Sveto Trojstvo

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Nego mire00 tražeći na našim pp videos koje sam ti slao, naišao sam na tvoju izjavu gdje si ovo rekao

"Medjutim sada se vec preispitujem, jer ni ja nigde u Svetom pismu ne mogu pronaci da je Sveti Duh osoba..!

I reci mi kako si u ovih zadnjih par mjeseci čitanja Biblije našao da je SD osoba?

Ovo se ne radi,ako nekome na PP nešto kažeš znači da to nije svima rečeno i zato takvo poverenje treba poštovati a ne iznositi pred sviju kao neki dokaz a pogotovo ne sadržaja sa PP.

I ja sam pre desetak god.u nekim stvarima imao drugačije mišljenje i korigovao sam ga u skladu sa uviđanjem greške i meni je drago za Mireta kao čoveka koji nije tvrdoglav kao neki pa prihvati napredovanje u veri dok drugima bezbroj puta nešto možeš dokazati i oni ostati nosorozi.

Član
Učlanjen(a)
26.02.2011
Poruka
987
Nego laviću nisi objasnioo kako tvoj Bog uzima samog sebe i pomazuje samog sebe, mislim na stih Djela 10,38...idemo dalje sa proučavanjem

Sveti Duh se nikada nije pojavio kao ličnost

Sveti Duh, iako zastupnici trojstva za njega kažu da je Bog i ličnost ili osoba jednaka kao Otac i Sin, nikada se nikome nije pojavio kao ličnost ili osoba za razliku od Oca i Sina. Sveti Duh se uvijek pojavljivao u simbolima kao „vjetar“, „vatra“, „golub“, što dodatno potvrđuje da Sveti Duh nije ličnost ili osoba.

„Odjednom je nastala huka s neba kao kod naleta jakog vjetra, i ispunila je cijelu kuću u kojoj su sjedeli. Tada su ugledali nešto poput plamenih jezika, koji su se razdijelili, i po jedan je sišao na svakog od njih. Svi su se ispunili Svetim Duhom i počeli da govore raznim jezicima, kako im je Duh davao da govore“ (Djela apostolska 2:2-4).

Ovaj stih govori o tome kada su Isusovi učenici prvi put u punini bili ispunjeni Svetim Duhom koji im je Isus obećao još dok je bio na Zemlji govoreći im o Utješitelju kojeg će poslati Otac. Vidimo da se Sveti Duh pojavio kao vjetar i vatra. Učenici su vjerovali da je to Božji Duh a ne neka posebna ličnost, i to su potvrdili objašnjavajući okupljenima da nijesu pijani zbog činjenice da govore raznim jezicima nego da je Bog izlio svog Duha na njih:

„Ovi ljudi nisu pijani, kao što vi mislite, jer tek je treći sat dana. Nego je to ono što je rekao prorok Joel: ‘U posljednje dane, govori Bog, izliću svoj Duh na svako tijelo, i prorokovaće vaši sinovi i vaše kćeri, a vaši mladići imaće vizije i vaši starci sanjaće snove’“ (Djela apostolska 2:15-17).

I Isus Hrist je Svetog Duha uporedio sa vjetrom:

„Vjetar duva gdje hoće i čuješ njegov šum, ali ne znaš odakle dolazi i kuda ide. Takav je svako ko je rođen od Duha“ (Jovan 3:8).

Riječ „vjetar“ u ovom stihu, kao što smo već ranije pominjali, prevedena je od grčke riječi „pneuma“ koja znači i „duh“.[1] Ista riječ „pneuma“ se koristi na kraju ovog stiha gdje se kažerođen od Duha. U tom smislu ovaj stih može da glasi i Duh duva gdje hoće i čuješ njegov šum, ali ne znaš odakle dolazi i kuda ide.

Sveti Duh se jednom pojavio kao golub:

„Kad se krstio, Isus odmah izađe iz vode, a nebesa se otvoriše i on ugleda Božijeg Duha kako silazi kao golub i spušta se na njega. A glas sa neba reče: ‘Ovo je moj ljubljeni Sin, koji je po mojoj volji!’“ (Matej 3:16-17).

Osim što se Duh pojavio kao golub što potvrđuje da se ne radi o ličnosti, iz ovog stiha vidimo i da je Duh – Božji Duh.

