Sveti Duh
koji vam nije pravi Bog. Dakle, ništa od Trojstva. Već te pomalo žalim, polomio si se dokazujući a ništa dokazao nisi.
Ovo vam je
tek Trojstvo. Ali, ovo ste usvojili tek
1980. godine. Dakle, dođosmo na moje, Trojstvo ste u svoja vjerovanja uvrstili tek
65 godina nakon smrti Ellen White.
Slape, uzalud ti to toveje pogresno trubljenje na prazno.
Da ponovim: U verovanju 1031. Receno je:
Tri Lica Bozanstva,... I SVETI DUH TRECE LICE BOZANSTVA.
Za pametnog ovo je jasno da su Adventisti i pre toa verovali u TRI LICA BOZANSTVA.
Posto si poceo da izvoljevas ajde da zajedno pogledamo veruju Katolicke crkve:
- Kratak pregled katoličke vjere
- Slape, gde tu pise da je HRISTOS BOG? Zar vi katolici ne verujte u Hristovo Bozanstvo??????????????
- Sta to znaci "Sasao NAD pakao? Kojim Bibliskim teksatom to mozete potvrditi?
- Vidis Slape, koliko ima nejsnih pojmova u vasem Simbolu vjere?
- Bilo bi ti mnogo bolje da si cutao.
Evo nekih od verovanja koja su izglasana na saboru 1931. godine.
1. “Da je Sveto pismo Starog i Novog zaveta od Boga nadahnuto...”
2.
“Da Tri lica Bozanstva sastoje se od vecnog Oca, licnog duhovnog Bica koji je neogranicen u svojoj mudrosti i ljubavi, svugde prisutnog; Gospoda Isusa Hrista, Sina vecnog Oca kroz koga je sve stvoreno u kome ce spasenje otkupljenih biti dovrseno; i da je Sveti Duh Treceg lica Bozanstva, koje je velika sila u delu otkupljenja.”
Pitanje za slapa: Moze li ijedno od TRI LICA BOZANSTVA biti a da nije i Bog? Ako je deo Bozanstva, svakako da je BOG.
3.
“Da je Hristos pravi BOG od iste prirode i supstance kao i vecni Otac...” (Encyclopedia BC, p. 347.
A zar ti nisam naveo desetine izjava Elene Vajt po godinama kadea je nesto izjavila gde ona od 1870 godine neprestano pise i izjavljuje da je Gristos Bog i da je Duh sveti Bog i TRECE LICE BOZANSTVA.
Evo ti ih ponovo:
Tri lica Bozanstva
“Postoje Tri zive Licnosti nebeskog Trojstva i u ime te Tri velike Sile – Oca, Sina i Svetog Duha – kstavaju se oni koji primaju Hrista zivom verom; a te Sile ce sa poslusnim podanicima Neba saradjivati u novim naporima da zive novim zivotom u Hrista.” (Evangeliza, str. 616 org) Umesto reci Trojstvo, Elen Vajt upotrebljava originalu rec “Trio” sto ima isto znacenje.
“Vecni nebeski ‘Dostojanstvenici’,
Bog, Hristos i Sveti Duh.” (Manuscript 145,
1901)
“Potrebno je da shvatimo da je
Sveti Duh, koji je linost kao i Bog sto je licnost. hoda po ovome tlu.” (Manuskript 66,
1899)
“Sveti Duh je lcnost, jer On, ‘svedo~i na{em duhu da smo deca Bo`ja.’ (Rimljanima 8,16) Kad se pokazuje to svedo~anstvo, ono donosi svoj dokaz. U takvim trenucima mi verujemo i sigurni smo da smo deca Bo`ja. Sveti Duh ima svoju li~nost; u protivnom, On ne bi mogao da svedo~i na{em duhu i s na{im duhom da smo deca Bo`ja. On mora da bude Bo`anska li~nost, jer ina~e ne bi mogao da ispituje tajne koje su sakrivene u Bo`jem srcu. ‘Jer ko od ljudi zna {ta je u ~oveku osim duha ~ove~ijega koji `ivi u njemu? Tako i u Bogu {to je niko ne zna osim Duha Bo`ijega.’”(1. Korin}anima 2,11; Manuskript 29.1906)
“Knez sile zla mo`e da bude obuzdan jedino Bo`jom silom, KOJA JE U TRE]EM LICU BO@ANSTVA, SVETOM DUHU. (Special Testimony, Seria A, No. 10. p, 32. 1897)
“Bog je Stvoritelj, Odr`avalac i Upravitelj Svemira, On je Ve~an, Sveznaju}i i svuda prisutan, Trojstvo se sastoji od Boga Oca, Hrista Sina i Svetog Duha.” (Question of Doctrine p. 22. 1957)
“Postoji jedan Bog; Otac, Sin i Sveti Duh, zajednica Tri lica iste ve~nosti.” (Adventisti~ki hri{}ani veruju, str 27)
