Sve o parfemima

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
I bogovi su imali mirise

I bogovi su imali mirise

S. KOSTIĆ | 17. oktobar 2010. 17:35 | Večernje novosti

Istorija parfema počela je od drevnog otkrića da sagorevanje nekih vrsta drveta širi prijatne arome



“Divno mirišeš”... Ko god da nam to kaže - prijateljica, brat, mama, dečko, muž, svekrva, komšinica... napravio nam je vredan kompliment. Zato što se toliko trudimo da izaberemo miris našeg zadovoljstva i da prenesemo ličnu poruku. Taj miris koji nosimo i koji leprša oko nas deo je našeg stila i karaktera, osećanja i pokreta. Jer kao i pesme, slike i muzička dela, i parfemi nastaju tako da prenesu zamisao, fantazije i želje, pa se tako treba odnositi i prema njima. A osećaj koji pružaju ne može se opisati rečima. Nije važno da li ste muškarac ili žena, mladi ili stari, bogati ili siromašni - zaista je posebno kada vam neko kaže da divno mirišete.

U Malom leksikonu parfema(izdanje Mono i Manjana) navodi se da je naučno je dokazano da čovek može da prepozna 10.000 različitih mirisa, a za tu sposobnost zaslužno je 350 receptora na sluzokoži nosa, koji otkrivaju određenu mirisnu poruku. Prema savremenim naučnim teorijama na svet dolazimo bez određenog otiska mirisa. Čulo mirisa se tek tokom života razvija, sazreva, širi, da bi u starosti njegova sposobnost opet opadala. Ipak, postoje očigledne razlike u sposobnosti opažanja i prepoznavanja mirisa. Smatra se da su mnogi veliki tvorci parfema kao deca mogli da prepoznaju daleko više mirisa nego drugi ljudi. Međutim, takvi “nosevi” su ipak izuzetak.
A jedan od razloga što se parfemi češće vezuju za pripadnice lepšeg pola, je i to što žene u povoljnim godinama za rađanje imaju najbolji nos, bolji od muškaraca bilo kojih godina. Pretpostavlja se da hormoni u ovom slučaju sarađuju sa čulom mirisa i imaju značajnu ulogu u izboru partnera i zaštiti deteta. Stoga ne iznenađuje činjenica da su seksualno sazrele žene najveća ciljna grupa industrije parfema.

