Sveto Trojstvo

Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746
Očigledno ne razumeš ideologiju koju sam izgradio. Nisam protivnik samo Pape i katoličke crkve, meni se ne sviđa ovakav svet
Znaci koji nagoveštavaju dolazak Božijeg Kraljevstva nisu dobro primetni, većina ih uopšta neće uočiti zato treba dobro da razmotrimo sadašnju situaciju jer mnogi uopšte ne vide nikakav znak .

Luka 17.20. A kad su ga fariseji upitali kada će doći carstvo Božije, on im je odgovorio i rekao : Carstvo Božije neće doći tako da bi se spoljni znaci mogli opažati.
Karadžić ; Luka 17.20.А кад га упиташе фарисеји: кад ће доћи царство Божије? одговарајући рече им: царство Божије неће доћи да се види;

Stvarnost ; Luka 17.20. Upitaju ga farizeji: "Kad će doći kraljevstvo Božje?" Odgovori im: "Kraljevstvo Božje ne dolazi primjetljivo.

Treba zapaziti da je baš sad udario grom u vatikanski hram. Lightning strikes St Peter's Basilica as Pope resigns - YouTube

"I still say a church steeple with a lightning rod on top shows a lack of confidence."
Doug McLeod

Crkvi sa gromobranom nedostaje samopouzdanje.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
1) Postoji jedan Bog: Ponovljeni zakon 6:4; 1 Korinćanima 8:4; Galaćanima 3:20; 1 Timoteju 2:5.
2) Trojstvo podrazumijeva tri ososbe: Postanak 1:1; 1:26; 3:22; 11:7; Izaija 6:8; 48:16; 61:1; Matej 3:16-17; Matej 28:19; 2 Korinćanima 13:14. U odlomcima iz Starog zavjeta, poznavanje hebrejskog je od pomoći. U Postanku 1:1, imenica "Elohim" je korištena u množini. U Postanku 1:26; 3:22; 11:7 i Izaiji 6:8, korištena je zamjenica "nas" (mi) u množini. Nema sumnje da "Elohim" i "nas" se odnosi na više od dvije osobe. Na engleskom, postoje samo dvije forme, jednina i množina. U hebrejskom, postoje, jednina, dvojina i množina. Dvojina je SAMO za dva. U hebrejskom ova dvojna forma je korištena za stvari koje dolaze u paru kao oči, uši, i ruke. Riječ "Elohim" i zamjenica "nas" su u množini - definitivno više od dva - i mora se odnositi na tri ili više (Otac, Sin i Sveti Duh).
U Izaiji 48:16 i 61:1, Sin govori o Ocu i Svetom Duhu. Usporedite Izaiju 61:1 s Lukom 4:14-19 kako bi primjetili da je to Sin koji govori. Matej 3:16-17 opisuje događaj Isusovog krištenja. U ovom se vidi Bog Sveti Duh kako silazi na Boga Sina dok Bog Otac proglašava svoje zadovoljstvo Sinom. Matej 28:19 i 2 Korinćanima 13:14 su primjeri 3 različite osobe Trojstva.

