Sve o parfemima

Član
Učlanjen(a)
16.05.2009
Poruka
669
Kako izabrati parfem

Odgovor na pitanje zašto nam se neki parfem sviđa mnogo je racionalnije nego što se čini na prvu loptu. Reč je o putu koji počinje u nosu, a završava se u srcu. Sve počinje u nosu, gde se, kada omirišemo parfem, aktiviraju posebni receptori i šalju poruku mozgu. Milioni neurona koji prime poruku momentalno otputuju i transportuju poruku u limbički sistem u mozgu, gde se potom javljaju osećaji.

Tako, uz pomoć hemijskih reakcija, u glavi počinje proces mentalnih asocijacija (sećanja, stanja duše, ali i spoljnih sugestija) koje podstiču emocije. Na kraju, za samo nekoliko sekundi, i to nesvesno, parfem nam se svidi ili ne svidi. Dakle, reč je o miksu hemije i magije.

Ima li parfem pol?

Ne - uniseks parfemi su se pojavili krajem 80-ih godina, kada su šik dame koristile "Farenhajt", čuveni muški Diorov miris. Moderni uniseks parfemi su sveži i biljni, što nekada nije bio slučaj. Danas su aktuelne senzualnije i toplije note.

Da - ženski parfemi su, pak, potpuno drugačiji od muških, iako su mnoge supstance koje se stavljaju u njih često iste. Na primer, jasmin se nalazi i u muškim i u ženskim mirisima. Razlika je u kombinovanju tih esencija s nekim drugim. Voćne arome za nju, a drvo za njega.

Zašto mi se neki parfem sviđao ranije, a sada ne?

Zbog mode - parfem je modni detalj, element koji naglašava stil. Zbog toga je normalno menjati ga i to ne samo na nekoliko godina, već svakodnevno, kombinovati različite mirise uz različitu garderobu.

Zbog godina - dok starimo, osetljivost na mirise opada. Od 60. godine nadalje žene vole jače parfeme.

Koliko traje parfem na koži?

Ne traju svi mirisi na koži isto. U roku od prvih 10 minuta kada ga nanesete, osećaće se "vrh" parfema. To je miris koji osetite kada otvorite flašicu. Zapravo, to nije prava nota parfema, jer između 10 i 30 minuta ispari. Pre svega, reč je o voćnim aromama, lavandi i menti. Srce parfema je ono što se oseća posle tri sata. Pre svega, tu su orijentalne esencije, koje asociraju na zaštitu. Baza parfema se namiriše i posle šest sati, a ponekada i sutradan. Tu su drvo, iris, vanila i pojedine supstance dobijene od životinja.

Da li postoji doba dana kada je poželjno staviti parfem?

Ne! Prskajte se i danju i noću, samo pazite na količinu. Prejak miris često iritira druge ljude, a ako je, pak, miris lagan, u diskoteci se neće osećati. U devet ujutru stavite toaletnu vodu i to slobodno više jer nije visoko koncentrovana. U pet poslepodne parfemisanu vodu koja je poprilično jaka, pa je dovoljno tri prskanja. U devet uveče nanesite ekstrat koji je najjači, dugo traje, ali je dovoljno samo dve kapi.

Zašto su pojedini parfemi više seksi?

Indijanske mlade se parfemišu jasminom jer veruju da je moćni afrodizijak.

Psiholozi su došli do zapanjujućih otkrića. Pojedini parfemi na muškarce ostavljaju utisak da žene koje ih nose imaju pet kilograma manje nego što je to zapravo slučaj. To objašnjava zašto neke esencije stimulišu seksualne mentalne asocijacije kod suprotnog pola.

Citali ste o tome kako je važno izabrati dobar parfem, onaj koji je pravi baš za vas, ali i dalje niste sigurni kako to da učinite. Da pitate prijateljicu? Nije da niste lojalna drugarica, ali recimo da vam se prijateljičin izbor parfema baš i ne dopada - nećete joj to reći, ali nećete ni tražiti savet od nje povodom toga. Mama misli da ste premlade (kao i uvek), a starija sestra priznaje da je izbor parfema i njoj glavobolja i da u 50% slučajeva potpuno promaši. Vi i dalje želite da zablistate, da mirišete tako zanosno da se svi okreću za vama - ili bar on, a ne bi bilo loše ni da drugarice počnu da komentarišu kako lepo mirišete i kako bi baš i one volele da nađu tako dobar parfem...