Zastupnici trojstva koriste ovaj stih da pokažu kako se prilikom Hristovog krštenja pojavljuju tri različite osobe Božanstva, iako iz stiha vidimo da se pojavljuje Bog koji potvrđuje da je Isus Njegov Sin i pojavljuje se Duh u obliku goluba za kojeg se kaže da je Duh Božji. Ovaj stih ustvari negira trojstvo kao uostalom i mnogi stihovi koje zastupnici trojstva koriste u prilog svom učenju. Golub je očigledno bio simbol pojave ili manifestacije Božjeg Duha jer se Duh u Bibliji uvijek pojavljuje isključivo u simbolima a ne kao ličnost. Osim toga, da je Sveti Duh zaista zasebna Božanska su-vječna ličnost, on se nikad ne bi pojavio u materijalnom obliku neke životinje jer bi to predstavljalo kršenje Božjeg zakona i direktno navođenje na idolatriju i unižavanje Boga (vidi 5. Mojsijeva 4:15-19).

Ono što se desilo prilikom Hristovog krštenja jeste ispunjenje proročanstava iz Starog saveza zapisanih vjekovima ranije da će na Hristu, našem Spasitelju, biti Duh Božji:

„Duh Gospoda na meni je, jer me je Gospod pomazao da objavim dobru vijest krotkima. Poslao me je da zavijem rane onima koji su slomljenog srca, da objavim slobodu zarobljenima i izlazak iz tame zatvorenima…“ (Isaija 61:1).

Isus je na početku svoje misije na Zemlji, kada je objavio da je On Spasitelj, potvrdio da se taj stih odnosio na Njega:

„Gospodnji Duh je na meni, jer me je Bog pomazao da objavim dobru vijest siromašnima, da iscijelim one slomljenog srca, da propovijedam oslobođenje zarobljenima i vraćanje vida slijepima, da pustim potlačene na slobodu, da propovijedam Gospodnju godinu milosti“ (Luka 4:18-19).

Božji Duh je bio na Hristu, a ne neka posebna ili treća ličnost Božanstva. Postoje i druga proročanstva iz Starog saveza zapisana vjekovima ranije koja to potvrđuju:

„Evo mog sluge, koga podupirem, izabranika moga, koji je po volji duše moje. Na njega sam stavio svoj Duh, i on će narodima donijeti pravdu“ (Isaija 42:1).

„…Na njemu će počivati Gospodnji Duh, Duh mudrosti i razboritosti, Duh savjeta i sile, Duh znanja i straha od Gospoda“ (Isaija 11:1-2).

Važno je napomenuti da se riječ „duh“, na grčkom jeziku kojim je pisan Novi savez, kaže „pneuma“ a ta riječ je u srednjem rodu i to pokazuje, naročito kada se uzmu sva objašnjenja o Svetom Duhu iz prethodnih poglavlja, da nije u pitanju bilo kakva ličnost kao što su to Otac i Sin.

Isto tako, Sveti Duh u Bibliji nikad nije govorio o sebi za razliku od Oca i Sina koji su govorili o sebi, što je i logično jer su Oni ličnosti, a Sveti Duh nije.

U Bibliji isto tako nemamo nijedan primjer molitve Svetom Duhu. Očigledno je da se niko nije molio Svetom Duhu zato što nije ličnost.

Sveti Duh je Božji Duh (koji je dat i Hristu), a ne posebna ličnost:

„Gospode, ti si onaj koji je stvorio nebo i zemlju i more i sve što je u njima! Ti si preko Svetog Duha rekao ustima našeg praoca Davida, svog sluge: ‘Zašto su se narodi uskomešali i plemena razmišljaju o ispraznim stvarima?’“ (Djela 4:24-25).

„Možemo li naći nekoga kao što je ovaj čovjek, u kome je Božji Duh? Zatim je rekao Josifu: ‘Pošto ti je Bog dao da sve to znaš, niko nije tako razborit i mudar kao što si ti’“(1. Mojsijeva 41:38-39).

„U Hristu i vi se ugrađujete u građevinu u kojoj Bog prebiva Duhom“ (Efescima 2:22).

