Sveto Trojstvo

Učlanjen(a)
16.11.2011
Poruka
27
poštovani kolega *podji za mnom*
interesantan je tvoj nick na forumu
jasnu poruku upučuje
puno blagih rijeći, koje nemaju snage
ali oko Svemogučeg Sveznajučeg i Sveprisutnog je uputilo svog vjernog slugu da odmah i na vrijeme reagira
jer napisali ste u izjavi sljedeče:

1.Isus je stvoren i posle je roden kao covjek ( Izreke 8:22-30; Kolosanima 1:15, 16; Otkrivenje 3:14;Mat. 1:18; 2:1-6; Luke 2:4-16)

Kološanima 1:15 On je savršena slika Boga nevidljivoga, prvorođenac svakoga stvorenja,jer u njemu je sve stvoreno-sve na nebu i na zemlji

govorite ljudima kako je Isus stvoren, čak upučujete i na citate iz Svetog pisma
a neznate da je temelj Biblijske nauke (ili možda znate ali pišete po svom)

*samo nestvoreni može otkupiti stvoreno*

Isusu je porođen od prije svih vjekova, od Slave Moći i Sjaja Jehove koja je u Njemu i oko Njegova Prijestolja, porođen je Božjim Glasom
koji je rekao: Izađi iz mene Sine moj
tako su vjerovali svi oni koji su poštivali Božji Zakon nekada, tako vjerujemo i danas svi mi koji poštujemo taj isti božji zakon, čuvamo Biblijski nauk

sva stvorenja su stvorena, ma tko oni bili, od elemenata, od materije, samo je Isus nestvoren
Ljubav između Oca i Sina — najstariji i najprisniji odnos koji postoji Jesi li ikada s nekim prijateljem zajedno radio neki posao i ustanovio da ste nakon toga postali bolji, bliskiji prijatelji? Takvo lijepo iskustvo može ti pomoći da si predočiš ljubav koja se razvila između Jehove i njegovog jedinorođenog Sina. Već smo u nekoliko navrata spominjali Mudre izreke 8:30, no razmotrimo ponovno taj redak i kontekst u kojem se nalazi. U recima 22 do 31 nalazi se nadahnuti opis personificirane mudrosti. Kako znamo da se te riječi odnose na Božjeg Sina?
U 22. retku mudrost kaže: “Jehova me stvorio. Ja sam početak stvaralačkoga puta njegovog, najranije od davnih djela njegovih.” Ove se riječi zasigurno ne odnose na doslovnu mudrost kao osobinu, jer mudrost nije bila ‘stvorena’. Ona nije imala početak jer Jehova oduvijek postoji i oduvijek je mudar (Psalam 90:2). No Božji je Sin “prvorođenac svega što je stvoreno”. On je stvoren, on je najranije od svih Jehovinih djela (Kološanima 1:15). Postojao je prije nastanka Zemlje i neba, kao što opisuju Mudre izreke. A kao Božji Zastupnik, ili Riječ, on je bio savršen odraz njegove mudrosti (Ivan 1:1).
Čime se Sin bavio tijekom vjekovima dugog perioda koji je prethodio njegovom dolasku na Zemlju? Iz 30. retka saznajemo da je bio uz Boga kao “vješt graditelj”. Što to znači? Riječi iz Kološanima 1:16 to nam objašnjavaju: “Preko njega je sve stvoreno na nebesima i na zemlji (...). Sve je stvoreno preko njega i za njega.” Dakle, Stvoritelj Jehova je preko svog Sina, Vještog Graditelja, stvorio sve: duhovna stvorenja na nebu, golemi materijalni svemir, Zemlju, njezin čudesno raznolik biljni i životinjski svijet te krunu zemaljskih stvorenja — ljude. U nekim pogledima taj odnos između Oca i Sina mogli bismo usporediti sa suradnjom arhitekta i graditelja koji ima zadatak sprovesti u djelo arhitektove kreativne zamisli. Kada se sa strahopoštovanjem divimo bilo kojem obilježju onoga što je stvoreno, zapravo odajemo priznanje Jehovi, Velikom Arhitektu (Psalam 19:1). No pritom možemo razmišljati i o dugoj i radosnoj suradnji Stvoritelja i njegovog ‘vještog graditelja’.
Kada dva nesavršena čovjeka blisko surađuju, u njihovom se odnosu znaju pojaviti problemi. No kod Jehove i njegovog Sina toga nije bilo. Sin je vjekovima surađivao s Ocem i ‘veselio se pred njim sve vrijeme’ (Mudre izreke 8:30). Da, Sin je uživao u društvu svog Oca, a i Otac u njegovom. Kako je vrijeme prolazilo, Sin je sve više sličio svom Ocu i sve je bolje oponašao Očeve osobine. Stoga je posve razumljivo da su postali tako bliski! Ljubav između Oca i Sina možemo s pravom opisati kao najstariji i najprisniji odnos koji postoji.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
@laodikeja
kako može biti Bog kad je Sin Božji

