Sveto Trojstvo

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Želim ovom prilikom da navedem uporedne biblijske tekstove koji upućuju na to da je Isus Bog staroga zaveta koji potvrđuje svoje Božansko poreklo u novom zavetu.

BOG ALFA I OMEGA - PRVI I POSLEDNJI

"Овако говори Господ Цар Израиљев и Избавитељ његов, Господ над војскама:
ја сам први и ја сам последњи, и осим мене нема Бога"( Isaija 44. 6 )

"Умукните преда мном, острва; и народи нека се поткријепе, нека приступе, и тада нека реку: хајдемо да се судимо.
Ко је подигао правду с истока? ко је дозвао да иде за њим устопице? ко јој је покорио народе и дао јој власт над царевима и учинио те су као прах мачу њезину и као развијана пљева луку њезину?
Погна их, прође мирно путем, којим не бјеше ходио ногама својим.
Ко је урадио и учинио то? и зове нараштаје од искона? Ја, Господ, први и пошљедњи, ја исти" ( Isaija 41. 1 - 4 )

ISUS ALFA I OMEGA PRVI I POSLEDNJI:

"Eno, ide s oblacima, i ugledaće Ga svako oko,
i koji Ga probodoše; i zaplakaće za Njim sva kolena zemaljska. Da, zaista.
Ja sam Alfa i Omega, Početak i Svršetak, govori Gospod, Koji jeste, i koji beše, i koji će doći, Svedržitelj" ( otkrivenje 1. 7 - 8 )

"И ево ћу доћи скоро, и плата моја са мном, да дам свакоме по делима његовим.
Ја сам Алфа и Омега, Почетак и Свршетак, Први и Последњи" ( otkrivenje 22. 12 - 13 )

"И тада ће угледати Сина човечијег где иде на облацима са силом и славом великом.
А кад се почне ово збивати, гледајте и подигните главе своје; јер се приближује избављење ваше" ( Luka 21. 27 - 28 )

ISUS CAR NAD CAREVIMA I GOSPODAR NAD GOSPODARIMA - VEČNI BOG KOJI PREBIVA U SVETLOSTI KOJOJ SE NE MOŽE PRISTUPITI KOJI SAM PO SEBI IMA BESMRTNOST:

"Da držiš zapovest čistu i nezazornu do dolaska Gospoda našeg Isusa Hrista, Koji će u svoje vreme pokazati, Blaženi i jedini Silni Car nad carevima i Gospodar nad gospodarima, Koji sam ima besmrtnost, i živi u svetlosti kojoj se ne može pristupiti, kog niko od ljudi nije video, niti može videti, kome čast i država večna. Amin" ( 1 Timotiju 6. 14 - 16 )

"И видех небо отворено, и гле, коњ бео, и који сеђаше на њему зове се Веран и Истинит, и суди по правди и војује.
А очи су Му као пламен огњени, и на глави Његовој круне многе, и имаше име написано, ког нико не зна до Он сам.
И беше обучен у хаљину црвену од крви, и име се Његово зове: Реч Божија.
И војске небеске иђаху за Њим на коњима белим, обучене у свилу белу и чисту.
И из уста Његових изиђе мач оштар, да њиме побије незнабошце; и Он ће их пасти с палицом гвозденом; и Он гази кацу вина и срдње и гнева Бога Сведржитеља.
И има на хаљини и на стегну свом име написано:Цар над царевима и Господар над господарима" ( otkrivenje 19. 11 - 16 )

"Ови ће се побити с Јагњетом и Јагње ће их победити, јер је Господар над господарима и Цар над царевима; и који су с Њим, јесу позвани и изабрани и верни" ( otkrivenje 17. 14 )

POGLEDAĆE NA BOGA KOGA SU PROBOLI I PLAKAĆE ZA NJIM

"И у тај дан тражићу да истријебим све народе који дођу на Јерусалим;
И излићу на дом Давидов и на становнике Јерусалимске дух милости и молитава,и погледаће на мене којега прободоше; и плакаће за њим као за јединцем, и тужиће за њим као за првенцем" ( Zaharija 12. 9 - 10 )

