Sveto Trojstvo

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
U kojim stihovima piše:
Presveto Trojstvo,
Trojedini Bog,
BogoČovjek,
....???
Čemu ova pitanja? Zar sam tvrdio da u biblijskim stihovima to piše? Tvrdio sam nešto sasvim drugo, da biblijski stihovi "...krstite u ime Oca i Sina i Duha Svetoga", daju osnov za dogmu (pravilo) o Svetom Trojstvu. Tako su to shvatili i svi duhovnici na nikejskom saboru 325. godine. Ako imaš o tome što reći reci, i po mogućnosti iz svoje glave, a ne postavljaj pitanja koja nemaju veze sa ovim o čemu govorim i ne lijepi svu silu biblijskih stihova, jer ja ne bih da raspravljam sa piscima Biblije, a ni sa tobom o nečemu drugome što se ne odnosi na Sveto Trojstvo.

Član
Učlanjen(a)
05.11.2010
Poruka
1.246
Kada razmatremo delovanje Boga kroz istoriju možemo imati utisak da je Bog u starom zavetu delovao preko Boga Oca kog su Jevreji nazivali JHVH zatim nakon toga u novom zavetu preko Boga Sina Isusa i nakon Isusove smrti Bog deluje preko Svetog Duha što je zapisano u apostolskim poslanicama. Ako shvatimo da je Bog u starom zavetu delovao na Jevreje bez Isusa Hrista dakle samo Bog Otac, varamo se. Ili ako smatramo da se Sveti Duh pojavio tek nakon Isusa u smislu da je poslat kada su zapisane poslanice apostola takođe se varamo jer Bog je uvek isti i ne menja se. Menja se samo naše razumevanje Boga koje bi trebalo da se kreće uzlaznom linijom a ne da bude blokirano nekim dogmama od pre skoro dve hiljade godina iz Nikeje. Dakle Bog se otkriva postepeno i kako se otkriva kroz istoriju hronološki prvo je bio samo Bog Otac zatim se otkriva Bog Sin zatim sveti duh i smatram da to uopšte nije kraj Božijeg otkrivanja čoveku. S obzirom na način kako se Bog postepeno otkriva nije teško pogoditi da je sledeći stepen otkrivenja Božijeg u samom čoveku.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Kada razmatremo delovanje Boga kroz istoriju možemo imati utisak da je Bog u starom zavetu delovao preko Boga Oca kog su Jevreji nazivali JHVH zatim nakon toga u novom zavetu preko Boga Sina Isusa i nakon Isusove smrti Bog deluje preko Svetog Duha što je zapisano u apostolskim poslanicama. Ako shvatimo da je Bog u starom zavetu delovao na Jevreje bez Isusa Hrista dakle samo Bog Otac, varamo se. Ili ako smatramo da se Sveti Duh pojavio tek nakon Isusa u smislu da je poslat kada su zapisane poslanice apostola takođe se varamo jer Bog je uvek isti i ne menja se. Menja se samo naše razumevanje Boga koje bi trebalo da se kreće uzlaznom linijom a ne da bude blokirano nekim dogmama od pre skoro dve hiljade godina iz Nikeje. Dakle Bog se otkriva postepeno i kako se otkriva kroz istoriju hronološki prvo je bio samo Bog Otac zatim se otkriva Bog Sin zatim sveti duh i smatram da to uopšte nije kraj Božijeg otkrivanja čoveku. S obzirom na način kako se Bog postepeno otkriva nije teško pogoditi da je sledeći stepen otkrivenja Božijeg u samom čoveku.
Mislim da potpuno griješiš u procjeni. Što vrijeme više prolazi, čovjek se sve više udaljava od Boga. Naša stvarnost to nedvojbeno pokazuje. Ljudi iz 4. vijeka bili su daleko bliže Bogu, nego su to ljudi iz 21. vijeka.