„I Bog, koji poznaje srca, posvjedočio je da ih prihvata davši im Sveti Duh kao i nama“(Djela apostolska 15:8).

Zašto je Sveti Duh u Bibliji okarakterisan kao ličnost

U Bibliji postoje stihovi u kojima je Sveti Duh okarakterisan kao ličnost iako se nikome nikada nije pojavio kao ličnost, već se uvijek pojavljivao u simbolima kao što su „vjetar“, „vatra“, „golub“…

Sveti Duh razgovara i govori preko proroka:

„Tada Sedekija, Hananin sin, priđe Miheji, udari ga po obrazu i reče: ‘Kako to da je Gospodnji Duh otišao od mene da bi govorio tebi?’“ (1. Carevima 22:24).

„Jer nikad proroštvo ne bi od čovječije volje, nego naučeni od Svetog Duha govoriše sveti Božji ljudi“ (2. Petrova 1:21).

„A Duh izričito govori da će u budućim vremenima neki otpasti od vjere, slušajući zavodljive duhove i nauke demonske, zavedeni licemjerstvom lažljivaca čija je savjest otupjela…“ (1. Timoteju 4:1-2).

Sveti Duh daje ljudima duhovne darove:

„Ali sve to čini jedan te isti Duh, dijeleći te darove svakom pojedincu po svojoj volji“ (1. Korinćanima 12:11).

Sveti Duh tješi i uči ljude:

„Tada je za pozvane po cijeloj Judeji, Galileji i Samariji nastupilo razdoblje mira, u kom su se poučavali i hodili u strahu Gospodnjem i u utjehi Svetog Duha, umnožavajući se“(Djela apostolska 9:31).

„O tome i govorimo, ne riječima kojima uči ljudska mudrost, nego onima kojima uči Duh, dok se služimo duhovnim riječima da objasnimo ono što je duhovno“ (1. Korinćanima 2:13).

Sveti Duh može biti ožalošćen, uvijeđen, iskušavan:

„I ne žalostite Božji Sveti Duh, kojim ste zapečaćeni u dan otkupljenja“ (Efescima 4:30).

„…I ko vrijeđa Duh blagodati“ (Jevrejima 10:29).

„Zašto ste se dogovorili da iskušate Gospodnji Duh?“ (Djela apostolska 5:9).

Svetom Duhu se isto tako pripisuju Božje osobine kao što su svemoć, sveprisutnost, sveznanje…

„Anđeo joj reče: ‘Sveti Duh doći će na tebe i sila Svevišnjega zasjeniće te’“ (Luka 1:35).

„Kuda da odem od duha tvoga, kuda da pobegnem od lica tvoga? Kada bih se i na nebo popeo, ti bi tamo bio, kada bih i u grob ležaj svoj prostro, ti bi i tamo bio“ (Psalmi 139:7-8).

„Isto tako, niko ne zna šta je u Bogu, osim Duha Božjeg“ (1. Korinćanima 2:11).

Ove i druge osobine su, kako zastupnici trojstva kažu, osobine ličnosti i osobine Boga i stoga je Sveti Duh Bog, odnosno treće lice Božanstva jednako Bog kao i Otac i Sin, a svo troje čine jednog trojedinog Boga.

Iz ovih stihova gdje se navode osobine Svetog Duha koje koriste zastupnici trojstva u prilog svom učenju, kao što možemo i vidjeti i kako se to može utvrditi, ako se uzme kontekst tih stihova, uočava se da je u pitanju Božji Duh a ne odvojena ili posebna ličnost. Čak i kada se to ne bi uočavalo, veoma je jednostavno zaključiti zašto se Svetom Duhu daju karakteristike ličnosti i karakteristike Boga. Sveti Duh je Božji i Hristov Duh i Oni su ličnosti, i u tom smislu Sveti Duh je Božja i Hristova ličnost i zato kada Biblija govori o Svetom Duhu kao o ličnosti to je isto kao da govori o Bogu ili Hristu posebno ili o obojici zavisno od konteksta, a ne nikako o posebnoj ličnosti. Isto tako, Sveti Duh ima osobine Boga zato što je On Božji Duh, neodvojivi dio Boga, dah Božji, sila Božja, um Božji, ličnost, karakter, prisutnost Božja, život Božji i sve ono što je Bog, kao što smo to utvrdili u prethodnim poglavljima.

