Sveto Trojstvo

Učlanjen(a)
24.01.2015
Poruka
218
Mislim da ti poređenja nisu dobra. Poistovjećuješ Božiji i ljudski duh. Ljudski duh je produkt Božijeg nadahnuća, i samo to, što znači da on nije istovjetan sa Svetim Duhom. Ja to poimam ovako: Ako je Sveti Duh treći entitet Trojstva, a on bez sumnje to jeste, onda on može imati razne pojavne oblike..., s jedne, a s druge strane, on kao treći entitet Trojstva, ne može biti potpuno integrisan ni sa jednim od prethodna dva entiteta Trojstva, jer kada bi to bio, onda ne bi Trojstva ni bilo.

Ne, nisam vjernik. Ja sam ateista, ali ne i antiteista. Stariji članovi na ovom forumu to znaju. Religija me intersuje prvenstveno sa filozovskog i sociološkog aspekta, posebno radi njene uloge u razvoju ljudskog društva i naše današnje civilizacije.

Sveto Trojstvo jeste kamen spoticanja među hrišćanskim denominacijama. Tvoju tvrdnju demantuje istorija hrišćanstva. Nije u pitanju ko vjeruje u tu dogmu, nego je u pitanju njeno razumjevanje.

Čovjek i jeste Bog! Ovo je moje ateističko uvjerenje. Bog i nije stvorio čovjeka, nego je čovjek stvorio Boga!
Sad si me dobrano nasmijao,,,da čovjek stvorio Boga!Ha Ha Ha

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Sad si me dobrano nasmijao,,,da čovjek stvorio Boga!Ha Ha Ha
To je metafora, patriot! Ako je ne razumiješ i ako je bukvalno shvataš, onda samo nastavi da se smiješ, jer smijeh je, ne samo ukras čovjekovog lica, nego i vrsta psiho-terapije!
Ali, ovo je tema o Svetom Trojstvu - toj misterioznoj dogmi, koja je zavadila "svete oce" onog trenutka kada se pojavila na Nikejskom saboru i oko koje ne prestaju nesporazumi u hrišćanstvu sve do današnjih dana.

Učlanjen(a)
24.01.2015
Poruka
218
To je metafora, patriot! Ako je ne razumiješ i ako je bukvalno shvataš, onda samo nastavi da se smiješ, jer smijeh je, ne samo ukras čovjekovog lica, nego i vrsta psiho-terapije!
Ali, ovo je tema o Svetom Trojstvu - toj misterioznoj dogmi, koja je zavadila "svete oce" onog trenutka kada se pojavila na Nikejskom saboru i oko koje ne prestaju nesporazumi u hrišćanstvu sve do današnjih dana.
Ma hajte,,i sad ćeš ti nas kao nevjernik učiti pameti oko Trojstva!
Što je bilo na Nicejskom saboru,bilo je,odtad naovamo svi kršćani vjeruju u trojstvo!Osim sektice zvana Jehovni Svjedoci.
A oni su se mpojavili "jučer".
Dakle,mi kršćani vjerujemo u trojstvo,svi,nama to nije diskutabilno pitanje!

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Ma hajte,,i sad ćeš ti nas kao nevjernik učiti pameti oko Trojstva!
Što je bilo na Nicejskom saboru,bilo je,odtad naovamo svi kršćani vjeruju u trojstvo!Osim sektice zvana Jehovni Svjedoci.
A oni su se mpojavili "jučer".
Dakle,mi kršćani vjerujemo u trojstvo,svi,nama to nije diskutabilno pitanje!
Vidiš, primjećujem da neke od vas vjernika, mogu poučiti o nekim aspektima hrišćanstva, naročito kada je u pitanju istorija te religije. Ne rekoh li ti zbog čega me je to interesovalo i zbog čega sam čitao Bibliju i istoriju te religije.
Evo i u ovom primjeru vidi se tvoje površno shvatanje Svetog Trojstva, ili bolje rečeno, tvoje površno shvatanje problema u razumjevanju te dogme. Nije stvar u tome ko vjeruje ili ne vjeruje u Sveto Trojstvo - uglavnom svi hrišćani vjeruju u Trojstvo, nego je suština problema koje sam pominjao, u poimanju i razumjevanju Svetog trojstva. Uostalom, veliki raskol u hrišćanstvu koji se desio 1054. godine, dobrim dijelom je bio determinisan neslaganjem oko suštine te dogme (Fillioque).

