Sveto Trojstvo

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Bojim se da ipak nisi razumio o čemu govorim, a nisam govorio ni o kakvom dodavanju. Rekao sam da je u pomenutim biblijskim stihovima data osnova onoga što je kasnije nazvano Sveto Trojstvo.
Ti to zoveš pogrešno dodavanjem, a to nije dodavanje, nego izvedenica.
Vidiš, duhovni oci u Nikeji 325. godine, iz konteksta biblijsih riječi: "...krstite u ime Oca, Sina i Svetoga Duha, definisali su dogmu o Svetom Trojstvu. Oni su u tim riječima vidjeli smisao i osnov za to. Što ga ti ne vidiš, kao što ga tada nije vidio ni Arije, to je poznata priča koja jasno upućuje da njeni zagovornici i ne pripadaju izvornom hrišćanstvu, mada se svim silama trude da dokažu suprotno - isto kao što je radio Arije 325. Svaka polemika je ovdje suvišna, jer je istorija pokazala ko je bio u pravu, a tu istoriju danas svjedoči nekoliko milijardi hriščana koji su kršteni po tom pravilu i koji ga priznaju, naspram minorne manjine koja i dalje luta duhovnim bespućima!

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Bravo, Jurivaka! Pogodio si srž stvari. Vjerovanje u Presveto Trojstvo je baza kršćanskog života, a kršćani su oni koji su kršteni u ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Svim kršćanima na svijetu to je zajedničko, osim Jehovinim svjedocima i pojedincima. Zato se Jehovini svjedoci nazivaju kvazi kršćanska zajednica i nisu priznati od drugih upravo zbog negiranja te osnovne istine. Zbog neprihvaćanja Boga koji je jedinstven u svojoj biti i trojstven (u tri osobe /lica) oni imaju problem (čitaj herezu) s Isusovim božanstvom. I što im drugo preostaje, nego da se muče? Nažalost, ali tako je. Nitko ne možeproniknuti dubine Božje, osim Duha Božjega. Molite, braćo i dat će vam se.

I Tvrtko je napisao netočno. Ne znam da li je Tvrtko adventist ili...? Duh Sveti je božanska osoba Presvetog Trojstva. On je i sila, i svijetlo, i energija...ali, on je jednak Ocu i Sinu po svojoj biti. I adventisti u tom pogledu imaju mutnu sliku.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Vera u trojstvo nije direktni uslov spasenja, vec vera u Hrista kao licnog spasitelja koji nas oslobadja greha i u nama stvara jedno novo bice promenom koju Duh Sveti cini u nama.

Trojedini Bog je biblijska cinjenica, ali onaj ko ovo ne moze da razume ili nema ovu svetlost, Bog je ne namece kao direktni uslov spasenja, jer ljudima se nece suditi zato sto nisu verovali u trojedinog Boga, vec zato sto su odbili ponudjeni dar spasenja i sto nisu prihvatili Hrista ( koji je jedna od licnosti Bozanstva ) za licnog spasitelja, i predali mu se i dopustili Duhu Svetome da u njima izvrsi promenu i da im da nanovo rodjenje da kroz poslusnost zapovestima izgrade sebe za carstvo nebesko.

Učlanjen(a)
18.02.2014
Poruka
1.805
Bojim se da ipak nisi razumio o čemu govorim, a nisam govorio ni o kakvom dodavanju. Rekao sam da je u pomenutim biblijskim stihovima data osnova onoga što je kasnije nazvano Sveto Trojstvo.
Ti to zoveš pogrešno dodavanjem, a to nije dodavanje, nego izvedenica.
Vidiš, duhovni oci u Nikeji 325. godine, iz konteksta biblijsih riječi: "...krstite u ime Oca, Sina i Svetoga Duha, definisali su dogmu o Svetom Trojstvu. Oni su u tim riječima vidjeli smisao i osnov za to. Što ga ti ne vidiš, kao što ga tada nije vidio ni Arije, to je poznata priča koja jasno upućuje da njeni zagovornici i ne pripadaju izvornom hrišćanstvu, mada se svim silama trude da dokažu suprotno - isto kao što je radio Arije 325. Svaka polemika je ovdje suvišna, jer je istorija pokazala ko je bio u pravu, a tu istoriju danas svjedoči nekoliko milijardi hriščana koji su kršteni po tom pravilu i koji ga priznaju, naspram minorne manjine koja i dalje luta duhovnim bespućima!