Konkretno, Bog preko i kroz svog Svetog Duha razgovara i govori preko proroka, daje duhovne darove, tješi i uči, može biti ožalošćen, uvrijeđen i iskušavan… Isto tako, Sveti Duh je svemoćan, sveprisutan i ima sveznanje jer je Sveti Duh Božji Duh, neodvojivi dio Boga koji je svemoćan, sveprisutan, sveznajući…

Božji ili Sveti Duh je zapravo Božja prisutnost na način neograničen i neuslovljen prisutnošću u obličju duhovnog tijela.

Kada se pominje Sveti Duh u bilo kom kontekstu u Bibliji to je isto kao da se pominje Bog, a ne neka odvojena, posebna, treća ličnost Božanstva, i to se vidi i iz sljedećih stihova:

„Zar ne znate da je vaše tijelo hram Svetog Duha, koji je u vama, koji imate od Boga…“(1. Korinćanima 6:19).

„Jer vi ste hram živog Boga…“ (2. Korinćanima 6:16).

Iz ovih stihova vidimo da čovjek može biti hram Svetog Duha koji dobijamo od Boga, odnosno da čovjek može biti hram Božji, čime se poistovjećuju Bog i Sveti Duh, jer je Sveti Duh Božji Duh kojim Bog zaista može prebivati u čovjeku i djelovati na naše srce i um. Sve to je razlog zašto je Sveti Duh okarakterisan kao ličnost jer pripada Bogu i neodvojivi je dio Boga koji je ličnost, ali se Sveti Duh nikad nikome nije pojavio kao ličnost za razliku od Oca i Sina. Sveti Duh se može identifikovati sa Onim kome pripada, a to je ličnost – Bog.

U narednim poglavljima analiziraćemo pojedinačno biblijske tekstove o Svetom Duhu koje gotovo svi zastupnici trojstva koriste kao glavne dokaze u prilog svom učenju.

Kod:
http://www.religija.me/?p=5319

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Opet lepljenje pamfleta.
Rekoh lepo ovo nije razgovor, vec promocija.
Ovde nema diskusije, mozes im 100 puta oboriti ucenje, oni ce to ignorisati.
Svaki razgovor sa Tripom i Kainosom je besmislen, oni ponavljaju ko papagaji ono sto su culi, nimalo razuma tu nema i zelje da se ispitaju stvari posteno.

I Taramana dobro si primetio, ja Kainosu nakon sto je vec nekoliko puta izneo nase privatne razgovore u javnost nista ne verujem. Ja sam mu govorio u poverenju, koje je on izigrao..
Kasnije sam promenio misljenje.

Zasto nekog osudjivati ako se njegova vera s vremenom uskladjuje u odnosu na ono sto je saznao?
To nije ni za kakvu osudu i ja hvalim takve ljude koji su posteni da priznaju gresku..
Ovde vidimo njihovo tvrdovrato istrajavanje u ucenju i nespremnost ozbiljne i nepristrasne provere istog.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
DUH SVETI LICNOST - TRECE LICE BOZANSTVA

OBECANJE SVETOG DUHA KAO DRUGOG UTESITELJA:

`Ako imate ljubav k meni, zapovesti moje držite.
I ja ću umoliti Oca, i daće vam drugog utešitelja da bude s vama vavek:
Duha istine, kog svet ne može primiti, jer Ga ne vidi niti Ga poznaje; a vi Ga poznajete, jer u vama stoji, i u vama će biti. ( Jevandjelje po Jovanu 14. 16 - 17 ).

SVETI DUH UCI LJUDE ISTINI I NAPOMINJE ISUSOVE RECI:

`A utešitelj, Duh Sveti, kog će Otac poslati u ime moje, On će vas naučiti svemu i napomenuće vam sve što vam rekoh.
( Jevandjelje po Jovanu 14. 25 - 26 ).

SVEDOCI ZA HRISTA:

`A kad dođe utešitelj, koga ću vam poslati od Oca, Duh istine, koji od Oca izlazi, On će svedočiti za mene.
( jevandjelje po Jovanu 15. 26 ).