“Kad god Bog radi onda to ~ini ceo Bog. Otac, Sin i Sveti Duh nisu delovi Boga na neki na~in zbrojeni da bismo dobili zbir bo`anske stvarnosti. Svaki od njih je Bog... Ne mo`emo zamisliti Boga kao porodicu od tri ~lana, niti kao odbor koji uvek zaklju~ke jednoglasno izglasava. To bi zna~ilo odvojiti osobe {to bi bilo na {tetu ~injenice da je Bog jedan.” (dr Rice, The Reign of God... p. 90.91)
“Bo`anstvo je obuzeto sa`aljenjem za ljudskim rodom, Otac, Sin i Sveti Duh sebe su dali u planu otkupljenja. U potpunom izvr{enju tog plana, odlu~eno je da Hristos, Jedinorodni Sin Bo`iji dade sebe kao `rtvu za greh. Koje merilo bi moglo da izmeri dubinu te ljubavi? Sa Hristom dati su svi izvori Neba, tako da ni{ta nedostaje u planu otkupljenja. To je ljubav za razmi{ljanje koja }e o~istiti du{u od svake sebi~nosti. To }e povesti u~enika samoodricanju, da uzme krst i da sledi svoga Otkupitelja.” (CH p. 222)
“Hristos je kr{tenje u~inio znakom ulaska u svoje duhovno carstvo. On ga je proglasio izri~itim uslovom koga moraju da ispune svi koji `ele da budu priznati kao oni koji se pokoravaju volji Oca, Sina i Svetoga Duha... Kr{tenje je najsve~anije odricanje od sveta. Oni koji su kr{teni u ime Oca, Sina i Svetoga Duha, javno, na samom po~etku hri{}anskog `ivota izjavljuju da su napustili slu`bu sotoni i postali ~lanovi carske porodice, deca nebeskog Cara,” (Testimonies, vol. 6 p. 91, 1900)
“Srce koje voli greh pripisuje Bogu svoje osobine, a takvo shvatanje pove}ava silu greha. Skloni udovoljavanju samima sebi, ljudi su po~eli da Boga smatraju sli~nim sebi.” (Vaspitanje str. 76. org)
“Znanje o Bogu, onako kako se On otkrio preko Hrista, neophodno je svima spasenima. To je znanje koje preobra`ava karakter. Kada ga prihvatimo i uvedemo u svoj `ivot, ono }e obnoviti Hristov lik u na{oj du{i. To je znanje koje Bog `eli da prenese svojoj deci, jer sve ostalo je samo ta{tina i muka duhu.” (Apostolska crkva – Hristovim tragom, str. 474. org)
“U dana{nje vreme preovla|uje duh otpadni{tva – duh tobo`nje prosve}enosti zbog znanja o istini, ali u stvari duh slepe sujete. Ljudske teorije se veli~aju i stavljaju na mesto Boga i Njegovog zakona.” (Istorija proroka i careva str, 177.178)
Isus se molio za jedinstvo svojih sledbenika: “Ne molim pak samo za njih, nego i za one koji Me uzveruju njihove rije~i radi; da svi jedno budu, kao Ti O~e {to si u meni i ja u Tebi, da i oni u nama jedno budu, da i svijet vjeruje da si Me Ti poslao.” (Jovan 17,20.21) Jedinstvo koje postoji izme|u Hrista i Oca, ne uni{tava li~nost nijednoga od Njih, isto kao {to to ne ~ini jedinstvo izme|u nas i Hrista kao i jedinsvo me|u nama. Nijedan smrtni um ne mo`e da u|e u tajnu u kojoj Vi{nji prebiva i deluje... On }e nam otkriti toliko namera, koliko je za na{e dobro da znamo, a izvan toga moramo verovati u ruku Svemogu}ega i srce koje je puno ljubavi.” (8T p. 302)
“Najo{trijem intelektu, najmo}nijem i visoko obrazovanom umu, to sveto Bi}e mora zauvek da ostane ogrnuto tajnom... Mi mo`emo razumeti toliko od Njegovih namera, koliko je za na{e dobro da znamo.” (Isto, p. 699) To je ono {to je i Mojsije zapisao: “[to je tajno ono je Gospoda Boga na{ega, a javno je na{e i sinova na{ih doveka.” (5. Mojsijeva 29,29)
“Otkrivenje koje je Bog dao u svojoj Re~i je za na{e prou~avanje. To je ono {to mo`emo nastojati da razumemo, ali dalje od toga mi ne treba da ulazimo... Nijedan ljudski um ne mo`e shvatiti Boga. Neka ograni~eni um ne poku{a da Ga objasni. Ne ulazite u razli~ita razmatranja o Njegovoj prirodi. U }utanju je razum. Svemogu}i je izvan svake rasprave.” (Isto, p. 279)
