Sveto Trojstvo

Član
Učlanjen(a)
28.04.2013
Poruka
114
Ako mozes malo da pojasnis ovo, dve osobe ali jedan Bog.
Naglašavam dvije osobe u kontekstu našeg razgovora,naravmo da inače vjerujem u jednog Boga u tri osobe Oca i Sina i duha Svetoga.

"Riječ tijelom postade i nastani se među nama". Po ovom ispada da je Hrist Bog u telesnom oblicju.
Ako su apostoli znali da je Hrist Bog u tjelesnom oblicju, zasto se nadalje Hristu ne obraca kao "Bogu", vec mu se obracaju kao "sinu Bozijemu"?
Zasto ni jedan od njih nije zapisao misleci, obracajuci se ili pisuci o Hristu sa: Boze Isuse Hriste ili Bog Isus Hrist?
Ako je Jovan znao da se Bog utjelovio, zasto ne kaze ja videh i zasvedocih da je ovaj Bog, vec kaze sasvim drugacije.... ja videh i zasvedocih da je ovaj sin Boziji?!
Ivan apostol jasno piše da se Bog utjelovio u Isusu Kristu!

Naravno da se Isusu ne obraća sa Bože,jer bi to značilo da govori o dva Boga.

Svaki pisac Novog Zavjetaje imao ove postavke kad je pisao teksta koje nikad nine smio poništiti:
1. Bog je jedan!
2. Otac,Sin i Duh Sveti su tri osobe,a jedan Bog,nikako tri različita Boga!
3. Isus Krist je Sin iz točke dva,ali ujedno i čovjek!
Zasto taj isti Jovan u 6:69 kaze: "I mi vjerovasmo i poznasmo da si ti Hristos, sin Boga živoga".

Ako je Hrist utjelotvoreni Bog, zasto oni ovde ne kazu... mi vjerovasmo i poznasmo da si ti Bog?! Vec veruju sasvim drugacije!
Ako oni koji su licno znali Isusa, veruju i znaju da je on sin Boga zivoga. Meni ostaje da verujem samo isto.
Ko moze znati bolje od njih. Treba li da ja verujem drugacije?! Niposto!

Možda nisi shvatio evanđelje,nije to priručnik!
Evanđelje donosi zapisana svjedočanstva o Isusu Kristu kojega su neki doživljavali kao tesarovog sina,neki kao učitelja,neki kao političkog Mesiju,kralja Židovskog,neki kao Iliju,neki kao Sina Božjega,a nakon uskrsnuća kad je ispred njih stajao u proslavljenom tijelu,Gospodin i Bog.

Znam,da mnogi Kršćani mrze teoriju evolucije,ali zar ne vidiš evoluciju shvaćanja kroz tekstove NZ?
Od običnog čovjeka do samog Boga.

U svemu ovom postoji jedna paradigma ili model koji su apostoli postavili. Ako uzmemo u obzir to da nam zivot zavisi od poznanja jednog istinitog Boga i od onog koga je on poslao Isusa Hrista, a imamo jednu nepobitnu cinjenicu, da se ni jedan od njih u celoj Bibliji ne obraca Hristu a da mu na diraktan nacin kaze, Boze Isuse Hriste ili Bog Isus Hrist. Koliko reci je samo Pavle potrosio pisuci o Hristu, pa ni jednom nije nasao za shodno da zapise: Bog nas Isus Hristos! Uvek je Hristovom ocu davao obozavanje (prema prvoj i najvecoj zapovesti) a nikad Hristu. Zasto ni jedan od njih nije upucivao molitve Hristu? Zakljucak izvuci sam. Ali ne bi smeo biti drugaciji od apostolskog!
Nadalje,ako uzmeš cijelu Bibliju onda ćeš shvatiti da je u SZ Bog nazivan Gospodin JHWH,a u Knjigama NZ se Bog naziva Otac,Bog naziva i Isus Krist,Bog se naziva i Duh Sveti...ali gdje je nestao Gospodin JHWH?
Odjednom cijeli NZ Isusa naziva Gospodinom,a u imenu Isusovom se nalazimi Jahvino ime...interesantno.