UKORAVA SVET ZBOG GREHA, UPUCUJE NA ISTINU, GOVORI STO CUJE I JAVLJA LJUDIMA, PROSLAVLJA HRISTA:

`Nego vam ja istinu govorim: bolje je za vas da ja idem; jer ako ja ne idem, utešitelj neće doći k vama; ako li idem, poslaću Ga k vama.
I kad On dođe pokaraće svet za greh, i za pravdu, i za sud;
Za greh, dakle, što ne veruju mene;
A za pravdu što idem k Ocu svom; i više me nećete videti;
A za sud što je knez ovog sveta osuđen.
Još vam mnogo imam kazati; ali sad ne možete nositi.
A kad dođe On, Duh istine, uputiće vas na svaku istinu; jer neće od sebe govoriti, nego će govoriti šta čuje, i javiće vam šta će biti unapred.
On će me proslaviti, jer će od mog uzeti, i javiće vam:
Sve što ima Otac moje je; zato rekoh da će od mog uzeti, i javiti vam. ( Jevandjelje po Jovanu 16. 7 - 15 ).

DUH RAZGOVARA SA LJUDIMA - IMA MOC GOVORA:

`I gle, beše u Jerusalimu čovek po imenu Simeun, i taj čovek beše pravedan i pobožan, koji čekaše utehe Izrailjeve, i Duh Sveti beše u njemu.
I njemu beše Sveti Duh kazao da neće videti smrti dok ne vidi Hrista Gospodnjeg.
I kaza mu Duh te dođe u crkvu; i kad donesoše roditelji dete Isusa da svrše za Njega zakon po običaju,
I on Ga uze na ruke svoje, i hvali Boga i reče: Sad otpuštaš s mirom slugu svog, Gospode, po reči svojoj; Jer videše oči moje spasenje Tvoje, ( Jevandjelje po Luki 2. 25 - 30 ).

`I gle, čovek Arapin, uškopljenik, vlastelin Kandakije carice arapske, što beše nad svim njenim riznicama, koji beše došao u Jerusalim da se moli Bogu,
Pa se vraćaše, i sedeći na kolima svojim čitaše proroka Isaiju.
A Duh reče Filipu: Pristupi i prilepi se tim kolima.
A Filip pritrčavši ču ga gde čita proroka Isaiju, i reče: A razumeš li šta čitaš?
A on reče: Kako bih mogao razumeti ako me ko ne uputi? I umoli Filipa te se pope i sede s njim.
( Dela apostolska 8. 27 - 31 ).

POSLANI OD DUHA SVETOGA:

`A kad oni služahu Gospodu i pošćahu, reče Duh Sveti: Odvojte mi Varnavu i Savla na delo na koje ih pozvah.
Tada postivši i pomolivši se Bogu metnuše ruke na njih, i otpustiše ih.
Ovi dakle poslani od Duha Svetog siđoše u Seleukiju, i odande otploviše u Kipar. ( dela Apostolska 13. 2 - 4 ).

DUH IMA VLAST DA ZABRANJUJE I DOPUSTA OBJAVLJIVANJE JEVANDJELJA MEDJU LJUDIMA:

`A kad prođoše Frigiju i galatijsku zemlju, zabrani im Duh Sveti govoriti reč u Aziji.
A kad dođoše u Misiju hteše da idu u Vitiniju, i Duh ne dade. ( dela Apostolska 16. 6 - 7 ).

LJUBAV SVETOG DUHA - ON POSEDUJE OSECANJA I EMOCIJE:

`Ali vas molim, braćo, zaradi Gospoda našeg Isusa Hrista, i zaradi ljubavi Duha, pomozite mi u molitvama za me k Bogu; ( Rimljanima poslanica 15. 30 ).

DUH SVETI POSREDUJE ZA COVEKA SVOJIM MILITVAMA:

`A tako i Duh pomaže nam u našim slabostima: jer ne znamo za šta ćemo se moliti kao što treba, nego sam Duh moli se za nas uzdisanjem neiskazanim.
A Onaj što ispituje srca zna šta je misao Duha, jer po volji Božijoj moli se za svete.
( Rimljanima poslanica 8. 26 - 27 ).