3) Članovi Trojstva prepoznaju jedan drugoga kao jedno u različitim odlomcima: U Starom zavjetu, "GOSPOD" je prepoznat od "Gospoda" (Postanak 19:24; Hošea 1:4). "GOSPODIN" ima "Sina" (Psalam 2:7 0,12; Izreke 30:2-4). Duh je prepoznat od "GOSPODA" (Brojevi 27:18) i od "Boga" (Psalam 51:10-12). Bog Sin je prepoznat od Boga Oca (Psalam 45:6-7; Hebrejima 1:8-9). U Novom zavjetu, u Ivanu 14:16-17 Isus govori Ocu o slanju Pomoćnika, Duha Svetoga. Ovo pokazuje kako Isus nije sebe smatrao Ocem ili Svetim Duhom. Uzmite u obzir sva druga mjesta u Evanđeljima kada Isus govori s Ocem. Je li On razgovarao sam sa sobom? Ne. On je govorio s drugom osobom Trojstva - Ocem.
4) Svaka osoba Trojstva je Bog: Otac je Bog: Ivan 6:27; Rimljanima 1:7; 1 Petrova 1:2. Sin je Bog: Ivan 1:1 0,14; Rimljanima 9:5; Kološanima 2:9; Hebrejima 1:8; 1 Ivanova 5:20. Sveti Duh je Bog: Djela 5:3-4; 1 Korinćanima 3:16 (Onaj koji prebiva je Sveti Duh - Rimljanima 8:9; Ivan 14:16-17; Djela 2:1-4).
5) Podređenost unutar Trojstva: Pismo pokazuje da je Sveti Duh podređen Ocu i Sinu, a Sin je podređen Ocu. Ovo je jedan unutarnji odnos koji ne poriče božanstvo bilo koje osobe Trojstva. Ovo je jednostavno područje gdje naš ograničen um ne može razumjeti sve što se tiče beskonačnog Boga. U vezi Sina vidi: Luka 22:42; Ivan 5:36; Ivan 20:21; 1 Ivanova 4:14. U vezi Duha vidi: Ivan 14:16; 14:26; 15:26; 16:7 i posebno Ivan 16:13-14.
6) Uloge pojedinih članova Trojstva: Otac je krajnji izvor ili uzrok: 1) svemira (1 Korinćanima 8:6; Otkrivenje 4:11); 2) božanskog otkrivenja (Otkrivenje 1:1); 3) spasenja (Ivan 3:16 - 17) i 4) Isusovog ljudskog djela (Ivan 5:17; 14:10). Otac je taj koji inicira sve ove stvari.
Sin je posrednik kroz kojeg Otac čini sljedeće stvari: 1) stvaranje i održavanje svemira (1 Korinćanima 8:6; Ivan 1:3; Kološanima 1:16-17); 2) božansko otkrivenje (Ivan 1:1; Matej 11:27 ; Ivan 16:12-15; Otkrivenje 1:1); i 3) spasenje (2 Korinćanima 5:19; Matej 1:21; Ivan 4:42). Otac čini sve ove stvari kroz Sina koji je Njegov posrednik.
Sveti Duh je onaj kroz koga Otac čini sljedeća djela: 1) stvaranje i održavanje svemira (Postanak 1:2; Iv 26:13; Psalam 104:30); 2) božansko otkrivenje (Ivan 16:12-15; Efežanima 3: 5; 2 Petar 1:21); 3) spasenje (Ivan 3:6; Titu 3:5; 1 Petrova 1:2) i 4) Isusova djela (Izaija 61:1; Djela 10:38). Znači Otac čini sve ove stvari, silom Svetog Duha.
Ni jedna od popularnih ilustracija nije u potpunosti točan opis Trojstva. Jaje (ili jabuka) nije dobra ilustracija jer su ljuska, žutanjak i bjelanjak dijelovi jajeta a ne jaje za sebe. Otac, Sin i Sveti Duh nisu dijelovi Boga, svaki od njih je Bog. Ilustracija s vodom je malo bolja, ali još uvijek nedovoljno adekvatna za opisati Trojstvo. Tekućina, vodena para i led su tri oblika vode. Otac, Sin i Sveti Duh nisu oblici Boga, svaki od njih je Bog. Tako da, dok nam ove ilustracije mogu dati sliku Trojstva, slika nije u potpunosti ispravna. Jedan beskonačan Bog se ne može u potpunosti opisati jednom ograničenom ilustracijom. Umjesto da se fokusiraš na Trojstvo, pokušaj se usmjeriti na činjenicu Božje veličine i beskonačno više prirode od naše. "O dubino bogatstva, mudrosti i znanja Božjega! Kako su nedokučive njegove odluke, i tako neistraživit njegovi putovi! Tko je naime upoznao Gospodnju misao? Tko li mu je bio savjetnik?" (Rimljanima 11:33-34)
Autor: Petar Petrović

Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Трипо, не можеш објаснити некоме ко негира Оног који човеку открива да разуме. То не може објаснити ум, интелигенција или знање. Може само Дух, а они Га не признају и ту нема спознаје, нити је може бити.

Раније сам пробао да опишем својим простим умом Бога упоредивши Га са величанственом Реком. Река има свој Извор (Отац), своју Воду (Дух) и Живот (Реч). Сва три чине једно - Реку (1.Јованова 5:7). И Вода и Живот имају Извор, и све је Река.

