Sveto Trojstvo

Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465
Jovan 5: 7,8: ''I Troje je sto svedoci na nebu, Otac Rec i Sveti Duh, i ovo je Troje Jedno''.

(Tvrdi se da je ovo dodato izmedju 4-6 veka nakon Hrista, medjutim ovo je citat tog stavka od Ciprijana[crkvenog Oca] , a pojavljuje se pre svih poznatih manuskripata):

Ciprijan 200-258 ne. "Gospod kaže," Ja i Otac jedno smo! "i opet se piše o Ocu, i Sinu, i Duhu Svetomu, "i to je troje jedno". "Ako Ciprijan navodi 1 Jov 5: 7 iz svoje Biblije izmedju 200 - 258 ne, to mora biti ispravno.
Njegova Biblija je kopirana iz starijih rukopisa, i sadrzi ovaj stih.

Ciprijan je ziveo samo 100 godina nakon sto je Jovan napisao 1. Jovanovu. Ciprijan bi imao pristup izvornom rukopisu i mogao je da proveri.

Ko sve citira ovaj stavak:

• Ciprijan 200-258 ne.

• Priscilijan 350 ne, spanski biskup citira 1. Jov 5: 7,8.
• Idacius Clarus 360 ne.
• Varimadum 380 ne.
• Cassiodorus 485 ne.
• Kasijana 435 ne.
• Victor Vita 489 ne.
• Jeronima 450 ne.
• Fulgentius 533 ne.
• Ps. Vigilius 484 ne.
• Ansbert 660 ne.

Rane biblijske verzije koje ga ukljucuju:

Stari sirijski rukopis 170 ne.
Stara Latinska 200 ne, u Severnoj Africi i Italiji.
Italic 4. i 5. vek.
Monacensis 7. vek.
Speculum 9. vek.
Latinska Vulgata 4. 5. vek.

PS. Trebaju mi ucenja i citati prednikejskih Otaca u pdf. formatu ako postoji na nasem jeziku? Da li neko moze da ostavi link?
1.Jovanova 5:7,8 stih uopste ne govore o jednakosti oca sina i svetog duha,cak se i ne spominju u Sinajskom kodeksu koji je vec duze vreme najmerodavniji sa staroscu iz IV veka nase ere.Da je stih ubacen vidi se i iz narednih prevoda

KJV 1 John 5:7 For there are three that bear record in heaven, the Father, the Word, and the Holy Ghost: and these three are one.

NAS 1 John 5:8 For there are three that bear witness, the Spirit and the water and the blood; and the three are in agreement.

BGT 1 John 5:7 ὅτι τρεῖς εἰσιν οἱ μαρτυροῦντες,

BYZ 1 John 5:7 Ὅτι τρεῖς εἰσὶν οἱ μαρτυροῦντες,

PEH 1 John 5:7 ורוחא מסהדא דהי רוחא איתיה שׁררא׃

VUC 1 John 5:7 Quoniam tres sunt, qui testimonium dant in caelo: Pater, Verbum, et Spiritus Sanctus: et hi tres unum sunt.

VUL 1 John 5:7 quia tres sunt qui testimonium dant

CRO 1 John 5:7 Jer troje je što svjedoטi:

KJV 1 John 5:8 And there are three that bear witness in earth, the Spirit, and the water, and the blood: and these three agree in one.

NAS 1 John 5:8 For there are three that bear witness, the Spirit and the water and the blood; and the three are in agreement.

BGT 1 John 5:8 τὸ πνεῦμα καὶ τὸ ὕδωρ καὶ τὸ αἷμα, καὶ οἱ τρεῖς εἰς τὸ ἕν εἰσιν.

BYZ 1 John 5:8 τὸ πνεῦμα, καὶ τὸ ὕδωρ, καὶ τὸ αἷμα· καὶ οἱ τρεῖς εἰς τὸ ἕν εἰσιν.

