Meni ne treba tvoj odgovor baš ništa mi ne znači osim da konačno počneš razmišljati znam da mnogo tražim ali eto....
Odgovor tije dao više puta , recimo ovaj dole , tuse ljepo može pročitat , dasu Otac , sin, i Duh Sveti svak za sebe ,i svise bore za prevlast
Kao prvo Isus nije Sveti Duh, jer Isus kaze da ce poslati DRUGOG utesitelja.
Isus je u nebeskoj Svetinji nasd Svetinjama i tamo posreduje za coveka, pogledaj Jevrejima 8 i 9 poglavlje.
Sveti Duh je na zemlji.
Slaveci Boga slavi se i Sveti Duh, jer je on jeno sa Ocem kao i Sin.
Biblijski tekstovi jasno potvrdjuju da je Sveti Duh licnost, da govori, da cuje, da ima svoju vlast i volju, da on posreduje pred Bogom, da ima emocije i osecanja, da je on ljubav..
Zato rekoh, odbaci misljenja i uzmi bibliju i moli se za osvedocenje, to je dovoljna za razumevanje ovog piitanja.
Evo kakvo ja imam mišljenje na sve .
Mnogi Bibliju tumače ,kako misle daje naj bolje , ali Biblija kaže samo jedno , daje Bog jedan , i samo jedan . Sledeći citati to potvrđuju:
"Čuj, Izraele, Jahve je Bog naš, Jahve je jedan." (Pnz 6:4-5)
"Ti vjeruješ da ima samo jedan Bog. Dobro činiš!" (Jak 2:19)
"Ja sam Jahve i nema drugog. Osim mene Boga nema." (Iza 45:5.)
"Ja Sam Bog i nema drugog. Bog, nitko mi sličan nije." (Iza 46:9)
Eto vidimo što kaže Bog.
Božja rječ Biblija nam isto govori o tri osobe: Ocu, Sinu i Duhu Svetom, direktno i indirektno ih naziva Bogom . Evo nekolko tekstova gde Biblija govori daje sin jednak OCU .
"Budući da u njemu (Kristu), stanuje stvarno sva punina božanstva…" (Kol 2:9)
Kako odgovoriti na ovaj tekst , koliko božanstva stanuje u Kristu?
Odgovor je jednostavan , znači sva punina , znači Krist je staro zavjetni Jahve, i Duh Sveti.
"Jer Otac ne sudi nikomu, već je sav sud dao Sinu, da svi poštuju Sina kao što poštuju Oca." (Iv 5:23)
Opet se nameće pitanje , kako poštivat sina ?
Opet odgovor je jednostavan , kao OCA .
U Bibliji jasno piše da Krista treba štovat i On prihvaća to štovanje. Kako, dakle, objasniti ovaj stih osim da je Sin jednak Ocu?
Biblija piše o imenima , koja se koriste za OCA KORISTE SE I ZA KRISTA
Prvi i Posljednji. U Izaiji 44:6 i 48:12, Jahve sam za sebe kaže da je "Prvi i Posljednji". U Otkrivenju 1:17, Krist je "Prvi i Posljednji."Prvi i Posljednji može biti samo jedan, a to je Bog.
U Otkrivenju 1:8, Svemogući Bog je Alfa i Omega, a u Otk 20:13, Krist je Alfa i Omega.
Izlazak 3,14 "Ja sam koji jesam", reče Bog Mojsiju. Onda nastavi: "Ovako kaži Izraelcima: `Ja jesam` posla me k vama.
Izaija 48,12 Čuj me, Jakove, Izraele, koga sam pozvao: Ja jesam, ja sam prvi, ja sam i posljednji.
Ja jesam , to je jedno od imena koja se koriste u Bibliji za Boga .U Ivanovom evanđelju Isus koristi ovo ime. Isus je rekao Židovima: ''Stoga vam i rekoh: 'Umrijet ćete u grijesima svojim.' Uistinu, ako ne povjerujete da 'Ja jesam,' umrijet ćete u grijesima svojim.'' (Iv 8:24)
To znači daje Jahve Krist.
