- Učlanjen(a)
- 22.07.2016
- Poruka
- 11.465
Ipostasni idiomi jesu karakteristike ili lična svojstva ipostasi
Postoji, dakle, istovetnost prirode, volje i delanja, savršenog i stvarnog u Bogu.
Da, Božanstvo deluje jednom voljom, delom...s tim da je ta ista volja i delanje sasvim neuslovljeni istovetnošću prirode. Možda bih mogao tako reći. Jer "priroda" Božanstva je "Jedna" u smislu Njihove večnosti, savršenstva, svemoćnsoti...no volja je odlika pojedinačnog Lica Božanstva jer ako nema Svoju volju onda nije Lice ili Ipostas. Naravno NJihova volja je po samoj prirodi približna i slična ali identičnost volje i delanja verujem da potpada pod stvar Njihovog usaglašavanja na potpuno dobrovoljnoj osnovi i neuslovljenosti moranja da tako bude..savršena sloboda delovanja ali i savršena sloboda da se se to delovanje usklađuje.
Možda onaj detalj gde Isus pita Oca.."da me mimoiđe čaša ova ali ne moja volja ne go tvoja neka bude"..možda je pravi primer kako to deluje. Isus je svoju ljudsko-božansku prirodu podredio Očevoj volji premda je mogao i drugačije verujem.
No, da se otkloni svaka sumja da Isus nije želeo time da nas spase..ne nikako..nego je Isus ovim pitanjem samo pokazao da je odnos između Božanstva neiznuđen i neuslovljen ali ipak savršen i usklađen a sa druge strane Isus kao čovek pita ima li još neki način da se Misija okonča..ne dakle da se odustane od Misije spasavanja već da li postoji drugi način. Očevo ćutanje jeste potvrda da je to jedini način.
To je i princip kako stvorenja mogu i treba da sadejstvuju sa Bogom..ne zato što su uslovljena da tako moraju već svojom slobodnom voljom i apsolutnim pravom na nju.
Tri Lica poseduju istu prirodu, jednako i savršeno - zato Trojica ne znači trobožanstvo (triteizam), ili tri različite božanske prirode, nego tri sajedinosuštne Ipostasi. Istu prirodu poseduju i upotrebljavaju potpuno i ravno sva Tri Lica, ali svako na svoj način.
Posedovanje iste prirode ukazuje na ovo gore što navedoh...da imaju odlike Božanske tj. besmrtnost, svaršenstvo itd...ali ona pak ne ukazuje kakvog je oblika odnos među Njima u smislu imaju li oni neka različita Lična svojstva koja se pre svega ispoljavaju kroz slobodnu volju.
Upravo ovaj način ukazuje na svojstvenost svake Ličnosti. Oni i pored toga što su "Jedno" ili Jedan Bog imaju svoje lične karaktreristike različite jedno od drugog. Mislim da bi moglo biti tako.
Nastaviću...