Neznam da li je istina,ali kad uzmemo latinski natpis na križu Iesus Nasarenus Rex Iudaorum (Isus Krist Kralj Židovski)dobijemo skraćenicu INRI,a kad iz hebrejskog natpisa istog značenja uzmemo prva slova dobijemo JHWH.
Tko zna Hebrejski neka provjeri,opet kažem nisam siguran,ali...zašto su se svećenici žalili Pilatu,zbog natpisa ili zbog kratica?

Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
1.691
SVA ZAMAJAVANJA POČINJUkad se počne filozofirati. ispovedati jednog Boga znači reći napisano,čuj izraele,Gospod je Bog tvoj jedan jedini. da je Bog imao dublju nakanu oko ovoga ispisanog on bi to i ispisao sa trojedini,a ne jedini. ako Bog ćutionda i mi naj bolje je kad ćutimo. ko poznaje dubine Božje-čak trojičarsko umovanje donosi čoveku neku mnuku koliko je to nesavršeno i lako oborimo.
sledeća tačja je da ne sumnjamo u apostole i ne iskamo neke ignjacije i terutlijane i origene u pomoć neke filozofe koji suz uneli ko zna kolko pogibli u one koji ih čitaju već da verujemo na krštenje koje su apostoli pod inspiracijom svetoga Duha izvršili i to je sve što se iska za večni život. tako jednostavno a tako komplikovano kad se dohvati ljudi.

Član
Učlanjen(a)
21.09.2012
Poruka
302
Naglašavam dvije osobe u kontekstu našeg razgovora,naravmo da inače vjerujem u jednog Boga u tri osobe Oca i Sina i duha Svetoga

Koliko ja znam, dogmatika trojstva govori: Bog Otac, Bog Sin, Bog Sveti Duh. A na kraju da je to troje jedan Bog.
Zato i insistiram na tome da gde god se pojavi spoj te dve reci BOG I SIN, svaki Biblijski pisac uvek pise 'Boziji sin' a nikad 'Bog Sin', sto samo po sebi govori da su verovali drugacije!

Ivan apostol jasno piše da se Bog utjelovio u Isusu Kristu!

Tako si ti to razumeo.
Jovan ti u (34) stihu jasno kaze ko je I.Hrist.... 'I ja vidjeh i zasvjedočih da je ovaj sin Božij'. Ne kaze da se Bog utjelovio.
Apostol Pavle u svim svojim poslanicama nigde ne kaze da je Hrist Bog, da je na zemlju dosao Bog, da se Bog utjelovio, nikada se Hristu ne obraca kao Bogu, nikada svoje molitve ne upucuje Hristu, nikada svoje obozavanje prema prvoj i najvecoj zapovesti ne daje Hristu vec Hristovom Ocu! Uvek je u svim svojim poslanicama govorio da je Hrist sin Boziji ili sin Najvisega, da je na zemlju dosao Boziji sin tj. da je Bog poslao Hrista....ne dolazi Hrist na zemlju samovoljno, uvek svoje molitve upucuje Hristovom Ocu, uvek svoje obozavanje daje Hristovom Ocu, a nikada Hristu.

Lepo ti Pavle kaze u Rimljanima 8:3 da je poslao Bog sina u obliku tjela grehovnog, a ne da je Bog bio u tom telu. Nikada nije rekao da je Bog bio u telu!
"Jer što zakonu bješe nemoguće, jer bješe oslabljen tijelom, posla Bog sina svojega u obličju tijela grjehovnoga, i za grijeh osudi grijeh u tijelu,"

Niko nikad u Bibliji nije rekao tako, da se Bog utjelovio. Kako ne shvatas da pises drugacije od Apostola i nadomeces njihovim recima, samo da bi opravdao svoju dogmu!
Moje licno spasenje zavisi samo od mene, zato se ja ne usudjujem da mislim drugacije od Apostola. Ako oni nisu nigde zapisali da se Bog utjelovio, zasto bih ja mislio da jeste?!

