Sveto Trojstvo

Učlanjen(a)
05.01.2014
Poruka
202
Ajd ovako, da uprostimo i ovo.

Bog su Otac i Sin i Sveti Duh u jedno !

Atribute Boga znas koji su, a jedno od njih je i takva sila, da onaj covjek ili andjeo koji bi vidio ili gledao u tu silu, taj bi bio unisten od moci ili siline te sile.

Bog hoce da se prikaze ljudima i andjelima u vidljivom i opipljivom liku, jer Bog je Duh i Rijec i Zivotna Sila.

Bog svojim Svetim Duhom, ili preko svoga Duha (Zivotne Sile) u tijelu bezgresne zene zacinje Zivot, i ta zena radja Covjeka, dakle tjelesno bice i time se Bog prvi put pojavljuje u ljudskom Tijelu.

Znas sta je misija Isusa Hrista, tj. Sina covjecijeg (po majci, zeni, covjecici) i Sina Bozijeg (po Bozijem Duhu, Zivotu koji ga zace) i da sad to ne tumacimo.

Zbog toga sto je u Ljudskom Tijelu, tj. u materijalnom obliku (od "praha zemaljskog" tj. materijala, hemijskih elemenata zemaljskih)
Isus Hristos svo vrijeme ukazuje i pokazuje u pravcu Oca, tj. Boga, Duha, Zivotne Sile, u svoj svojoj moci stvaranja Zivota.

Ovim ti govori jasno i glasno, da Njegova moc, sila, Zivot, nije u Tijelu, nije u onome sto vidis i mozes da opipas i sa Njime da razgovaras.

Njegova moc nije u tome sto ti se prikazuje u Ljudskom Tijelu, vec zato sto je On, Bog Tvorac, Duh, Zivotna Sila.

Ono sto radi Isus Hristos, sva cuda koja stvara, regenerise i ozivljuje ljude, nije zato sto je covjek, vez zato sto je Bog, ta sila nije sa ovoga svijeta, nije zemaljska, nije iz njegovog tijela vec iz sile Duha Zivotnoga, Stvaraoca Zivota i svega stvorenog.
Zato ti Isus Hristos objasnjava da ne pomislis da ti mozes kao covjek, ili bilo koji drugi covjek, kao vracevi, madjinicari, vjestice i ostali blejaci i satanisti, i svi skupa i zajedno sa svojim lazovom, obmanjivacem i prevarantom Sotonom da cinite ono sto moze samo i jedino Bog, Otac i Tvorac.

Ajd ovako, da bi ste neke stvari mogli jasno razumljeti, pokusajte da razmisljate iz ugla svoga Boga, kao sto bi trebao da uradi sin, ako zeli da razumije svoga Oca, jer ljubav, postovanje i razumjevanje koje zelite da ukazete svome Ocu, ne moze proisteci ako razmisljate samo o sebi i odnosu Oca prema vama...

...dakle, ajde pokusajte da razumijete svoga Oca, jer On ocekuje od vas razumijevanje, ljubav i postovanje !

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
1.691
tripo je napisao da je Isus jasno opomenuo kajafu i sinedrion da ako oni ne budu poverovali u što, da je Isus Ja Jesam ,dakle Ja Jesam je Jahve oni će umreti u svojim gresima. sada ako je Jahve tac ko je onda Sin? sin kaže ako ne veruju da je on (Sin) Jahve tj. Otac umreće u svojim gresima. sada ovo se slaže sa verom Biblije u jedino ime jednoga Boga Isus Hristos u krštenju. kada se sačini trojičnost ime deluje kao apsurd. čini se da se neko krštava u ime Sina a gde je ime oca onda se postavlja logično pitanje. ali kada se krštava neko u ime Isusa sa verom da je on Ja Jesam tj. Jahve ,tj. Otac onda nema problema jer je to ime oca i sina i svetoga duha,ne trojičnog već jednog jedinog. čak šta višeonda ne umire čovek u gresima jer je spoznao da je Isus Ja Jesam tj Jahve tj Otac i krstio se u to jedino ime za oprost greha pod nebom.
u zahariji proroku 12 stoji da ovako govori naravno govori Jahve(Stari zavet)9 redak...i pogledaće na mene kojega probodoše(Jahve za sebe kaže da njega probodoše!!) ,naravno sad dalje se pitamo kako Bog koji je Duh može biti proboden ali Jahve dalje proročki kaže: i plakaće za njim kao za jedincem(sada proroštvo bez prekida ide u drugom licu) ;i plakaće za njim kao za jedincem( koji je bio jedinorođeni) dakle ovde dalje se govori isto o Jahvi ali jasno je da je proboden Hristos na krstu sin Božji. jer kad dalje u 13 glavi stoji ,pitanje otkuda ti te rane na rukama,naravno da je svima jasno da je to Isus. u 14 gl. za onog koji dolazi na kraju vrmena za armagedon(zna se da 19 gl. otkrivenja jasno govori da dolazi Isus ali ovde se proriče o Jahvi i kaže se taj dan dože Bog moj sa svima svetima i biće jedan Bog i ime njegovo jedno. ime onoga jednog Boga iz otkr. 19 i ovde ime Jahvea je Isus Hristos,zar ne? ili da tumačimo neki da dolaze dva jedna Boga Jahve Otac Tvorac i njegov sin?? gde bi to otišlo? da odbacimo 90.posto Pisma?!