ISUS BOG KOGA SU PROBOLI

Eno, ide s oblacima, i ugledaće Ga svako oko, i koji Ga probodoše; i zaplakaće za Njim sva kolena zemaljska. Da, zaista.
Ja sam Alfa i Omega, Početak i Svršetak, govori Gospod, Koji jeste, i koji beše, i koji će doći, Svedržitelj" ( otkrivenje 1. 7 - 8 )

"А будући да бјеше петак, па да не би тијела остала на крсту у суботу (јер бијаше велики дан она субота), Јевреји молише Пилата да им пребију голијени па да их скину.
Онда дођоше војници, и првоме дакле пребише голијени, и другоме распетоме с њим.
А дошавши на Исуса, кад га видјеше да је већ умро, не пребише му голијени;
Него један од војника прободе му ребра копљем; и одмах изиђе крв и вода.
И онај што видје посвједочи, и свједочанство је његово истинито; и он зна да истину говори да ви вјерујете.
Јер се ово догоди да се збуде писмо: кост његова да се не преломи.
И опет друго писмо говори: погледаће онога кога прободоше" ( Jovan 19. 31 - 37 )

BOG PASTIR

"Изиди на високу гору, Сионе, који јављаш добре гласе; подигни силно глас свој, Јерусалиме, који јављаш добре гласе; подигни, не бој се. Кажи градовима Јудинијем: ево Бога вашега.
10. Ево,Господ Бог иде на јакога, и мишица ће његова обладати њим; ево плата је његова код њега и дјело његово пред њим.
Као пастир пашће стадо своје; у наручје своје сабраће јагањце, и у њедрима ће их носити, а дојилице ће водити полако" ( Isaija 40. 9 -11 )

ISUS PASTIR DOBRI

"Ја сам пастир добри; пастир добри душу своју полаже за овце,
А најамник, који није пастир, коме нијесу овце своје, види вука гдје иде, и оставља овце, и бјежи: и вук зграби овце и распуди их;
А најамник бјежи, јер је најамник и не мари за овце.
Ја сам пастир добри и знам своје, и моје мене знају" ( Jovan 10. 11 - 14 )

ISUS BOG JEDNO SA OCEM

"Рече Му Филип: Господе! Покажи нам Оца и биће нам доста.
Исус му рече: Толико сам време с вама и ниси ме познао, Филипе? Који виде мене, виде Оца; па како ти говориш: Покажи нам Оца?
Зар не верујеш да сам ја у Оцу и Отац у мени? Речи које вам ја говорим не говорим од себе; него Отац који стоји у мени Он твори дела.
Верујте мени да сам ја у Оцу и Отац у мени; ако ли мени не верујете, верујте ми по тим делима" ( Jovan 14. 8 - 11 )

ISUS VASKRSLI GOSPOD I BOG

"И после осам дана опет беху ученици Његови унутра, и Тома с њима. Дође Исус кад беху врата затворена, и стаде међу њима и рече: Мир вам.
Потом рече Томи: Пружи прст свој амо и види руке моје; и пружи руку своју и метни у ребра моја, и не буди неверан него веран.
И одговори Тома и рече Му: Господ мој и Бог мој.
Исус му рече: Пошто ме виде веровао си; благо онима који не видеше и вероваше" ( Jovan 20. 26 - 29 )
Јер ћеГоспод сазидати Сион, и јавити се у слави својој;

"Погледаће на молитву оних који немају помоћи, и неће се оглушити молбе њихове.
Написаће се ово потоњем роду, и народ наново створен хвалиће Господа.
Што је приникао са свете висине своје, Господ погледао с неба на земљу.
Да чује уздисање сужњево, и одреши синове смртне;
Да би казивали на Сиону име Господње и хвалу Његову у Јерусалиму,
Кад се скупе народи и царства даслуже Господу.
Строшио је на путу крепост моју, скратио дане моје.
Рекох: Боже мој! Немој ме узети у половини дана мојих. Твоје су године од колена до колена.
Давно си поставио земљу, и небеса су дело руку Твојих.
То ће проћи, а Ти ћеш остати; све ће то као хаљина оветшати, као хаљину променићеш их и промениће се.
Али Ти си тај исти и године Твоје неће истећи" ( psalam 102. 16 - 27 )