Od dima do mirisa

Otkriće da sagorevanje određenih vrsta drveta odaje prijatne arome možda je podstaklo u ljudima ideju da tu tehniku koriste ne bi li dobili prijatne mirise. Tako je i nastala reč parfem, čije je poreklo u latinskom izrazu perfumum, što znači “kroz dim” i odnosi se prvenstveno na mirisne rituale iz drevnih vremena. Zanimljivo je da je paljenje tamjana postalo prvi oblik proizvodnje parfema. Pre najmanje pet hiljada godina Egipćani su spaljivali mirisno cveće, začine i smole u čast boga sunca Amona Ra. Tamjan je goreo i u grčkim domaćinstvima svakom mogućom prilikom, a svaki bog imao je svoj miris. Ubrzo su i Rimljani prihvatili ovaj običaj, koristeći ga u ritualima i u kozmetičke svrhe. Sagorevali su mirisne smole u svojim domovima da bi im sobe bile mirišljave, a i sami su stajali u dimu da bi se namirisali.
Velikoj popularnosti parfema u Evropi doprinela je Katarina Mediči, jer kada je došla na francuski presto posle udaje za Anrija Drugog iz Italije nije samo donela kulturu parfema, već i svog ličnog kretora parfema. Tako, imućni Parižani, ljubitelji ovog luksuza, više nisu morali da dopremaju mirišljave dragocenosti iz Italije, već su mogli da ih kupe u srcu franscuske prestonice. Kraljica je verovala svom ličnom parfemaru Reneu le Florentenu, a čuvena Madam de Pompadur svake godine samo na parfeme trošila je pola miliona franaka. Međutim, parfimerije su doživele svoje zlatno doba tek u 19. veku. Mladić po imenu Pjer Fransoa Paskal Gerlen otvorio je prodavnicu u Ulici Rivoli u Parizu, u kojoj je prodavao pomade, sapune, paste za zube i prafeme. Radio je i na porudžbinama - parfem za damu iz udvaračevih snova ili samo za jedno posebno veče. Vrlo brzo je ovaj mudri poslovni čovek postao poznat u čitavom gradu, čak je i nekoliko plemićkih porodica iz Evrope poručivalo kod njega, a njegovu čuvenu adresu potražili su i princ od Velsa i bugarski car Ferdinand.
Nova otkrića u hemijskoj industriji uticala su i na proizvodnju parfema, kao i otvaranje modnih kuća što je učinilo da luksuzna kozmetika postane dostupna i široj populaciji. Jedna od prvih profesionalnih dizajnerki bila je Koko Šanel, koja je uvela laganu i smirenu eleganciju u modu i stil, a na tržište donela i novu jedinstvenu vrstu parfema. Čuvena kreatorka uposlila je Ernesta Boa da joj osmisli miris. On je napravio razne mirisne kompozicije i predao svojoj klinejtkinji više od 10 ideja, a ona je odbrala petu bočicu. Bio je to čuveni “Šanel 5”, a njegovo dejstvo bilo je senzacionalno. Njegovo ime čisto i jednostavno kao i same kreacije Koko Šanel izazvalo je, uz klasičnu bočicu i jednostavan sastav nasuprot teškim mirisima tog vremena, pravu revoluciju u svetu parfema. I nakon toga trendove u industriji parfema sve češće su određivali modni kreatori čija su imena i danas utisnuta na skupocenim bočicama.
Ipak, ono što svakako ne može da se promeni u parfemu je njegovo psihološko dejstvo, koje je, zapravo, i tajna njegovog uspeha. To je ono što nas zavede da kupimo često grešno skupe bočice, a lepim mirisima tu snagu privlačnosti, pa često i erotike, pripisuje naš mozak. Zato i mnogi kreatori pri stvaranju parfema pokreću razna psihološka istraživanja i ankete ne bi li otkrili želje i fantazije potencijalnih kupaca.
I onima koji ga stvaraju i onima koji ga kupuju želja je da pronađu taj poseban, jedinstven, neponovljiv parfem. Taj miris za kojim tragamo odraz je naših želja. A želimo da mirišemo moćno, na lepotu, uspeh, seksualnost. Ako je jednom bio rasut u najzavodljivijoj mirisnoj prašini po našem vratu, kosi, rukama, grudima...sećanje na takav parfem čuva se čitavog života. Čak i kada se više ne prodaje, neprestano ćemo tražiti miris sličan njemu.

NOS” KAO APSOLUTNI SLUH
Kretaori parfema uglavnom obrazuju malu grupu u okviru koje, na čitavom svetu, postoji samo 2 ili 3 stotine “noseva”. Zahtevna obuka za kreatora parfema traje 5 ili 6 godina i održava se u školama parfema kao što je Viši institut za parfeme u Parizu.
Nos je najvažniji alat uspešnog tvorca parfema. Precizna percepcija mirisa i sposbnost njihovog razlikovanja ključ su uspeha u umetnosti parfema. Ali vrlo je mali broj parfemdžija kojima su te osobine visoko razvijene, još manje onih koji imaju pravi nos da postignu savršenu kompoziciju. U okviru zanata takav kretaor parfema nosi titulu “nos” i može se uporediti sa “apsolutnim sluhom” kod muzičara. Mnogi iskusni stručnjaci već na samom početku posla imaju sliku konačnog mirisa koji žele da naprave.