Pitanje

Ako je za Apostole Isus Hrist Svevisnji Bog: Zasto oni nikad ne uce da je Isus Hrist Svevisnji Bog, vec uvek uce da je sin Boziji???

Naravno da se Isusu ne obraća sa Bože,jer bi to značilo da govori o dva Boga.

Pitanje

Ako je za Pavla Isus Hrist Svevisnji Bog: Zasto se Pavle nikada svome Bogu ne obraca recima 'Boze Isuse Hriste'???

Da li se ti svome Bogu Isusu Hristu obracas recima Boze Isuse Hriste?

Nadalje,ako uzmeš cijelu Bibliju onda ćeš shvatiti da je u SZ Bog nazivan Gospodin JHWH,a u Knjigama NZ se Bog naziva Otac,Bog naziva i Isus Krist,Bog se naziva i Duh Sveti...ali gdje je nestao Gospodin JHWH?
Odjednom cijeli NZ Isusa naziva Gospodinom,a u imenu Isusovom se nalazimi Jahvino ime...interesantno.

Moze biti da ga ne vidis.
Sam Hrist ti je rekao da je njegov otac Jehova.... Jovan 8:54

Isus odgovori(Jevrejima): ako se ja sam slavim, slava je moja ništa: otac je moj koji me slavi, za kojega vi govorite da je vaš Bog.

Za koga su Jevreji govorili da je njihov Bog? I vrabci na grani znaju da je to Jehova!
Da li je onda Hrist Jehova?
Sam Hrist ti kaze da je njegov Otac Jehova.... Je li Hrist Otac? Nije naravno.
Dakli, treba imati jedno u vidu. Na svakom mestu kada Hrist govori o svom Ocu, govori o Jehovi! Jehova je Hristov Otac! Hrist ne slavi sam sebe, Jehova slavi Hrista. U sledecem stihu kaze da reci njegove drzi!

Sve ovo kaze sam Isus Hrist !!!!
Meni ostaje da verujem da je tako a ne da ceprkam po Bibliji i da tumacim na svoj nacin.

Da li su Apostoli verovali/znali da je Isus Hrist Jehova.

Bog Avraamov i Isakov i Jakovljev, Bog otaca našijeh, proslavi sina svojega Isusa, kojega vi predadoste i odrekoste ga se pred licem Pilatovijem kad on sudi da ga pusti (Dela 3:13)
A načelnika života ubiste, kojega Bog(Jehova) vasksre iz mrtvijeh, čemu smo mi svjedoci. (Dela 3:15)

I Apostoli pisu o Jehovi, ne kazu da je Hrist Jehova.

Ljudi Izrailjci! poslušajte riječi ove: Isusa Nazarećanina, čovjeka od Boga potvrđena među vama silama i čudesima i znacima koje učini Bog(Jehova) preko njega među vama, kao što i sami znate, (Dela 2:22)
Bog otaca našijeh podiže Isusa, kojega vi ubiste objesivši na drvo. (Dela 5:30)

Nigde Jehova nije nestao samo ti neces da ga vidis.

Ko je proslavio Isusa!? Apostoli kazu isto kao i Hrist u Jovanu 8:54. Ko je vaskrsao Isusa?! Ko preko Hrista cini silu, znake i cudesa?! Ko je Bog otaca Apostolovih?!
Vise je nego jasno da je za Apostole Hristov Otac Jehova! Zato Apostoli ne iskazuju cast i molitve Hristu vec njegovom Ocu Jehovi. I to uvek!!!

Toga radi preklanjam koljena svoja pred ocem Gospoda našega Isusa Hrista, (Efezani 3:14)

Zapazi u 22 stihu gde kaze: 'čovjeka od Boga'..... Sto je u sustoj suprotnosti od Bogocovjeka.

Moglo bi se o ovome nasiroko pisati al'da neduzim.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
1.691
zamislite kada budete trebali svi stati pred svemogućeg ,i kada se bude tražilo da objasnite drugima kako izlgeda on u svojoj svemoći? moćete samo zadrhtati od straha tada! zato se kaže ono što piše,jedan jedini i krsti kako piše u delima i revnuje i čeka uzeće u telu ili osim tela. što manje filozofije to bolje- ako je ovde nekome stalo do života večnoga. ili je preča jedna dosada i dokazivanje duhova i ko je u pravu.