Preskočio si pitanja koja sam ti postavio.
---------------------------------------------
Dobro si napisao - DOGMA o TTT!
Znači - ne napisano - znači - IZMIŠLJENO - NADODANO!
----------------------------------------------------------------
Da li smatraš da većina ujedno mora i značiti - ISTINU!?

Da li je većina Njemaca u 2. svjetskom ratu bila na strani Nacista?
JE!
A da li su bili u pravu?
NISU!

Da li je Galileo Galilej bio jedini sa svojim tvrdnjama?
JE!
A da li je bio u pravu?
JE!

Znači - VEĆINA - ne znači - ISTINA!
-----------------------------------------

Da ti pomognem - Većina -99% Kršćana današnjih,
vjeruje u dogmu TTT!

A Biblija jasno kaže - JAKO MALO ljudi će se spasiti!
Kako TO?
Možeš TO objasniti?
---------------------

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Dogma ne znači izmišljeno ili nadodato u smislu u kome ti to prezentuješ. Dogma je temeljni princip vjere, odnosno pravilo koje vjernici ne mogu dovoditi u pitanje. Ono što u svjetovnoj društvenoj oprganizaciji znači zakon, u duhovnoj je to dogma.
Većina uvijek ne mora biti u pravu, ali većina uvijek "kroji pravdu" i postavlja pravila. Ovi primjeri koje si naveo - kada većina nije bila u pravu, samo su iznimke koje potvrđuju gornje pravilo.

I kao što već rekoh, nemam namjeru da sa tobom polemišem o doktrinarnim pitanjima vjere. Htio sam samo da pokažem kako je tvoje negiranje Svetog Trojstva, iz razloga što to nije doslovno imenovano u Bibliji, pogrešno i neutemeljeno, a rekao sam ti razloge zbog čega.

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Jao, Piramida, Evin grešni, sine! :beee:
Ispada da ne prihvaćaš Presveto Trojstvo samo da bi ti bio u pravu. Pouzdati se u svoje vlastite misli i zaključke, hmm...
To nam je već poznato: “Vidje žena da je stablo dobro za jelo, za oči zamamljivo, a za mudrost poželjno: ubere ploda njegova i pojede.” (Post 3,6)
Dakle, Eva se pouzdala u ono što je ona sama “vidjela“, a ne u živu riječ Božju, i upravo je tada – sagriješila.

Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465
Da li bi neko objasnio, u kontekstu ove teme, šta znače biblijske riječi "...krstite u ime Oca, Sina, i Svetoga duha"?
Na prvi pogled ispada da ovaj stih podupire nauku o trojstvu.
Zbog ovog stiha su mnogi i prigrlili trojstvo,ali
U ovom stihu se nigde ne govori o jednakosti Oca sina i svetoga duha
Priznati Oca,nije nikome problem,
Priznati Sina,takodje nije problem,
Da li je pogresno ako se Sveti Duh prizna kao Bozja delujuca sila?
Neko ,kao ja priznajem Sveti Duh,kao Bozju delujucu silu,a neko kao osobu.
Priznati postojanje ili delovanje nekoga ili necega ne znaci i da su oni jednaki.,
jer iskreno receno nikad se otac i sin ne mogu porediti jer se razlikuju najmanje po godinama

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Na nikejskom saboru 325. upravo je o tome najviše i raspravljano - jednakosti Oca i Sina. Velikom većinom (samo su dva glasa bila protiv), preovladalo je mišljenje o njihovoj jednakosti. Godine, kada je Bog u pitanju, ne znače ništa, jer Bog je vječnost! To ne možemo mjeriti našim zemaljskim aršinima. Ali, (ovo je sad moje lično mišljenje), za suštinu Svetog Trojstva, to nije toliko ni bitno, jer je svejedno da li Sveti Duh djeluje kao božanska sila ili na neki drugi način, da li je Sin jednak Ocu; važno je da djeluju, a kako su podijeli svoje uloge, to je valjda Božija odluka.

