Sveto Trojstvo

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Taramana, ako ne verujes bibliji, to je tvoja slobodna volja.

To se zove PODLOST.
Ja bibliji verujem ali tebi površnom copi-majstoru ne.
Ništa neznaš a u svaku čorbu uskačeš.
Neznaš odgovoriti zašto Isus prevari učenike pokazujući sebe OCEM.Neznaš ni ko je stigao Otac ili Sin u Isaiji 9.6
Šteta toga nema gde kopirati inače bi ti imao odgovor.
Zar ti stvarno neznaš za sramotu pa tvoje neznanje pokušavaš sakriti napadajući mene za neverstvo.

Član
Učlanjen(a)
26.02.2011
Poruka
987
Reče mire00 da sam tripa naučio besmislicama...pa i ti si nakon ovog videa povjerovao u istinu....ali si bio ko trstika...pogledaj ponovo i ti i Laodikeja.....možda vam se opet otvore oči...

UPLOADER
Učlanjen(a)
19.10.2010
Poruka
3.322
Meni ne treba tvoj odgovor baš ništa mi ne znači osim da konačno počneš razmišljati znam da mnogo tražim ali eto....

Odgovor tije dao više puta , recimo ovaj dole , tuse ljepo može pročitat , dasu Otac , sin, i Duh Sveti svak za sebe ,i svise bore za prevlast
Kao prvo Isus nije Sveti Duh, jer Isus kaze da ce poslati DRUGOG utesitelja.

Isus je u nebeskoj Svetinji nasd Svetinjama i tamo posreduje za coveka, pogledaj Jevrejima 8 i 9 poglavlje.
Sveti Duh je na zemlji.

Slaveci Boga slavi se i Sveti Duh, jer je on jeno sa Ocem kao i Sin.

Biblijski tekstovi jasno potvrdjuju da je Sveti Duh licnost, da govori, da cuje, da ima svoju vlast i volju, da on posreduje pred Bogom, da ima emocije i osecanja, da je on ljubav..

Zato rekoh, odbaci misljenja i uzmi bibliju i moli se za osvedocenje, to je dovoljna za razumevanje ovog piitanja.

Evo kakvo ja imam mišljenje na sve .
Mnogi Bibliju tumače ,kako misle daje naj bolje , ali Biblija kaže samo jedno , daje Bog jedan , i samo jedan . Sledeći citati to potvrđuju:

"Čuj, Izraele, Jahve je Bog naš, Jahve je jedan." (Pnz 6:4-5)
"Ti vjeruješ da ima samo jedan Bog. Dobro činiš!" (Jak 2:19)
"Ja sam Jahve i nema drugog. Osim mene Boga nema." (Iza 45:5.)
"Ja Sam Bog i nema drugog. Bog, nitko mi sličan nije." (Iza 46:9)

Eto vidimo što kaže Bog.

Božja rječ Biblija nam isto govori o tri osobe: Ocu, Sinu i Duhu Svetom, direktno i indirektno ih naziva Bogom . Evo nekolko tekstova gde Biblija govori daje sin jednak OCU .

"Budući da u njemu (Kristu), stanuje stvarno sva punina božanstva…" (Kol 2:9)

Kako odgovoriti na ovaj tekst , koliko božanstva stanuje u Kristu?
Odgovor je jednostavan , znači sva punina , znači Krist je staro zavjetni Jahve, i Duh Sveti.

"Jer Otac ne sudi nikomu, već je sav sud dao Sinu, da svi poštuju Sina kao što poštuju Oca." (Iv 5:23)

Opet se nameće pitanje , kako poštivat sina ?
Opet odgovor je jednostavan , kao OCA .
U Bibliji jasno piše da Krista treba štovat i On prihvaća to štovanje. Kako, dakle, objasniti ovaj stih osim da je Sin jednak Ocu?

Biblija piše o imenima , koja se koriste za OCA KORISTE SE I ZA KRISTA

Prvi i Posljednji. U Izaiji 44:6 i 48:12, Jahve sam za sebe kaže da je "Prvi i Posljednji". U Otkrivenju 1:17, Krist je "Prvi i Posljednji."Prvi i Posljednji može biti samo jedan, a to je Bog.

U Otkrivenju 1:8, Svemogući Bog je Alfa i Omega, a u Otk 20:13, Krist je Alfa i Omega.

Izlazak 3,14 "Ja sam koji jesam", reče Bog Mojsiju. Onda nastavi: "Ovako kaži Izraelcima: `Ja jesam` posla me k vama.

Izaija 48,12 Čuj me, Jakove, Izraele, koga sam pozvao: Ja jesam, ja sam prvi, ja sam i posljednji.

Ja jesam , to je jedno od imena koja se koriste u Bibliji za Boga .U Ivanovom evanđelju Isus koristi ovo ime. Isus je rekao Židovima: ''Stoga vam i rekoh: 'Umrijet ćete u grijesima svojim.' Uistinu, ako ne povjerujete da 'Ja jesam,' umrijet ćete u grijesima svojim.'' (Iv 8:24)
To znači daje Jahve Krist.

Ivan 5,18 Zbog toga su Židovi još više gledali da ga ubiju jer je ne samo kršio subotu nego i Boga nazivao Ocem svojim izjednačujući sebe s Bogom.

Apostol Ivan je zaključijo daje Isus Bog , pase nemoramo čuditi što piše: ''Riječ bijaše Bog''.)

Neki tekstovi u Starom Zavjetu koji govore o Jahvi, u Novom Zavjetu se primjenjuju na Krista

Izaija 6,5 Rekoh: "Jao meni, propadoh, jer čovjek sam nečistih usana, u narodu nečistih usana prebivam, a oči mi vidješe Kralja, Jahvu nad Vojskama!

Izaija opisuje svoje viđenje , koga je vidijo , vidijo je Jahvu nad Vojskama

Dalje kaže da je čuo glas Gospodnji kako mu kaže: "Koga da pošaljem i tko će nam poći?" Izaija je odgovorio: "Evo me, mene pošalji!" Tada mu Gospod kaže: "Idi i reci tom narodu: Slušajte dobro, al’ nećete razumjeti, gledajte dobro, al’ nećete spoznati. Otežaj salom srce tom narodu, ogluši mu uši, zaslijepi oči, da očima ne vidi, da ušima ne čuje i srcem ne razumije kako bi se obratio i ozdravio."

Ovo je, dakle, tekst iz Starog Zavjeta. Pogledajmo kako to tumači apostol Ivan. On u svom Evanđelju (Iv 12:37-43), govoreći o Kristu kaže da je činio mnoga čudesa pred narodom, ali Mu nisu vjerovali. Dalje citira tekst iz Izaije koji smo gore naveli. Ivan ga tumači na sljedeći način:

"To reče Izaija kad je vidio slavu njegovu i o njemu govorio."

Iz konteksta (vidi 42. stih) vidimo da se radi o Kristu. Dakle, Ivan kaže da je Izaija vidio Kristovu slavu, a vidjeli smo da sam Izaija kaže da je vidio Jahvu nad Vojskama. Za apostola Ivana Krist je Jahve, Bog Svemogući.

Što reći o SVETOM DUHU

Biblija ljepo opisuje Svetog Duha kao Boga

Petar mu reče: "Ananija, zašto ti Sotona ispuni srce te si slagao Duhu Svetomu i odvojio od utrška imanja? Da je ostalo neprodano, ne bi li tvoje ostalo; i jednoć prodano, nije li u tvojoj vlasti? Zašto si se na takvo što odlučio? Nisi slagao ljudima, nego Bogu!" (Dj 5:3,4)

Što petar reče da slaga SVETOG DUHA , a malo poslje kaže:
“Nisi slagao ljudima, nego Bogu.” Petar je tu potvrdijo , daje DUH SVETI BOG.

''Gospodin je Duh, a gdje je Duh Gospodnji, ondje je sloboda. A svi mi, koji otkrivenim licem odrazujemo slavu Gospodnju, po Duhu se Gospodnjem preobražavamo u istu sliku - iz slave u slavu.'' (2.Kor 3:16-18)

''Bog je duh i koji se njemu klanjaju, u duhu i istini treba da se klanjaju." (Iv 4:24)

Tko želi ove tekstove komentirati neka izvoli . Za mene su kristalno jasni.

Po Bibliji BOŽJOJ rječi : Jahve Bog , Isus Bob ,i Duh Sveti Bog , jednostavno rečeno oni su jedno

''I ne žalostite Duha Svetoga, Božjega, kojim ste opečaćeni za Dan otkupljenja!'' (Ef 4:30)

Ovaj zadnji stih , stih je upozorenja , ne žalostimo Gospšodina Krista Boga svojega

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
26.02.2011
Poruka
987
''Bog je duh i koji se njemu klanjaju, u duhu i istini treba da se klanjaju." (Iv 4:24) - tu se govori o Bogu Ocu

''Gospodin je Duh, a gdje je Duh Gospodnji, ondje je sloboda.' (2.Kor 3:16-18) - tu se govori da je Isus, Gospodin Duh...

E sada je li Bog Svet...je li Isus svet...Bog Otac je Svet a on je i Duh kako veli ivan 4,24....znači Bog je Sveti Duh, Isus je svet, a on je i duh kako kaže 2.Kor 3,17.... Isus je Sveti Duh....nema tu treće posebne osobe.....ako sam ja ožalostio tvoj duh Antonija...jesam li ja ožalostio tebe ili neku drugu osobu zasebnu od tebe?...isto je i laganje sv. Duhu...Bog je na nebu ali je prisutan svojim duhom...Božji duh ili Kristov duh...oni imaju jedan duh...ali to nije neka zasebna treća osoba....nigdje nećeš naći da se slavi i časti sv. Duh da mu se moli, da sjedi na prijestolju...Ivan apostol kaže...a naša je zajednica sa Ocem i Sinom....uskoro će izaći jedna zanimljiva knjižica koja sve to lijepo objašnjava....

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Taramana, odgovor sam dao vise puta i to na osnovu biblije svojim recima, a ne kopiranjem kako kazes.

-------------------------------------------------------------

Antonija, imas ispravno misljenje, samo sto postoje tri nezavisne licnosti - Otac, Sin, i Sveti Duh, i oni cine jednog Boga i imaju istu Bozansku prirodu.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Reče mire00 da sam tripa naučio besmislicama...pa i ti si nakon ovog videa povjerovao u istinu....ali si bio ko trstika...pogledaj ponovo i ti i Laodikeja.....možda vam se opet otvore oči...

Sta ce mi taj lazni video?
Ne samo da izvrcu bibliju vec i za crkvene oce lazu da oni tvrde nesto sto ne tvrde..
Ti da si ozbiljan proverio bi sve sto se tu i u drugim videima koje siris kaze..
Ja sam to ucinio i nasao da "namerno lazu".
Isto je i sa brosurom Jehovinih Svedoka "da li treba verovati u trojstvo" - prosto je neverovatno koliko lazu za citate crkvenih otaca,nijedan od spomenutih otaca u brosuri ne uci protiv trojstva a oni kazu da uce..
Tu istu laznu brosuru i ti siris(svesno ili ne) kao "studiju jednog katolickog studenta teologije o trojstvu", mislim da ipak vesto podmeces(izbegavajuci vezu sa JS)..

Ja sam zgrozen onim sto rade Jehovini svedoci i sto radite vi antitrinitarijanski adventisti, to je "namerna prevara"..

Mozes li ti poceti da diskutujes na forumu i prestati sa sirenjem ovih laznih videa?

Proveri bar jednom u zivotu ono sto ucis..

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Nigdje ne vidimo kod apostola da obožavaju nekog osim Oca i Sina. Niko ne negira Duha Svetog ali to nije posebna 3. osoba. Duh Sveti je lična prisutnost Isusa. Ko vam je kriv što imate duha koji uzdiže 3. osobu. Dužnost duha je da uzdiže Isusa. Dakle nije duh Božji koji uzdiže nekog 3.

Član
Učlanjen(a)
26.02.2011
Poruka
987
Ovaj video uopšte ne spominje crkvene oce....vidi se da si zaboravio....uuuuu kako su ovi raskrinkali trojstvo...rasturili su temu do srži....knjiga je izašla sinoć, preuzmite je na ovom linku

Kod:
http://www.religija.me/osnove/Slucaj_Trojstvo--Bozji_identitet.pdf

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Tripo. kako uzdize Isusa, kako svedoci za Isusa, kada ti tvrdis da je to Isus?

I ako Sveti Duh nije icnost, otkuda mu onda moc govora, sluha, samovoljnog upravljanja, nezavisne ljubavi od Oca i Sina?

Ko je u Svetinji i ko posreduje pred Bogom ako je Isus Sveti Duh prisutan na zemlji, jer biblija jasno govori da je Isus usao u Svetinju iza zavese, da bude posrednik?

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Tripo. kako uzdize Isusa, kako svedoci za Isusa, kada ti tvrdis da je to Isus?

Pa to je i Očev duh, Otac slavi i uzdiže Isusa. Pa i po tebi ispada da Duh Sveti uzdiže i slavi samog sebe. Kažeš da imaš duha Svetog koji ti govori za Trojstvo. Kako onda kod tebe duh uzdiže samog sebe.

I ako Sveti Duh nije icnost, otkuda mu onda moc govora, sluha, samovoljnog upravljanja, nezavisne ljubavi od Oca i Sina?

Duh Sveti jeste ličnost, to je sam Isus.

Ko je u Svetinji i ko posreduje pred Bogom ako je Isus Sveti Duh prisutan na zemlji,

Pa Isus je i u svetinji u duhom na Zemlji. I On je jedan i jedini posrednik. Po tebi ih imamo dva.

jer biblija jasno govori da je Isus usao u Svetinju iza zavese, da bude posrednik?

A šta je Duh Sveti posrednik na Zemlji. Između Oca i ljudi je samo Isus.

Natrag