Nažalost, uputstva u stilu "idite tamo-i-tamo i uzmite taj-i-taj parfem, on je savršen za vas" ne možemo vam dati. Međutim, možemo vam dati neka osnovna pravila za izbor parfema i savet da se ne uplašite unapred od možda duge i mukotrpne potrage - istu muku muče i znatno starije od vas.
Dakle, naoružale ste se strpljenjem, energijom i opljačkale neku manju državu (za svaki slučaj, da vam ne zafali)?

Idemo!
Pravo vreme za izbor parfema je između 10 i 11 pre podne, jer je tada čulo mirisa najosetljivije. Nemojte isprobavati više od tri parfema "u istom cugu" - čulo mirisa se brzo zasiti; primetićete da posle treće probe ne osećate ama baš ništa. Ako ste uporne da smesta nastavite potragu, ipak napravite pauzu - za kafu. Naime, miris kafe neutralisaće dotad testirane mirise.
Kada isprobavate parfem, ne koristite papir za testiranje, već ga nanesite direktno na kožu. Kao što i same znate, vaša koža nije papir i parfem će drugačije mirisati na papiru nego na vama (ovde ne funkcioniše "otprilike" varijanta - parfem na vama miriše ili dobro ili loše i papir vam tu uopšte ne može pomoći). Parfem nipošto nemojte utrljavati u kožu, jer će toplota koja nastane trenjem uništiti molekule parfema i dati vam pogrešnu sliku o mirisu.

U redu, sve je to super, ali odakle da počnete? Kakav bi vam, generalno uzev, parfem pristajao? Koju vrstu parfema da zatražite od prodavačice? Ako ne želite baš odmah da budete upadljive, nego bi vam se dopalo nešto diskretno (nije isto što i "neprimetno" - samo neće ugušiti sve oko vas), predlažemo vam cvetne mirise. Mogu se koristiti i danju i uveče, a za vama će ostaviti nežan miris koji nikoga neće iziritirati - pravi način da budete primećene!
Ako pak želite nešto dinamičnije, odaberite neki od "svežih" mirisa - oni su oštriji i upadljiviji, mada slatkastog mirisa; uglavnom su prikladni za dan i za odlazak u diskoteku, a možete ih upotrebiti i ako se na brzinu spremate da se vidite s nekim odmah posle treninga.
Za čisto večernju varijantu, kada želite da budete upadljive (mada je, razume se, i dalje preporučljivo da ne ugušite nikoga), prikladni su jači mirisi.
Pažnja: zbog jačine, ovi mirisi stavljaju se u malim količinama i samo na strateška mesta - ako preterate, pitaće vas da li ste se kupale u parfemu. Za ovu varijantu najčešće se upotrebljavaju parfemi sa notom mošusa (većina muškaraca smatra da su prijatni i veoma seksi), kao i jači voćni i biljni mirisi - sa elementima tamjana, sandalovine, narandže, cimeta, lavande.
Konačno!
Nakon duže potrage (ili kraće, ako ste imale sreće, pa odmah naletele na ono pravo), našle ste parfem koji vam savršeno pristaje. Čestitamo!
Evo još nekih saveta za upotrebu.
Ako želite da se miris duže zadrži na vama, nanesite ga na mesta koja pulsiraju: vrat, prevoji dlana i lakta. Miris će se dugo zadržati i na kosi.
Pažljivo s upotrebom: parfem vam može napraviti prilično nezgodnu fleku baš na omiljenoj majici. Da biste to izbegle, nanesite miris pre nego što se obučete. Ako vam se nezgoda ipak desi, odevni predmet sa flekom od parfema smesta isperite u mlakoj vodi.


10 saveta pri kupovini parfema

1. U kupovinu parfema krenite ujutru kada je čulo mirisa najizoštrenije.

2. Nemojte dozvoliti da vas ponese reklama, bilbord, lepa flašica... to su samo trikovi čiji je cilj bolji profit.

3. Odlučite da li želite da mirišete na sveže, na voće, cveće ili neki orijentalni "teži" miris.

4. Možda želite nekoliko različitih parfema za različite prilike: za sport, dan, noć, svečane prilike, za zimu, za leto...

