Član
- Učlanjen(a)
- 28.03.2013
- Poruka
- 13.330
1. DUH SVETI POSREDUJE ZA COVEKA SVOJIM MOLITVAMA:
"A tako i Duh pomaže nam u našim slabostima: jer ne znamo za šta ćemo se moliti kao što treba, nego sam Duh moli se za nas uzdisanjem neiskazanim.
A Onaj što ispituje srca zna šta je misao Duha, jer po volji Božijoj moli se za svete" ( Rimljanima poslanica 8. 26 - 27 ).
Ako Duh nije nezavisna ličnost od Boga - kako on može da posreduje pred Bogom svojim molitvama.
Sveti Duh je ''dat Isusu Hristu'' od Boga, kao dar koji on salje svojim ucenicima.
Tim Duhom ,Hristos i Otac zive u coveku..
Kaze se o Svetom Duhu: ''k njemu cemo doci i u njega cemo se nastaniti''[u coveka].
Sta Sveti Duh donosi?
Sveti Duh ''donosi i Oca i Sina'' koji zive u nama.
Medjutim akcenat je ipak na sluzbi Isusa Hrista, koju on obavlja, pa se kaze:
''po volji Bozjoj moli se za svete'' - ko se moli?
Ne moli se Sveti Duh kao nezavisna osoba, nego se moli Isus Hristos koji je nas posrednik, a koji Duhom Svetim zivi u nama...
Jer ''jedan je Bog i JEDAN POSREDNIK'' ne mozemo imati ''treceg posrednika'' koji se moli! Isus Hristos je jedini koji tu sluzbu obavlja!!!
2. DUH SVETI POSTAVLJA STARESINE:
"Pazite dakle na sebe i na sve stado u kome vas Duh Sveti postavi vladikama da pasete crkvu Gospoda i Boga koju steče krvlju svojom" ( dela Apostolska 20. 28 ).
Ovde se jasno vidi da je Duh nezavisna ličnost od Boga Oca, jer kaže da on postavlja starešine u crkvi u korist drugog lica - Boga.
Tako je 'Duh Sveti' - 'Duh Isusa Hrista' kojim on zivi u coveku postavlja Staresine.
Jasno je i na kraju ko je taj Duh kada kaze da ''crkvu..stece svojom krvlju'' .
Cija krv se ovde prolila?
Nije se prolila ''krv Svetoga Duha'' nego ''krv Isusa Hrista'', ovde je jasno okriven identitet svetoga Duha...
3. DUH SVETI NEZAVISNA LICNOST U ODNOSU NA BOGA, KO POHULI NA BOGA OPROSTICE MU SE, A KO POHULI NA DUHA SVETOGA NECE MU SE OPROSTITI:
"Zaista vam kažem: svi gresi oprostiće se sinovima čovečjim, i huljenja na Boga, makar kakva bila:
A koji pohuli na Duha Svetog nema oproštenja vavek, nego je kriv večnom sudu" ( Jevandjelje po Marku 3. 28 - 29 ).
Ako huljenje na Duha Svetoga nije ujedno i huljenje na Boga - onda je očigledno da je on nezavisna ličnost.
Izraz ''huljenja na Boga'' ne postoji u grckom tekstu, vec je to sloboda prevodioca, koji je ubacio izraz ''Bog''.
Evo kako tekst glasi na grckom:
"Zaista vam kažem: svi gresi oprostiće se sinovima čovečjim, i huljenja makar kakva bila:
A koji pohuli na Duha Svetog nema oproštenja vavek, nego je kriv večnom sudu" ( Jevandjelje po Marku 3. 28 - 29 ).
Paralelni izvestaj kaze:
-''I ako ko reče reč na Sina..''
-''I svaki koji reče reč na Sina..''
Da li je rekao da se hula na Oca , oprasta???
NE!
Hula na Sina je ''oprostiva'' zato sto nisi pohulio ''na veceg'', a to je Otac!
Posto je ''Sveti Duh Bozji'', onda je i ''hula na njega neoprostiva''.
Ovo je jednostavno za razumeti!
Kad pohulis na Svetoga Duha, ti si pohulio NA SAMOG BOGA, ali kada pohulis na Isusa Hrista, nisi pohulio na Svemoguceg Boga, i zato ti se prasta!
4. UKORAVA SVET ZBOG GREHA, UPUCUJE NA ISTINU, GOVORI STO CUJE I JAVLJA LJUDIMA, PROSLAVLJA HRISTA:
"Nego vam ja istinu govorim: bolje je za vas da ja idem; jer ako ja ne idem, utešitelj neće doći k vama; ako li idem, poslaću Ga k vama.
Tako je Isus ''salje Sveti Duh'' zato sto ga je kao dar dobio od Boga nakon vaskrsenja. A utesitelj, Sveti Duh, odnosno sila koja menja zivote i kojim Bog zivi u coveku, ''ne moze doci '' , dok se 'plan spasenja ne izvrsi'.
Da Hristos nije umro, ne bi ni spasenja bilo, pa tako ni Svetoga Duha..
A kad dođe On, Duh istine, uputiće vas na svaku istinu; jer neće od sebe govoriti, nego će govoriti šta čuje, i javiće vam šta će biti unapred.
On će me proslaviti, jer će od mog uzeti, i javiće vam:
Sve što ima Otac moje je; zato rekoh da će od mog uzeti, i javiti vam" ( Jevandjelje po Jovanu 16. 7 - 15 ).
Ovde Isus govori u pricama, to je na kraju u poglavlju i naglasio, pa ne bismo ove reci smeli uzeti bukvalno..
"To sam vam govorio u poredbama. Dolazi čas kad vam više neću govoriti u poredbama, nego ću vam otvoreno navješćivati Oca.(jov 16:25)
Svejedno...
Trebamo imati na umu da Svetim Duhom dolaze dve osobe koje se nastanjuju u coveku. Isus je objasnjavajuci ucenicima ulogu Duha rekao:
''.I ja ću moliti Oca i on će vam dati drugoga Branitelja da bude s vama zauvijek: Duha Istine... Ako me tko ljubi, čuvat će moju riječ pa će i Otac moj ljubiti njega i k njemu ćemo doći i u njega se nastaniti.''(jov 14:23)
-Koliko osoba donosi Sveti Duh? Ne tri! Nego dve - Oca i Sina!
Zato ovaj Stih i trebamo razumeti tako.
''on ce govoriti'' , ''on ce vam javiti'' .. - postoje dve osobe koje dobijamo prilikom krstenja i one podednako deluju i svedoce jedna o drugoj..
Medjutim ovaj duh se i cesto i alegorizuje, uzmimo u obzir i sledece: za 'duh covecji' se cesto kaze da 'spava' da 'jede' da je 'radostan' pa cak i da 'govori'.
To nije dokaz da je 'duh u coveku' neka treca osoba zar ne?
Trebna li ovde da bude drugacije i zasto???
5. LJUBAV SVETOG DUHA - ON POSEDUJE OSECANJA I EMOCIJE:
"Ali vas molim, braćo, zaradi Gospoda našeg Isusa Hrista, i zaradi ljubavi Duha, pomozite mi u molitvama za me k Bogu" ( Rimljanima poslanica 15. 30 ).
Duh ima ljubav i ona se ostvaruje u zalaganju tri ličnosti za spasenje ljudi... Amin!
Tacno, Duhom Svetim dobijamo Isusa Hrista, njegov zivot i on tim Duhom Svetim zivi u nama, zato i osecamo neiskazanu ljubav u srcu...
Poslednja izmena: