Član
- Učlanjen(a)
- 16.11.2011
- Poruka
- 27
Ljubav između Oca i Sina — najstariji i najprisniji odnos koji postoji Jesi li ikada s nekim prijateljem zajedno radio neki posao i ustanovio da ste nakon toga postali bolji, bliskiji prijatelji? Takvo lijepo iskustvo može ti pomoći da si predočiš ljubav koja se razvila između Jehove i njegovog jedinorođenog Sina. Već smo u nekoliko navrata spominjali Mudre izreke 8:30, no razmotrimo ponovno taj redak i kontekst u kojem se nalazi. U recima 22 do 31 nalazi se nadahnuti opis personificirane mudrosti. Kako znamo da se te riječi odnose na Božjeg Sina?poštovani kolega *podji za mnom*
interesantan je tvoj nick na forumu
jasnu poruku upučuje
puno blagih rijeći, koje nemaju snage
ali oko Svemogučeg Sveznajučeg i Sveprisutnog je uputilo svog vjernog slugu da odmah i na vrijeme reagira
jer napisali ste u izjavi sljedeče:
1.Isus je stvoren i posle je roden kao covjek ( Izreke 8:22-30; Kolosanima 1:15, 16; Otkrivenje 3:14;Mat. 1:18; 2:1-6; Luke 2:4-16)
Kološanima 1:15 On je savršena slika Boga nevidljivoga, prvorođenac svakoga stvorenja,jer u njemu je sve stvoreno-sve na nebu i na zemlji
govorite ljudima kako je Isus stvoren, čak upučujete i na citate iz Svetog pisma
a neznate da je temelj Biblijske nauke (ili možda znate ali pišete po svom)
*samo nestvoreni može otkupiti stvoreno*
Isusu je porođen od prije svih vjekova, od Slave Moći i Sjaja Jehove koja je u Njemu i oko Njegova Prijestolja, porođen je Božjim Glasom
koji je rekao: Izađi iz mene Sine moj
tako su vjerovali svi oni koji su poštivali Božji Zakon nekada, tako vjerujemo i danas svi mi koji poštujemo taj isti božji zakon, čuvamo Biblijski nauk
sva stvorenja su stvorena, ma tko oni bili, od elemenata, od materije, samo je Isus nestvoren
U 22. retku mudrost kaže: “Jehova me stvorio. Ja sam početak stvaralačkoga puta njegovog, najranije od davnih djela njegovih.” Ove se riječi zasigurno ne odnose na doslovnu mudrost kao osobinu, jer mudrost nije bila ‘stvorena’. Ona nije imala početak jer Jehova oduvijek postoji i oduvijek je mudar (Psalam 90:2). No Božji je Sin “prvorođenac svega što je stvoreno”. On je stvoren, on je najranije od svih Jehovinih djela (Kološanima 1:15). Postojao je prije nastanka Zemlje i neba, kao što opisuju Mudre izreke. A kao Božji Zastupnik, ili Riječ, on je bio savršen odraz njegove mudrosti (Ivan 1:1).
Čime se Sin bavio tijekom vjekovima dugog perioda koji je prethodio njegovom dolasku na Zemlju? Iz 30. retka saznajemo da je bio uz Boga kao “vješt graditelj”. Što to znači? Riječi iz Kološanima 1:16 to nam objašnjavaju: “Preko njega je sve stvoreno na nebesima i na zemlji (...). Sve je stvoreno preko njega i za njega.” Dakle, Stvoritelj Jehova je preko svog Sina, Vještog Graditelja, stvorio sve: duhovna stvorenja na nebu, golemi materijalni svemir, Zemlju, njezin čudesno raznolik biljni i životinjski svijet te krunu zemaljskih stvorenja — ljude. U nekim pogledima taj odnos između Oca i Sina mogli bismo usporediti sa suradnjom arhitekta i graditelja koji ima zadatak sprovesti u djelo arhitektove kreativne zamisli. Kada se sa strahopoštovanjem divimo bilo kojem obilježju onoga što je stvoreno, zapravo odajemo priznanje Jehovi, Velikom Arhitektu (Psalam 19:1). No pritom možemo razmišljati i o dugoj i radosnoj suradnji Stvoritelja i njegovog ‘vještog graditelja’.
Kada dva nesavršena čovjeka blisko surađuju, u njihovom se odnosu znaju pojaviti problemi. No kod Jehove i njegovog Sina toga nije bilo. Sin je vjekovima surađivao s Ocem i ‘veselio se pred njim sve vrijeme’ (Mudre izreke 8:30). Da, Sin je uživao u društvu svog Oca, a i Otac u njegovom. Kako je vrijeme prolazilo, Sin je sve više sličio svom Ocu i sve je bolje oponašao Očeve osobine. Stoga je posve razumljivo da su postali tako bliski! Ljubav između Oca i Sina možemo s pravom opisati kao najstariji i najprisniji odnos koji postoji.