Sveto Trojstvo

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Kuku lele :) , ma necu se baviti glupostima...

Evo kako tumačite stihove.

Jovan 14,16I ja ću umoliti oca, i daće vam drugoga utješitelja da bude s vama vavijek:
--------------------------------------------------------

Date ovaj dio da bi zavarali druge kako to nije Isus.

Jovan 14,17 Duha istine, kojega svijet ne može primiti, jer ga ne vidi niti ga poznaje; a vi ga poznajete, jer u vama stoji, i u vama će biti.
Jovan 14,18 Neću vas ostaviti sirotne; doći ću k vama.

Jasno se vidi da ovdje Isus govori o sebi. Što je potvrdio i Juda.

Jovan 14,22I reče mu Juda, ne Iskariotski: Gospode! šta je to da ćeš se nama javiti a ne svijetu?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Bitan je kontekst a ne jedna izjava.

Isus prvo govori o Duhu Svetome, a potom o sebi, ali ne identifikuje Duha sa sobom, jer svuda govori o Duhu kao nekome drugome, a ne o sebi.

Isus nigde za Duha ne kaze da je to on, i ne koristi licnu zamenicu JA, vec ON:

- Kad ON dodje.
- ON ce ME proslaviti.
- ON ce od MOJEGA uzeti i javiti vam.
- POSLACU vam DRUGOG utesitelja.
- Kad odem poslacu GA

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
A ko slavi Isusa? Otac, opet nigdje nema 3. osobe.

A nemaš odg. na ovo što sam dao. Nego uzmete stih izvučen iz konteksta i onda ga date kao dokaz da Duh Sveti nije Isus. Nemaš komentar na ono. Šta mi onda dkazuješ a ne možeš da oboriš ono što sam dao.

Kažeš on će me proslaviti. Pa koji onda duh kaže da se proslavi neko ko nije Isus?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Koji Duh kaze da se proslavi neko ko nije Isus, ne znam o cemu govoris?

Ne znam na koje nemam komentara?

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330

Jovan 14,16I ja ću umoliti oca, i daće vam drugoga utješitelja da bude s vama vavijek:

Jovan 14,17 Duha istine, kojega svijet ne može primiti, jer ga ne vidi niti ga poznaje; a vi ga poznajete, jer u vama stoji, i u vama će biti.

Jovan 14,22I reče mu Juda, ne Iskariotski: Gospode! šta je to da ćeš se nama javiti a ne svijetu?

Kako to moze biti Isus kada kaze da:

"u njima stoji i u njima ce biti"???
-Dakle Duh je vec u njima.

Jel Isus nekako izasao iz tela i bio u Apostolima dok je hodao zemljom?

Same reci te demantuju i pokazuju da je to neko drugi a ne Isus.

I kada Isus dunu rece im: "primite Duha"
-Jel on to izasao iz tela i usao u njih???

*Kainos te naucio besmislicama...

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Samo bih napomenuo da jeDuh svuda istovremeno prisutan.
Ako pažljivo pogledamo sem svih onih desetine paralela Otac=Sin a onda isto uradimo sa zvanjima recimo ko je naš Zastupnik ili Učitelj videćemo ISTOG.

Kompleksno je to gradivo jer pažljivo prateći čujemo kako su Otac jedno a sin drugo iDuh treće a onda kroz tajnu pobožnosti vidimo kako sva ta pozivanja ovaj će poslati onog a onaj drugog u stvari su samo najave istog jednog Boga kroz različite službe gde je jedan SVE.
Ako kažemo da Sin NIJE Otac onda Gospod prevari učenike tvrdeći da je On Otac.
Isaija nas takođe prevari najvaljujući Oca večnog a stigao samo Sin ili kad reče Jovan podronitelj da ravna stazu Bogu a Bog nije stigao već samo Sin.

Duh je u celojvasioni a istovremenu i u svakom od nas zato nije dobro reći jel izašao iz Isusovog tela ili ko osta gore na prestolu...to mogu reći oni koji neznaju da je Bog duh pa ga pretvaraju u predmet koji kad se pomeri više nije tamo.
Ovo što Tripo kaže kako je Duh Sveti Isusov Duh aminujem jer je jedan S.Duh koji ishodi iz Oca kao stvoritelja ali se javlja u telu i po okončanjuslužbe spasenja izlazi iz materije i stalno je prisutan u verujućima jer kaže ko nema DUHA HRISTOVOG nije Njegov čijeg Duha kao Svetog mi onda imamo?

Pozdrav.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Najgore je kada covek od jednostavne reci Bozje iskomplikuje i izmistifikuje tako jednostavne istine koje je Bog otkrio, da ni oni koji to cine sami ne razumeju sto govore..

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Koji Duh kaze da se proslavi neko ko nije Isus, ne znam o cemu govoris?

Pa čim imaš nekog duha koji slavi nekog ko nije Isus to je već dokaz da to nije Božji duh.

Ne znam na koje nemam komentara?

Na ono što sam dao iz Jovana nakon što je Isus rekao da će poslati drugog utješitelja.

To je ovo.

Šta ga Juda pita? Juda je shvatio da je Isus govorio o sebi.

Natrag