Član
Učlanjen(a)
05.11.2010
Poruka
1.246
Generalno gledano, da ..društvo se sve više udaljava od Boga i ne mislim na društvo u celini nego na pojedince. Ako hoćemo da upoznamo Boga preko biblije videćemo da u starom zavetu nisu znali za Isusa a u vemenu Isusa nisu znali za delovanje svetog duha mada je to Isus nagovestio kada je rekao da će poslati pomoćnika. To podrazumeva da u starom zavetu nisu znali ni za sveti duh već samo za Boga Oca. Dakle Bog se vremenom sve više otkriva za one koji žele da ga upoznaju a oni o kojim ti govoriš sve se više udaljavaju. Mada sagledavajući istoriju ne bih baš rekao da je idući u nazad kroz vreme cvetala sve veća ljubav. Pre bih rekao da je sve jedno te isto razdoblje, razdoblje zla.

Učlanjen(a)
18.02.2014
Poruka
1.805
Čemu ova pitanja? Zar sam tvrdio da u biblijskim stihovima to piše? Tvrdio sam nešto sasvim drugo, da biblijski stihovi "...krstite u ime Oca i Sina i Duha Svetoga", daju osnov za dogmu (pravilo) o Svetom Trojstvu. Tako su to shvatili i svi duhovnici na nikejskom saboru 325. godine. Ako imaš o tome što reći reci, i po mogućnosti iz svoje glave, a ne postavljaj pitanja koja nemaju veze sa ovim o čemu govorim i ne lijepi svu silu biblijskih stihova, jer ja ne bih da raspravljam sa piscima Biblije, a ni sa tobom o nečemu drugome što se ne odnosi na Sveto Trojstvo.
Pa ja ti baš samo o tome pišem!
Zato i pitam -
U kojim stihovima piše:
Presveto Trojstvo,
Trojedini Bog,
BogoČovjek,
....???
Jer - TO je osnova TTT nauka.
TOGA nema u Bibliji!
Ako nema u Bibliji - a uzima se da je Biblija Božja Jahvina riječ -
ODAKLE JE?

Ako nije OD Boga - OD Koga je onda?
------------------------------------------
Lažni nauk!
Dodavanje Božjoj riječi.

Sam Gospodin Isus ti o toj negativnosti govori:

MARKO 7,9
Još im govoraše: "Lijepo! dokidate Božju zapovijed da biste sačuvali svoju predaju.

MARKO 7,13
Tako dokidate riječ Božju svojom predajom, koju sami sebi predadoste. I još štošta tomu slično činite.

--------------
Ti kad vidiš bilo gdje broj 3 - ili da su trojica - TO za tebe znači da je to dokaz za TTT?
Krštenje u Ime Oca i Sina i SD - ne spominje - Boga Sina i Boga SD!
Jel tako?

Osnova TTT je - Bog Otac - Bog Sin - Bog SD -
a TOGA nema u Bibliji - izmišljotina!

A tako lažni Uče uče narod da skrene sa Božjeg puta,
u - Vječne Terme.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Pa ja ti baš samo o tome pišem!
Zato i pitam -
U kojim stihovima piše:
Presveto Trojstvo,
Trojedini Bog,
BogoČovjek,
....???
Ne, ti stalno postavljaš pitanja gdje u Bibliji piše Sveto Trojstvo, a niko ovdje nije ni tvrdio da tamo to piše. Igramo li se gluvih telefona? U Bibliji se nigdje ne pominje Sveto Trojstvo, nego se pominje njegova struktura, tj. stihovi na osnovu kojih su kompetentni tumači Biblije definisali dogmu o njemu. Ti u ovom slučaju možeš da postavljaš pitanja kako su to uradili, da osporavaš njihov pristup i tumačenje tih stihova, ili šta već, ali van konteksta je postavljati pitanje gdje se u Bibliji pominje Sveto Trojstvo, kada je bjelodano da to tamo ne piše, niti neko to tvrdi.

UPLOADER
Učlanjen(a)
19.10.2010
Poruka
3.322
Tu si u pravu - Čovjek se sve više udaljava od Boga!
TKO je BOG?
TO je osnovano pitanje!