"А сину: Престо је Твој, Боже, ва век века; палица је правде палица царства Твог.
Омилела Ти је правда, и омрзао си на безакоње: тога ради помаза Те, Боже, Бог Твој уљем радости већма од другова Твојих.
И опет: Ти си, Господе, у почетку основао земљу, и небеса су дела руку Твојих:
Она ће проћи, а Ти остајеш: и сва ће остарети као хаљина,
И савићеш их као хаљину, и измениће се: а Ти си Онај исти, и Твојих година неће нестати" ( Jevrejima poslanica 1. 8 - 12 )

DUH BOŽJI JE DUH HRISTOV - ISUS JE BOG

"А ви нисте у телу него у духу; јер Дух Божји у вама живи.
А ако ко нема Дух Христов, он није Његов" ( Rimljanima 8. 9 )

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573
Moj Laokideja!

Zasto ti smatras da si manje svetac od Mateja, Luke, Ivana, Marka?

Njima nije bilo dato Jevandjelje nego Isusu!

Tako da svi koji u Bibliji dolaze nakon Isusa samo prepricavaju, nadodaju, poreuvelicavaju, izmisljaju..... ono glavno: Istinu o Bogu.

Član
Učlanjen(a)
25.12.2012
Poruka
1.901
evo šta se događa kad čovjek oholo mudruje
a Bibliju pročitao nije
zavodi ljude od istine i sam sebe pokopava
radije se pomoli Bogu putem Krista da ti se otovori um
pa da shavtiš gdje je istina

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Prijatelju, ja bibliju prou;avam 20 godina, i isto toliko vremena se molim da mi sam razjasni svaki pojam u bibliji.
Sve sto pisem je prozeto osvedocavajucom Silom Svetoga Duha, tako da tu nema govora o ljudskoj mudrosti.

Osim toga, biblijski tekstovi koje sam prilozio su tako jasni da ih moze razumeti i malo dete, jer biblija nije mistifikovano delo gde nesto sto je tako jasno otkriveno razumnim recima znaci nesto drugo.
Bog na takav nacin ne pravi mistifikaciju svoje reci, ona otvoreno govori u njoj.
Sto se tice prorocanstva odnosno tekstova u kojima postoje simbolicni elementi, i ona su napisana razumljivim jezikom i uzimanjem celog konteksta i uporednim tekstovima svaka pojedinost u njima postaje kristalno jasna.

Dakle, pitanje je ko ovde ne poznaje rec, ali Bog je sudija pa to prepustam njemu kao i uvek.

Član
Učlanjen(a)
05.11.2010
Poruka
1.246
Prijatelju, ja bibliju prou;avam 20 godina, i isto toliko vremena se molim da mi sam razjasni svaki pojam u bibliji.
Sve sto pisem je prozeto osvedocavajucom Silom Svetoga Duha, tako da tu nema govora o ljudskoj mudrosti.

Osim toga, biblijski tekstovi koje sam prilozio su tako jasni da ih moze razumeti i malo dete, jer biblija nije mistifikovano delo gde nesto sto je tako jasno otkriveno razumnim recima znaci nesto drugo.
Bog na takav nacin ne pravi mistifikaciju svoje reci, ona otvoreno govori u njoj.
Sto se tice prorocanstva odnosno tekstova u kojima postoje simbolicni elementi, i ona su napisana razumljivim jezikom i uzimanjem celog konteksta i uporednim tekstovima svaka pojedinost u njima postaje kristalno jasna.

Dakle, pitanje je ko ovde ne poznaje rec, ali Bog je sudija pa to prepustam njemu kao i uvek.