prva zapovijed Božjeg zakona jasno i glasno govori:
Ja sam Jehova Bog tvoj jedini, ne imaj drugih bogova uz mene

Naravno, jedna od uloga Gospoda Isa Hrista je da bude sin Božji, onaj koji će se roditi u telu i postati čovek sličan nama.
Anđeo je rekao Mariji: "А Марија рече анђелу: како ће то бити кад ја не знам за мужа?
И одговарајући анђео рече јој: дух свети доћи ће на тебе, и сила највишега осјениће те; зато и оно што ће се родити биће свето, и назваће се син Божиј" ( Luka 1. 34 - 35 )

Tekst koji si pomenuo u izvornoj formi glasi ANOKI JAHWE ELOHIM Ja sam Gospod Bog tvoj...nemoj imati druge Bogove osim mene.

Ovde se za Boga spominju dva imena "JAHWE i ELOHIM"

Ime Elohim se u bibliji spominje oko 3000 puta i označava množinu, i može se prevesti kao BOGOVI.

Prema tme, Bog se još u početku objavio ljudima kao onaj u kome postoje više ličnosti a koje čine jednog Boga.
Stvarati druge izmišljene Bogove u odnosu na njega, odnosno zajednicu tri ličnosti koji čine jednog Boga je mnogoboštvo.

DOKAZI U PRILOG POSTOJANJA TROJEDINOG BOGA KROZ BOŽANSKO PROVIĐENJE

Bog je kao tvorac svega vidljivog i nevidljivog, usadio u tvorevinu koju je stvorio pojedine elemente koji svedoce o njegovoj trostrukoj licnosti, odnosno o tri lica Bozanstva koja cine jednog Boga, ovi elementi su vezani kako za samog coveka kao sliku Bozju, tako i prirodu, i zakone koji vladaju u prirodi i u kosmosu.
Takodje i pojedini biblijski elementi vodjeni njegovim Bozanskim planom i providjenjem, svedoce u prilog trostruke Bozje licnosti.
Ovi elementi su sledeci.

COVEK:

- U covekovoj telenoj strukturi postoje tri gradivna elementa:

1 ) sistem kostiju ili skelet.
2 ) nervni sistem.
3 ) gradivno, odnosno misicno ili telesno tkivo.

- U covekovoj telesnoj strukturi postoje tri krvne grupe, A, B, O.

-Covekovi odnosi su trodimenzionalni, Jevrejska rec `SHALOM - mir, u Jevrejskoj terminologiji oznacava Duhovno zdravog coveka, koji je u miru sa bliznjim, u miru sa sobom, i u miru sa Bogom.

- Hriscanski brak je trodimenzionalan, i podrazumeva zajednicu muza i zene, i njihovu zajednicu sa Bogom.

- Covekova individualna teznja da spozna Boga se ostvaruje u tri dimenzije, COVEK - PRIRODA - BOG.

TVOREVINA:

- Po Apostolu Pavlu postoje tri dimenzije ili neba:

1 ) nebo nase planete.
2 ) kosmos
3 ) Bozje carstvo

- Bog je u pocetku stvorio tri vodena toka, reke, mora, i jezera.

- Postoje tri agregatna stanja vode:

1 ) cvrsto - led
2 ) tecno - voda
3 ) gasovito - vodena para

- Svo drvece i vecina biljaka koje je Bog stvorio, imaju tri faze u svom razmnozavanju, i svaki elemenat u nemu ima svoju odredjenu funkciju u razvitku biljke:

1 ) list
2 ) cvet
3 ) plod

- Sam proces kruzenja materije je trodimenzionalan, uglavnom kod biljaka gde se sve svodi na umiranje starog, i nastanak novog zivota.
Primer je cvet koji se tokom vremena susi, tim umiranjem izbacuje iz sebe seme, iz koga
klijanjem nastaje nova biljka.