Učlanjen(a)
18.02.2014
Poruka
1.805
Dogma ne znači izmišljeno ili nadodato u smislu u kome ti to prezentuješ. Dogma je temeljni princip vjere, odnosno pravilo koje vjernici ne mogu dovoditi u pitanje. Ono što u svjetovnoj društvenoj oprganizaciji znači zakon, u duhovnoj je to dogma.
Većina uvijek ne mora biti u pravu, ali većina uvijek "kroji pravdu" i postavlja pravila. Ovi primjeri koje si naveo - kada većina nije bila u pravu, samo su iznimke koje potvrđuju gornje pravilo.

U kojim stihovima piše:
Presveto Trojstvo,
Trojedini Bog,
BogoČovjek,
....???

Ako ne piše - TO je dodavanje Božjoj riječi koja kaže za TAKOVE ovo:

Otkrivenje 22,18Ja svjedočim svakomu tko sluša riječi proroštva u ovoj knjizi: Tko ovomu što doda, Bog će njemu dodati zla napisana u ovoj knjizi.
Otkrivenje 22,19I tko oduzme od riječi proroštva u ovoj knjizi, Bog će mu oduzeti udio na stablu života i na svetom gradu - na svemu što je napisano u ovoj knjizi.

--------------------------------
Ako ti gornje upozorenje - NIJE DOSTA,
ja ti ne mogu dalje pomoći.
----------------------------------

I kao što već rekoh, nemam namjeru da sa tobom polemišem o doktrinarnim pitanjima vjere. Htio sam samo da pokažem kako je tvoje negiranje Svetog Trojstva, iz razloga što to nije doslovno imenovano u Bibliji, pogrešno i neutemeljeno, a rekao sam ti razloge zbog čega.

Ja negiram ONO što ne piše u Bibliji!
A ti - nadodaješ Bibliji - Kazna ti gore piše!
-----------------------------------------------

Da li imaš stih - Onaj koji ne vjeruje u Sveto Trojstvo - NEĆE biti spašen! - ?

Učlanjen(a)
18.02.2014
Poruka
1.805
Jao, Piramida, Evin grešni, sine!

Ja TO jesam. I TO priznajem. A ti?

Ispada da ne prihvaćaš Presveto Trojstvo samo da bi ti bio u pravu. Pouzdati se u svoje vlastite misli i zaključke, hmm...
To nam je već poznato: “Vidje žena da je stablo dobro za jelo, za oči zamamljivo, a za mudrost poželjno: ubere ploda njegova i pojede.” (Post 3,6)
Dakle, Eva se pouzdala u ono što je ona sama “vidjela“, a ne u živu riječ Božju, i upravo je tada – sagriješila.

Sama sebi režeš granu na kojoj sjediš.
Sama si daješ stihove koji te osuđuju.
Pouzdaješ se u ljudsku uredbu - a ne u Božju Riječ Bibliju!
------------------------------------------------------------------

Dokaži svoj nauk jasnim stihovima!
U kojim stihovima piše:
Presveto Trojstvo,
Trojedini Bog,
BogoČovjek,
....???

Ako ne piše - TO je dodavanje Božjoj riječi koja kaže za TAKOVE ovo:

Otkrivenje 22,18Ja svjedočim svakomu tko sluša riječi proroštva u ovoj knjizi: Tko ovomu što doda, Bog će njemu dodati zla napisana u ovoj knjizi.
Otkrivenje 22,19I tko oduzme od riječi proroštva u ovoj knjizi, Bog će mu oduzeti udio na stablu života i na svetom gradu - na svemu što je napisano u ovoj knjizi.

--------------------------------
Ako ti gornje upozorenje - NIJE DOSTA,
ja ti ne mogu dalje pomoći.
----------------------------------

Natrag