Ivan 5,18 Zbog toga su Židovi još više gledali da ga ubiju jer je ne samo kršio subotu nego i Boga nazivao Ocem svojim izjednačujući sebe s Bogom.
Apostol Ivan je zaključijo daje Isus Bog , pase nemoramo čuditi što piše: ''Riječ bijaše Bog''.)
Neki tekstovi u Starom Zavjetu koji govore o Jahvi, u Novom Zavjetu se primjenjuju na Krista
Izaija 6,5 Rekoh: "Jao meni, propadoh, jer čovjek sam nečistih usana, u narodu nečistih usana prebivam, a oči mi vidješe Kralja, Jahvu nad Vojskama!
Izaija opisuje svoje viđenje , koga je vidijo , vidijo je Jahvu nad Vojskama
Dalje kaže da je čuo glas Gospodnji kako mu kaže: "Koga da pošaljem i tko će nam poći?" Izaija je odgovorio: "Evo me, mene pošalji!" Tada mu Gospod kaže: "Idi i reci tom narodu: Slušajte dobro, al’ nećete razumjeti, gledajte dobro, al’ nećete spoznati. Otežaj salom srce tom narodu, ogluši mu uši, zaslijepi oči, da očima ne vidi, da ušima ne čuje i srcem ne razumije kako bi se obratio i ozdravio."
Ovo je, dakle, tekst iz Starog Zavjeta. Pogledajmo kako to tumači apostol Ivan. On u svom Evanđelju (Iv 12:37-43), govoreći o Kristu kaže da je činio mnoga čudesa pred narodom, ali Mu nisu vjerovali. Dalje citira tekst iz Izaije koji smo gore naveli. Ivan ga tumači na sljedeći način:
"To reče Izaija kad je vidio slavu njegovu i o njemu govorio."
Iz konteksta (vidi 42. stih) vidimo da se radi o Kristu. Dakle, Ivan kaže da je Izaija vidio Kristovu slavu, a vidjeli smo da sam Izaija kaže da je vidio Jahvu nad Vojskama. Za apostola Ivana Krist je Jahve, Bog Svemogući.
Što reći o SVETOM DUHU
Biblija ljepo opisuje Svetog Duha kao Boga
Petar mu reče: "Ananija, zašto ti Sotona ispuni srce te si slagao Duhu Svetomu i odvojio od utrška imanja? Da je ostalo neprodano, ne bi li tvoje ostalo; i jednoć prodano, nije li u tvojoj vlasti? Zašto si se na takvo što odlučio? Nisi slagao ljudima, nego Bogu!" (Dj 5:3,4)
Što petar reče da slaga SVETOG DUHA , a malo poslje kaže:
“Nisi slagao ljudima, nego Bogu.” Petar je tu potvrdijo , daje DUH SVETI BOG.
''Gospodin je Duh, a gdje je Duh Gospodnji, ondje je sloboda. A svi mi, koji otkrivenim licem odrazujemo slavu Gospodnju, po Duhu se Gospodnjem preobražavamo u istu sliku - iz slave u slavu.'' (2.Kor 3:16-18)
''Bog je duh i koji se njemu klanjaju, u duhu i istini treba da se klanjaju." (Iv 4:24)
Tko želi ove tekstove komentirati neka izvoli . Za mene su kristalno jasni.
Po Bibliji BOŽJOJ rječi : Jahve Bog , Isus Bob ,i Duh Sveti Bog , jednostavno rečeno oni su jedno
''I ne žalostite Duha Svetoga, Božjega, kojim ste opečaćeni za Dan otkupljenja!'' (Ef 4:30)
Ovaj zadnji stih , stih je upozorenja , ne žalostimo Gospšodina Krista Boga svojega