- Po bibliji postoje tri faze covekovog zivota:

1 ) zivot
2 ) smrt
3 ) vaskrsenje

- Po bibliji postoje tri vrste rodjenja:

1 ) fizicko rodjenje od majke
2 ) Duhovno rodjenje ili novorodjenje Svetim Duhom
3 ) rodjenje iz mrtvih ili vaskrsenje

- Detelina ima uglavnom tri lista

- Postoje tri osnovne vrste ptica:

1 ) one koje plivaju a uz to lete i hodaju
2 ) one koje samo lete i hodaju
3 ) one koje samo hodaju

- U fizickoj sferi postoje dimenzije, sirina, duzina, i visina, odnosno dubina.

BIBLIJSKI ELEMENTI:

- Isusov propovednicki rad od casa krstenja do raspeca je trajao tri i po godine

- Prilikom Isusove smrti na krstu bi tama po svoj zemlji tri casa ( od 6 do 9 casa )

- Isus je tri dana proveo u grobu do casa vaskrsenja

- starozavetni prorok Jona je bio tri dana ( i tri noci ) u trbuhu kitovom ( knjiga proroka Jone 2. 1 )

- Ninevija gde je propovedao prorok jona, je bio veliki grad tri dana hoda ( knjiga proroka Jone 3. 3 ).

- Mojsije stvara tamu po svoj zemlji Misirskoj za tri dana ( 2 knjiga mojsijeva 10. 22 ).

- U treci dan Gospod silazi na Goru Sinajsku pred Izrailjskim narodom ( 2 knjiga mojsijeva 19. 10 - 16 ).

- Isus zapoveda ucenicima da krste u ime tri lica, Oca, Sina, i Svetoga Duha ( Jevandjelje po Mateju 28. 19).

- U otkrivenju Jovanovom postoji trostruka Andjeoska vest koju objavljuju trojica Andjela
(Otkrivenje Jovanovo 14. 6 - 9 ).

Sigurno se u svemu sto nas okruzuje nalazi jos ovakvih primera, o kojima govori i sama biblija kada kaze, `NEBESA KAZUJU SLAVU BOZJU, I DELO RUKU NJEGOVIH GLASI SVOD NEBESKI, DAN DANU DOKAZUJE I NOC NOCI JAVLJA, I NEMA MESTA GDE SE NE BI CUO GLAS NJIHOV....Amin..

Član
Učlanjen(a)
05.11.2010
Poruka
1.246
Da se nadovežem na ovo što je napisao Laodikeja

Otkrivenje 16.13. I vidjeh iz usta aždahinijeh, i iz usta zvijerinijeh, i iz usta lažnoga proroka, gdje iziđoše tri nečista duha, kao žabe.

Otkrivenje 16.19. I grad veliki razdijeli se na tri dijela, i gradovi neznabožački padoše; i Vavilon veliki spomenu se pred Bogom da mu da čašu vina ljutoga gnjeva svojega.

Član
Učlanjen(a)
25.12.2012
Poruka
1.901
tako je, Biblijski nauk govori o tri nečista duha
koji če zavoditi svijet
žaba je simbol tame

ako pratimo stanje u svijetu, vidimo da se adventistička crkva podijelila na 3 (veča) djela
prvo na dva dijela a onda nakon prvog svjetskog rata , opet se dijele i sada ih je 3

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Da se nadovežem na ovo što je napisao Laodikeja

Otkrivenje 16.13. I vidjeh iz usta aždahinijeh, i iz usta zvijerinijeh, i iz usta lažnoga proroka, gdje iziđoše tri nečista duha, kao žabe.

Otkrivenje 16.19. I grad veliki razdijeli se na tri dijela, i gradovi neznabožački padoše; i Vavilon veliki spomenu se pred Bogom da mu da čašu vina ljutoga gnjeva svojega.

Tacno, postoje i drugi primeri koji se mogu naci u bibliji i svemu sto nas okruzuje koji ukazuju na brojku 3.

U bibliji se naravno spominje i lazno trojstvo, i ono se moze sagledati kroz istorijski kontekst, gde u mnogobostvu takodje postoji trojstvo koje je stvorio sam djavo lucifer koji kopira Bozansku istinu i stvara svoju licnu.

Adventizam je jedan i istina koju on propoveda je jedna, a istitucije se mogu podeliti iz razlicitih razloga, to ne menja stvari, jer Bog ce suditi a ne mi ljudi..

Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
1.691
Tacno, postoje i drugi primeri koji se mogu naci u bibliji i svemu sto nas okruzuje koji ukazuju na brojku 3.

U bibliji se naravno spominje i lazno trojstvo, i ono se moze sagledati kroz istorijski kontekst, gde u mnogobostvu takodje postoji trojstvo koje je stvorio sam djavo lucifer koji kopira Bozansku istinu i stvara svoju licnu.

Adventizam je jedan i istina koju on propoveda je jedna, a istitucije se mogu podeliti iz razlicitih razloga, to ne menja stvari, jer Bog ce suditi a ne mi ljudi..
trojstvo u paganizmu je ono isto koje je danas u hrišćanstvu,i od istog je izvora,samo je premeštano satansko prestolje,do pergamske crkve gde piše da je sotona tu postavio zadnji put presto satane a to pada na nikeju 325 godine.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
trojstvo u paganizmu je ono isto koje je danas u hrišćanstvu,i od istog je izvora,samo je premeštano satansko prestolje,do pergamske crkve gde piše da je sotona tu postavio zadnji put presto satane a to pada na nikeju 325 godine.

Ne bih se slozio, jer tu tvrdnju iznose Jehovini svedoci koji kazu da je ucenje o trojstvu preneseno iz mnogobostva u Hriscanstvo.
U tom slucaju ako prihvatimo ovu tvrdnju, onda su i ostala ucenja koja postoje u Hriscanstvu prenesena iz mnogobostva, zasto bi ucenje o trojstvu bilo izuzetak, jer mnogobosci imaju dosta verovanja koja danas postoje u Hrisccanstvu.

Naprimer mnogobostvo ima svoj sistem verovanja, veruju u zagrobni zivot i vecne muke u paklu, imaju svoje Mesije, spasitelje, svoje obredne sisteme, principe spasenja, molitve, svoje vidjenje stvaranja sveta i njegove propasti, itd, itd.

Ako je ovo slucaj, da li prema tome trebamo da odbacimo sva ova ucenja zato sto ona postoje u mnogobostvu?
Naravno da ne.

Stvar je u tome, a to sam vec napomenuo u predhodnom komentaru, da je Lucifer pali andjeo svojom pobunom protiv Boga koju je pokrenuo na nebu odlucio da se bori protiv njega i njegovog poredka, a to najefikasnije cini duhovnom indoktrinacijom covecanstva i kopiranjem onoga sto Bog cini.

Tako je on jos u pocetku stvorio svoju kopiju Bozje istine koju poznajemo kao mnogobostvo.
Stvorio je svoje licne bogove, svoje mesije, svoje sisteme navodnog spasenja coveka, ucenja o zagrobnom zivotu - raju i paklu, ucenja o stvaranju i kraju sveta, itd, itd, i konacno svoje licno trojstvo nasuprot Bozjeg.

Iz ovoga se moze zakljuciti da Bozanska istina postoji kao takva, ali postoji i kopija istine koju je stvorio sam Lucifer sotona da bi zaveo ljude i poveo ih krivim putevima lazi i prevare.

Dakle, postoji pravo Bozansko trojstvo, ali postoji i lazno koje uzdize njega Lucifera i njegov plan da potpuno ovlada ljudima i izbrise misao o pravom Bogu iz njihovih umova.

Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
1.691
Ne bih se slozio, jer tu tvrdnju iznose Jehovini svedoci koji kazu da je ucenje o trojstvu preneseno iz mnogobostva u Hriscanstvo.
U tom slucaju ako prihvatimo ovu tvrdnju, onda su i ostala ucenja koja postoje u Hriscanstvu prenesena iz mnogobostva, zasto bi ucenje o trojstvu bilo izuzetak, jer mnogobosci imaju dosta verovanja koja danas postoje u Hrisccanstvu.

Naprimer mnogobostvo ima svoj sistem verovanja, veruju u zagrobni zivot i vecne muke u paklu, imaju svoje Mesije, spasitelje, svoje obredne sisteme, principe spasenja, molitve, svoje vidjenje stvaranja sveta i njegove propasti, itd, itd.

Ako je ovo slucaj, da li prema tome trebamo da odbacimo sva ova ucenja zato sto ona postoje u mnogobostvu?
Naravno da ne.