“Zbog svoje sebi~nosti i zemaljskih te`nji, ~ak ni Hristovi u~enici nisu mogli shvatiti duhovnu slavu koju je `eleo da im otkrije. Tek posle Hristovog vaznesenja svome Ocu i izlivanja Svetog Duha na vernike, u~enici su u potpunosti shvatili Hristov karakter i misiju. Po{to su primili kr{tenje Duhom, po~eli su da shvataju da su bili u neposrednoj prisutnosti Gospoda slave.” (^e`nja vekova str. 507. org)
“Posmatraju}i Hrista, videli su Bo`anstvo koje je bljesnulo kroz ljudsku ode}u.” (Isto, str. 158. org) “On je bio Bo`ji Sin, a ipak bespomo}no dete. Tvorac svetova – Zemlja je bila Njegova svojina – pa ipak, siroma{tvo je na svakom koraku obele`avalo Njegovo `ivotno iskustvo.” (Isto, str. 88. org)
“O, ~udesna Hristova ljubavi, koja si se nadvila da isceli{ gre{ne i ucveljene! Bo`anstvo koje `ali i ubla`ava neda}e ~ove~anstva koje pati! O, ~udesna silo koja se tako ispoljava{ sinovima ~ove~ijim! Ko mo`e da sumnja u vest o spasenju? Ko mo`e potceniti milosr|e Otkupitelja punog saose}anja?” (Isto, str. 269. org)
“Hristos je Svojom ljudskom prirodom dodirnuo ~ove~anstvo; svojom bo`anskom prirodom bio je povezan sa Bo`jim prestolom. Kao Sin ~ove~iji, dao nam je primer poslu{nosti; kao Sin Bo`ji daje nam silu da poslu{amo. Hristos je bio taj koji je na brdu Horiv progovorio Mojsiju: JA SAN ONAJ [TO JEST.” (Isto str. 24. org)
“On, ~ije je ime ‘Bog Silni i Otac ve~ni, Knez mirni’; On, za koga stoji napisano, da Mu ‘je vlast na ramenu’ je Divni, Savetnik.” (Isaija 9,6; Jakov 1,5; Isto, str, 363.org)
“Hristos je istakao svoja jednaka prava sa Bogom u obavljanju posla koji je bio isto tako svet i istog karaktera kao i onaj koji je izvr{io Otac na Nebu.” (Isto, str 207)
“Hristos nije prestao da bude BOG kada je postao ~ovek.” (Isto str. 664)
“Demonski duhovi pori~u Hristovo Bo`anstvo, ~ak i samog Stvoritelja izjedna~uju sa sobom. Na ovaj na~in veliki buntovnik pod novom maskom nastavlja svoju bunu protiv Boga, koja je otpo~ela na Nebu.” (Kosmi~ki konflikt, str. 448)
“Hristos nije mogao do}i na Zemlju u slavi koju je imao na nebeskim Dvorovima. Gre{na ljudska bi}a nisu ro|ena sa tim vidom. On je ogrnuo svoje Bo`anstvo ljudskom prirodom; me|utim, On se nije rastao sa svojim Bo`anstvom.” (R&H. June 15, 1905)
“Hristos je uzeo na{u prirodu i boravio me|u nama, Bo`anstvo se otkrilo u ljudskome, nevidljiva slava u vidljivom ljudskom liku.” (COL p. 17)
“Hristov polo`aj prema Njegovom Ocu je ravnopravan.” (7BC p. 905)
“Hristos je jedno sa Ocem, ali Hristos i Otac su dve razdvojene Li~nosti.” (5.BC p. 1148)
“Hristos je u su{tini Bog i u najvi{em smislu. On je bio sa Bogom od sve ve~nosti. Bog iznad svega zauvek blagosloven.” (5.BC p. 1126)
“On kome su an|eli ukazivali po{tovanje, Sin Bo`ji, jedno je sa Tvorcem svemira.” (^e`nja vekova str, 210. org)
“Kada je Isus Hristos razapet umrla je Njegova ljudska priroda. Bo`anstvo nije poni{teno niti je umrlo; to je nemogu}e... To je velika tajna, tajna nad tajnama, koja nikad potpuno ne}e biti poznata.” (5.BC p. 1113)
Iako su Tri li~nosti i svaka od njih mo`e da deluje i nezavisno, po prirodi su jedno i uvek deluju slo`no. U Bo`anstvu kona~na izvorna vlast po~iva na sva tri Lica Bo`anstva. Iako Bog nije jedno u li~nosti, jedno je u cilju, namerama i karakteru. Jednistvo ne poni{tava jasne osobine li~nosti, Oca, Sina i Svetog Duha.
Eto, tako su verovali, u~ili i propovedali pioniri Crkve na ~elu sa sestrom Vajt!