7. Јер је троје што сведочи на небу: Отац, Реч, и Свети Дух; и ово је троје једно.

Ако је неко заслепљен па не види да је троје, онда га пустиш. Господ зна зашто тај не жели да види. Тако су и фарисеји били убеђени да све добро виде и знају, па им би речено да ће остати слепи због тврдоглавости и противљења.

А кад неко реши да те направи паганином, он ће стално говорити да си паганин, без обзира шта му ти рекао. То је све последица тајне безакоња, да се унизи све свето и истинито. Пре Арија, од Арија, па преко свих ових секти и култова који су раширили јереси са својим књижицама и интернетом. Зато човек мора данас да води рачуна више него икада да не поткачи неку јерес и огреши се о Бога и Истину (Духа Светога). Чисто срце и отворен ум без предрасуда, то је једини лек да се човек очисти (од јереси).

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Najveći problem ljudi koji odbacuju Svetu Trojicu što Boga shvataju ograničenog u moći i znanju kao čovjeka. Pa Bog je sveprisutan, svemoguć, sveznajući. Trojstvo se vidi još u Postanju, pa sve do Otkrivenja. Oni čak ne mogu da shvate gdje Isus govori u SZ.

24 Tako vam kazah da ćete pomreti u gresima svojim; jer ako ne uzverujete da SAM JA, pomrećete u gresima svojim. Jovan 8,24

10. Vi ste moji svjedoci, veli Gospod, i sluga moj kojega izabrah, da biste znali i vjerovali mi i razumjeli da SAM JA ; prije mene nije bilo Boga niti će poslije mene biti.
Isaija 43

Jasno je da Isus govori u Isaiji 43

Oni ne mogu da shvate da kod Avrama dolaze 3 čovjeka, dvojica odlaze u Sodomu da izvuku Lota 3. čovjega Avram naziva Adonajiem. To je toliko jasno da Isus razgovara sa Avramom.

U SZ jasno stoji da čovjek ne može da spasi čovjeka. A čovjek Isus je spasitelj znači da je Isus i Bog. Trojstvo je biblijska nauka i to je jasno.

Otac je Bog: Ivan 6:27; Rimljanima 1:7; 1 Petrova 1:2. Sin je Bog: Ivan 1:1 0,14; Rimljanima 9:5; Kološanima 2:9; Hebrejima 1:8; 1 Ivanova 5:20. Sveti Duh je Bog: Djela 5:3-4; 1 Korinćanima 3:16 (Onaj koji prebiva je Sveti Duh - Rimljanima 8:9; Ivan 14:16-17; Djela 2:1-4).

Mi ne možemo potpuno shvatiti kako je jedan Bog 3 osobe, lica, a opet jedan Bog. A da li mi možemo shvatiti kako je Bog i na prestolu i ovdje sa nama i svugdje, kako Bog zna sve misli svih ljudi u svim vremenima, kako Bog sve stvara i en umara se pri tome, pa opet u sve to vjerujemo.

Nema razloga da ne vjerujemo u da je Bog Sveto Trojstvo ili Sveta Trojica. "O dubino bogatstva, mudrosti i znanja Božjega! Kako su nedokučive njegove odluke, i tako neistraživit njegovi putovi! Tko je naime upoznao Gospodnju misao? Tko li mu je bio savjetnik?" (Rimljanima 11:33-34)

Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
1.691
Najveći problem ljudi koji odbacuju Svetu Trojicu što Boga shvataju ograničenog u moći i znanju kao čovjeka. Pa Bog je sveprisutan, svemoguć, sveznajući. Trojstvo se vidi još u Postanju, pa sve do Otkrivenja. Oni čak ne mogu da shvate gdje Isus govori u SZ.

24 Tako vam kazah da ćete pomreti u gresima svojim; jer ako ne uzverujete da SAM JA, pomrećete u gresima svojim. Jovan 8,24

10. Vi ste moji svjedoci, veli Gospod, i sluga moj kojega izabrah, da biste znali i vjerovali mi i razumjeli da SAM JA ; prije mene nije bilo Boga niti će poslije mene biti.
Isaija 43

Jasno je da Isus govori u Isaiji 43

Oni ne mogu da shvate da kod Avrama dolaze 3 čovjeka, dvojica odlaze u Sodomu da izvuku Lota 3. čovjega Avram naziva Adonajiem. To je toliko jasno da Isus razgovara sa Avramom.

