Sve o parfemima

Dum
Član
Učlanjen(a)
24.02.2010
Poruka
2.775
Najbitnije je odrediti mirisnu grupu koja ti najviše odgovara (aromatični, citrusni, voćni, orijentalni, orijentalno cvetni, drveni...). Onda je sve lakše u izboru. Na primer, meni najviše odgovara orijentalno cvetna grupa, dugo se zadržava na mojoj koži, i traje. Na pr. Jasmin noir-Bvlgari, vrlo efektan dugo traje i prijatan (inače Bvlgari parfemi su po prilično loši što se tiče trajnosti). Pa zatim Armani code, trenutno popularan, ali zaista lep parfem,Givenchy-Angel or Demon, jedan od najlepših novijih parfema, a od starijih Lancome-Trezor, Pacorabanne -Ultraviollet itd. I svi pripadaju istoj mirisnoj grupi -orijentalno cvetnoj. Volim parfeme i pravi sam kolekcionar...
Ukoliko ste neodlučni koji parfem izabrati, najbolje je čuti mišljenja drugih i otkriti njihova iskustva....

http://www.punmiris.com/
 
Poslednja izmena od urednika:
Učlanjen(a)
29.04.2009
Poruka
3.068
Ni jedan parfem ne mirise isto na svakoj zeni, sve to zavisi od ph vrednosti tj baznosti koze. Ovo pricam iz licnog iskustva.
 
Učlanjen(a)
26.04.2010
Poruka
2.667
Za moj rođendan ćerka mi je poklonila " Giordani Gold Body Cream "......:yea:.
Miriše kao da je za muškarce....ali nisam siguran....:vorred::dntknw:.
 
Član
Učlanjen(a)
14.08.2010
Poruka
13
godinama...
nd.6636.jpg
 

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Kad god namirišem ovo Lankomovo čudo, sjetim se predivne crnke kojoj sam ga poklonio. Davno je bilo ali miris me u trenutku vrati u to vrijeme i krv brže počne da kola.

21biqmo.jpg
 
Učlanjen(a)
29.04.2009
Poruka
3.068
Kako izabrati parfem?

Izbor parfema je veoma subjektivan, savjetujemo vam da prije svega slušate samu ili samog sebe, jer je to dio vašeg stila, unutrašnjeg svijeta ili ideala. Parfem često može priotvoriti vrata u najskrivenije kutke vaše duše i dosta reći o vašim čežnjama i vašem karakteru.
Naša koža ima svoj miris i svoju takozvanu 'hemiju', koja utiče na miris koji nanosite na nju. Jedan te isti parfem može zvučati drugačije ne samo na različitim ljudima, nego i na vašoj koži zavisno od ambijenta, vašeg raspoloženja, godišnjeg doba i mnogo toga... Zato savjetujemo da ne žurite da se što prije izbavite parfema koji kako mislite nije za vas, možda trebate malo pričekati. Uz to ukus se s vremenom mijenja.
Najbolji je prilaz izboru parfema, ako ste već odlučili da uživate, je razumijevanje njegove ljepote kao umjetničkog dijela, njegove jedinstvenosti. Čak ako mislite da nije vaš nemojte ga bezobrizno izgrditi, jer iza njega stoji umjetnik, epoha, svoja posebna priča.


Kako testirati parfem?

Najbolje je testirati parfem na koži ili, ako to ne želite, sa blotera. Kada udišete miris direktno iz bočice, osjetićete miris alkohola i samo visoke note kompozicije. Treba pustiti parfem da zaživi na vašoj koži, a to neće biti prije 10-15 minuta poslije nanošenja. Najbolje je prošetati i mirisati ga s vremena na vrijeme. Nemojte testirati više od tri parfema odjednom, jer vaš nos može da vas iznevjeri.
Najbolje je testirati parfem u onoj koncentraciji koju želite kupiti: parfem, parfemsku ili toaletnu vodu. Ako vam nude ulje ili dezodorans u svojstvu testera, nećete imati predstavu o bogatsku parfemske kompozicije, jer dezodorans, ulje i proizvode za tijelo nisu napravljeni sa ciljem prezentirati miris, već da ga prate. Imajte u vidu da neke toaletne vode se razlikuju ne samo u koncentraciji, već i u kompoziciji od parfemskih voda (Allure Chanel, Crystalle Chanel, Coco Mademoiselle Chanel, Narciso Rodriguez for Her).