Član
Učlanjen(a)
21.09.2012
Poruka
302
Njegova moc nije u tome sto ti se prikazuje u Ljudskom Tijelu, vec zato sto je On, Bog Tvorac, Duh, Zivotna Sila.

Matej 20:21 A on joj reče: šta hoćeš? Reče mu: zapovjedi da sjedu ova moja dva sina, jedan s desne strane tebi, a jedan s lijeve strane tebi, u carstvu tvojemu.

23.I reče im: čašu dakle moju ispićete, i krstićete se krštenjem kojijem se ja krstim; ali da sjedete s desne strane meni i s lijeve, ne mogu ja dati, nego kome je ugotovio otac moj.

Ako je Hrist svevisnji Bog, kako ti kazes... Zar ima nesto sto on ne moze da zapovedi u svom carstvu?!
Sam ti Hrist kaze da ima!

Ono sto radi Isus Hristos, sva cuda koja stvara, regenerise i ozivljuje ljude, nije zato sto je covjek, vez zato sto je Bog, ta sila nije sa ovoga svijeta, nije zemaljska, nije iz njegovog tijela vec iz sile Duha Zivotnoga, Stvaraoca Zivota i svega stvorenog.
Zato ti Isus Hristos objasnjava da ne pomislis da ti mozes kao covjek, ili bilo koji drugi covjek, kao vracevi, madjinicari, vjestice i ostali blejaci i satanisti, i svi skupa i zajedno sa svojim lazovom, obmanjivacem i prevarantom Sotonom da cinite ono sto moze samo i jedino Bog, Otac i Tvorac.

1.Carevima 17:17 A poslije toga razbolje se sin ženi domaćici, i bolest njegova bi vrlo teška, tako da izdahnu.
18.I ona reče Iliji: šta je tebi do mene, čovječe Božji? jesi li došao k meni da spomeneš bezakonje moje i da mi umoriš sina?
19.A on joj reče: daj mi sina svojega. I uzev ga iz naručja njezina odnese ga u gornju klijet, gdje on sjeđaše, i položi ga na postelju svoju.
20.Tada zavapi ka Gospodu i reče: Gospode Bože moj, zar si i ovu udovicu kod koje sam gost tako ucvijelio umorivši joj sina?
21.I pruživ se nad djetetom tri puta zavapi ka Gospodu govoreći: Gospode Bože moj, neka se povrati u dijete duša njegova.
22.I Gospod usliši glas Ilijin, te se povrati u dijete duša njegova, i oživje.

Isti Princip koji je koristio Hrist, koristi i Ilija... a nije Bog. Da vrati nekog u zivot, to ne moze ni Hristi ni Ilija,sam od sebe. Vec samo uz Boziju moc i dopustenje. Biblija nigde drugacije od ovog ne kaze!

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
23.I reče im: čašu dakle moju ispićete, i krstićete se krštenjem kojijem se ja krstim; ali da sjedete s desne strane meni i s lijeve, ne mogu ja dati, nego kome je ugotovio otac moj.

А коме је уготовио Отац Његов? Одговор се може наћи у 25. глави јер се говори о Царству. Јер Син још не беше прослављен.

31. А кад дође Син човечији у слави својој и сви свети анђели с Њиме, онда ће сести на престолу славе своје.
32. И сабраће се пред Њим сви народи, и разлучиће их између себе као пастир што разлучује овце од јараца.
33. И поставиће овце с десне стране себи, а јарце с леве.
34. Тада ће рећи цар онима што Му стоје с десне стране: ходите благословени Оца мог; примите царство које вам је приправљено од постања света.

А у Аријевој јереси нема признања Сина и славе Његове, ви Га унижавате јер не знате ко је Он. С обзиром да Га не признајете, није вам ни дато да разумете како се прославио, ко Га је прославио и како је Он Вечни Бог који се у телу објави, а то што се роди назва се Син Божији. За вас и ваш обрађени ум, то је непојмиво. Знате само да понављате оно што су вам далу у шареним књижицама, а од скоро имате и на сајтовима, па само копирате. Лакше вам је тако да се борите против славе Божије. Срећом, ваше "мудрости" и извртање Библије не могу утицати на оне који признају Господа. Јер и Исаија, Језекиљ, Данило и Јован видеше славу Господњу, видеше Га где на Свом престолу седи, на херувимима. Не слушате ви ни Исаију, а што бисте? Ту је Кула стражара, тамо се зна истина, а скрива месија (ваш). Тако су вас научили. Он је већ овде и скрива се. Да се разуман човек добро изненади, а на крају растужи какве се све глупости и лажи уче по сектама и култовима.

6. Јер нам се роди Дете, Син нам се даде, коме је власт на рамену, и име ће Му бити: Дивни, Саветник, Бог силни, Отац вечни, Кнез мирни.

Како се Син назива Оцем вечним? Мистерија за вас и ваш обрађени ум. Јер прво мора нешто друго да вам буде јасно:

5. И сад прослави Ти мене, Оче, у Тебе самог славом коју имадох у Тебе пре него свет постаде. (Јован 17)

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Matej 20:21 A on joj reče: šta hoćeš? Reče mu: zapovjedi da sjedu ova moja dva sina, jedan s desne strane tebi, a jedan s lijeve strane tebi, u carstvu tvojemu.

Ako je Hrist svevisnji Bog, kako ti kazes... Zar ima nesto sto on ne moze da zapovedi u svom carstvu?!
Sam ti Hrist kaze da ima!

Ovo se tice uloga koje odredjene licnosti Bozanstva imaju u planu spasenja.

Isusova uloga u planu spasenja je ta da svojim dolaskom na ovaj svet postane nas spasitelj, i time spasi coveka od ropstva greha i smrti.
Svojim odlaskom na nebo on je postao nas zastupnik ili novozavetni prvosvestenik u nebeskoj svetinji.

Za raZliku od toga, uloga Duha Svetoga u novozavetnom periodu je da bude utesitelj ili onaj koji stoji pored coveka da mu pruzi potrebnu pomoc - sto izraz Duh Sveti "PARAKLETOS" i znaci.

S tim u vezi, njihova uloga u planu spasenja nije da odredjuju ko ce sesti sa Isusove desne i leve strane, vec je to uloga Boga oca - da na osnovu izvestaja o svakom pojedincu zapisanih u nebeskim knjigama - donosi sud, koji ce na kraju biti u skladu i sa voljom Boga Oca i Sina i Svetoga Duha, jer su oni jedno i imaju jednu volju i cilj.

Zapazimo da Isus ovde ne kaze da on nema vlast da to ucini - da zapovedi da neko sedne sa njegove desne ili leve strane, vec kaze "ne mogu ja dati" iz razloga sto to nije njegova uloga, i sto o tome odlucuju sami izvestaji o svakom pojedincu zapisani u nebeskim knjigama, cija ce se imena na kraju naci ili u knjizi zivota ili u knjizi smrti u skladu sa covekovom slobodnom voljom da u ovom zivotu prihvati ili odbaci ponudjeni dar spasenja.

Dakle, na osnovu ovih izvestaja koji nas svrstavaju ili u grupu spasenih ili izgubljenih, Bog Otac ce doneti svoj sud.

Da Isus ipak ima vlast da odredjuje i ovakve pojedinosti - dokazuje i sledeca njegova izjava:

"А Исус рече им: Заиста вам кажем да ћете ви који идете за мном, у другом рођењу, кад седе Син човечији на престолу славе своје, сешћете и ви на дванаест престола и судити над дванаест колена Израиљевих" ( Matej 19. 28 )

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
21.09.2012
Poruka
302
Da vidimo sta Bog kaze, ko je Isus Hrist?

Marko 1,11 I glas dođe s neba: ti si sin moj ljubazni koji je po mojoj volji.
Marko 9,7 I postade oblak te ih zakloni; i dođe glas iz oblaka govoreći: ovo je sin moj ljubazni; njega poslušajte.

Dakle "sin"....ne Bog sin, vec samo sin. Treba li da napomenem, da se taj izraz "Bog sin" nigde i nikad ne pominje u S.Pismu! Taj izraz je apsolutno nepoznat svim piscima ove svete knjige!!!

Dalje, sta sam Hrist za sebe kaze ko je on.

Jovan 10,36 Kako vi govorite onome kojega otac posveti i posla na svijet: hulu na Boga govoriš, što rekoh: ja sam sin Božij?
Matej 27,43 On se uzdao u Boga: neka mu pomože sad, ako mu je po volji, jer govoraše: ja sam sin Božij.
Marko 14,61 A on mučaše i ništa ne odgovaraše. Opet poglavar sveštenički zapita i reče: jesi li ti Hristos, sin blagoslovenoga? 62.A Isus reče: jesam; i vidjećete sina čovječijega gdje sjedi s desne strane sile i ide na oblacima nebeskijem.

Sam Hrist kaze isto sto i Bog, nikad i nigde ni u jednom stihu ne tvrdi drugacije. On jasno kaze da je Boziji sin. Ja se ne usudjujem da mislim drugacije.
Na pitanje poglavara svestenickog "jesi li ti Hristos, sin blagoslovenoga?" Hrist kaze jesam. Ko god tvrdi drugacije, Hrista naziva lazovom. U skladu sa ovim sto ja pricam je i sledeci komentar kada kaze "da cemo ga videti da sedi sa desne strane sile". Vise nego jasno da Hrist nije Bog vec sedi pored Boga! Sledeci stih to upotpunjuje:

Jovan 20,17 ....vraćam se k ocu svojemu i ocu vašemu, i Bogu svojemu i Bogu vašemu.

Sta su apostoli nastavili da govore i uce, ko je Isus Hrist?

Moramo shvatiti samo jedno. Oni su imali najcistije i najispravnije ucenje, propovedanje, svedocenje o Hristu i ko je on! Jer su ziveli sa Hristom i ucili licno od njega.
Sve sto odstupa od njihovih reci je neispravno!
Treba imati u vidu da svi ovi dogadjaji i stihovi koje cu od sada navoditi, su zapisani posle Hristovog zemaljskog zivota. Dakle, kako su oni ucili kada Hrist njie vise bio sa njima. Da li su na Hrista gledali kao na Boga?

Djela apostolska 10,42 I zapovjedi nam da propovijedamo narodu i da svjedočimo da je on narečeni od Boga sudija živijem i mrtvijem.