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Vidiš, primjećujem da neke od vas vjernika, mogu poučiti o nekim aspektima hrišćanstva, naročito kada je u pitanju istorija te religije. Ne rekoh li ti zbog čega me je to interesovalo i zbog čega sam čitao Bibliju i istoriju te religije.
Evo i u ovom primjeru vidi se tvoje površno shvatanje Svetog Trojstva, ili bolje rečeno, tvoje površno shvatanje problema u razumjevanju te dogme. Nije stvar u tome ko vjeruje ili ne vjeruje u Sveto Trojstvo - uglavnom svi hrišćani vjeruju u Trojstvo, nego je suština problema koje sam pominjao, u poimanju i razumjevanju Svetog trojstva. Uostalom, veliki raskol u hrišćanstvu koji se desio 1054. godine, dobrim dijelom je bio determinisan neslaganjem oko suštine te dogme (Fillioque).

Upravo tako, problem je bio Sveti Duh. Da li ishodi samo od Oca, ili ishodi i od Sina..
I onda mene kritikuju zasto ja o ovome pricam..
A to je bitna razlika u razumevanju Trojstva, i spor izmedju Pravoslavlja i Katolicanstva..

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Da, pored primata Pape, Sveto Trojstvo, to jest, poimanje njegove suštine, bio je jedan od glavnih razloga raskola 1054. godine. Ipak, treba naglasiti da je nekoliko vjekova prije toga počela podjela Rimskog carstva na istočni i zapadni dio, kako u administrativnom tako i u duhovnom smislu. Ta podjela je faktički počela još 395. godine, kada rimski car Teodozije I, dvojici svojih sinova, Arkadiju i Honoriju, daruje dijelove carstva na upravljanje: istočni Arkadiju, a zapadni Honoriju. Zapadni dio carstva je ostao pod uticajem latinskog jezika i kulture, dok je u istočnom dijelu ( Bizant) preovladao uticaj grčkog jezika i kulture.
Još negdje u četvrtom ili petom vijeku, u zapadnom dijelu hrišćanske crkve, počelo se diskutovati o tkz. Nikejskom vjerovanju (to je dogma o Svetom Trojstvu), preciznije, počela je rasprava o Svetom Duhu kao dijelu Trojstva - od koga on proizilazi, od Oca ili Sina, ili od obojice. Nikejsko vjerovanje izvorno glasi: “ Vjerujem...u Duha Svetog, Gospodina i Životvorca, koji izlazi od Oca, koji je s Ocem i Sinom skupa časti i zajedno slavi. ” Istočna ili pravoslavna varijanta hrišćanstva je ostala pri ovom vjerovanju - da Sveti Duh proizilazi od Oca te ide preko Sina, dok je zapadna varijanta hrišćanstva, ili katolička, u ovo vjerovanje dodala dio poznat kao Fillioque (Sin), to jest, vjeruje da Sveti Duh proizilazi podjednako i od Oca i od Sina, tako da sada zapadna varijanta Nikejskog vjerovanja glasi: “ Vjerujem...u Duha Svetog, Gospodina i Životvorca, koji izlazi od Oca i Sina, koji je s Ocem i Sinom skupa časti i zajedno slavi. ”
Dakle, kao što se vidi, u ovom sporu među hrišćanima oko Svetog Trojstva, nije upitan entitet Svetog Duha kao dijela Trojstva, nego je upitno njegovo ishodište.

Učlanjen(a)
24.01.2015
Poruka
218
Upravo tako, problem je bio Sveti Duh. Da li ishodi samo od Oca, ili ishodi i od Sina..
I onda mene kritikuju zasto ja o ovome pricam..
A to je bitna razlika u razumevanju Trojstva, i spor izmedju Pravoslavlja i Katolicanstva..
I dalje ostaje da vjeruju u trojedinog Boga,i Pravoslavci i Katolici!"Filiokve" je bio samo izlika,razlozi raskola su bili političke prirode!

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Jedan od glavnih razloga velike sizme je bila subota i post u Subotu, kao i ostali - od koga izlazi Sveti Duh - od Oca ili od Sina, primat Rimskog pape i slično.