BOJE MIRISA
Boja bočice ili same tečnosti mogu vam pomoći da lakše odaberete izbor parfema. Svetloplavi, zeleni ili žuti navode na svežinu i lakoću, providni nagoveštravaju klasičnu eleganciju, nežno ružičasti upućuju na cvetne, a intezivno ružičasti na slatke, dok crvena, ljubičasta i tamnoplava često predtstavljaju senzualne orijentalne mirise.
Inače, jutro je najbolje vreme za isprobavanje novih mirisa, jer nos u to doba još nije opterećen i na pravi način može da oseti mirisne supstance. Ljudski nos ima ograničen kapacitet primanja složenih parfemskih kompozicija i ako se preoptereti, postaće neosetljiv na mirise. Po pravilu, ako se držite jednog stila, kakav je cvetni, ne bi trebalo da pomirišite više od tri parfema.

PRVI PARFEMI
Pravi pioniri današnjih parfema bili su Arapi. Lekaru i alhemičaru Ibn Sini, poznatom i po imenu Avicena, pripisuje se otkriće ružine vodice. On je koristio alkohol da izdvoji esencijska ulja iz cvetova, čime je udario kamen temeljac za proizvodnju parfema u tečnom stanju. U 11. i 12. veku krstaši su prvi doneli u Evropu saznanje o mirišljavim vodama. Prvi savremeni parfem stvoren je 1370. godine. Mađarska voda ušla je u priču o prafemima kao mešavina esencijskih ulja ruzmarina i lavande. Po jednoj verziji jedan isposnik je napravio za ostarelu mađarsku kraljicu Eržebet. Obećao je da će je time ulepšati i vratiti joj večnu mladost. Kraljica je odmah posle toga zavela kralja Poljske.



 

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
BOČICA VAŠEG LIČNOG PARFEMA

Proizvođači luksuznih parfema stvaraju jedinstvene mirise - po "paprenoj" ceni




Slavni francuski parfemista Žan Pol Guerlan jednom je rekao: "Zamisliti miris je isto kao zamisliti ženu koja ga nosi". Verovatno to nije mislio doslovno, kao što savremeni parfemisti shvataju. Pošto tržište vhunskih parmefa prosto buja, ne iznenađuje da luksuzni brendovi - divovi kao što su kuće Guerlain, Cartier i Jean Patou, kao i manje, specijalizovane kuće - investiraju u brzorastući donedavno skrajnuti deo tržišta - izradu parfema po narudžbi. A Pariz, s najvećom koncentracijom najkvalitetnijih, osetljivih "noseva" na svetu, ostaje njegova prestonica.
samsara-guerlan-srednja1.jpg

Postupak stvaranja nečijeg ličnog parfema se ne razlikuje mnogo od građenja kuće ili dizajniranja luksuzne balske haljine. Klijenti u Cartieru, koji je pravljenje parfema po narudžbi započeo 2005. godine, sastaju se sa jednim od najboljih "noseva" i industrijskim liderom Matildom Loren radi preliminarnog, tročasovnog "razgovora" tokom kojeg ona pažljivo postavlja pitanja. Odgovori na njih bi trebalo da joj otkriju intimne ukuse i podsvesne želje naručilaca. Lorenova, koja radi na oko osam parfema godišnje, interpretira dobijene informacije i pretvara ih u ideju o mirisu, koju zatim izlaže klijentu. Postupak ponekad zahteva i do deset sastanaka, koji na kraju - posle nekoliko meseci - kao rezultat daje konačni proizvod, parfem po želji klijenta. Sastojci, kao što je jasmin iz Grasea, mogu da koštaju i do 55.000 dolara za kilogram, ali Lorenova ima punu slobodu da iskoristi sve što joj je potrebno. "Nebo je granica", kaže Mari Etel Simeonides iz Cartiera. "Kada naši klijenti kupe zaslepljujući komad nakita ili ručni časovnik, žele i dodatno da se razlikuju od ostalih i na sebi imaju jedinstven parfem. On suptilno odslikava nijanse njihove personalnosti."