Učlanjen(a)
18.02.2014
Poruka
1.805
Gdje u Bibliji piše:

Trojstvo
Trojedini
BogoČovjek
Bog se ponizio
Bog je uzeo tijelo
Bog je umro
,,,,,,,,,,,

????
-----------------------------------------
NIGDJE!
Ako ne piše nigdje - a ti imaš TAJ nauk,
onda je TO čisto Nadodavanje Božjim riječima,
a upozorenje za TO je:

Otkrivenje 22,18
Ja svjedočim svakomu tko sluša riječi proroštva u ovoj knjizi: Tko ovomu što doda, Bog će njemu dodati zla napisana u ovoj knjizi.
Otkrivenje 22,19
I tko oduzme od riječi proroštva u ovoj knjizi, Bog će mu oduzeti udio na stablu života i na svetom gradu - na svemu što je napisano u ovoj knjizi.

---------------------------
Trojičaru!
Upozoren jesi - dalje je po tvojoj savjesti.

Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
1.691
Gdje u Bibliji piše:

Trojstvo
Trojedini
BogoČovjek
Bog se ponizio
Bog je uzeo tijelo
Bog je umro
,,,,,,,,,,,

????
-----------------------------------------
NIGDJE!
Ako ne piše nigdje - a ti imaš TAJ nauk,
onda je TO čisto Nadodavanje Božjim riječima,
a upozorenje za TO je:

Otkrivenje 22,18
Ja svjedočim svakomu tko sluša riječi proroštva u ovoj knjizi: Tko ovomu što doda, Bog će njemu dodati zla napisana u ovoj knjizi.
Otkrivenje 22,19
I tko oduzme od riječi proroštva u ovoj knjizi, Bog će mu oduzeti udio na stablu života i na svetom gradu - na svemu što je napisano u ovoj knjizi.

---------------------------
Trojičaru!
Upozoren jesi - dalje je po tvojoj savjesti.
mnogo toga ne piše što ti donosiš ali mi respektivno to razgledamo jer se nazire kontekst toga što si rekao u Pismu. piše da se reč ovaplotila.a da je reč Bog. onda ako neko oće donetii smisao napisanog u razgledanju on će sugerisati sagovorniku da primeti da je Bog koji je Reč došao u telu,mesto ovaploti ide došao ili ogrnuo telo. da li je u tom razgledanju otišlo se od izvora ovaploti? da li je to onda dodavanje?

Učlanjen(a)
18.02.2014
Poruka
1.805
mnogo toga ne piše što ti donosiš

ŠTO ja to donosim - a ne piše u Bibliji?
ČIME ja to mijenjam riječ?

ali mi respektivno to razgledamo jer se nazire kontekst toga što si rekao u Pismu. piše da se reč ovaplotila.

Nema stiha - Bog je uzeo tijelo!
Bog Jahve stvara sa svojom rječju.
Čitaj Postanak 1 - Bog reče jednu svoju riječ - Zemlja!- i - BI Zemlja.
TKO je Isusu pripravio TIJELO?
ČIME I KAKO?

Hebrejima 10,5

Zato On ulazeći u svijet veli: Žrtva i prinos ne mile ti se,
nego si mi tijelo pripravio;
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

U gornjem stihu - Tko je Kome Tijelo pripravio?
Bog Otac Jahve je sa svojim LOGOSOM - Stvorio Tijelo Isusu.

a da je reč Bog.

Ima stihova jasnih - Riječ = Bog.
Ali - NEMA stiha - Isus je Bog, Isus je Riječ - NEMA!

onda ako neko oće donetii smisao napisanog u razgledanju on će sugerisati sagovorniku da primeti da je Bog koji je Reč došao u telu,mesto ovaploti ide došao ili ogrnuo telo. da li je u tom razgledanju otišlo se od izvora ovaploti? da li je to onda dodavanje?

Tvoje TTT naukovanje je čisto dodavanje.
Naučavaš ONO što nigdje ne piše u Bibliji.