DUH SVETI RAZDELJUJE DUHOVNE DAROVE PO SVOJOJ VLASTI KAKO HOCE:

`A u svakome se pojavljuje Duh na korist;
Jer jednom se daje Duhom reč premudrosti; a drugom reč razuma po istom Duhu;
A drugom vera, tim istim Duhom; a drugom dar isceljivanja, po tom istom Duhu;
A drugom da čini čudesa, a drugom proroštvo, a drugom da razlikuje duhove, a drugom različni jezici, a drugom da kazuje jezike.
A ovo sve čini jedan i taj isti Duh razdeljujući po svojoj vlasti svakome kako hoće.
( 1 poslanica Korincanima 12. 7 - 11 ).

NE ZALOSTITE DUHA - ON POSEDUJE OSECANJA I EMOCIJE:
`I ne ožalošćavajte Svetog Duha Božijeg, kojim ste zapečaćeni za dan izbavljenja. ( Efescima poslanica 4. 30 ).

SLAGATI DUHU SVETOME ZNACI SLAGATI BOGU JER JE DUH SVETI JEDNA OD BOZANSKIH LICNOSTI:

`A Petar reče: Ananija! Zašto napuni sotona srce tvoje da slažeš Duhu Svetome i sakriješ od novaca što uze za njivu?
Kad je bila u tebe ne beše li tvoja? I kad je prodade ne beše li u tvojoj vlasti? Zašto si dakle takvu stvar metnuo u srce svoje? Ljudima nisi slagao nego Bogu. ( dela Apostolska 5. 3 - 4 ).

DUH SVETI POSTAVLJA STARESINE:

`Pazite dakle na sebe i na sve stado u kome vas Duh Sveti postavi vladikama da pasete crkvu Gospoda i Boga koju steče krvlju svojom; ( dela Apostolska 20. 28 ).

DUH SVETI NEZAVISNA LICNOST U ODNOSU NA BOGA, KO POHULI NA BOGA OPROSTICE MU SE, A KO POHULI NA DUHA SVETOGA NECE MU SE OPROSTITI:

`Zaista vam kažem: svi gresi oprostiće se sinovima čovečjim, i huljenja na Boga, makar kakva bila:
A koji pohuli na Duha Svetog nema oproštenja vavek, nego je kriv večnom sudu. ( Jevandjelje po Marku 3. 28 - 29 ).

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
To ne dokazuje Trojstvo. Ovo nije dokaz da Duh sveti je posebna osoba.

`Zaista vam kažem: svi gresi oprostiće se sinovima čovečjim, i huljenja na Boga, makar kakva bila:
A koji pohuli na Duha Svetog nema oproštenja vavek, nego je kriv večnom sudu. ( Jevandjelje po Marku 3. 28 - 29 ).

Ovo je rečeno zato što Duh sveti poziva na pokajanje. Pa ovo upravo ne ide tebi u prilog. Prije si dokazivao da je DS Bog, a sada ga odvajaš od Boga. Daješ dokaz kako slagati DS znači slagati Bogu, a sada daješ kako nije Bog ili kako je nešto posebno u odnosu na Boga. E pa ne može i jare i pare.

Kada se laže Duhu SV. onda može da je Bog, a sada ne može.

Član
Učlanjen(a)
26.02.2011
Poruka
987
Sve to stoji Laodikeja, pročitao sam tvoj pamflet, ali ti izgleda nisi moj, gdje objašnjava zašto nekada izgleda da je Sv. Duh ličnost. Evo samo jednog tvog citata -

A u svakome se pojavljuje Duh na korist;
Jer jednom se daje Duhom reč premudrosti; a drugom reč razuma po istom Duhu;
A drugom vera, tim istim Duhom; a drugom dar isceljivanja, po tom istom Duhu;
A drugom da čini čudesa, a drugom proroštvo, a drugom da razlikuje duhove, a drugom različni jezici, a drugom da kazuje jezike.
A ovo sve čini jedan i taj isti Duh razdeljujući po svojoj vlasti svakome kako hoće.
( 1 poslanica Korincanima 12. 7 - 11 ).

