas samih na Začetnika našega spasenja. On nam pokazuje svoje dvije naravi, božansku i ljudsku... Dobrovoljno je uzeo ljudsku narav. Bio je to Njegov vlastiti čin i uz Njegov vlastiti pristanak. …. On je bio Bog dok je bio na zemlji, ali se lišio Božjeg oblika i uzeo oblik čovjeka. Hodao je zemljom kao čovjek. (Ellen White, The Review and Herald, 5. srpnja 1887.)
Kao svaki čovek premda je imao bezgrešni karkatrer(bez grešnih sklonosti). Neko ko nema u sebi greha, svakako ne zaslužuje da trpi svo ovo zlo kao svaki čovek. No, poniženje je u tome što On trpi jednako, kao da je svaki čovek(da ima grešne sklonosti te počinio greh).

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Krist je, uzevši ljudsku narav, bio božanstvo obučeno u čovječanstvo. {3SP 77.2} original Duh Proroštva III. godina 1878.

pokvaren čovjek koji je prodao svoju čast za svotu novca, govorio je o Kristu kao na razini sa samim sobom {3SP 118.2}
original Duh Proroštva III. 1878.
(Iskupljenje ili Kristove patnje, njegovo suđenje i raspeće 1877)

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Krist je, uzevši ljudsku narav, bio božanstvo obučeno u čovječanstvo. {3SP 77.2}

Kada apostol Pavle govori o 'punini božanstva', on podrazumeva božanski karakater. Recimo, znamo onaj tekst gde govori da je u Isusu 'punina Božnatva'. Zatim kaže da se i mi možemo obući u tu 'puninu'. To znači da i mi možemo imati udela u božasnkom karakteru(punini) tj. posvećenom karkateru.

“Sila Spasiteljevog Božanstva je bila skrivena. On je pobedio u ljudskoj prirodi, oslanjajući se na Boga kao silu. To je prednost svih. I to će zavisno od količine naše vere biti naša pobeda.“Ellen White: YI, 25. April 1901

Dakle, sila božaska je u Isusu tj. sila Božija uz koju pobeđujemo i mi. Ona podrazujeva pod "Spasiteljevo Božanstvo" zapravo silu Božiju na dobro(koju i mi možemo posedovati). Isto kao što kaže i apostol Pavle.

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
ne govorim ovdje o tebi ti jesi pristojan čovjek, ali primijetila sam da ti koji se bave previše time mogla bi reći s obje stane novčića nemaju ili gube Kristov duh i karakter.

Dođite k meni svi koji ste umorni i opterećeni i ja ću vas odmoriti. Uzmite na sebe moj jaram i učite od mene jer sam krotka i ponizna srca. Tako ćete naći spokoj svojim dušama. Moj je jaram sladak, a moje breme lako.Matej 11:28-30

Apostol Pavao je pisao upute kakvi učitelji i teolozi moraju biti trpeljivi pristojni kulturni uvijek sa svima, ne opadači drugih i slično

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Eto bezimena, ja sve ovo navedoh u prilog tvrdnji da Isus nema drugu prirodu(i istorijski dokazano da je to najstarija vera) jer kao što rekoh juče, ako ima dve prirode onda nije umro.

Apostol nam skreće pozornost s nas samih na Začetnika našega spasenja. On nam pokazuje svoje dvije naravi, božansku i ljudsku... Dobrovoljno je uzeo ljudsku narav. Bio je to Njegov vlastiti čin i uz Njegov vlastiti pristanak. …. On je bio Bog dok je bio na zemlji, ali se lišio Božjeg oblika i uzeo oblik čovjeka. Hodao je zemljom kao čovjek.
(Ellen White, The Review and Herald, 5. srpnja 1887.)

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Apostol nam skreće pozornost s nas samih na Začetnika našega spasenja. On nam pokazuje svoje dvije naravi, božansku i ljudsku... Dobrovoljno je uzeo ljudsku narav. Bio je to Njegov vlastiti čin i uz Njegov vlastiti pristanak. …. On je bio Bog dok je bio na zemlji, ali se lišio Božjeg oblika i uzeo oblik čovjeka. Hodao je zemljom kao čovjek. (Ellen White, The Review and Herald, 5. srpnja 1887.)

"Čovek Isus Hristos nije bio Gospod Bog Svemoćni, a ipak su Hristos i Otac jedno..Božanstvo nije potonulo u agonizujućoj torturi Golgote," E. G. White, Manuscript 140, 1903

Dakle, Isus u telu je ljudsko biće i izraz "božanstvo" ovde jasno ukazuje da se ne radi o prirodi već o nečem drugom. Isusovo Božanstvo nije potonulo a nije Svemoćni Bog.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Dakle, Isus u telu je ljudsko biće i izraz "božanstvo" ovde jasno ukazuje da se ne radi o prirodi već o nečem drugom.

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Radi se o tome da ne poznaju svoju povijest osim onog što su im pojedinci rekli. Tu Ellenu su potjerali u Australiju antitrinitarci, Prescott koji je tada bio najobrazovaniji adventista počeo je predavati Kristocentrične propovijedi, oni su mu se rugali i imao je velike neugodnosti. Pobjegao je kod Ellene u Australiju gdje je pio prihvaćen i govorili su o njemu tada kao o čovjeku kroz kojeg govori Sveti Duh.

Kasnije se istina čovjek može promijeniti iskvariti, sve je mjena

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Iz celog konteksta njenog pisanja o ovome, Elena jasno pod "božasnkim" podrazumeva karkater, nesklon grehu. Izraz 'ljudski' je slabost tela.

Dakle, karakter nesklon grehu a u telu koje je oslabljeno grehom.

Natrag