Da li ima 3 Boga?
Što kaže Biblija?

Kako je Ime Jedinome Bogu?
Kako je Osobno Ime Isusovom Bogu - Kome se Isus moli i klanja?

Tvorac Laži se potrudio skrenuti ljude sa Biblijske istine.

Vama je izgleda teško razumljivo,tkoje Bog,ko Isus ,štoje Rječ, štoje Duh.Evo još nekolko odgovoga.

Postanak (1:26)I reče Bog: "Načinimo čovjeka na svoju sliku, sebi slična, da bude gospodar ribama morskim, pticama nebeskim i stoci - svoj zemlji - i svim gmizavcima što puze po zemlji!"

Postanak( 3.22) Zatim reče Bog: "Evo, čovjek postade kao jedan od nas - znajući dobro i zlo! Da ne bi sada pružio ruku, ubrao sa stabla života pa pojeo i živio navijeke!"

Samom početku stvaranja dali je bijo Isus??? Neznam dalisam ja prolupala , ili dobro nevidim , da ovdje Bog govori u množini. Je li Bog govori da ih ima više ili sam ja slepa.

Ivan (1:1) "U početku bijaše Riječ i Riječ bijaše u Boga i Riječ bijaše Bog."

Ivan (1:14) "I Riječ tijelom postade i nastani se među nama i vidjesmo slavu njegovu - slavu koju ima kao Jedinorođenac od Oca - pun milosti i istine."

Sad nam ostaje velko pitanje Rječ ???? Rječ je Konpijutor, Čokolada ,Sladoled ,Jabuka, sve su ovo ljepe i slasne rječi.

Hoćemoli sada svi nastaviti ove rječi tumačiti kako ko hoće , ilićemo slušat Bibliju.

Tako i Rječ Božju tumači svak kako kome paše , ako je Biblija rječ Božja , moželi mi itko odgovoriti , kada je Biblija ( Rječ) postala tjelom od krvi i mesa ??? Ipak da prelistamo Bibliju i da vidimo što kaže o Rječi Božjoj.

Ivan (17:5) A sada ti, Oče, proslavi mene kod sebe onom slavom koju imadoh kod tebe prije negoli je svijeta bilo.

Ivan (8:57-58)"Rekoše mu nato Židovi: "Ni pedeset ti još godina nije, a vidio si Abrahama? Reče im Isus: "Zaista, zaista, kažem vam: prije negoli Abraham posta, JA SAM!"

Znači Isus Krist je riječ Božja. Koja je u početku bila kod Boga , i riječ onda bijaše čovjek , i Riječ postadne Bog . Zar to ljepo ne nepiše u Bibliji .

Kološanima (2:8-10)"Pazite da vas tko ne odvuče mudrovanjem i ispraznim zavaravanjem što se oslanja na predaju ljudsku, na "počela svijeta", a ne na Krista. Jer u njemu tjelesno
prebiva sva punina božanstva; te ste i vi ispunjeni u njemu, koji je glava svakoga Vrhovništva i Vlasti."

Što to znači punina božanstva???Jabi rekla da svi znamo , možda i ne ? Pojasnila bi znači u postpunosti od početka do kraja a božanstvena znači imati atribute Boga tj. biti Bog. Punina božanstva tj. u postpunosti biti Bog u svakome aspektu bez iznimke.

Otkrivenje (22:13)"Evo, dolazim ubrzo i plaća moja sa mnom: naplatit ću svakom po njegovu djelu! Ja sam Alfa i Omega, Prvi i Posljednji, Početak i Svršetak!"

Otkrivenje (2:8) "I anđelu Crkve u Smirni napiši: "Ovo govori Prvi i Posljednji, Onaj koji bijaše mrtav i oživje:

Gospodo dali znate odgovor?? Bog za sebe kaže da je prvi i posljednji, to je točno. Tko je u bibliji bio mrtav pa je oživio??? A taj za sebe kaže da je prvi i posljednji. Jabi rekla daje ovde sve jasno .