PEH 1 John 5:8 ואיתיהון תלתא סהדין רוחא ומיא ודמא ותלתיהון בחד אנון׃

VUC 1 John 5:8 Et tres sunt, qui testimonium dant in terra: spiritus, et aqua, et sanguis: et hi tres unum sunt.

VUL 1 John 5:8 Spiritus et aqua et sanguis et tres unum sunt

CRO 1 John 5:8 Duh, voda i krv; i to je troje jedno.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
1.Jovanova 5:7,8 stih uopste ne govore o jednakosti oca sina i svetog duha,cak se i ne spominju u Sinajskom kodeksu koji je vec duze vreme najmerodavniji sa staroscu iz IV veka nase ere.Da je stih ubacen vidi se i iz narednih prevoda

KJV 1 John 5:7 For there are three that bear record in heaven, the Father, the Word, and the Holy Ghost: and these three are one.

BGT 1 John 5:7 ὅτι τρεῖς εἰσιν οἱ μαρτυροῦντες,

BYZ 1 John 5:7 Ὅτι τρεῖς εἰσὶν οἱ μαρτυροῦντες,

PEH 1 John 5:7 ורוחא מסהדא דהי רוחא איתיה שׁררא׃

VUC 1 John 5:7 Quoniam tres sunt, qui testimonium dant in caelo: Pater, Verbum, et Spiritus Sanctus: et hi tres unum sunt.

VUL 1 John 5:7 quia tres sunt qui testimonium dant

CRO 1 John 5:7 Jer troje je što svjedoטi:

KJV 1 John 5:8 And there are three that bear witness in earth, the Spirit, and the water, and the blood: and these three agree in one.

BGT 1 John 5:8 τὸ πνεῦμα καὶ τὸ ὕδωρ καὶ τὸ αἷμα, καὶ οἱ τρεῖς εἰς τὸ ἕν εἰσιν.

BYZ 1 John 5:8 τὸ πνεῦμα, καὶ τὸ ὕδωρ, καὶ τὸ αἷμα· καὶ οἱ τρεῖς εἰς τὸ ἕν εἰσιν.

PEH 1 John 5:8 ואיתיהון תלתא סהדין רוחא ומיא ודמא ותלתיהון בחד אנון׃

VUC 1 John 5:8 Et tres sunt, qui testimonium dant in terra: spiritus, et aqua, et sanguis: et hi tres unum sunt.

VUL 1 John 5:8 Spiritus et aqua et sanguis et tres unum sunt

CRO 1 John 5:8 Duh, voda i krv; i to je troje jedno.

Ti ne citas sta sam ja napisao?
Sinajski kodeks potice iz 350. god. n.e, i ne sadrzi ovaj stih!

Ovaj Crkveni Otac citira 1. jov. 5:7 - oko 200. god. , dakle 100 i vise godina pre nego sto je uopste mogao znati za njega!
To govori, da je ovaj stih sastavni deo biblije, i da ovaj Crkveni Otac citira iz mnogo starijih manuskripata koji stih sadrze.

Ovaj stih se ispusta i to namerno u onim citatima kod Euzebija, Euzebije je imao zadatak da ospori Hristovo Bozanstvo i napise ekumensku bibliju..

Govorio sam o tome vec, merodavan je samo ''textus receptus'', koji do nas dolazi tradicijom hriscanskog prepisivanja, on sadrzi ovaj stih, dok ga ovi falsifikovani tekstovi od Euzebija, ne sadrze uopste..
Glavno da vi pricate svasta, a necete da pogledate istini u oci...

Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465
Kiprijan je bio samo teolog iz III veka nase ere (200-258g.n.e.).
On nije mogao da citira nesto sto ne pise,ili sto nije ni postojalo u njegovo vreme.
Najstariji grcki tekstovi koji su poznati istoricarima nemaju taj stih.
Verovatnije je da je to bilo samo u Kiprijanovoj glavi,sasvim nebitno,bitno je da je taj stih ipak ubacen tek dosta kasnije

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Kiprijan je bio samo teolog iz III veka nase ere (200-258g.n.e.).
On nije mogao da citira nesto sto ne pise,ili sto nije ni postojalo u njegovo vreme.
Najstariji grcki tekstovi koji su poznati istoricarima nemaju taj stih.
Verovatnije je da je to bilo samo u Kiprijanovoj glavi,sasvim nebitno,bitno je da je taj stih ipak ubacen tek dosta kasnije

Smesan si :)
Pa ja upravo to i kazem: KAKO JE CIPRIAN MOGAO DA CITIRA NESTO STO NIJE BILO NAPISANO U NJEGOVO VREME??? :)
Ti tvrdis da je ovaj tekst dodan od 4-6 veka n.e. , a on ga citira jos u 3 veku, kada niko nije mogao ni znati za njega!

ON CITIRA NEPOSTOJECI TEKST OVDE!
DA NIJE MOZDA PUTOVAO U BUDUCNOST I PROCITAO GA???
:)

(Ja sam vec pisao o falsifikovanim Euzebijevim tekstovima, i J.S. upravo ovo koriste kada dokazuju nepostojanje citata)
(naucnici su vec dokazali da su ovi tekstovi falsifikat, naucna studija pokazuje da nisu pisani iz izvornika..)
(na primer i Marko zadnje poglavlje , je namerno izbaceno iz njih, a opet ga citiraju svi crkveni Oci koji su ziveli vekovima pre nastanka svih ovih falsifikovanih tekstova..)

Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465
Smesan si :)
Pa ja upravo to i kazem: KAKO JE CIPRIAN MOGAO DA CITIRA NESTO STO NIJE BILO NAPISANO U NJEGOVO VREME??? :)
Ti tvrdis da je ovaj tekst dodan od 4-6 veka n.e. , a on ga citira jos u 3 veku, kada niko nije mogao ni znati za njega!

ON CITIRA NEPOSTOJECI TEKST OVDE!
DA NIJE MOZDA PUTOVAO U BUDUCNOST I PROCITAO GA???
:)

(Ja sam vec pisao o falsifikovanim Euzebijevim tekstovima, i J.S. upravo ovo koriste kada dokazuju nepostojanje citata)
(naucnici su vec dokazali da su ovi tekstovi falsifikat, naucna studija pokazuje da nisu pisani iz izvornika..)
(na primer i Marko zadnje poglavlje , je namerno izbaceno iz njih, a opet ga citiraju svi crkveni Oci koji su ziveli vekovima pre nastanka svih ovih falsifikovanih tekstova..)
Mani se Kiprijana,jer njega niko ne shvata za ozbiljno ,niti je on osim molitve ,ista vredno napisao,u smislu verskog razumevanja.
Vec u I veku nase ere su se javili sektasi koji su pisali cak i nova jevandjelja,a o kojima pise ap.pavle
Galatima1:
6 Čudim se da se tako odmah odvraćate na drugo jevanđelje od Onog koji vas pozva blagodaću Hristovom,
7 Koje nije drugo, samo što neki smetaju vas, i hoće da izvrnu jevanđelje Hristovo.
Eto ako su Isus Hrist sin Bozji i njegov Otac Jehova jedno,nije li logicnije da se kaze da su braca blizanci???
Zasto sin i otac?Da li sin i otac govori da su jednaki i isti u svemu ili da su pak razliciti???
Zar nije bilo logicnije da se onda napisalo da su braca blizanci???
Pa cak ni tada ne bi bili jednaki,ne bi bili isti ,jer se sve osobe pa i blizanci razlikuju barem po necem,
ali tu postoji i treci "brat blizanac" sveti duh????
Da skratim ovo.
Postoji uvezbana ekipa koja izvrce i falsifikuje dokaze i cilj im je "dan pretvore u noc" i obratno.
Ne bi me nista zacudilo i ako uskoro rehabilituju Adolfa Hitlera ...,mnogima su vec postali prihvatljivi kukasti krsteve i antisemitizam.....
Koja je tu filozofija potrebna da ubedi citaoca
Jovan 14:
16 I ja ću umoliti Oca, i daće vam drugog utešitelja da bude s vama vavek:
28 Čuste da vam ja kazah: idem i doći ću k vama. Kad biste imali ljubav k meni, onda biste se obradovali što rekoh: idem k Ocu; jer je Otac moj veći od mene.