5. Zamolite prodavačicu da vam predloži nekoliko parfema na osnovu "mirisne note" za koju ste se odlučili.

6. Parfeme prskajte na karton predviđen za probu, a samo one koji su ušli u uži izbor nanesite i na svoju ruku, na zglob iznad šake.

7. Između mirisanja dva parfema, da vam se ne bi sve 'pomešalo', pomirišite nekoliko zrna pržene kafe.

8. Ako niste odmah pronašli sebe u nekom mirisu, nemojte ništa kupiti već izadjite iz radnje i pustite da miris ostane na vama tokom dana jer onaj koji vam se i uveče budeo dopao je pravi.

9. U boljim parfimerijama možete zamoliti i za mala reklamna pakovanja koja ćete koristiti nekoliko dana, dok se ne odlučite.

10. Parfem jeste skup ali je neophodan, zato pažljivo birajte i trudite se da ga ne menjate često jer miris može biti vaš zaštitni znak.


Koji parfem u kojoj prilici?

Naučite kako da odaberete miris koji će vam odgovarati u svakoj situaciji

Pravi parfem za pravu priliku

Iako nije vidljiv kada ga upotrebite, parfem je jedan od glavnih modnih dodataka. Trebalo bi da znate da svaki parfem traži određenu priliku. Mi smo vam u ovom broju pripremili vodič za odabir parfema koji će vam pomoći da uvek izaberete onaj pravi za odgovarajuću priliku.


Parfem za posao

Mirisna nota koju imate na sebi tokom radnog dana utiče na to kako će vas kolege doživljavati. I ovde postoje neka pravila. Ukoliko imate intervju za posao, odlučite se za parfem čija je nota čista i prijatna, znači ne prejaka niti senzualna. S obzirom na to je svaki posao različit, i parfemi koje bi trebalo da odaberete su različiti. Pa, ukoliko radite u banci, dobar izbor bi bio „šanel kristal“ ili „anik gotal eu dhadrijan“.


Ako ste u čestom kontaktu sa ljudima, trebalo bi da koristite mirise koji nisu jaki, kao što je „ivi splaš“ od Marka Džejkobsa, ili Versačeov „brajt kristal“.

Ako se bavite kreativnim poslom, probajte nešto moderno, ali izbegavajte bogate i teške arome. Dobar izbor je „Jelisaveta“, najnoviji parfem princeze Jelisavete Karađorđević. A ukoliko ste šef, onda vam je definitivno potrebna aroma koja će pokazati da ste autoritet, dakle nešto veoma aromatično, „d one“, najnoviji parfem Dolče i Gabane, ili Sislijev „de lune“.

Kada neki parfem koristite jako dugo, prestajete da ga osećate istim intenzitetom, pa ga na kožu nanosite u većoj količini nego uobičajeno. Da biste ovo izbegli, probajte da pronađete dva parfema koja vam odgovaraju, a koja ćete menjati s vremena na vreme.


Parfem za vikend

Ako ste u depresivnom raspoloženju, izbegavajte parfeme koje koristite tokom nedelje. Tokom vikenda svi želimo da nosimo opuštenu odeću, da šetamo po kući bez šminke i da se osećamo rasterećeno. Upravo iz tog razloga naprskajte se parfemom koji ima aromu neke egzotične destinacije. To će vas podsetiti na odmor što će automatski opustiti vaše nervni sistem i ispuniti ga prijatnim osećanjima. Pretvorite svoje vikende u male odmore čak iako tokom vikenda morate da pravite veliko spremanje. Dobar izbor su „agrumi di sicilia“, i „san“ koji u sebi sadrže note limuna. Ovakav parfem će vas istog trenutka odvesti na italijansko primorje.

Uvek možete da se odlučite i za parfeme koji će u vama probuditi uspomene iz detinjstva, što će vam svakako pomoći da se osetite opušteno i srećno.Parfem za raspoloženje

Ukoliko ste neraspoloženi, parfem koji u sebi sadrži lavandu pomoći će vam da prebrodite težak dan, smiriće vas i poboljšati pamćenje. Možete da se odlučite za Anik Gotal „eu de lavande“.