Stvar je u tome, a to sam vec napomenuo u predhodnom komentaru, da je Lucifer pali andjeo svojom pobunom protiv Boga koju je pokrenuo na nebu odlucio da se bori protiv njega i njegovog poredka, a to najefikasnije cini duhovnom indoktrinacijom covecanstva i kopiranjem onoga sto Bog cini.

Tako je on jos u pocetku stvorio svoju kopiju Bozje istine koju poznajemo kao mnogobostvo.
Stvorio je svoje licne bogove, svoje mesije, svoje sisteme navodnog spasenja coveka, ucenja o zagrobnom zivotu - raju i paklu, ucenja o stvaranju i kraju sveta, itd, itd, i konacno svoje licno trojstvo nasuprot Bozjeg.

Iz ovoga se moze zakljuciti da Bozanska istina postoji kao takva, ali postoji i kopija istine koju je stvorio sam Lucifer sotona da bi zaveo ljude i poveo ih krivim putevima lazi i prevare.

Dakle, postoji pravo Bozansko trojstvo, ali postoji i lazno koje uzdize njega Lucifera i njegov plan da potpuno ovlada ljudima i izbrise misao o pravom Bogu iz njihovih umova.
pa ti sam znaš da je tajna velikog vavilona svi ti paganizmi preneti u hrišćanstvo iz paganizma,pa sad te muči trojstvo ,da ono nije? upravo je satana trojstvom sakrio istinu o Bogu tačno si rekao. Biblija nema trojstva nigde spomebnutog,malo čudno da proroci to nikad nisu imali otkriveno,a ni jevreji,pa ni apostoli,pako onda je to dobio,ako ne nikejski koncil! ti više veruješ tom duhu nikeje nego celoj Bibliji?! način da satana dobije slavljenje jeste da stvori učenje oko svettitelja ili pak jednostavno nauku o tri Boga,sve što nije Jedan Bog jeste satana to ti je prosto,jer tako je evu prevario,tumačenjem,jer čim je eva ootišla od napisane Reči na sotonsko mišljenje došla je smrt.

Član
Učlanjen(a)
28.12.2010
Poruka
1.538
paganski bogovi nisu satanisti, da se tu nesto razumemo na pocetku, i ne mogu ljudi da se optuzuju zato sto su verovali u neke njihove bogove u to njihovo vreme, za to mozemo jedino boga da krivimo sto odmah na pocetku nije stavio do znanja neke stvari i sto se odmah na pocetku nije pojavio isus, pa da ljudi lepo od pocetka veruju u njega, paganska religija i tu se slazem sa laodikejom mnogo potseca na hriscansku samo sto su zamenjeni sveci proroci mesije, i kad pogledas sve te religije su pod jedan kalup iste

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
U starom zavetu se spominje ideja trojedinog Boga, ali vise je prisutna svest o Mesiji koji treba da dodje i sedne na Davidov presto.
U starom zavetu postoji Mesija patnik, Mesija svestenik i Mesija car.
Isus je objedinio sve ove uloge u sebi jer je on ispunjenje svih starozavetnih prorocanstava koji govore o njemu.

Prema tome, imamo sve indicije da su Jevreji starog zaveta imali predstavu da je Bog jedan ali da je on mnozina.

David naprimer u svom psalmu pise:

"Prijesto je tvoj, Boze, vjecan i nepokolebljiv; skiptar je carstva tvojega skiptar pravice. Ljubis pravdu i mrzis na bezakonje; toga radi pomaza te, Boze, Bog tvoj uljem radosti vise nego drugove tvoje" ( Psalam 45 )

U jevrejima poslanici 1 poglavlju apostol Pavle citira ove reci i primenjuje ih na Gospoda Isusa.

"А сину: Престо је Твој, Боже, ва век века; палица је правде палица царства Твог.

Омилела Ти је правда, и омрзао си на безакоње: тога ради помаза Те, Боже, Бог Твој уљем радости већма од другова Твојих.
И опет: Ти си, Господе, у почетку основао земљу, и небеса су дела руку Твојих:
Она ће проћи, а Ти остајеш: и сва ће остарети као хаљина,
И савићеш их као хаљину, и измениће се: а Ти си Онај исти, и Твојих година неће нестати" ( Jevrejima 1. 8 - 12 )

Prema tome, malo je verovatno da proroci koji su otvorenim ocima gledali Bozju slavu nisu znali ko je i kakav je Bog.

Poslednja izmena:
Natrag