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Slazem se da je strpljenje veoma vredno,ali sta mislis,
ako su Isus i Jehova jednaki,zasto onda nisu braca BLIZANCI ,nego su otac i sin???
A sta im je onda sveti duh?Deda,ili unuk,ili treci brat blizanac???

Nikad se ne treba sa Bogom šegačiti.
Verujući smatraju Isusa istinom i reči da ko vidi Njega vidi Oca. Verujući znaju koji Bog stiže za glasom koji viče u pustinji.
Verujući znaju da je Sin Otac večni i Bog silni. Verujući znaju da apostol govori istinu kad kaže da se Bog javi u telu.
Verujući znaju da još mnogo toga im je imao reći ali tad nisu mogli kao što i sad ima duhovno slabih koji se sablažnjavaju na svaki pomen Boga i Isus nije hteo nikog sablazniti.

Kao prvo Bog je Duh koji se može objaviti kroz oblične i kroz materiju.Čovek može tvrditi da je Bog svemoguć a onda to negirati....i ponovo ovde ponavljam pitanje iz teme Starac dana valjda ću ovde dobiti odgovor od znalaca:

,,Ovo sam pisao samo radi jednog dela pisanog teksta u Bibliji da bi ga ispratili detaljno HIRURŠKI DETALJNO.
Znači posle SVAKE pročitane reči ponavljamo šta smo čuli kako nam nebi smisao reči pobegla jer pukim ČITANJEM to se ne primeti zato molim vas iznova čitajte reč po reč i UVEK pazite KO i KOME i to ponavljajte naglas da ne pobegne ono što čitamo-slušamo:

24. Онда крај, кад преда царство Богу и Оцу, и кад укине свако поглаварство и сваку власт и силу.(KO?)
25. Јер Њему ваља царовати докле не положи све непријатеље своје под ноге своје.(kome?)
26. А последњи ће се непријатељ укинути, смрт.
27. Јер све покори под ноге Његове.(ko?) Али кад вели да је све Њему покорено, показује се да је осим Оног који Му покори све.(ko?)
28. А кад Му све покори,(ko?)онда ће се и сам Син покорити Оном који Му све покори, (ko mu pokori?)да буде Бог све у свему.

Ako je Taktičat ili Piramida 4 voljni odgovoriti na gornji tekst bio bih vam zahvalan.
Verujem da nećete pobeći od ove teme jel tako?

Poslednja izmena: 16.11.2014,,

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Mani se Kiprijana,jer njega niko ne shvata za ozbiljno ,niti je on osim molitve ,ista vredno napisao,u smislu verskog razumevanja.
Vec u I veku nase ere su se javili sektasi koji su pisali cak i nova jevandjelja,a o kojima pise ap.pavle

Ma jeste, jos za vreme apostola su usli ''zli vuci'' i uvukli razne jeresi, i otuda imamo i Cipriana koji citira tekst 100 god nakon smrti Jovana, a ne citira ga, nego ga je on izmislio!
I tako po tvojoj teoriji je sve zatrovano?
Mi vise ni Bibliji ne mozemo verovati, jer su i iz nje ''izbacili''..
Jel tako? Pa sta nam ostade???

DA SLUSAMO JEHOVINE SVEDOKE!?

Ti ne verujes Crkvenim Ocima a ne verujes vise ni Bibliji!?
Zaista se pitam, kako vas neko moze svrstati u protestante, -vama ne vazi ''sola scriptura''???