Sta je Hrist zapovedio apostolima da svedoce? Da je Bog? Ne! Vec da je od Boga narecen i postavljen! Apostoli su tako i propovedali.
Djela apostolska 9,20 I odmah po zbornicama propovijedaše Isusa da je on sin Božij.

Hrist ih je tako ucio jos dok je bio sa njima.

Jovan 6,69 I mi vjerovasmo i poznasmo da si ti Hristos, sin Boga živoga.

Dalje:

1. Jovanova 4,12 Boga niko ne vidje nikad:.....

Ovo se ne bi moglo nikada reci da je Hrist Bog!

Galatima 4,4 A kad se navrši vrijeme, posla Bog sina svojega jedinorodnoga, ....

Ucili su totalno drgacije od danasnjeg Hriscanskog sveta! Vi kazete da je Bog dosao na zemlju... a oni koji su bili zivi svedoci ovog dogadjaja, ne kazu tako! Ne samo ovde nego nigde!!! Ucili su da je "Bog poslao" svoga "sina", a ne da je sam Bog dosao! To je velika razlika.

Djela apostolska 3,13 Bog Avraamov i Isakov i Jakovljev, Bog otaca našijeh, proslavi sina svojega Isusa,... 15. A načelnika života ubiste, kojega Bog vasksre iz mrtvijeh, čemu smo mi svjedoci.

Zaista je jednostavno zakljuciti iz ovog sto je Petar rekao, da Bog Avraamov i Isakov i Jakovljev (Jehova) nije bio na zemlji, vec njegov sin Isus.

Sta je apostol Pavle rekao: ko je Isus Hrist?

2. Korincanima 11,31 Bog i otac Gospoda našega Isusa Hrista, ...
Efescima 1,17 Da Bog Gospoda našega Isusa Hrista,

Pavle govori o Hristovom Bogu....a ne o Hristu kao Bogu!

Rimljanima 8,3 ...posla Bog sina svojega u obličju tijela grjehovnoga,...

I on se slaze sa ostalim Biblijskim piscima kada kaze da je Bog poslao svoga sina. A ne da je Bog dosao kako vi tvrdite.

Efescima 1,20 Koju učini u Hristu, kad ga podiže iz mrtvijeh i posadi sebi s desne strane na nebesima,
Jevrejima 10,12 A on prinesavši jedinu žrtvu za grijehe sjedi svagda s desne strane Bogu,...

Ne kaze da je Hrist Bog, vec da sedi pored Boga!

Rimljanima 8,34 Ko će osuditi? Hristos Isus koji umrije, pa još i vaskrse, koji je s desne strane Bogu, i moli za nas?

Koga Hrist moli ako je ON svevisnji Bog?
Iz sledecih Pavlovih reci je to potpuno jasno. Moli svog poglavara!

1. Korincanima 11,3
....a Bog je glava Hristu.

Da vidimo sta kaze Petar....gleda li on na Hrista kao na Boga?

1. Petrova 1,3 Blagosloven Bog i otac Gospoda našega Isusa Hrista,
1. Petrova 3,22 Koji je s desne strane Bogu, otišavši na nebo, ...

On kao i drugi, blagosilja Hristovog Boga i kaze da je on sa desne strane Bogu.

Sta je Stefan video?

Djela apostolska 7,55 ...vidje slavu Božiju i Isusa gdje stoji s desne strane Bogu;

Hrist pored Boga.
Mislim da je svaki komentar suvisan.

Dalje, da li je Filip ispravio Arapina kada je on za Hrista rekao da je sin Boziji?

Djela apostolska 8,35 A Filip otvorivši usta svoja, i počevši od pisma ovoga, pripovjedi mu jevanđelje Isusovo.
Djela apostolska 8,37 A Filip mu reče: ako vjeruješ od svega srca svojega, možeš. A on odgovarajući reče: vjerujem da je Isus Hristos sin Božij.

Filip ga nije ispravio iz prostog razloga sto je imao zadatak od andjela, da ga nauci.
Filip je Arpina naucio da je Hrist sin Boziji! Arapin to sam nikada ne bi mogao znati.

Dalje.Sta je Jovan zapisao u Otkrivenju?

Otkrivenje 1,1 Otkrivenje Isusa Hrista, koje dade njemu Bog,...
Otkrivenje 1,6 I učini nas careve i sveštenike Bogu i ocu svojemu;...

Jovan kaze da je Hrist otkrivenje dobio od Boga.

Otkrivenje 2,18 I anđelu Tijatirske crkve napiši: tako govori sin Božij,
Otkrivenje 3,2 Straži, i utvrđuj ostale koji hoće da pomru; jer ne nađoh tvojijeh djela savršenijeh pred Bogom svojijem.
Otkrivenje 3,12 Koji pobijedi učiniću ga stub u crkvi Boga svojega, i više neće izići napolje; i napisaću na njemu ime Boga svojega, i ime novoga Jerusalima, grada Boga mojega, koji silazi s neba od Boga mojega, i ime moje novo.

Same Hristove reci sa neba, gde jasno kaze da je "sin Boziji" i da ima svog Boga.
Dakle, nastavio je da uci isto kao kada je bio na zemlji.