U SZ jasno stoji da čovjek ne može da spasi čovjeka. A čovjek Isus je spasitelj znači da je Isus i Bog. Trojstvo je biblijska nauka i to je jasno.

Otac je Bog: Ivan 6:27; Rimljanima 1:7; 1 Petrova 1:2. Sin je Bog: Ivan 1:1 0,14; Rimljanima 9:5; Kološanima 2:9; Hebrejima 1:8; 1 Ivanova 5:20. Sveti Duh je Bog: Djela 5:3-4; 1 Korinćanima 3:16 (Onaj koji prebiva je Sveti Duh - Rimljanima 8:9; Ivan 14:16-17; Djela 2:1-4).

Mi ne možemo potpuno shvatiti kako je jedan Bog 3 osobe, lica, a opet jedan Bog. A da li mi možemo shvatiti kako je Bog i na prestolu i ovdje sa nama i svugdje, kako Bog zna sve misli svih ljudi u svim vremenima, kako Bog sve stvara i en umara se pri tome, pa opet u sve to vjerujemo.

Nema razloga da ne vjerujemo u da je Bog Sveto Trojstvo ili Sveta Trojica. "O dubino bogatstva, mudrosti i znanja Božjega! Kako su nedokučive njegove odluke, i tako neistraživit njegovi putovi! Tko je naime upoznao Gospodnju misao? Tko li mu je bio savjetnik?" (Rimljanima 11:33-34)
ne najveći problem kod ljudi je doista što Boga ograničavaju u moći pa stvaraju svetu trojicu. trojica su došla zbog tog problema.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Musliamni cvrsto vjeruju u Svevisnjeg i vjeruju da Bog Svevisnji, nije imao djecu.

Mozda cijela razlika pociva na tom nesporazumu?

Allah Milostivi je Jedini Bog, On nema djecu, On stvri sto pozeli i bude onako kako On odluci.

Ja ne shvatam muslimane sa ovom tvrdnjom uopste, Isus nije Bozje dete, nije Bog imao odnose sa zenom pa je rodio dete. To se u Bibliji ne tvrdi. Ono sto biblija kaze je da je Bog Isusov zivot sa neba preneo u matericu devojke po imenu Marija, koja je zatrudnela i rodila sina. Nema nikakvog fizickog kontakta izmedju te devojke i Boga. Nije mu ona zena.. To dete je nazvano ''Sin Bozji'' isto kao sto se i Adam naziva ''Sinom Bozjim''. Ali u ovom slucaju je to drugacije, zato sto je Isus pre toga bio Bozansko bice koje je zivelo na nebu sa Bogom. Pa taj izraz ''Sin Bozji'' znaci mnogo vise u ovom slucaju...
Svejedno taj izraz ''Sin Bozji'' , ''jedinorodjeni Sin Bozji'' i sl. se ne moze upotrebiti kao dokaz da je Bog nekog rodio, niti biblija to tvrdi. Radi se samo o prenesenom znacenju, dakle to nije doslovno.
Vas problem je takodje sto ne mozete prihvatiti trojstvo, niti da Bog moze biti ''rodjen od zene'' kako vi kazete, mada on nije rodjen ni od koga, to u biblij ne pise, on je samo prenesen sa neba u matericu Marije pravedne devojke, da bi ispunio svoju misiju na zemlji. Ko to ne shvata bolje je da ne cita Bibliju uopste..
Inace vi muslimani ne razumete Bibliju zato sto joj pristupate sa vec unapred poznatim objasnjenjima i pronalazenjem kontradiktornosti od vasih imama ili kako se zovu vasi svestenici. Gledao sam par videa, koje stalno postavljate i koji kruze internetom, inace sa youtub-a, gde je vas propovednik pobedio nekog protestantskog u argumentima.. Ali to je toliko smesno, posto se za takve sukobe biraju svestenici koji ne poznaju dovoljno bibliju, a niti mu je dozvoljeno niti moguce da u takvoj atmosferi da odgovor, situacija napeta, vremenski ogranicen, covek okruzen fanaticima koji mu nude da popije otrov, prete smrcu i sl.. Strasno..
Inace imam odgovor na sva pitanja iz tog videa, na kontradiktornosti, i verujem da svaki hriscanin ovde takodje ima..

