Član
- Učlanjen(a)
- 28.04.2013
- Poruka
- 114
Naglašavam dvije osobe u kontekstu našeg razgovora,naravmo da inače vjerujem u jednog Boga u tri osobe Oca i Sina i duha Svetoga.Ako mozes malo da pojasnis ovo, dve osobe ali jedan Bog.
Ivan apostol jasno piše da se Bog utjelovio u Isusu Kristu!"Riječ tijelom postade i nastani se među nama". Po ovom ispada da je Hrist Bog u telesnom oblicju.
Ako su apostoli znali da je Hrist Bog u tjelesnom oblicju, zasto se nadalje Hristu ne obraca kao "Bogu", vec mu se obracaju kao "sinu Bozijemu"?
Zasto ni jedan od njih nije zapisao misleci, obracajuci se ili pisuci o Hristu sa: Boze Isuse Hriste ili Bog Isus Hrist?
Ako je Jovan znao da se Bog utjelovio, zasto ne kaze ja videh i zasvedocih da je ovaj Bog, vec kaze sasvim drugacije.... ja videh i zasvedocih da je ovaj sin Boziji?!
Naravno da se Isusu ne obraća sa Bože,jer bi to značilo da govori o dva Boga.
Svaki pisac Novog Zavjetaje imao ove postavke kad je pisao teksta koje nikad nine smio poništiti:
1. Bog je jedan!
2. Otac,Sin i Duh Sveti su tri osobe,a jedan Bog,nikako tri različita Boga!
3. Isus Krist je Sin iz točke dva,ali ujedno i čovjek!
Zasto taj isti Jovan u 6:69 kaze: "I mi vjerovasmo i poznasmo da si ti Hristos, sin Boga živoga".
Ako je Hrist utjelotvoreni Bog, zasto oni ovde ne kazu... mi vjerovasmo i poznasmo da si ti Bog?! Vec veruju sasvim drugacije!
Ako oni koji su licno znali Isusa, veruju i znaju da je on sin Boga zivoga. Meni ostaje da verujem samo isto.
Ko moze znati bolje od njih. Treba li da ja verujem drugacije?! Niposto!
Možda nisi shvatio evanđelje,nije to priručnik!
Evanđelje donosi zapisana svjedočanstva o Isusu Kristu kojega su neki doživljavali kao tesarovog sina,neki kao učitelja,neki kao političkog Mesiju,kralja Židovskog,neki kao Iliju,neki kao Sina Božjega,a nakon uskrsnuća kad je ispred njih stajao u proslavljenom tijelu,Gospodin i Bog.
Znam,da mnogi Kršćani mrze teoriju evolucije,ali zar ne vidiš evoluciju shvaćanja kroz tekstove NZ?
Od običnog čovjeka do samog Boga.
Nadalje,ako uzmeš cijelu Bibliju onda ćeš shvatiti da je u SZ Bog nazivan Gospodin JHWH,a u Knjigama NZ se Bog naziva Otac,Bog naziva i Isus Krist,Bog se naziva i Duh Sveti...ali gdje je nestao Gospodin JHWH?U svemu ovom postoji jedna paradigma ili model koji su apostoli postavili. Ako uzmemo u obzir to da nam zivot zavisi od poznanja jednog istinitog Boga i od onog koga je on poslao Isusa Hrista, a imamo jednu nepobitnu cinjenicu, da se ni jedan od njih u celoj Bibliji ne obraca Hristu a da mu na diraktan nacin kaze, Boze Isuse Hriste ili Bog Isus Hrist. Koliko reci je samo Pavle potrosio pisuci o Hristu, pa ni jednom nije nasao za shodno da zapise: Bog nas Isus Hristos! Uvek je Hristovom ocu davao obozavanje (prema prvoj i najvecoj zapovesti) a nikad Hristu. Zasto ni jedan od njih nije upucivao molitve Hristu? Zakljucak izvuci sam. Ali ne bi smeo biti drugaciji od apostolskog!
Odjednom cijeli NZ Isusa naziva Gospodinom,a u imenu Isusovom se nalazimi Jahvino ime...interesantno.
Neznam da li je istina,ali kad uzmemo latinski natpis na križu Iesus Nasarenus Rex Iudaorum (Isus Krist Kralj Židovski)dobijemo skraćenicu INRI,a kad iz hebrejskog natpisa istog značenja uzmemo prva slova dobijemo JHWH.
Tko zna Hebrejski neka provjeri,opet kažem nisam siguran,ali...zašto su se svećenici žalili Pilatu,zbog natpisa ili zbog kratica?