Otkrivenje (1:13,17)"A posred svijećnjaka netko kao Sin Čovječji, odjeven u dugu haljinu, oko prsiju opasan zlatnim pojasom.......Kad ga vidjeh, padoh mu k nogama kao mrtav. A on stavi na me desnicu govoreći: "Ne boj se! Ja sam Prvi i Posljednji",

Otkrivenje (1:8)"Ja sam Alfa i Omega, Početak i Svršetak, govori Gospodin Bog, koji jest, i koji bijaše, i koji će doći, Svemoćni."

Pa tkoje ovde prvi ,a tko posljednji, tu možda trebamo nekoga Kemičara.
Jabi pitala ! Tko treba doći Krist, ili Jahve? Ja mislim KRIST ,a vi.

Ivan (14:2-3)U domu Oca mojega ima mnogo stanova. Da nema, zar bih vam rekao: 'Idem pripraviti vam mjesto'? Kad odem i pripravim vam mjesto, ponovno ću doći i uzeti vas k sebi da i vi budete gdje sam ja.

Stalno tražite odgovore ,svi vam ih nube ,ali vi ostajete sljepi , ili nećete da vidite .Treba li nam neka posebna nauka , dabismo skužili tko će PONOVO doći na zemlju.

Na svim temama postavljaju se pitanja, gbje u Bibliji piše da je ISUS Bog ! Jabi vas pitala gdje u Bibliji pise da Isus nije BOG .

Naravno da nema tri BOGA , Postoji Otac Sin iDuh Sveti , valjda si skužijo daje to daje to sve jedna osoba.

Ivan (8:19)"Tada ga upitaše: "Gdje je Otac tvoj?" Isus odgovori: "Vi ne poznajete ni mene ni Oca mojega. Kad biste poznavali mene, poznavali biste i Oca mojega."

Štoje Isus rekao Farizeima ! Dali tu treba posebni tumač.

Ivan (8:17-18)"U zakonu vašem stoji pisano, da je svjedočanstvo dvojice ljudi istinito. Ja sam, koji svjedočim sam za sebe, i Otac, koji me posla, svjedoči za mene."

Dali i ovdje treba tumač ! Moj zaključak, Otac , Sin , i duh , su jedno.

Neko je ,mislim daje Zaokret u nekoj temi napisao , da se pišu cjeli doktorati , pa eto ijasam malo preterala . BOG

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
25.12.2012
Poruka
1.901
Dali i ovdje treba tumač ! Moj zaključak, Otac , Sin , i duh , su jedno.

krivo zaključuješ
kod mene u Bibliji jasno piše

Ja i otac jedno smo.
Evanđelje Ivan 10:30

nigdje u Svetom Pismu nema dokaza da je Duh Sveti osoba, naprotiv jano piše da je Duh Sveti sila Svevišnjega Boga

Duh Sveti sići će na te, odgovori joj Anđeo
- sila Previšnjega zasjenit će te: zato če se
dijete koje češ roditi zvati Svetim, Sinom Božjim.
Evanđelje Luka 1:35

tvoja izjava da su Otac, Sin i Duh jedno opet ne priznaje Biblija
jer Isus je jasno i glasno rekao Ja i Otac jedno smo, Duh se niti ne spominje

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Izraz OTAC u Hristovoj izjavi "Ja i Otac jedno smo" kao i svim ostalim tekstovima gde se spominje Bog Otac - podrazumeva i Svetog Duha, jer on je Bog Otac zajedno sa Ocem.

Nadam se da ce Spedy jednom odgovoriti na postavljene citate koji potvrdjuju da je Sveti Duh nezavisna licnost u odnosu na Oca - da ima sve atribute licnosti kao sto su "Moc govora, sluha emocije i osecanja, da cini po svojoj sopstvenoj volji i vlasti, da poucava i savetuje, ukorava...