Mirisna garderoba ili koliko parfema treba imati?

Koliko god želite. Naravno, ovo nije pitanje za kolekcionara parfema. Ako niste rijetki srećković koji ima jedan jedini omiljeni parfem koji mu služi kao visit-karta, onda bolje nemojte pokušavati da ga tražite godinama. Možete imati parfem za godišnje doba, za posao i za veče, za sebe, za posebne prilike i za raspoloženje. Najbolje je imati mirise raznih mirisnih grupa, jer vaše raspoloženje i prilike mogu biti različite. Racionalna mirisna garderoba može uključivati svježi miris (citrusni, vodeni, lagani voćni) za toplo vrijeme i za sport; dobro je imati dva dnevna mirisa za posao i za sastanke sa prijateljima i dva večernja mirisa za zvaničnu i intimniju situaciju. Ali je to samo savjet za one koji imaju racionalniji prilaz mirisima. Miris je toliko intimni i subjektivni detalj, tako da je izbor isključivo na vama.


Kako pravilno koristiti parfem?

Parfem se nanosi na suhu čistu kožu u mijestima gdje se osjeti puls i koža je zato toplija što pomaže mirisu da se otvori svom svojom punoćom. To su: iza ušiju, pri dnu vrata, na unutrašnost laktova i ispod koljena, na zglob iznad dlanova i ispod grudiju. Možete takođe prsnuti parfem gore ispred sebe i ući u mirisni oblak. Miris se dugo drži na kosi, ali budite pažljivi jer alkohol može je presušiti. Nemojte mirisati odjeću, barem ne samo nju, jer se najbolje parfem otvara samo prilikom hemijske reakcije sa kožom. Takođe nemojte se mirisati prije sunčanja, jer je alkohol štetan po kožu u tom slučaju, osim toga neki sastojci mogu biti fotoosjetljivi i ostaviti pigment na vašoj koži. Prilikom nanošenja parfema nemojte trljati to mijesto gdje ste ga stavili, jer ćete poremetiti njegovu strukturu.
Apsolutno nije obavezno staviti parfem na sva gorenavedena mijesta, pogotovu ako je to parfem ili parfemska voda. Morate biti oprezniji sa orijentalnim, oštrim i snažnim mirisima, nježno cvjetne, vodene i zelene mirise mogu se nanositi intenzivnije. Dan i veče takođe diktiraju svoje uslove: danju se koristi blaža koncentracija mirisa. U hladnije vrijeme parfem se obično drži duže, jesen i zima su obično najzahvalnije za korištenje parfema.


Kako čuvati parfem?

Parfem se čuva prosječno tri godine u slučaju da nije otvaran, i 6-18 mjeseci u slučaju da je otvoren. Ali to nije pravilo za sve parfeme, jer se neki mirisi čuvaju desetljeća, a neki se kvare i nakon nekoliko mjeseci u slučaju da su čuvani u lošim uslovima. Parfemi imaju 3 neprijatelja: svjetlo, visoka temperatura i vlaga. Najbolje je čuvati parfem u njegovoj originalnoj kutiji, pogotovu ako ga rijetko koristite i imate ga u većoj količini. Ako ga čuvate bez kutije, ne smije biti izložen jarkom svjetlu, čak električnom. Nikad nemojte čuvati parfeme u kupatilu. Najbolje je mijesto latica u komodi.


Kako izabrati koncentraciju parfema?

Najčešće miris se proizvodi u nekoliko varijanti koncentracije, svaka od kojih ima svoje prednosti. Po pravilu, miris postoji u koncentraciji parfema, parfemske vode, toaletne vode, kolonjske vode i drugih pratećih proizvoda. Razlika između svih ovih proizvoda je u koncentraciji parfemskog ekstrakta ili takozvanog 'jusa'.


