Sveto Trojstvo

Član
Učlanjen(a)
26.02.2011
Poruka
987
Reci ti meni Jurivaka - je li tvoj duh neka druga zasebna osoba....npr. znamo da su Sodoma i Gomora bili grešni gradovi.....i ako velimo da je sotonski duh lebdio nad tim gradom....da li je to bila neka druga osoba zasebna od sotone....ili ako kažemo - onaj čovjek ima sotonski duh...naravno da mislimo na njegov karakter...Isus je dunuo u učenike i rekao primite duha svetoga...u Bibliji si mnoge stvari personificirane...npr. bogatstvo kao gospodar kad Isus kaže ne možete služiti dvojici gospodara...ili npr. mudrost...zašto ne bi mogao i duh....kad se naizgled govori o duhu kao osobi onda se to odnosi na Oca ili Sina...jednostavno....Bog je svet...Bog je Duh...on je Sveti Duh...Isus je svet...Gospodin je Duh 2. Korinćanima 3.17...Isus je Sveti Duh....Sveti Duh nije ništa do Božja prisutnost i sila....Kaže David...gdje da pobjegnem od tvoga duha...on je prisutan svojim duhom...vidiš li prisvojnu zamjenicu....Božji - njegov - ja ću izliti svoj duh....

Uzmimo primjer...

Djela 7.55 - Ali on, pun Duha Svetoga, uprije pogled u nebo i ugleda slavu Božju i Isusa gdje stoji zdesna Bogu...

Normalno je da je Stjepan pun duha...pun Božje sile....ne možeš biti pun neke osobe...i on vidi koliko osoba na prijestolju...dvije...nema treće...nemojte samo reći da neka osoba bez obličja lebdi po našoj zemlji i puni osobe...

Učlanjen(a)
24.01.2015
Poruka
218
Kako god okreneš, Sveto Trojstvo ostaje velika zavrzlama i kamen spoticanja među hrišćanskim vjernicima. Ali, ako uvažimo činjenicu - govorim sa aspekta vjernika mada to nisam, da je Bog svemoguć i svemoćan, onda i Sveti Duh može imati razne pojavne oblike - od goluba, preko čovjeka do biljke i lava! Nijekati takvu mogućnost, znači nijekati Božije osobine.:)
Nisi vjernik?

Sveto trojstvo nije kamen spoticanja jer u Trojstvo vjeruju svi osim Jehovnih Svjedoka!

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Reci ti meni Jurivaka - je li tvoj duh neka druga zasebna osoba....npr. znamo da su Sodoma i Gomora bili grešni gradovi.....i ako velimo da je sotonski duh lebdio nad tim gradom....da li je to bila neka druga osoba zasebna od sotone....ili ako kažemo - onaj čovjek ima sotonski duh...naravno da mislimo na njegov karakter...
Mislim da ti poređenja nisu dobra. Poistovjećuješ Božiji i ljudski duh. Ljudski duh je produkt Božijeg nadahnuća, i samo to, što znači da on nije istovjetan sa Svetim Duhom. Ja to poimam ovako: Ako je Sveti Duh treći entitet Trojstva, a on bez sumnje to jeste, onda on može imati razne pojavne oblike..., s jedne, a s druge strane, on kao treći entitet Trojstva, ne može biti potpuno integrisan ni sa jednim od prethodna dva entiteta Trojstva, jer kada bi to bio, onda ne bi Trojstva ni bilo.

Ne, nisam vjernik. Ja sam ateista, ali ne i antiteista. Stariji članovi na ovom forumu to znaju. Religija me intersuje prvenstveno sa filozovskog i sociološkog aspekta, posebno radi njene uloge u razvoju ljudskog društva i naše današnje civilizacije.

Sveto trojstvo nije kamen spoticanja jer u Trojstvo vjeruju svi osim Jehovnih Svjedoka!
Sveto Trojstvo jeste kamen spoticanja među hrišćanskim denominacijama. Tvoju tvrdnju demantuje istorija hrišćanstva. Nije u pitanju ko vjeruje u tu dogmu, nego je u pitanju njeno razumjevanje.

Kad bi čovjek u potpunosti bio stvoren na sliku Božju onda bi on bio Bog a ne čovjek.
Čovjek i jeste Bog! Ovo je moje ateističko uvjerenje. Bog i nije stvorio čovjeka, nego je čovjek stvorio Boga!