Ovo je izvorno ucenje od ljudi koji su licem u lice videli Hrista, koji su sve od njega naucili. Svi do jednog na Hrista gledaju kao na sina Bozijega, tako su nauceni, tako su i oni ucili.... "sin Boziji" a ne "Bog sin", sto je velika razlika!
Za mene je ovako, kako kaze Hrist i kako kazu apostoli. Ne zelim da odstupim ni milimetar od njihovih reci!

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
1.691
arijevci ne veruju da je jedan Bog u Hristu,a trojičari su opet dodali trojstv o i boga sina što tačno nigde nema u Pismu.u mesto da shvate da je bog sin nebiblijski izraz i da se jedini javio u sinu oni su dodali drugi bog u jednom bogu.arijevci su opet odbacili istinu da je jedan Bog javio s e u sinu

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
I u ovom slucaju se u tumacenju mora primeniti ceo kontekst, a on govori da je Isus ouvek bio sa Bogom i da je sam Bog jednak Ocu.

Isus je u svom nebeskom oblicju kao jedan od clanova Bozanskog trojstva Otac svima nama, kao sto su to i ostale dve licnosti.
Isusu u svom zemaljskom oblicju se odrekaoo svojih Božanskih atributa, uzeo je novu formu, postao je MONOGENES TEOS - ( MONO -Jedini / GENES - vrsta ) jedino bice takve vrste koje je ujedno i Bog i covek - Bogocovek.
Ostale dve licnosti Bozanskog trojstva su u tom poretku stvari Isusovog ponizenja ostale na nebu kao Otac, i one su Otac i Hristu u zemaljskom oblicju, kao sto su otac svima nama koji se radjamo na ovoj zemlji.

Zato je Isus nazvan SIN BOZJI, jer je u zemaljskom oblicju stvoren od Boga kao i svaki covek, i zato je on moga reci da je Bog njegov Otac kao sto je Otac svim ljudima koji se radjaju na zemlji, da je Otac veci od njega kao sto je veci od svakog coveka, i da je on odrzao zapovesti Oca svojega kao sto svaki covek treba da odrzi.
On se molio Ocu jer je u svom zemaljskom oblicju bio potpuno zavistan od njega.
On je dao apsolutni primer poniznosti i poslusnosti.
Isus se poistovetio sa nama i postao covek nazvavsi se nas brat, i u tom smislu Bog je njegov otac kao sto je i svakom coveku.

ISUS BOG U PONIŽENJU:

"A umanjenog malim čim od anđela vidimo Isusa, koji je za smrt što podnese venčan slavom i časti, da bi po blagodati Božijoj za sve okusio smrt.
Jer prilikovaše Njemu za kog je sve i kroz kog je sve, koji dovede mnoge sinove u slavu, da dovrši Poglavara spasenja njihovog stradanjem.
Jer i Onaj koji osvećuje, i oni koji se osvećuju, svi su od Jednog; zaradi tog uzroka ne stidi se nazvati ih braćom
Govoreći: Objaviću ime Tvoje braći svojoj, i posred crkve zapevaću Te.
I opet: Ja ću se u Njega uzdati. I opet: Evo ja i deca moja koju mi je dao Bog.
Budući, pak, da decog imaju telo i krv, tako i On uze deo u tome, da smrću satre onog koji ima državu smrti, to jest đavola;
I da izbavi one koji god od straha smrti u svemu životu biše robovi.
( Jevrejima 2. 9 - 15 ).

`Jer ovo da se misli među vama šta je i u Hristu Isusu,
Koji, ako je i bio u obličju Božijem, nije se otimao da se uporedi s Bogom;
Nego je ponizio sam sebe uzevši obličje sluge, postavši kao i drugi ljudi i na oči nađe se kao čovek.
Ponizio sam sebe postavši poslušan do same smrti, a smrti krstove.
( Filibljanima poslanica 2. 5 - 8 ).

Isus je u svom nebeskom oblicju Bog jednak Ocu.

BOG OTAC SE OBRAĆA BOGU SINU:

"A sinu: Presto je Tvoj, Bože, va vek veka; palica je pravde palica carstva Tvog.
Omilela Ti je pravda, i omrzao si na bezakonje: toga radi pomaza Te,
Bože, Bog Tvoj uljem radosti većma od drugova Tvojih.
I opet: Ti si, Gospode, u početku osnovao zemlju, i nebesa su dela ruku Tvojih:
Ona će proći, a Ti ostaješ: i sva će ostareti kao haljina,
I savićeš ih kao haljinu, i izmeniće se: a Ti si Onaj isti, i Tvojih godina neće nestati.

( Jevrejima poslanica 1. 8 - 12 ).