Parfem (parfum (extrait)) sadrži najveđu koncentraciju mirisa, od 15 do 30% parfemskog ekstrakta i ponekad više, koji je razblažen u najkvalitetnijom alkoholu (96%). Parfem se obično prodaje u obimu od 7,5 do 15 ml, ali je zato njegov miris veoma intenzivan, dugo se drži na koži, odnosno sporije se troši. Po pravilu, samo ova koncentracija mirisa daje potpunu predstavu o parfemskoj kompoziciji mirisa. Njegovu visoku cijenu kompenzira užitak od njegovog korištenja.


Parfemska voda (eau de parfum) je najpopularnija koncentracija parfema, jer je idealna u odnosu cijene i kvaliteta. Koncentracija parfemskog ekstrakta je dosta visoka (10-20% u 90% alkoholu), cijena je niža i obim je znatno veći (30, 35, 50ml...). Kod nekih firmi parfemska voda je najveća koncentracija, jer proizvodnja mirisa u koncentraciji parfema je dovoljno skupa, uz to demokratizacija parfemskih proizvoda diktira svoje zahtjeve. Obično parfemska voda se proizvodi u spreju što je udobno za korištenje i putovanje.


Toaletna voda (eau de toilette) sadrži 4-10% parfemskog ekstrakta u alkoholu od 80 do 90%. Neki mirisi se proizvode samo u ovoj koncentraciji. Toaletna voda gubi na intenzitetu i bogatstvu kompozicije u odnosu na parfemsku vodu i parfem, ali je zato demokratičnija i odgovara za dnevnu upotrebu, pogotovu na posao. Za veče je ipak bolje imati koncentrisaniju verziju arome. Toaletna voda za muškarce je obično koncentrisanija toaletne vode za žene i slična koncentraciji parfemske vode, i to je po pravilu najveća koncentracija koju imaju muški mirisi.


Colonjska voda (eau de cologne) obično ima najnižu koncentraciju parfemskog ekstrakta, oko 3-5% u alkoholu od 70%. Ali to ne važi za američke proizvode, natpis 'cologne' u ovom slučaju znači 'parfemska voda'.


After shave (losjon poslije brijanja) sadži ne više od 3% parfemskog ekstrakta. Obično se koristi prije nanošenja parfema i ne odgovara za samostalnu upotrebu umijesto parfema, jer njegov miris nije dugotrajan.
Poznato je da je uljana osnova dugo drži miris, u zadnje vrijeme se pojavljuju nove koncentracije mirisa u ulju ili gelu, kao Chanel #5 Elixir Sensuel u gelu (nešto između parfema i kreme za tijelo) ili Narciso Rodriguez for Her Musk u ulju. Miris u ovoj koncentraciji je dosta skup, ali dobija lijepu meku nijansu i drži se dugo skoro kao parfem.

Struktura parfema

Parfemi kao muzika imaju svoje note. Obično parfem koji je napravljen u skladu sa klasičnom francuskom tradicijom ima tri etape razvoja kompozicije.

Klasična struktura:
Visoke note:
Ovo je prvi utisak od parfemske kompozicije koji osjećate odmah poslije nanošenja ili neposredno iz bočice, i koji traje 1-5 minuta poslije izvjetravanja alkoholne osnove. U visokim notama se obično koriste komponente koje imaju slabu fiksaciju i brzo nestaju ali služe kao lijep i harmoničan uvod u srce kompozicije. Obično su to citrusi, zelene note, nježno cvijeće ili svježe voće.

Srednje note:
ili note srca su dominantne u parfemskoj kompoziciji. U srednjim notama je po pravilu cvjetna kompozicija. Srednje note se pojavljuju kada visoke note počinju nestajati i koža stupa u hemijsku reakciju sa parfemom, srednje note se čuju na koži oko sata i više kod veće koncentracije parfema.

Bazne note:
Bazne note su najtrajnije note parfemske kompozicije, koje se pojavljuju prosječno nakon 10-15 minuta poslije nanošenja parfema i ostaju na koži do 24 sata, a ponekada i više, zavisno od koncentracije mirisa. Po pravilu, ovaj dio kompozicije je najtopliji i najsenzualniji koji se harmonično miješa sa prirodnim mirisom kože. U svojstvu baze se koriste obično takve dugotrajne fiksatore mirisa kao amber, mošus, tamjan, sandalovina, vanilija, raznovrsne smole. Dakle, samo 15-20 minuta poslije nanošenja parfema možete osjetiti čitavu njegovu kompoziciju.