Ukoliko vam treba energetski podstrek, pravi izbor za to su citrusne note koje sadrži Klarinsov „eu dinamiset“. Ovaj parfem ima jak energetski efekat koji može da vam pomogne da razbistrite um za tili čas.

A ukoliko ste depresivni ili nesrećni, onda odaberite parfem koji u sebi ima miris kokosa. Ovaj parfem je idealan za početak nedelje, naš izbor je „smajli“ ili „džo malun blu agava“ i „kakao“.


 
Poslednja izmena od urednika:
Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.640
Produžite parfemu mirisnu aromu

Kao i kozmetičke preparate, parfem morate pravilno da upotrebljavate da biste postigli pravi efekat.
Bitno je na koji ga deo tela nanosite, na koji način, pa čak i u koje godišnje doba.1617_ruza_if.jpg1. Nemojte da nanosite miris prstima direktno iz flašice. Ulje s vaše kože će ući u flašicu i tako uticati na notu mirisa. Upotrebljavajte mirise s raspršivačem ili nanesite parfem na komadić vate i tek ga onda nanesite na kožu.
2. Kad nanosite miris, stavite ga od članka pa nagore. Zapamtite da se miris uvek diže! Takođe, imajte na umu zlatno pravilo parfema: nanesite ga štedljivo.

3. Pazite da parfem ne dođe u dodir s odećom. Nanesite parfem samo na kožu, i to na one delove na kojima će se najbolje razviti i omekšati do prave arome, odnosno na članak, u pregibe laktova i kolena. Imajte na umu i da parfem može da ostavi mrlje na nekim osetljivim tkaninama, posebno na svili. Zato je najbolje naneti miris pre nego što se obučete.

4. Nemojte da kupujete parfem samo zato jer dobro miriše na vašoj prijateljici. Taj isti parfem vama može veoma loše da stoji. Zato ga pre kupovine obavezno probajte na ruci.

5. Imajte na umu da na parfem utiče i godišnje doba. Jači, teži mirisi prikladniji su za zimu, a laganije cvetne note za vruće letnje dane.

6. Kad kupujete parfem, pokušajte da ne testirate više od tri različita odjednom jer ih vaš nos više neće razlikovati. Pomešani parfemi mogu samo da vas navedu da kupite onaj koji vam na kraju uopšte ne pristaje.

7. Zaštitite parfem od svetla i topline da biste mu produžili mirisnu aromu. Više će mu odgovarati toaletni stočić u prohladnoj spavaćoj sobi, nego mesto ispred ogledala u kupatilu.


Izvor:Žena
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Stavi parfem na pravo mesto!

Stavi parfem na pravo mesto!
Kako da od parfema izvučeta ono najbolje? Sva mudrost je u tome kada, gdje i kako ga aplicirate.

Pročitajte koji su to "žarišne" tačke na tijelu sa kojih se parfem najbolje osjeti!

Kosa:
Naprskajte četku za kosu parfemom, pa je provucite kroz kosu nekoliko puta ili stavite nekoliko kapi na jagodice prstiju i prođite njima kroz kosu. Vrlo suptilan način upotrebe parfema, naročizo kada se spremate za romatičan sastanak.


Dekolte:
toplota ovog dijela tijela (mjesto između grudi jedno je od najtoplijih dijelova tijela) pojačaće miris – odlično za "smjele" trenutke, ali ne i za posao.


Donji dio leđa:
Miris u ovom dijelu leđa, nevjerovatno je seksi, naročito kada obučete haljinu bez leđa ili kada nemate nijednu krpicu na sebi!


Pregib koljena:
Ovo mjesto idealno je također idealno u večernjim izlascima, naročito ako ćete se puno kretati ili plesati. Svakim pokretom ćete emitovati omamljujući "mirisni" talas.


Savjet plus:
Parfem nanosite prije oblačenja i stavljanja nakita, jer neki parfemi ostavljaju neizbrisive fleke na odjeći.