Slično tome, Silvan Delakur iz Guerlaina poziva klijente na sastanak u kompanijskom butiku na Jelisejskim poljima. Delakurova pokušava da otkrije "olfaktorno nasleđe" svojih klijenata razgovarajući o njihovim uspomenama na mirise uz korišćenje vizuelnih "okidača" i materijala. "Svi smo obeleženi određenim olfaktornim uspomenama", kaže ona. "Pokušavam da otkrijem njihovu ličnu istoriju mirisa." Nakon nekoliko meseci planiranja i "mućkanja", klijenti dobijaju tri litre svog parfema u specijalno naručenim kristalnim bocama Bakara.
LEauDeLArtisan_100ml_1.jpg

Luksuzne kuće, kao što su Cartier i Guerlain, naplaćuju ovakve usluge od 45.000 do 90.000 dolara, pa i više. Privlače međunarodnu klijentelu u kojoj su ruski oligarsi, finansijski gurui i kraljevske porodice s Bliskog istoka. Međutim, dok ove kompanije zarađuju na romantici, istoriji i kvalitetu koji je povezan s njihovim brendovima, manje kuće se okreću jeftinijem delu tržišta luksuznih predmeta. Kompanija L'Artisan Parfumeur ima ogranke širom sveta, dok parfeme po narudžbi nudi u svojoj najboljoj prodavnici u Parizu. Lin Heris, koja se obučavala u Francuskoj, bila je pionir na britanskom tržištu gde sada nudi svoje usluge za oko 16.000 dolara - a svi koji bi da kod nje naruče parfem moraju na listu čekanja koja je ispunjena za narednih godinu i po dana. Za naknadu od oko 12.000 dolara Frensis Kurkdian, koji je odgovoran za nekoliko poznatih parfema kuće Jaun Paul Gaultier, preći će pola sveta da bi se sa klijentima dogovorio o novom, njihovom ličnom parfemu. On svoj posao naziva "visokom modom za dušu" i od 2001. godine je već imao 40 klijenata. "Parfem po narudžbi je "x faktor" ličnog brenda neke osobe", kaže on.

gaultier2.jpg


U svetu parfema, uspeh leži u slatkom mirisu neumerenosti.



Izvor: Newsweek
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Izaberite parfem koji odgovara vašoj ličnosti

Izaberite parfem koji odgovara vašoj ličnosti

Blic žena


Da li ste znali da izbor parfema zavisi od karaktera. Miris koji nije lako dešifrovati voli žena koja je posebna. Poslovne dame biraju kombinaciju začina i voća, a one koje su zatvorene i posvećene uživaju u nežnim aromama. Zato, nabavite magične bočice i ostavite za sobom trag koji se teško zaboravlja.



11241__MG_1341_if.jpg
Naomi Campbell NAOMI

11242__MG_1345_if.jpg
Marc Jacobs LOLA

11243__MG_1350_if.jpg
La Prairie RUBY

EGZOTIČNE KOMBINACIJE ZA ORIGINALNE
Neobične mirisne note karakterišu osobe koje vole da se eksponiraju i uvek u svemu budu posebne. Ovo je izbor onih koji se trude da kombinacijom egzotičnog voća, cveća i začina ostave nezaboravan trag za sobom. Želite da vas svi upamte, vrlo ste ambiciozni, maštoviti i kreativni. Ovakve parfeme biraju umetnici koji po svaku cenu nastoje da budu originalni i da se u svakom trenutku izdvoje od drugih. Zato nabavite bočicu novih parfema iz asortimana „Naomi Campbell“, „Marc Jacobs...“

lg.php




11240__MG_1338_if.jpg
CK BEAUTY

11238__MG_1336_if.jpg
Paco Rabanne MILLION

11237__MG_1334_if.jpg
Escada ABSOLUTELY ME

VOĆNI TONOVI ZA USPEŠNE DAME
Miris voća vole da nose introvertne osobe koje svoju intimu ne otkrivaju nikome, čak ni najboljim prijateljima. Među voćnim aromama najpopularniji su oni parfemi čiji je miris oplemenjen agrumima i jagodom, a najčešće ih biraju uspešne dame. Iza ovakvih mirisnih nota krije se žena koja je samostalna i veoma posvećena porodici. Žena koja miriše na voće uživa u kvalitetnoj hrani, piću, markiranoj odeći i voli u svemu notu luksuza, ali nije materijalista. Ne trpi laži i u savremenom svetu često se oseća neshvaćeno.