OBECANJE SVETOG DUHA KAO DRUGOG UTESITELJA:

"Ako imate ljubav k meni, zapovesti moje držite.
I ja ću umoliti Oca, i daće vam drugog utešitelja da bude s vama vavek:

Duha istine, kog svet ne može primiti, jer Ga ne vidi niti Ga poznaje; a vi Ga poznajete, jer u vama stoji, i u vama će biti" ( Jevandjelje po Jovanu 14. 16 - 17 ).

SVETI DUH POSLAT OD BOGA UCI LJUDE ISTINI I NAPOMINJE ISUSOVE RECI:

"A utešitelj, Duh Sveti, kog će Otac poslati u ime moje, On će vas naučiti svemu i napomenuće vam sve što vam rekoh"
( Jevandjelje po Jovanu 14. 25 - 26 ).

SVEDOCI ZA HRISTA:

"A kad dođe utešitelj, koga ću vam poslati od Oca, Duh istine, koji od Oca izlazi, On će svedočiti za mene" ( jevandjelje po Jovanu 15. 26 ).

DUH SVETI IMA CULA GOVORA I SLUHA:

"Nego vam ja istinu govorim: bolje je za vas da ja idem; jer ako ja ne idem, utešitelj neće doći k vama; ako li idem,
poslaću Ga k vama.
I kad On dođe pokaraće svet za greh, i za pravdu, i za sud;

Za greh, dakle, što ne veruju mene;
A za pravdu što idem k Ocu svom; i više me nećete videti;
A za sud što je knez ovog sveta osuđen.
Još vam mnogo imam kazati; ali sad ne možete nositi.
A kad dođe On, Duh istine, uputiće vas na svaku istinu; jer neće od sebe govoriti, nego će govoriti šta čuje, i javiće vam šta će biti unapred.

On će me proslaviti, jer će od mog uzeti, i javiće vam:
Sve što ima Otac moje je; zato rekoh da će od mog uzeti, i javiti vam" ( Jevandjelje po Jovanu 16. 7 - 15 ).

DUH RAZGOVARA SA LJUDIMA - IMA MOC GOVORA, SVETI DUH JE GOSPOD:

"I gle, beše u Jerusalimu čovek po imenu Simeun, i taj čovek beše pravedan i pobožan, koji čekaše utehe Izrailjeve, i Duh Sveti beše u njemu.
I njemu beše Sveti Duh kazao da neće videti smrti dok ne vidi Hrista Gospodnjeg.

I kaza mu Duh te dođe u crkvu; i kad donesoše roditelji dete Isusa da svrše za Njega zakon po običaju,
I on Ga uze na ruke svoje, i hvali Boga i reče: Sad otpuštaš s mirom slugu svog, Gospode, po reči svojoj; Jer videše oči moje spasenje Tvoje" ( Jevandjelje po Luki 2. 25 - 30 ).

"I gle, čovek Arapin, uškopljenik, vlastelin Kandakije carice arapske, što beše nad svim njenim riznicama, koji beše došao u Jerusalim da se moli Bogu,
Pa se vraćaše, i sedeći na kolima svojim čitaše proroka Isaiju.
A Duh reče Filipu: Pristupi i prilepi se tim kolima.

A Filip pritrčavši ču ga gde čita proroka Isaiju, i reče: A razumeš li šta čitaš?
A on reče: Kako bih mogao razumeti ako me ko ne uputi? I umoli Filipa te se pope i sede s njim"
( Dela apostolska 8. 27 - 31 ).

POSLANI OD DUHA SVETOGA KOJI SE OBRACA RECIMA:

"A kad oni služahu Gospodu i pošćahu, reče Duh Sveti: Odvojte mi Varnavu i Savla na delo na koje ih pozvah.

Tada postivši i pomolivši se Bogu metnuše ruke na njih, i otpustiše ih.
Ovi dakle poslani od Duha Svetog siđoše u Seleukiju, i odande otploviše u Kipar"
( dela apostolska 13. 2 - 4 ).