ISUS BOG - SVEDOCANSTVO ISUSA I APOSTOLA:

"И послије осам дана опет бијаху ученици његови унутра, и Тома с њима. Дође Исус кад бијаху врата затворена, и стаде међу њима и рече: мир вам.
Потом рече Томи: пружи прст свој амо и виђи руке моје; и пружи руку своју и метни у ребра моја, и не буди невјеран него вјеран.
И одговори Тома и рече му: Господ мој
и Бог мој.
Исус му рече: пошто ме видје вјеровао си; благо онима који не видјеше и вјероваше" ( Jovan 20. 26 - 29 )

"Ка бисте мене знали онда бисте знали и оца мојега; и отселе познајете га, и видјесте га.
Рече му Филип: Господе! покажи нам оца и биће нам доста.
Исус му рече: толико сам вријеме с вама и нијеси ме познао, Филипе? који видје мене, видје оца; па како ти говориш: покажи нам оца?"
( Jovan 14. 7 - 9 )

BOZJI DUH JE HRISTOV DUH - HRIST JE BOG

"А ви нисте у телу него у духу; јер Дух Божји у вама живи. А ако ко нема Дух Христов, он није Његов" ( Rimljanima 8. 9 )

--------------------------------------------------------------

- Bog prvi i poslednji - Knjiga proroka Isaije 44. 6 / 41. 1 - 4
- Isus (Alfa i Omega ) prvi i poslednji - Otkrivenje Jovanovo 1. 7 - 8 / 11. 16 - 17 / 21. 5 - 7 / 22. 12 - 13
----------------------------------------------------------------------------------------------------
- Bog car nad carevima i gospodar nad gospodarima, vecni Bog koga niko nije video i koji prebiva u
svetlosti kopjoj se ne moze pristupiti - 1 poslanica Timotiju 6. 14 - 16
- Isus car nad carevima i gospodar nad gospodarima - Otkrivenje 19. 14 - 16 / 17. 14
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
- Pogledace na mene Boga koga su proboli - Knjiga proroka Zaharije 12. 9 - 10
- Isus je proboden - Jevandjelje po Jovanu 19. 31 - 37 /
- Isusov drugi dolazak, ugledace ga koji su ga proboli - Otkrivenje Jovanovo 1. 7
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
- Isusu predano kraljevstvo i njegova vlast vecna, on je poceo da vlada kao kralj - knjiga proroka Danila 7.
13 - 14
- Bogje poceo da vlada kao kralj - Otkrivenje 11. 17 / 19. 16
----------------------------------------------------------------------------------------------------
- Bog pastir - knjiga proroka Isaije 40. 9 - 11
- Isus pastir dobri - Jevandjelje po Jovanu 10. 11 - 14
- Stena bese Bog - 5 knjiga Mojsijeva 32. 1 - 5
- Bog stena vecna - knjiga proroka Isaije 26. 4
- Stena bese Hristos - 1 Korincanima poslanica 10. 1 - 4
- Bog ce macem kazniti svako telo - knjiga proroka Isaije 66. 13 - 18
- Isus ce kazniti Macem - Otkrivenje Jovanovo 11. 19 - 16
- Boga slavite u srcima svojim - knjiga proroka Isaije 8. 12 - 13
- Isusa Gospoda slavite u srcima svojim - 1 poslanica Petrova 3. 15
- Obasjavace ih Bog - Otkrivenje Jovanovo 21. 22 - 23 / 22. 5
- Obasjace te Isus - Efescima poslanica 5. 14
- Odmah ce u svoj Hram doci Bog - knjiga proroka Malahije 3. 1
- Isus dolazi u Hram - Jevandjelje po Luki 4. 16 / Jevandjelje po Mateju 21 poglavlje
- Bog dunu Duh u nos Adama - 1 knjiga Mojsijeva 2. 7
- Isus dunu Sveti Duh na apostole - Jevandjelje po jovanu 20. 22
- Bozji svedoci - knjiga proroka Isaije 43. 10 - 13
- Isusovi svedoci, on je Bog - Dela apostolska 1. 8
- Isus dolazi kao Bog - Titu poslanica 2.13
- Isus vecni Bog - Psalam 102. 20 - 29 / Jevrejima poslanica 1. 8 - 12
- Gledacemo lice Bozje i njegovo ime bice na celima spasenih - Otkrivenje 22. 3 - 4
- Gledacemo lice Isusovo - Jevandjelje po Jovanu 16. 16 - 22 / 1 poslanica Jovanova 3. 2
- Boga niko nikad nije video, sto znaci da ce spaseni gledati lice Isusovo - 1 poslanica Jovanova 1. 18 /
1 poslanica Timotiju 6. 14 - 16

AMIN

Član
Učlanjen(a)
21.09.2012
Poruka
302
I u ovom slucaju se u tumacenju mora primeniti ceo kontekst, a on govori da je Isus ouvek bio sa Bogom i da je sam Bog jednak Ocu.

Da, slazem se da mora da se sagleda ceo kontekst.
Prvo. Sam znas da se Bog nigde u Bibliji ne obraca Hristu a da mu kaze ti si "Bog sin". Ako tako negde pise, pokazi mi to mesto. Moze biti da neznam! Sa druge strane Bog se Hristu uvek obraca i kaze ti si "sin moj", sto je u skladu sa celom Biblijom.
Drugo. Isto tako u cetiri jevandjelj koja u detalj prenose Hristov misionarski zivot, nigde, ni na jednom mestu ne svedoce da je Hrist sam sebe predstavljo kao "Bog sin" ili "Bog". Sasvim suprotno od toga uvek je govorio da je "Boziji sin". Sto je ponovo u kontekstu sa celom Biblijom.
I trece. Apostoli su nauceni direktno od samog Hrista i svedoce i za vreme Hristovog zemaljskog zivota i posle, da je Hrist "sin Boziji". A ne "Bog sin"! Jos cu jednom naglasiti, tako ih je sam Hrist naucio!
Da li neko Bolje zna od njih?!