Moderna struktura:
Savremeni mirisi mogu imati svoju originalnu strukturu, kao recimo struktura 'Eha' kada se note šire talasima, poput eha tokom čitavog dana. Početne note se ponovo javljaju kroz neko vrijeme. Primjerom takve organizacije može služiti Trezor Lancome i mnogi američki mirisi.
Kompozicija u obliku 'osmice': kada poslije svog potpunog otvaranja kompozicija mirisa krene u suprotnom pravcu da bi se poslije ponovila ispočetka. Primjerom može služiti Magie Noir Lancome i mnogi američki mirisi.
Mirisi doma Comme des Garsons se odlikuju po svojoj originalnoj strukturi u kojoj svaka nota živi svoj poseban život i otvara se u zavisnosti od 'hemije' koži.
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
08.07.2010
Poruka
490
Može li neko da mi preporuči neki "puderast" miris, ako znate na šta mislim? Ne da guši, već da se to puderasto provlači negde, nekako.... :)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Kako miriši ova zima - 15 IN zimskih parfema

Kako miriši ova zima - 15 IN zimskih parfema

Fashion.hr 06.10.2010 13:14



Hvala ti draga toaletna vodo, dugo smo te nosili, ali sada se želimo viđati s drugim parfemima!

Vrijeme je da sve svježe i lagane cvjetne i citrusne parfeme spremite na dno ormara i izvučete nove zimske note koje su često mnogo teže i orijentalne. Dakako, nitko vam ne brani da koristite isti parfem cijele godine, ali ustalio se trend "ljetnih" i "zimskih" parfema tako da pojedini brendovi lansiraju dvije varijante istog mirisa na tržište. Mi donosimo pregled 15 favorita koje nosimo ove zime.

Narciso Rodriguez Musk For Her


beb61dc96bb1819f4f5994202c9f76c2.jpg


Ovaj senzualni miris je prava oda mošusu s dodatkom ylang ylanga, jasmina i naranče, a možemo zamisliti kako ga kombiniramo s kožnim i krznenim komadima i zabavljamo se do dugo u noć.

Miss Pucci by Pucci


446e4f8e29a97648471ff41510fa630f.jpg


Ovaj izrazito ženstveni miris riješit će vas jesenskog bluesa. Kombinacija sicilijanskog zimskog limuna, ruže, ylang ylanga i jasmina s cedrom jamče postojanost.

Lola Velvet Limited by Marc Jacobs


f26315ab1981d95a337cf797f3bd0cb4.jpg


Zavodljivi miris Marca Jacobsa podsjeća na stil djevojaka iz Mad Mena. Možemo zamisliti kako nosimo uske kostimiće i ženstvene toalete dok nas okružuje voćna nota kruške i crvenog grejpa, vanilije i mošusa.

212 VIP by Carolina Herrera


417e680fa477463da9f0edba46c038fa.jpg


212 VIP predstavljen je kao "zabavan, svečan i cvjetni miris koji je poput eksplozivnog koktela"! Ovaj miris traje cijeli dan na koži, izrazito je chic i sofisticiran i ima potencijala da postane klasik.

Private Bled Azur Time by Tom Ford


cf80b1addf391ecd0fd7a3680812f9e6.jpg


Iz radionice majstora Toma Forda stiže nam citrusni parfem inspiriran egzotičnim otocima. Citrusne note, drveni miris i senzualni mošus tjeraju kišu, bljuzgu i tmurno vrijeme.

Lacoste Love of Pink

8d05b69916e96ca64d3f5fed90e422dd.jpg


Kombinacija crvene naranče i limuna te ružičaste magnolije je definitivno savršena za svakodnevnu uporabu. Ovaj mladenački miris pristaje uz sve stilove i u svako doba dana.