Nikako da shvatiš i prihvatiš -
Sam Isus ti to kaže -
BOG JE DUH!
Isus je TIJELO.
TIJELO - NIJE - DUH - NIJE BOG!
Isus nije Bog.

Isus nije nikada reko -
Ja sam Bog.
Ja sam Stvoritelj.
Ja sam Svedržitelj.

ALI - Isus stalno govori da ima svoga Boga Jedinoga.

Isusa su vidjeli - Boga NIJE NITKO!
Isus nije Bog - Isusa su vidjeli.
Isus sam kaže - BOGA NITKO NIJE VIDIO!

ŠTO sa time?
Isus laže?

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
1.691
ŠTO ja to donosim - a ne piše u Bibliji?
ČIME ja to mijenjam riječ?
ali mi respektivno to razgledamo jer se nazire kontekst toga što si rekao u Pismu. piše da se reč ovaplotila.[/quote]

Nema stiha - Bog je uzeo tijelo!
Bog Jahve stvara sa svojom rječju.
Čitaj Postanak 1 - Bog reče jednu svoju riječ - Zemlja!- i - BI Zemlja.
TKO je Isusu pripravio TIJELO?
ČIME I KAKO?

Hebrejima 10,5

Zato On ulazeći u svijet veli: Žrtva i prinos ne mile ti se,
nego si mi tijelo pripravio;
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

U gornjem stihu - Tko je Kome Tijelo pripravio?
Bog Otac Jahve je sa svojim LOGOSOM - Stvorio Tijelo Isusu.

Ima stihova jasnih - Riječ = Bog.
Ali - NEMA stiha - Isus je Bog, Isus je Riječ - NEMA!

Tvoje TTT naukovanje je čisto dodavanje.
Naučavaš ONO što nigdje ne piše u Bibliji.

Nikako da shvatiš i prihvatiš -
Sam Isus ti to kaže -
BOG JE DUH!
Isus je TIJELO.
TIJELO - NIJE - DUH - NIJE BOG!
Isus nije Bog.

Isus nije nikada reko -
Ja sam Bog.
Ja sam Stvoritelj.
Ja sam Svedržitelj.

ALI - Isus stalno govori da ima svoga Boga Jedinoga.

Isusa su vidjeli - Boga NIJE NITKO!
Isus nije Bog - Isusa su vidjeli.
Isus sam kaže - BOGA NITKO NIJE VIDIO!

ŠTO sa time?
Isus laže?[/quote]
Bog je došao u telu ili Reč Bog se ovaplotila,u čemu je razlika?

Učlanjen(a)
13.03.2014
Poruka
5
постоји могућност да је то свето тројство повезано са божанством рата наше старе вере пре хришћана Три Главе, тако да је тај број три у саваком случају веома везан за наш Србски народ. КАко год било три догађаја су увек присутна, Рођење, Свадба и Смрт. Жена немсме да има односе 40 дана по порођају, дете се 40 дана не износи из куће, душа се вије око куће покојника 40 дана, док наше писмо Азбука везано је за нашу химну где је порема неким причама описано све што је везано за наш Србски народ , ја само знам почетна три знака АЗ БУКИ ВЕДИ она се односе на ЈА БОГ ВИДО ,тј Свето Вид у чију се част прославља 28 јун, а за даље незнам. те бих замолио онекоји можда наслућују наствак ове наше Србске химне и прастарих времена да је објаве

Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465
AustroUgarskaSrbija
Veoma lepa zamisao o trojstvu monarhije,ali na nasu zalost nije realizovano jer je Peri bila draza Engleska.
Isto tako i ovo "sveto trojstvo"veoma lepo i privlacno zvuci ali je nakaradno jer ne odgovara istini.
Kao prvo "sveto trojstvo"se nigde ne spominje u Bibliji,a kao drugo nigde ne pise da su Otac sin i sveti duh Jednaki!
za razliku od toga AustroUgarskaSrbija je mogla da zazivi ,cak ne bi bilo ni I svetskog rata,ali svako tera po svome...

Natrag