11235__MG_1368_if.jpg
Givenchy PLAY

11234__MG_1366_if.jpg
Chloe LOVE

11231__MG_1357_if.jpg
212 VIP

OSVEŽAVAJUĆE NOTE ZA ROMANTIKE
Cvetni mirisi sa ljutkastim tonovima grejpfruta i kivija, uz slatki jasmin, ružu i ljubičicu začinjenu muskatnim oraščićem, savršeni su za dame koje su uvek u nekoj akciji. Ovakve parfeme vole i poslovne žene koje tragaju za novim iskustvima, vole promene i vrlo su dinamične i impulsivne. U komunikaciji su vrlo direktne i otvorene, jasno ispoljavaju svoja osećanja i tačno znaju šte žele, ali često u poslednjem trenutku menjaju planove, odluke, kao i prijatelje i partnere. Veoma su romantične i nežne, ali pravedne i ne dozvoljavaju da ih neko sputava.



 
Učlanjen(a)
29.04.2009
Poruka
3.068
Da parfem potraje na koži

Verovatno želite da kapljice skupocenog parfema što duže šire miris sa vaše kože. Posle tuširanja, pre nanošenja parfema, prvo se namažite losionom za telo

zp-parfem_310x186.jpg


VEROVATNO želite da kapljice skupocenog parfema što duže šire miris sa vaše kože. Često se, međutim, događa da u toku večeri morate nekoliko puta da prsnete, odnosno obnovite miris, jer je prebrzo ispario.
Da se to više ne bi događalo, sledeći put isprobajte ovo - posle tuširanja, a pre nanošenja parfema, prvo se namažite losionom za telo, jer su istraživanja pokazala da se miris duže zadržava na masnijoj koži, a da brže nestane sa suve. Losion, odnosno mleko naročito nanesite na delove na koje ćete kasnije prsnuti parfem.
Nije obavezno, ali ako ste u prilici, koristite losion za telo iste marke kao što je parfem. Odličan način da miris duže traje na telu jeste i taj da na mesta gde nameravate da poprskate parfem utrljate malo vazelina ili maslinovog ulja.
Kada stavljate parfem, povedite računa o toplini vašeg tela i nastojte da ga nanosite na strateška mesta. Miris, naime, duže traje kada ga stavite iza uha, ispod grla, na unutrašnje strane ručnog zgloba, sa unutrašnje strane laktova, na dekolte i zglobove. Na tim delovima tela koža je tanja, krvni sudovi bliži koži, pa će toplina pojačati miris parfema.
Takođe, oslobodite se loše navike, da unutrašnje strane ručnog zgloba protrljate kada na njih stavite parfem, jer na taj način uništavate srž mirisa. Na kraju, za dodatni efekat, parfem poprskajte na udaljenost od dvadesetak centimetara od tela, pa prođite kroz miris kako bi se ravnomerno rasporedio po telu.


Izvor: Novosti
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Nove mirisne note za zimske dane

Nove mirisne note za zimske dane


B. T.| 22. 11. 2010. - 00:02h| Foto: Shutterstock | Blic Online



Nema osobe koja ne bi volela da miriše drugačije od svih ostalih. Ovi parfemi će vam ostvariti snove

92733_svparfemshutterstock44661883_f.jpg


Vreme puderastih mirisa


OPOJNI KONJAK
Prvoklasan konjak „frapin“ zaštitni je znak porodice Frapin od 1270. godine, a porodica ima i liniju parfema inspirisanu konjakom – kaže Ivana Stojiljković, i za zimsko grejanje duše preporučuje „frapin 1270”, kompleks arome voća i začina.