Isus je u svom nebeskom oblicju kao jedan od clanova Bozanskog trojstva Otac svima nama, kao sto su to i ostale dve licnosti.

Pokazi mi samo jedno mesto gde je Hrist ucio tako. Da je deo Bozanskog trojstva, da je on otac svima nama. Imas cetiri jevandjelj.... nadji!

Isusu u svom zemaljskom oblicju se odrekaoo svojih Božanskih atributa, uzeo je novu formu, postao je MONOGENES TEOS - ( MONO -Jedini / GENES - vrsta ) jedino bice takve vrste koje je ujedno i Bog i covek - Bogocovek.

To je ponovo izmisljeni i nebiblijski termin i kao takav nema svoje mesto u njoj. Oni koji su licem u lice poznavali Hrista taj izraz nisu koristili, da jesu, sigurno bi bio zapisan. Siguran sam da bar apostol Pavle u svojim mnogim poslanicama ne bi precutao tako vaznu stvar.....mozda i najvazniju!
Naprotiv, oni su zapisali onako kako su nauceni. Kako s'Hristom tako i posle njega.

Djela apostolska 9,20 I odmah po zbornicama propovijedaše Isusa da je on sin Božij.

Zato je Isus nazvan SIN BOZJI, jer je u zemaljskom oblicju stvoren od Boga kao i svaki covek, i zato je on moga reci da je Bog njegov Otac kao sto je Otac svim ljudima koji se radjaju na zemlji, da je Otac veci od njega kao sto je veci od svakog coveka, i da je on odrzao zapovesti Oca svojega kao sto svaki covek treba da odrzi.

Hrist je nastavio sebe da predstavlja kao Bozijeg sina i u nebeskom oblicju.

Otkrivenje 2,18 I anđelu Tijatirske crkve napiši: tako govori "sin Božij",
Da ponovo naglasim, ni jedan pisac Biblije, nije tako nesto zapisao niti ucio kao sto ti kazes!
U skladu sa celim kontekstom Biblije, Hrist i u nebeskom oblicju ima svog "oca". Tako Jovan kaze.

Otkrivenje 1,6 I učini nas careve i sveštenike Bogu i ocu svojemu;...
Otkrivenje 3,2 Straži, i utvrđuj ostale koji hoće da pomru; jer ne nađoh tvojijeh djela savršenijeh pred Bogom svojijem.
Otkrivenje 3,12 Koji pobijedi učiniću ga stub u crkvi Boga svojega, i više neće izići napolje; i napisaću na njemu ime Boga svojega, i ime novoga Jerusalima, grada Boga mojega, koji silazi s neba od Boga mojega, i ime moje novo.

On se molio Ocu jer je u svom zemaljskom oblicju bio potpuno zavistan od njega.

Ne moli se Hrist Bogu samo u zemaljskom oblicju. Pogledaj sta kaze Pavle:

Rimljanima 8,34 Ko će osuditi? Hristos Isus koji umrije, pa još i vaskrse, koji je s desne strane Bogu, i moli za nas?
Jevrejima 7,25 Zato i može vavijek spasti one koji kroza nj dolaze k Bogu, kad svagda živi da se može moliti za njih.
Potpuno je jasno zasto je ovo Pavle napisao, kada znamo da Hrist ima poglavara tj. nekog iznad sebe!

1. Korincanima 11,3 ....a Bog je glava Hristu.

ISUS BOG U PONIŽENJU:
"A umanjenog malim čim od anđela vidimo Isusa, koji je za smrt što podnese venčan slavom i časti, da bi po blagodati Božijoj za sve okusio smrt.
Jer prilikovaše Njemu za kog je sve i kroz kog je sve, koji dovede mnoge sinove u slavu, da dovrši Poglavara spasenja njihovog stradanjem.
Jer i Onaj koji osvećuje, i oni koji se osvećuju, svi su od Jednog; zaradi tog uzroka ne stidi se nazvati ih braćom
Govoreći: Objaviću ime Tvoje braći svojoj, i posred crkve zapevaću Te.
I opet: Ja ću se u Njega uzdati. I opet: Evo ja i deca moja koju mi je dao Bog.
Budući, pak, da decog imaju telo i krv, tako i On uze deo u tome, da smrću satre onog koji ima državu smrti, to jest đavola;
I da izbavi one koji god od straha smrti u svemu životu biše robovi.
( Jevrejima 2. 9 - 15 ).

Nigde ovde Pavle ne kaze da je Isus Bog.

Pavle kaze u 7. stihu da je Bog ucinio Isusa (ne sebe) malo manjim od andjela i da ga je postavio nad delima ruku svojih.

Sta ima ko Isusa da postavlja nad necim ako je on svevisnji Bog?

U 8. stihu, "Sve si pokorio pod noge njegove."
Odmah se namece logicno pitanje: Ako je Isus Bog, zar mu ovo vec nije bilo pokoreno? Sta ko ima svevisnjem Bogu da bilo kada nesto pokorava!?

U 17. stihu kaze: "Zato bješe dužan u svemu da bude kao braća, da bude milostiv i vjeran poglavar sveštenički pred Bogom, da očisti grijehe narodne."
Upravo iz tog razloga sto ga je Bog postavio nad delima ruku svojih, Isus je duzan pred Bogom sve ovo sto se pominje u 17 stihu.