Vivienne Westwood Naughty Alice

4760f444c9c10b0836d9831a96ef9ced.jpg


Ovaj miris opisan je kao "mješavina zločeste ženstvenosti koja je spremna osvojiti magični svemir". Riječ je o zapravo muževnom mirisu koji pristaje jakim ženama koje su sklone korištenju parfema namijenjenih jačem spolu. Na tržište dolazi tek u studenom.

Hervé Léger Femme

a2f8f816f021d743b381db580ca2a279.jpg


Ako si ne možete priuštiti bandage haljinu možete ovaj parfem! Izdala ga je kozmetička kuća Avon u suradnji s Maxom Azriom, a cijena od oko 150 kuna je i više nego prihvatljiva. Riječ je o parfemu koji sadrži čempres i vaniliju te dozu glamura koju ima i haljina kojom je inspiriran.

Love Chloe

36d50a0eac25952bf7fe8cd444199764.jpg


Samo za ljubiteljice luksuza! Ovaj parfem savršeno nadopunjuje posljednju kolekciju ove modne kuće. Sadrži naranču, iris i mošus.

Calvin Klein Beauty

46b9e06337a672f58f0863824e37420e.jpg


Sofisticiran i snažan obogaćen je notom jasmina. Cedar i ambra su u samoj srži ovog fantastičnog parfema.

Prada Infusion d'Iris

f0b93c6b2af572aebc50a846765874d6.jpg


Svjež, luksuzan i izazovan! Kao i svi proizvodi kuće Prada i ovaj miris je izrazito luskuzan i senzualan, poglavito zahvaljujući notama irisa, narančinog cvijeta i cedra.

GUESS Seductive

1024ed823bc5993968a307eeb6780d2e.jpg


Dizajnerica ovog parfema, Veronique Nyberg, opisala ga je kao "neodoljiv parfem koji je koketan, izazovan i ističe ženu koja ga nosi." Kombinacija egzotičnog drveta, bergamota i narančinog cvijeta je savršena za duge zimske dane.

Guerlain, Shalimar by Jade Jagger

ab7a30e3050083eac4faec5c810784d8.jpg


U 20-im godinama prošlog stoljeća bile su tri stvari koje dama nikako nije smjela činiti: plesati tango, pušiti cigare i nositi Shalimar. Sada se Shalimar vraća u novom izdanju s potpisom gospođice Jagger! Ovaj luksuzni, orijentalni i zavodljivi miris možete kombinirati samo s istim takvim odjevnim komadima.

Givenchy Play

231c15402c0f0fa18fb1cc465a253d1b.jpg


Orhideja i cvijet naranče glavna su obilježja ovog parfema koji osvaja na prvu. U dubini krije i začinske note koje polako isparavaju na koži.

Estée Lauder Sensuous Noir

1a4eb0665bf8abbe6eeeec89c7a86196.jpg


Senzualan i imenom i mirisom! Bogat, zavodljiv i očaravajući su nabolje riječi kojima se može opisati ovaj parfem s bogatim cvjetnim mirisom i začinima. Ladylike parfem za prave dame.




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Kako da 'pročitate' parfem?

Kako da 'pročitate' parfem?

Lepota i zdravlje 07.10.2010 13:23



Parfemi nastaju mešanjem sastojaka koji se grupišu u tri "sloja": gornje, središnje i bazne mirisne note.

Gornje mirisne note najbrže isparavaju i možete da ih osetite odmah nakon prskanja parfema, a najduže do petnaest minuta. Najčešće su to osvežavajuće, citrusne arome.

Središnje mirisne note Miris se razvija iz mešavine mirisnih nota u srcu parfema - obično su to cvetni sastojci. Ovaj miris se duže zadržava i dalje se razvija aktiviranjem baznih nota parfema.

Bazne mirisne note One su najtrajnije, a potiču od jačih mirisa začina i drveta. Zato je važno da sačekate da se parfem potpuno razvije na vašoj koži: njegov miris zaista može dramatično da se promeni tokom dana, pa ono što vam se na početku dopadalo može da postane odbojno, ili obrnuto.

11c7c54d992a46fee106d9b7795acabe.jpg




 
Natrag
Top