EROTIČNI ISTOK
Tragajući za duhom velikih civilizacija, “imperijalni parfemi” – Parfums d’Empire, asociraju na daleke zemlje. Ukoliko želite da se predate čarima Istoka, učinite to uz “Aziyade” miks voćnog nektara, sa miksom nara, urmi, naradži, suvih šljiva i badema.

ZAVODNICA IZ BARA
Smeo koncept brenda „Etat Libre d’Orange“ šokira vas već imenima parfema, a ni njihovi vas mirisi ne mogu ostaviti ravnodušnim. “Putain des Palaces” je puderast parfem koji ostavlja za sobom privlačan trag ruža za usne, čipkastog veša.


 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Parfem kao druga koža

23. 11. 2010. 08:00h| Zenski portal.com


Parfem kao druga koža

"Ovaj mi je previše sladak, onaj prekiseo, taj je bapski"... Kako je moguće da uz nikad veći izbor mirisa sve češće zvučimo tako neodlučno i frustrirano. U sopstvenu odbranu možemo da kažemo da izbor pravog parfema i ne može da bude lak proces, jer treba da predstavlja naš idealan mirisni potpis ili bar onaj koji najbolje "ide" uz naš stil i godišnje doba.

111194_3_if.jpg


Da biste odabrali baš vaš parfem, naoružajte se strpljenjem, dajte sebi dovoljno vremena i ponašajte se kao da idete na degustaciju hrane ili vina. Krenite "praznog želuca", ali nemojte da se "zapijete"! Uživajte! I pokušajte da pratite ovih deset jednostavnih pravila.


1. Jutro je najbolje doba dana za izbor parfema, jer je nos "svež", a čulo mirisa najosetljivije.

2. Prilikom biranja na sebi ne smete da imate nikakav drugi miris kako ne bi došlo do neželjenog mešanja između vašeg i mirisa koje "probate".


3. Obucite ono u čemu se najbolje osećate. Time ćete na prvi pogled signalizirati prodavačici kom "tipu" pripadate.

4. Miris se na jedan način razvija na bloteru (papiriću za testiranje mirisa), a na sasvim drugi u dodiru s kožom. Ako vam je njegov miris zanimljiv na bloteru, tek onda ga nanesite na kožu.

5. Dajte parfemu vremena da se razvije, bar 30-ak sekundi pre nego što ga prvi put pomirišete.

111195_2_if.jpg


6. Niko vas ne tera da se odmah odlučite. Prošetajte s mirisom na zglobu ruke da vidite kako se "ponaša" tokom čitavog dana.


7. Nemojte da isprobavate previše parfema odjednom, jer ćete se brzo zasititi. Pet različitih mirisa je maksimum!

8. Probajte različite koncentracije. Mogli biste da se iznenadite kako se parfemska i toaletna voda istog mirisa potpuno različito razvijaju na vašoj koži.

9. Zamolite prodavačicu da vam da tester kako biste degustaciju produžili na nekoliko dana.

10. Ne obazirite se na komentare prijateljice. Odabir parfema, kao uostalom i izbor muškarca, previše je intimna stvar da biste je prepustili drugom. Baš vas briga šta ostali misle ako se vama sviđ.


 
Član
Učlanjen(a)
01.12.2010
Poruka
1
Koja je cena Lady Million Pacorabbane..?
ako nije problem...nigde nmg da nadjem cene...a u mom gradu nema ni u jednoj drogeriji



http:/swatkitza.blogspot.com
 
Dum
Član
Učlanjen(a)
24.02.2010
Poruka
2.775
Koja je cena Lady Million Pacorabbane..?
ako nije problem...nigde nmg da nadjem cene...a u mom gradu nema ni u jednoj drogeriji



http:/swatkitza.blogspot.com
Zavisi od veličine pakovanja. I zavisi gde kupuješ. U boljim parfimerijama, original od 50ml je od 50-do 60 eura!Od 100ml oko 80 eura!
Ima ga u Merkatoru u Beautique.
 
Natrag
Top