Po preporuci Coco Chanel, "Stavite parfem tamo gdje želite da Vas poljube"!Ljepota.ba

 
Poslednja izmena:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Parfem kroz vekove

Parfem kroz vekove

Reč ''parfem'' potiče iz latinskog jezika. To je složenica sastavljena od reči Per što znači kroz i Fumus, što znači dim. Za pretpostaviti je, da su parfemu naziv dali Francuzi - prvi veliki majstori zanata destilacije parfema novog doba. Međutim, prvi put reč ''parfem'' upotrijebili su Rimljani za ugodne mirise koje je pružao upaljen mirišljavi štapić.

Prvi oblik parfema bio je mirisni štapić otkriven u Mesopotamiji pre 4.000 godina. U Mesopotamiji su prvi put počeli da mešaju mirisne prirodne materije sa vodom i uljem, pa su tako dobijenim tečnostima trljali telo. U Grčkoj i Rimu ruža je bila naročito obožavana biljka, pa je upravo ružina vodica najstariji poznati miris dobijen procesom destilacije.

U antičko doba pak verovalo se, da se upotrebom parfema postaje sličan božanstvima. Interesantan je i podatak da se stanovnici Versaja nisu baš često kupali. Umesto sapuna, obilato su koristili parfeme i razne kremice. I danas se priča o kralju koji se za četiri godine samo jednom okupao. U srednjem veku crkva je osuđivala alhemičare, koji su važili za proizvođače parfema. Smatra se i da je osamnaesti vek period u kome počinje da se prati moda.

Dvor Luja XV tada je nazvan "dvorom parfema", a dvorani su bili obavezni da svakog dana upotrebljavaju drugi parfem. Carica Žozefina trošila je bogatstvo na egzotične mirise, a i sam Napoleon imao je naviku da nanosi kolonjsku vodu nakon brijanja. Moderne parfimerije pojavljuju se u periodu od 1860. do 1900. godine, a krajem proslog veka pojavio se i prvi parfem sa sintetičkim sastojcima, što je veoma važno, jer se danas sve više prirodnih sastojaka kao što je, na primer, mošus, iz humanih i etičkih razloga zamenjuje sintetičkim. Početkom dvadestog veka mirisi postaju luksuzni proizvodi sa prestižnim imenom i u prelepim bočicama. Posle Prvog svetskog rata, parfimisanje postaje svakodnevni ritual i tako je ostalo do današnjih dana. Pedesetih godina dvadesetog veka pojavile su se i prve toaletne vode za muškarce.

Sedamdesetih godina muškarci počinju da koriste i mirise koji nisu povezani s ritualom brijanja. Nastaju pravi muški parfemi. Osamdesete poznate kao era jakih i postojanih parfema (Poison-Christian Dior). Od devedesetih na ovamo skoro da je sve podređeno ekologiji. Nastala je grupa mirisnih nota, koje pre zamišljate da je moguće osetiti u kulinarstvu nego li u kozmetici. Tako, na primer toaletne vode imaju miris zagorelih kolača, kako je sam Thierry Mugler opisivao vlastitu kreaciju Angel, ili miris lubenice koji širi Issey Miyake.

Interesantan podatak je da je glavni sastojak parfema "Venezia" koji je kreirala Laura Biagiotti, bio prirodnim putem dobijen mošus, za koji se istraživanjem utvrdilo, i da je kancerogen ukoliko se predugo i prečesto udiše. To je bio razlog, zbog kojeg je pre deset godina prestao da se proizvodi.

Kada je Jean Paul Gaultier kreirao svoj prvi parfem, a to je bio ženski, danas poznatiji kao Classic , dugo nije znao kakvom ambalažom da ga opremi, moj najbolji prijatelj ( inače, jedno divno i najrazličitijim talentima obdareno biće) poslao mu je tri crteža , koja su predstavljala zanimljiva rešenja za vizuelni identitet, Jean je odgovorio da su rešenja izuzetna, ali da je prosto na njemu, da dizajnira bočicu sam, ali mu je poslao jedan originalni crtež sa svojeručnim potpisom, u znak zahvalnosti. I zaista, bočica u obliku ženske biste samo u rublju, predstavljala je tada, baš kao i danas, nešto najspektakularnije i najradikalnije u oblasti industrijskog dizajna. Dugo je bilo tvrđeno i da je kao model poslužilo upravo Madonino telo, koja važi za velikog poklonika kreacija ovog dizajnera.