`Jer ovo da se misli među vama šta je i u Hristu Isusu,
Koji, ako je i bio u obličju Božijem, nije se otimao da se uporedi s Bogom;
Nego je ponizio sam sebe uzevši obličje sluge, postavši kao i drugi ljudi i na oči nađe se kao čovek.
Ponizio sam sebe postavši poslušan do same smrti, a smrti krstove.
( Filibljanima poslanica 2. 5 - 8 )

Da Pavle misli da je Hrist Bog, on bi to sigurno jasno i glasno na mnogo mesta rekao i zapisao. A nije nikad! Ne bi sigurno u ovako zavijenoj formi to saopstio, kako ti mislis.

Pavle ne kaze da je Isus bio Bog! Vec da je u oblicju Bozijem. Sta ima da se uporedjuje sa Bogom ako je on svevisnji Bog!?

Isus je u svom nebeskom oblicju Bog jednak Ocu.
BOG OTAC SE OBRAĆA BOGU SINU:
"A sinu: Presto je Tvoj, Bože, va vek veka; palica je pravde palica carstva Tvog.
Omilela Ti je pravda, i omrzao si na bezakonje: toga radi pomaza Te, Bože, Bog Tvoj uljem radosti većma od drugova Tvojih.
I opet: Ti si, Gospode, u početku osnovao zemlju, i nebesa su dela ruku Tvojih:
Ona će proći, a Ti ostaješ: i sva će ostareti kao haljina,
I savićeš ih kao haljinu, i izmeniće se: a Ti si Onaj isti, i Tvojih godina neće nestati.

( Jevrejima poslanica 1. 8 - 12 ).

Ni u nebeskom oblicju Hrist nije jednak svome ocu. Pavle kaze nesto sasvim suprotno!
Procitaj pazljivo celo prvo poglavlje.
Pavle u 3. stihu kaze: "sjede s desne strane prijestola veličine na visini",...
Gde je tu jednakost! Sta ce Hrist pored prestola?

6.stih: "I opet uvodeći prvorodnoga u svijet govori: i da mu se poklone svi anđeli Božiji".
Zasto Pavle kaze "da mu se poklone svi anđeli Božiji"?
Zar andjeli nisu Boziji tj. Hristovi, mislim ako je svevisnji Bog?! Zar mu se i pre nisu klanjali?
Sto se tice 9. stiha.
Kazem ponovo, da Pavle Hrista smatra Bogom on bi na svakom mestu tako govorio, pisao i ovu titulu stavljao ispred njegovog imena. Sta ovde ispada, da Bog ima svog Boga i da Bog ima drugove!?

I ja volim da koristim prevod Karadzic, ali ima gresaka kao i svaki. Pogledaj koko je Jeruzalemska Biblija prevela ovaj stih:
"Ti ljubiš pravednost, a mrziš bezakonje, stoga Bog, Bog tvoj, tebe pomaza uljem radosti kao nikog od tvojih drugova".

Hrist je manji od Boga i u svom nebeskom oblicju. Vec sam o tome pisao.
Sedi pored Bozijeg prestola, moli za nas Boga, Bog mu je poglavar, i na nebu on kaze da ima svog Boga, na kraju se i sam mora pokoriti Bogu.
Tako su ucili apostoli!

ISUS BOG - SVEDOCANSTVO ISUSA I APOSTOLA:
"И послије осам дана опет бијаху ученици његови унутра, и Тома с њима. Дође Исус кад бијаху врата затворена, и стаде међу њима и рече: мир вам.
Потом рече Томи: пружи прст свој амо и виђи руке моје; и пружи руку своју и метни у ребра моја, и не буди невјеран него вјеран.
И одговори Тома и рече му: Господ мој
и Бог мој.
Исус му рече: пошто ме видје вјеровао си; благо онима који не видјеше и вјероваше" ( Jovan 20. 26 - 29 )

Pa dobro, ako je Toma znao da je Hrist Bog a i ostali apostoli. Zasto to uvek nisu govorili i zasto druge nisu ucili tako, vec su govorili i ucili sasvim suprotno. Ovo je veoma ozbiljna stvar i ne bi smeli da se igraju sa njom. Ovde postoji samo jedan logican zakljucak. Toma je pogledao u nebo dok je izgovorio "Bog moj", zato i nije prekoren od Isusa jer se ove reci ne odnose na njega.

Uostalom jevandjelist Jovan koji ceo ovaj dogadjaj i zapisao, vrlo dobro zan da Hrist nije Bog vec njegov sin....to i kaze na kraju ovog izvestaja u 31. stihu:
"A ovo se napisaše, da vjerujete da Isus jest Hristos sin Božij, i da vjerujući imate život u ime njegovo".

Tako su nauceni, tako su i druge nastavili da uce.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
05.01.2014
Poruka
202
Takticar, ajmo ovako, zamisli sada da si u raju (kada vaskrsnes u tijelu) i sa ostalim si vaskrslim pravednicima u vjecnom zivotu i sa vama je zajedno Bog Isus Hristos. U Bibliji imas opisano takvo desavanje pa stvori sada sliku u glavi.
Pitanje je: da li su sva silina Boga i Bozji Svet Duh samo u tijelu Boga Isusa Hrista sa kojim ti zivis u raju, gledas ga u oci, dodirujes i razgovaras sa Njim ?

Natrag