Kad toliko dugo proučavaš bibliju možeš li da objasniš zašto se u otkrivenju predstavlja Jagnje ( Isus ) sa sedam rogova i sedam očiju šta to znači ? Smatram da je ovo usko povezano sa razjašnjavanjem svetog trojstva. Otkrivenje 5.6

jagnje sa sedam očiju.jpg

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Kad toliko dugo proučavaš bibliju možeš li da objasniš zašto se u otkrivenju predstavlja Jagnje ( Isus ) sa sedam rogova i sedam očiju šta to znači ? Smatram da je ovo usko povezano sa razjašnjavanjem svetog trojstva. Otkrivenje 5.6

Pogledajte prilog 35766

Tekst je jasan, i govori o Jagnjetu koje stoji na sred prestola i pored starešina a koje je zaklano, što je aluzija na starozavetno žrtveno jagnje koje se prinosilo u zemaljskoj svetinji nad svetinjama, a koje u svojoj simbolici predstavlja Gospoda Isusa Hrista koji je kao jagnje Božje prineo sebe na žrtvu na krstu za ljudske grehe.
Sam tekst objašnjava da sedam rogova i ociju predstavljaju sedam Duhova Božjih poslatih po svemu svetu, odnosno sedam Božjih anđela koji predstavljaju anđele Božjih crkava iz otkrivenja prvog, drugog i trećeg poglavlja.
Rogovi u bibliji predstavljaju vlast a oči moć vida, što znači da se ovde radi i o atributima samog Gospoda Isusa Hrista koji ima apsolutnu Božansku vlast i moć da sve vidi, posebno jer su rogovi i oči predstavljene brojkom sedam što je u bibliji broj punine.

Hajde da uporedimo tekstove:

"И видех, и гле, насред престола и четири животиње, и посред старешина Јагње стајаше као заклано, и имаше седам рогова, и седам очију, које су седам духова Божијих посланих по свему свету.

И дође и узе књигу из деснице Оног што сеђаше на престолу.
И кад узе књигу, четири животиње и двадесет и четири старешине падоше пред Јагњетом, имајући сваки гусле, и златне чаше пуне тамјана, које су молитве светих.

И певаху песму нову говорећи: Достојан си да узмеш књигу, и да отвориш печате њене; јер си се заклао, и искупио си нас Богу крвљу својом од сваког колена и језика и народа и племена" ( otkrivenje 5. 6 - 9 )

"А коме од анђела рече кад: Седи мени с десне стране док положим непријатеље Твоје подножје ногама Твојим?
Нису ли сви службени духови који су послани на службу онима који ће наследити спасење"
( Jevrejima poslanica 1. 13 - 14 )

"Тајна седам звијезда које си видио на десници мојој, и седам свијећњака златнијех: седам звијезда јесу анђели седам цркава; и седам свијећњака које си видио јесу седам цркава" ( otkrivenje 1. 20 )

Član
Učlanjen(a)
05.11.2010
Poruka
1.246
Rogovi predstavljaju vlast, tačno, ali takođe predstavljaju i osobe. Jedan rog jedna osoba. Zašto su ovih sedam duhova predstavljeni kao oči Jagnjeta ? Predstavljeni su na način kao da su deo njega. Oči su deo nas zar ne ? Ako Jagnje ( Isus ) ima oči, sedam očiju ( duhova) to je u stvari deo njega zar ne ? Osim toga Hrišćani su u bibliji predstavljeni kao Hristovo telo. Sad vidimo i ovih sedam duhova ( sedam očiju ) koji takođe predstavljaju njegovo telo.

Zaharija 4.10. Јер ко је презрео дан малијех ствари? јер ће се радовати кад виде камен мјерачки у руци Зоровавељу онијех седам очију Господњих које прелазе сву земљу.
Zaharija 3.9. Јер гле, камен који метнух пред Исуса, на том је једном камену седам очију; гле, ја ћу га отесати, говори Господ над војскама, и узећу безакоње те земље у један дан.
Otkrivenje 1.20. Тајна седам звијезда које си видио на десници мојој, и седам свијећњака златнијех: седам звијезда јесу анђели седам цркава; и седам свијећњака које си видио јесу седам цркава.
Otkrivenje 3.1 И анђелу Сардске цркве напиши: тако говори онај што има седам Духова Божијих, и седам звијезда: знам твоја дјела, да имаш име да си жив, а мртав си.
Otkrivenje 5.6. И видјех, и гле, насред пријестола и четири животиње, и посред старјешина јагње стајаше као заклано, и имаше седам рогова, и седам очију, које су седам духова Божијих посланијех по свему свијету.
Otkrivenje 8.2 И видјех седам анђела који стајаху пред Богом, и даде им се седам труба.
Otkrivenje 16.1 И чух глас велики из цркве гдје говори седморици анђела: идите, и излијте седам чаша гњева Божијега на земљу.