Član
Učlanjen(a)
26.02.2011
Poruka
987
Mislim da trebamo otvoiiti temu gdje ćemo na njoj moći obraćati Jurivaku da postane sljedbenik živog i nebeskog Boga...jer vjeroanje da smo mi bogovi je proisteklo još iz Edena....mormoni i neki karizmatici vjeruju da smo i i mi bogovi...kao teozofija i slobodno zidarstvo....naravno i new age....No vratimo se temi...postoji samo jedan Bog Otac i njegov Sin Isus Krist...kao što i Ivan kaže u svojoj prvoj poslanici - A naša zajednica je sa Ocem i Sinom...nema treće osobe.....

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Kada se u bibliji govori o Duhu Svetome - tada se jasno uočava da je Duh Sveti neko ko je fizički odvojen i od Boga Oca i od Sina.

Za Oca se kaže da je on sudija koji sedi na prestolu u nebeskom hramu ili Svetinji nad Svetinjama.
Za Sina se kaže da se on nalazi u istoj toj Svetinji i da vrši posredničku službu u korist čoveka.
Za raliku od toga - za Duha Svetoga se kaže da se on nalazi na zemlji, i da ima sve atribute ličnosti, da razgovara sa ljudima, da uči, da govori ono što čuje od Boga i Isusa, on ima vlast da upravlja crkvom u novozavetnom periodu, da postavlja starešine, da daje duhovne darove..itd.

Dakle, u ovome se vidi saradnja tri fizički nezavisne ličnosti koje su fizički odvojene i deluju na različitim lokacijama, a opet su povezane duhovnim vezama.

Član
Učlanjen(a)
26.02.2011
Poruka
987
Evo jednog videa s kojim počinjemo obraćanje urednika Jurivake...Porijklo zla

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Mislim da trebamo otvoiiti temu gdje ćemo na njoj moći obraćati Jurivaku da postane sljedbenik živog i nebeskog Boga...jer vjeroanje da smo mi bogovi je proisteklo još iz Edena....mormoni i neki karizmatici vjeruju da smo i i mi bogovi...kao teozofija i slobodno zidarstvo....naravno i new age....No vratimo se temi...postoji samo jedan Bog Otac i njegov Sin Isus Krist...kao što i Ivan kaže u svojoj prvoj poslanici - A naša zajednica je sa Ocem i Sinom...nema treće osobe.....
Moje uvjerenje da čovjek jeste Bog, nema nikakve veze sa Edenom, slobodnim zidarstvom, New Age..., i sl., niti je zasnovano na bilo kakvoj metafizičkoj formi. Moje uvjerenje je zanovano na prostoj i realnoj činjenici, a ta je da od svih živih stvorenja koja danas poznajemo, jedino čovjek ima svijest o sebi, odnosno, ima razum koji ga objektivno čini Bogom, jer koristeći to moćno "oružje", čovjek je zagospodario ne samo živim svijetom, nego u dobroj mjeri i prirodom i njenim procesima.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Moje uvjerenje da čovjek jeste Bog, nema nikakve veze sa Edenom, slobodnim zidarstvom, New Age..., i sl., niti je zasnovano na bilo kakvoj metafizičkoj formi. Moje uvjerenje je zanovano na prostoj i realnoj činjenici, a ta je da od svih živih stvorenja koja danas poznajemo, jedino čovjek ima svijest o sebi, odnosno, ima razum koji ga objektivno čini Bogom, jer koristeći to moćno "oružje", čovjek je zagospodario ne samo živim svijetom, nego u dobroj mjeri i prirodom i njenim procesima.

Hvala Bogu što je stvorio takvo stvorenje.

Ipak - čovek nije Bog, on je Božje stvorenje.

"I stvori Bog čoveka po obličju svom, po obličju Božjem stvori ga; muško i žensko stvori ih.
I blagoslovi ih Bog, i reče im Bog: Rađajte se i množite se, i napunite zemlju, i vladajte njom, i budite gospodari od riba morskih i od ptica nebeskih i od svih zveri što se miče po zemlji"
( 1 Mojsijeva 1. 27 - 28 )

Natrag