Znači Laodikeja sve te darove razdjeljuje jedan te isti Duh, po tebi treća osoba....sad ćemo da vidimo ko je personifikovan u ovom Sv. Duhu

A svakomu je od nas dana milost po mjeri dara Kristova.
Efežanima 4,8 Zato veli: Na visinu uzađe vodeći sužnje, dade dare ljudima.
Efežanima 4,9 Ono "uzađe" - što drugo znači doli to da i siđe u donje krajeve, na zemlju?
Efežanima 4,10 Koji siđe, isti je onaj koji i uzađe ponad svih nebesa da sve ispuni.
Efežanima 4,11 On i "dade" jedne za apostole, druge za proroke, jedne opet za evanđeliste, a druge za pastire i učitelje...

U ovim stihova se govori o Kristu Laodikeja....i ovdje stoji da ON daje darove.....tako jednostavno...

Isus govori u evanđeljima.....u posljednje vrijeme će kršćane izvoditi pred kraljeve....i onda kaže da se ne brinemo što ćemo govoriti jer će govoriti Sv. Duh...u drugom evanđelju kaže duh vašeg Oca....a u Luki kaže da će nam on - Isus reći što govorimo...jer je on taj Duh...

U Otkrivenju Isus govori crkvama i na kraju svake poruke stoji ovo - čujte što DUH govori crkvama....pa je li Isus govorio ili neka treća posebna osoba crkvama..........trebate vi još pure jesti...da skužite o čemu mi govorimo....

Učlanjen(a)
06.03.2016
Poruka
175
[QUOTE="kainos, post: 1862124, member: 298863"

Sveti Duh se nikada nije pojavio kao ličnost
Postovanje Kainos,
Posto si izneo dugavcak tekt o Licnosti Svetog duha samo da ti postavima nekoliko pitanja u vezi stihova koja si sam naveo
:

„Jer nikad proroštvo ne bi od čovječije volje, nego naučeni od Svetog Duha govoriše sveti Božji ljudi“ (2. Petrova 1:21).

Sta mislis kko Sveti Duh moze nekoga da uciu, ako nije licnost?

„A Duh izričito govori da će u budućim vremenima neki otpasti od vjere, slušajući zavodljive duhove i nauke demonske, zavedeni licemjerstvom lažljivaca čija je savjest otupjela…“ (1. Timoteju 4:1-2).

Kako Duh GOVORI ako nije licnost?

Sveti Duh daje ljudima duhovne darove:

„Ali sve to čini jedan te isti Duh, dijeleći te darove svakom pojedincu po svojoj volji“ (1. Korinćanima 12:11).

Kako vetar moze i zna kome sta treba da da? Samo livcnost ima razum i moze da odlucuje i bira, a obicvna energija ne moze.

Sveti Duh tješi i uči ljude:

„Tada je za pozvane po cijeloj Judeji, Galileji i Samariji nastupilo razdoblje mira, u kom su se poučavali i hodili u strahu Gospodnjem i u utjehi Svetog Duha, umnožavajući se“(Djela apostolska 9:31).

„O tome i govorimo, ne riječima kojima uči ljudska mudrost, nego onima kojima uči Duh, dok se služimo duhovnim riječima da objasnimo ono što je duhovno“ (1. Korinćanima 2:13).

Samo Licnost zna i moze nekoga da nauci

Sveti Duh može biti ožalošćen, uvijeđen, iskušavan:

„I ne žalostite Božji Sveti Duh, kojim ste zapečaćeni u dan otkupljenja“ (Efescima 4:30).

Kainods, mozes li nam objasniti kako bismo mogli OZALOSTITI neso, a ne nekoga? Samo osdoba zna i moze da se raduje, veseli, zalosti i place.

„…I ko vrijeđa Duh blagodati“ (Jevrejima 10:29).

Samo osboba zna i moze da se uvredi, a materija i enetrgija ne osecaju niti mogu da se uvtede.

„Zašto ste se dogovorili da iskušate Gospodnji Duh?“ (Djela apostolska 5:9).

Kainpos, mnogo ti hvala sto si sam naveo ove tekstove. Mozes li nam reci kome su Ananija i Safira pokusali da slazu? "LJUDIMA NISI SLAGAO, NEGO BOGU." Dela 5,4. Vidis da je Petsar ovde Svevtog Duha nazvao BOGOM.

Svetom Duhu se isto tako pripisuju Božje osobine kao što su svemoć, sveprisutnost, sveznanje…

„Anđeo joj reče: ‘Sveti Duh doći će na tebe i sila Svevišnjega zasjeniće te’“ (Luka 1:35).