I na kraju, vi sami citirate crkvene Oce, u svojim knjigama.
Ali kada ja citiram iste , ''onda je to glupost'' i ''laz''..
Glavno da ste vi od njih pokupili ''istinu''.
Dupli standardi, nema sta...

Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465
Nikad se ne treba sa Bogom šegačiti.
Verujući smatraju Isusa istinom i reči da ko vidi Njega vidi Oca. Verujući znaju koji Bog stiže za glasom koji viče u pustinji.
Verujući znaju da je Sin Otac večni i Bog silni. Verujući znaju da apostol govori istinu kad kaže da se Bog javi u telu.
Verujući znaju da još mnogo toga im je imao reći ali tad nisu mogli kao što i sad ima duhovno slabih koji se sablažnjavaju na svaki pomen Boga i Isus nije hteo nikog sablazniti.

Kao prvo Bog je Duh koji se može objaviti kroz oblične i kroz materiju.Čovek može tvrditi da je Bog svemoguć a onda to negirati....i ponovo ovde ponavljam pitanje iz teme Starac dana valjda ću ovde dobiti odgovor od znalaca:

,,Ovo sam pisao samo radi jednog dela pisanog teksta u Bibliji da bi ga ispratili detaljno HIRURŠKI DETALJNO.
Znači posle SVAKE pročitane reči ponavljamo šta smo čuli kako nam nebi smisao reči pobegla jer pukim ČITANJEM to se ne primeti zato molim vas iznova čitajte reč po reč i UVEK pazite KO i KOME i to ponavljajte naglas da ne pobegne ono što čitamo-slušamo:

24. Онда крај, кад преда царство Богу и Оцу, и кад укине свако поглаварство и сваку власт и силу.(KO?)
25. Јер Њему ваља царовати докле не положи све непријатеље своје под ноге своје.(kome?)
26. А последњи ће се непријатељ укинути, смрт.
27. Јер све покори под ноге Његове.(ko?) Али кад вели да је све Њему покорено, показује се да је осим Оног који Му покори све.(ko?)
28. А кад Му све покори,(ko?)онда ће се и сам Син покорити Оном који Му све покори, (ko mu pokori?)да буде Бог све у свему.

Ako je Taktičat ili Piramida 4 voljni odgovoriti na gornji tekst bio bih vam zahvalan.
Verujem da nećete pobeći od ove teme jel tako?

Poslednja izmena: 16.11.2014,,

Sin i Otac nikada ne mogu biti u svemu JEDNAKi,ili ISTI!!!! To je poenta!
Cak i Braca BLIZANCI ne mogu biti jednaki,a kamoli sin i otac!!!

Umetnost je da se ogromnom broju ljudi isperu mozgovi i da misle da je to istina.
Isus Hrist jeste Bog Silni,Otac Vecni,ali on je i KNEZ Mira! (Isaija 9:6)
Bog Silni jeste,ali nije Bog Svemoguci,nije Bog Stvoritelj,vec Sin Bozji!
Isus Hrist jeste nas OTAC VECNI jer nas je otkupio svojom prolivenom krvlju iz smrti u zivot!!!Jer po nasem praocu Adamu smo osudjeni na smrt ,a po nasem Ocu Isusu Hristu imamo priliku da zivimo vecnim zivotom.To ne znaci da nam je Jehova Bog sada postao DEDA!!! Kao sto se kaze da umiljato jagnje dve majke doje,tako i mi mozemo imati dva oca koja nas vole!
Knez Mira nije car mira,vec nesto kao "princ".
Takodje on nam je i Divni Savetnik!!!
Kovan 14:28
28 Čuste da vam ja kazah: idem i doći ću k vama. Kad biste imali ljubav k meni, onda biste se obradovali što rekoh: idem k Ocu; jer je
Otac moj veći od mene!
Kako bilo ko moze da tvrdi da su sin i otac jednaki kad ovaj stih iznad to jasno negira,a ima i mnogo drugih!!!

Natrag