Za one koji ne veruju da je Isus Bog , (Jovan 5:23)kaze: ''Da svi postuju Sina kao sto postuju Oca'' , dakle po istom principu, Isto postovanje koje iskazujemo Ocu treba da iskazujemo i Sinu Isusu Hristu. Ne manje, ne vise- nego jednako. To pokazuje da su to jednake osobe i da je Isus Bog..

Član
Učlanjen(a)
21.09.2012
Poruka
302
Za one koji ne veruju da je Isus Bog , (Jovan 5:23)kaze: ''Da svi postuju Sina kao sto postuju Oca'' , dakle po istom principu, Isto postovanje koje iskazujemo Ocu treba da iskazujemo i Sinu Isusu Hristu. Ne manje, ne vise- nego jednako. To pokazuje da su to jednake osobe i da je Isus Bog..

Ovo ni malo ne pokazuje da su u pitanju jednake osobe! Treba procitati celokupan odgovor koji je Isus dao Jevrejima da bi se razumeo ovaj stih.
Ova Hristova beseda pocinje u 19 stihu, gde Hrist kaze:
"zaista, zaista vam kažem: sin ne može ništa činiti sam od sebe nego što vidi da otac čini;jer što on čini ono i sin čini onako;"

Da se radi o jednoj osobi i jednakoj moci,slavi- Hristo ovo ne bi nikada rekao. Hrist dalje nastavlja u 20 stihu:
"Jer otac sina ljubi, i sve mu pokazuje što sam čini;"

Dalje u 22 stihu Hrist nastavlja da govori o tome da je manji od oca:
"Jer otac ne sudi nikome, nego sav sud dade sinu,"
"OTAC SAV SUD DADE SINU" Iz ovog razloga moramo da postujemo sina kao oca, kako pise u 23 stihu, jer nas nareceni sudija je sin. Da ne bude zabune!!! Ne zato sto SIN tako hoce vec OTAC!!!
Zanimljivo je da nigde i nikad Biblija ne kaze da je "otac" dobio neku zapovest ili zadatak od "sina".

23 Sth kaze:
"Da svi poštuju sina kao što oca poštuju. Ko ne poštuje sina ne poštuje oca koji ga je poslao."

Naravno da mi treba da "postujemo" Hrista, jer je ona nas iskupitelj i samo preko njega mozemo doci u dobar odnos sa Bogom.
Ali, ovo sigurno ne znaci da su "otac" i "sin" jedna osoba, kao sto ti kazes. U ovom istom stihu stoji i to da je "otac" poslao "sina". To ponavlja i u 24 stihu. Nije Hrist dosao zato sto je on zeleo, vec zato sto ga Bog salje. To je Hrist ponovio mnogo puta. Sto samo po sebi moze znaciti samo jedno, da je sin manji od oca.

Dalje kaze:
( obrati paznju na bold )
26."Jer kako što otac ima život u sebi, tako dade i sinu da ima život u sebi;"
27."I dade mu vlast da i sud čini, jer je sin čovječij."
30."Ja ne mogu ništa činiti sam od sebe; kako čujem onako sudim, i sud je moj pravedan; jer ne tražim volje svoje nego volju oca koji me je poslao."
36."....jer poslovi koje mi dade otac da ih svršim, ovi poslovi koje ja radim svjedoče za mene da me otac posla."
37."I otac koji me posla sam svjedoči za mene."
38."I riječi njegove nemate u sebi da stoji; jer vi ne vjerujete onome koga on posla."
43."Ja dođoh u ime oca svojega i ne primate me;"

Iz ovih stihova, moze se doneti samo jedan zakljucak:
Da je "otac" veci od "sina" i da se iz tog razloga ne moze nikako raditi o jednakoj osobi!

Natrag