Odlicno. Sveti Duh je SISAO na nju i tek tada sila Sveviusnjega ozasjenila ju je
. Da li si uocio razliku izmedju Duha i sile?

„Kuda da odem od duha tvoga, kuda da pobegnem od lica tvoga? Kada bih se i na nebo popeo, ti bi tamo bio, kada bih i u grob ležaj svoj prostro, ti bi i tamo bio“
(Psalmi 139:7-8).

To znaci da je Sveti Duh sveznajuci i svugde prisutan, a to je odsobin Boga.

„Isto tako, niko ne zna šta je u Bogu, osim Duha Božjeg“ (1. Korinćanima 2:11).

Tako je. On je SVEZNAJUCI, a to ima samo Bog.

„Zar ne znate da je vaše tijelo hram Svetog Duha, koji je u vama, koji imate od Boga…“(1. Korinćanima 6:19).

Tako je, Nase telo jeste i treba da bude Hram Boziji. Zar nije Isus rekao: "Ja sam u Ocu i Otac je u meni... Jer onaj cete dan doznati da sam Ja u Ocu i Otac u meni U VI U MENI I JA U VAMSA." Jovan 14,10.11. 20.
Prema tome Bog moze da prebiva u coveku. Isto kao sto Isus kao licnost moze da prebiva u Bogu Ocu i u nama, to isto svojstvo ima i LICNOST SVETOG DUHA.

„Jer vi ste hram živog Boga…“ (2. Korinćanima 6:16).

Tako je. Hram SVETOG DUHA I HRAM ZIVOGA BOG je ISTO. QUOTE]

Član
Učlanjen(a)
26.02.2011
Poruka
987
Da si pročitao drugi dio tog teksta u kojem se navode ti stihovi znao bi o čemu je riječ..sve stoji zašto izgleda kao da je ličnoste....

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Kainose pozdrav.
Ako želiš samnom razgovarati moraš postaviti SVOJA PITANJA i sam svojom glavom davati odgovore a lepljenje tuđih stranica me uopšte ne dotiče sve dok ti sam ne izgradiš svoju veru i staneš iza nje tad ćemo to baciti na tas i veoma brzo znati rezultat.

Meni je jadno kad čitam trojicu Adv. koji se svađaju nudeći tri verovanja po istoj tački i pored svega još uvek čujem onaj eho reči:
,,MI IMAMO SVU ISTINU,,!!!

Meni vas je naj iskrenije žao.
Da vam čovek pomogne to baš nikako ne može jer vi jedan drugom ne verujete a kako bi zek poslušali neke mišljenje iz za vas ,,otpalih crkvi,, a to su vam sve sem Milerove....nikako vas se ne dotiče Božja reč jer ni Bog u punu čašu Jelene ne može staviti svoju reč.

Hvala Bogu i opet kažem HVALA BOGU za ovaj broj Adv. koje ovamo znam i koji su razumni i menjaju na bolje verovanje odbacujući masoneriju i njihove plagijate.
Dvojicu od vas poznajem a za trećeg nisam siguran a i nije mi važno.
Predlažem vam da radite samo jednu stvar nakoliko mesecia to je da ne dotičete ono smeće od Vajtove već samo MOLITE Boga da vas On lično pouči Duhom Svetim i da budete spremni SVE čime ste napunjeni izbaciti zarad Božje istine i onda ćete primiti i znati ono što sad neznate a neznate ništa do papagajsko ponavljanje plagijata.
Isprobajte i videćete ja sam to radio tri godine dok sam izvršio očišćenje razuma od smeća i tek dat je svanulo.Laodikeji sam pre par godina isto predlagao i znam da nije poslušao jer da jeste Bog bi svoju reč ispunio i poučio ga svakoj istini a ovako ne može jer mu se svidelo šareno perje.

Kainose,za tebe samo jedno pitanje:
Kako će mrtvi čuti glas i ustati kad mrtvi nemaju uho niti čuju?

5:25 Zaista, zaista vam kažem: Ide čas i već je nastao, kad će mrtvi čuti glas Sina Božijeg, i čuvši oživeti.

Poslednja izmena:
Natrag