DUH IMA VLAST DA ZABRANJUJE I DOPUSTA OBJAVLJIVANJE JEVANDJELJA MEDJU LJUDIMA:

"A kad prođoše Frigiju i galatijsku zemlju, zabrani im Duh Sveti govoriti reč u Aziji.

A kad dođoše u Misiju hteše da idu u Vitiniju, i Duh ne dade" ( dela Apostolska 16. 6 - 7 ).

LJUBAV SVETOG DUHA - ON POSEDUJE OSECANJA I EMOCIJE:

"Ali vas molim, braćo, zaradi Gospoda našeg Isusa Hrista, i zaradi ljubavi Duha, pomozite mi u molitvama za me k Bogu" ( Rimljanima poslanica 15. 30 ).

DUH SVETI POSREDUJE ZA COVEKA SVOJIM MOLITVAMA U SVOM SRCU:

"A tako i Duh pomaže nam u našim slabostima: jer ne znamo za šta ćemo se moliti kao što treba, nego sam Duh moli se za nas uzdisanjem neiskazanim.

A Onaj što ispituje srca zna šta je misao Duha, jer po volji Božijoj moli se za svete" ( Rimljanima poslanica 8. 26 - 27 ).

DUH SVETI RAZDELJUJE DUHOVNE DAROVE PO SVOJOJ VLASTI KAKO HOCE:

"A u svakome se pojavljuje Duh na korist;
Jer jednom se daje Duhom reč premudrosti; a drugom reč razuma po istom Duhu;
A drugom vera, tim istim Duhom; a drugom dar isceljivanja, po tom istom Duhu;
A drugom da čini čudesa, a drugom proroštvo, a drugom da razlikuje duhove, a drugom različni jezici, a drugom da kazuje jezike.

A ovo sve čini jedan i taj isti Duh razdeljujući po svojoj vlasti svakome kako hoće" ( 1 poslanica Korincanima 12. 7 - 11 ).

NE ZALOSTITE DUHA - ON POSEDUJE OSECANJA I EMOCIJE:

"I ne ožalošćavajte Svetog Duha Božijeg, kojim ste zapečaćeni za dan izbavljenja" ( Efescima poslanica 4. 30 ).

SLAGATI DUHU SVETOME ZNACI SLAGATI BOGU JER JE DUH SVETI JEDNA OD BOZANSKIH LICNOSTI - ON JE BOG:

"A Petar reče: Ananija! Zašto napuni sotona srce tvoje da slažeš Duhu Svetome i sakriješ od novaca što uze za njivu?
Kad je bila u tebe ne beše li tvoja? I kad je prodade ne beše li u tvojoj vlasti? Zašto si dakle takvu stvar metnuo u srce svoje? Ljudima nisi slagao nego Bogu" ( dela Apostolska 5. 3 - 4 ).

DUH SVETI POSTAVLJA STARESINE:

"Pazite dakle na sebe i na sve stado u kome vas Duh Sveti postavi vladikama da pasete crkvu Gospoda i Boga koju steče krvlju svojom"
( dela Apostolska 20. 28 ).

DUH SVETI NEZAVISNA LICNOST U ODNOSU NA BOGA, KO POHULI NA BOGA OPROSTICE MU SE, A KO POHULI NA DUHA SVETOGA NECE MU SE OPROSTITI:

"Zaista vam kažem: svi gresi oprostiće se sinovima čovečjim, i huljenja na Boga, makar kakva bila:
A koji pohuli na Duha Svetog nema oproštenja vavek, nego je kriv večnom sudu" ( Jevandjelje po Marku 3. 28 - 29 ).

Član
Učlanjen(a)
25.12.2012
Poruka
1.901
Duh Sveti sići će na te, odgovori joj Anđeo
- sila Previšnjega zasjenit će te: zato če se
dijete koje češ roditi zvati Svetim, Sinom Božjim.
Evanđelje Luka 1:35

i mala djeca ovo razumiju

Natrag