Kako bi se osećao kad bi saznao da si anđelima pridavao isto obožavanje i značaj kao i Bogu Ocu . Ja sveti duh vidim kao deo Isusa isto kao što su i pravi odabrani Hrišćani deo Isusovog tela. S tim što kod vas nije ni tako nego je Sveti duh samo jedan i jednak Ocu... izjednačen, što znači da nije ni sveti duh na pravi način nego nešta drugo skriveno i ne definisano. Nešta što smrdi.

Član
Učlanjen(a)
31.12.2011
Poruka
1.534
Moj Laokideja!

Zasto ti smatras da si manje svetac od Mateja, Luke, Ivana, Marka?

Njima nije bilo dato Jevandjelje nego Isusu!

Tako da svi koji u Bibliji dolaze nakon Isusa samo prepricavaju, nadodaju, poreuvelicavaju, izmisljaju..... ono glavno: Istinu o Bogu.
Jeli tako Pa sta onda ima da slusam jednog Muhameda Ako 12 apostola ne govore pravdu???Isusu je dano jevandjelje,a isus ga predaje 12-storici apostolaa na kojih silazi Sv Duh,a ne na Muhameda kako ti i neki ovde zele to da prodemonstiraju.'
u novom slucaju podrzavam Laodikeju!!!Kad je covek u pravu uvek cu ga podrzati.

Pozdrav od Gere..

Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573
Jeli tako Pa sta onda ima da slusam jednog Muhameda Ako 12 apostola ne govore pravdu???Isusu je dano jevandjelje,a isus ga predaje 12-storici apostolaa na kojih silazi Sv Duh,a ne na Muhameda kako ti i neki ovde zele to da prodemonstiraju.'
u novom slucaju podrzavam Laodikeju!!!Kad je covek u pravu uvek cu ga podrzati.

Pozdrav od Gere..

Mozes li nabrojhati tu 12-toricu?
Gdje su bili i sta su radili kada su uhapsili Isusa?
Sta je iza njih ostalo osim prica necijih o njima?
Nisu li se razbjezali?
Kako znas da duh nije sisao na Laokideju? Kako znas da je sisao na Luku? Jer on kaze? Ili ne kaze?
Vidis ti zakljucujes u njihovo ime!
Kao Pilat, kome Isus kaze: ti si rekao!
sto znaci: nisam ja rekao, nego ti!

ali hajde, treba imati bar vise od zrna pameti.

Član
Učlanjen(a)
06.02.2010
Poruka
535
502012486_univ_sqr_lg.jpg

[h=1]Da li je Bog Trojstvo?[/h] [h=2]Odgovor iz Svetog pisma[/h] Mnoge hrišćanske denominacije naučavaju da je Bog Trojstvo. Međutim, zapazite šta kaže Encyclopædia Britannica: „Ni reč Trojstvo, ni jasno definisana doktrina ne pojavljuju se u Novom zavetu... Ta doktrina se razvijala postepeno tokom nekoliko vekova i kao plod mnogih rasprava.“
Zapravo, Bog o kom Sveto pismo govori nikada nije opisan kao deo Trojstva. Zapazite sledeće biblijske stihove:
„Jehova, naš Bog, jedan je Jehova“ (Ponovljeni zakoni 6:4).
„Jedino [si] ti, kome je ime Jehova, Svevišnji nad celom zemljom“ (Psalam 83:18).
„Da bi dobili večni život, treba da dobro upoznaju tebe, jedinog istinitog Boga, i onoga koga si poslao, Isusa Hrista“ (Jovan 17:3).
„Bog je samo jedan“ (Galatima 3:20).
Zašto većina hrišćanskih denominacija tvrdi da je Bog Trojstvo?

[h=5]Srodna pitanja[/h]
VIŠE TEMA

;)

Natrag