O ovome pise kardinal Humbert u tekstu iz 1054 godine:

"Zato u takvom svetkovanju subote, gde i na koji način mi Latini imamo išta zajedničko sa Jevrejima, jer oni su besposleni i svetkuju subotu, ne oru?
Mi hrišćani nemamo ništa zajedničko sa Jevrejima, oni subotu svetkuju, ne oru i ne žanju, zbog običaja ne rade nego praznuju, imaju posebne obroke, i njihove sluge i sluškinje, stoka i životinje, koje nose teret miruju, ali mi Latini ne držimo ni jednu od ovih stvari, nego radimo svaku vrstu posla kao na bilo koji od pet prethodnih dana, i mi postimo isto tako kao što to činimo u šesti dan, petak, koji stoji do subote.
Vi Grci, ako ne judaizirate ('judaizirate' znači 'ako sledite Jevreje'), kažite nam zašto imate nešto zajedničko sa Jevrejima u sličnom svetkovanju subote.
Oni svakako svetkuju subotu, i vi je svetkujete, oni poste i uvek prekidaju post u subotu, u njihovom četrdesetodnevnom periodu oni prekidaju post svake subote osim jedne.
I vi Grci u vašem četrdesetodnevnom periodu prekidate post svake subote osim jedne. Oni Jevreji imaju dvostruki razlog za svetkovanje subote, jasno, zbog zakona Mojsijevih i zbog učenika koji su bili ožalošćeni i teškog srca na dan subotnji i zbog smrti Gospodnje, za koga su verovali da neće vaskrsnuti.
Zato što vi svetkujete subotu sa Jevrejima i sa nama dan Gospodnji nedelju, vi izgleda da takvim svetkovanjem imitirate sektu Nazarena, koji na ovaj način prihvataju hrišćanstvo, ali ne mogu ostaviti judeizam. Ali latinska crkva u svom saosećanju prema Gospodu, i Njegovoj patnji i smrti, raduje se Njegovom vaskrsenju u dan Gospodnji nedelju, kada su Jevreji putem novca pokušali da korumpiraju stražu na grobu. Zbog toga, mi Latini do današnjeg dana držimo apostolsku tradiciju u vezi sa subotom i želimo da to održimo do kraja. Mi smo pažljivi u prihvatanju onoga što su naši stari i poštovani oci izjavili i potvrdili, između kojih najblagosloveniji papa Silvestre, duhovni otac imperatora Konstantina Velikog.
Vi Grci, vi pravoslavni svet, svetkujete subotu i vi ste Jevreji. Ne želite da postite u subotu, i mi vas ne prihvatamo."

Ovo je po recima samog Humberta bio jedan od glavnih razloga velike sizme.

Poslednja izmena:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Jedan od glavnih razloga velike sizme je bila subota i post u Subotu, kao i ostali - od koga izlazi Sveti Duh - od Oca ili od Sina, primat Rimskog pape i slično.

O ovome pise kardinal Humbert u tekstu iz 1054 godine:
Kardinal Humbert je ovdje skroz promašio! Šta više, njegova tvrdnja je apsurdna. Da se u nekom dijelu hrišćanske crkve - Istočne ili Zapadne, održalo slavljenje subote kao dana gospodnjeg, onda bi takva trvrdnja imala bar nekog smisla, ovako nema ama baš nikakvog, jer ako je raskol nastao radi subote, kako tvrdi kardinal, a niti jedna varijanta tada podijeljeg hrišćanstva, niti je ranije a ni kasnije slavila subotu, kakvog bi onda smila imao takav razlog za raskol?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Subota je bila SAMO JEDAN od razloga, uz druge pomenute.

Iz samog teksta a i drugih istorijskih izvora - moze se zakljuciti da je od pocetka bilo Hriscana koji su postovali subotu po cetvrtoj zapovesti.
To su upravo bili Nazareni koje i Humbert pominje u ovom tekstu, a koji su u stvari apostolski Hriscani i potomci prve apostolske crkve koji nisu prihvatili otpad koji se dogodio u crkvi polovinom 2 veka.

Cak i danas u nekim manastirima istocnog Hriscanstva - postoje Hriscani koji postuju i subotu i nedelju.

Natrag