Prijatelj i ja smo godinama iz poštovanja koristili ovaj parfem, premda je za njega bio malo too feminine, a za mene presladak, ali doslovce o obožavanju beše reč.

Da li je u pitanju samo higijena, ili je to više pitanje stila?


Odabir pravog parfema od velike je važnosti za naš imidž. Možda ništa na suptilniji način ne govori tako puno o nama, kao parfem koji koristimo. Odabir dobrog mirisa je subjektivan, ali ipak, taj miris mora biti onaj koji najbolje odgovara mirisu vaše kože i na tom osnovu kreira i vaš poseban izgled.

Od davnih vremena pa sve do danas, parfem je jedna od stvari kojom se najjače ostavlja utisak na druge, pa je upravo iz tog razloga on, jedan od najrađe primanih i poklanjanih poklona. Mada, oprezno sa poklanjanjem. Veoma je važno dobro poznavati senzibilitet i karakter osobe, kojoj bi ste poklonili parfem. To je veoma ličan poklon. Još ako uzmete u obzir, da ga neko po čitav dan nosi na svojoj koži, onda morate imate veoma mnogo strpljenja i nepogrešivu intuiciju kada birate poklon.

Nekoliko saveta, koje ne smete ignorisati kada birate parfem:

Nikada ne birajte parfem u ranim jutarnjim satima, kad je čulo mirisa slabo. Ne probajte miris direktno iz bočice, jer tokom isparavanja alkohol anestetizuje čulo mirisa, a time i promeni miris parfema. Uvek sami odaberite svoj parfem, jer koža drugih ljudi reaguje drugačije na miris istog parfema. Takođe, nikada ne testirajte više od tri do četiri parfema istovremeno, jer nećete biti sposobni da ispravo odlučite.

Idealan način testiranja parfema je kada nanesete nekoliko kapi na kožu, još bolje na pulsirajuće tačke, kakve su iznad unutrašnje strane dlana, ili podlaktice, pričekajte malo da izvetri i tada proverite miris parfema.

Treba razlikovati body sperejeve i toaletne vode od parfimisanih voda i parfema. Naravno, radi se o koncentraciji mirisne note u bazi. Što bi, donekle, bio i odgovor na pitanja koja su u naslovu postavljena.Znači, odaberite notu koja vam odgovara pa uzmite toaletnu vodu umesto parfimisane.

Generalno izbegavajte slatke parfeme, kakvi su recimo Dune, ili Lou Lou , naročito leti i još u nekom zatvorenom prostoru svakome će pripasti muka od vas.

Negde i stoji nepisano ali potvrdjeno pravilo, da se leti koriste lake voćne note, sa velikim postotkom limuna i mandarine, ili kedrovog i sandalovog drveta, lavande i orhideje, a zimi jači, topli, umereno slatki parfemi.Takođe, treba znati da su svi laki letnji mirisi pravljeni tako da se kraće zadržavaju na koži. Zato se ovi laki mirisi i nanose više puta dnevno.

Takođe smatra se da ujutro i preko dana treba koristiti sveže, lakše toaletne vode, kakav je CK "One", "Eau de Lancome", "Ralf"- Ralf Lauren, DKNY- Donna Karan, a uveče jače i postojanije, kakvi su "Ultraviolet", koji najtoplije preporučujem, Chanel "Allure", " Mania" Armani, "Eden"- Chacarel, naročito plavušama dobro stoji...

Najvrednijim savetom ovde smatrajte, da treba izbegavati da koristite one parfeme, koji su u tom trenutku baš najmoderniji. Užasan je osećaj i kada mirišete kao neko drugi, zamislite samo kada mirišete, baš kao svako drugi u gradu. Veoma sam se nervirala kada sam pre par godina na ulici prolazeći pored ama baš svake devojke osećala parfem"Light blue" - D&G.

Iako je to dosta teško, naročito danas, oduvek mi se veoma dopadala izjava Catherine Deneuve, da svaka prava dama u svom životu treba, da ima samo jedan parfem i samo jednog muškarca. Pokušajte barem da se ograničite na to da neki parfem koji vam se dopada i dobro vam stoji, koristite tokom nekoliko uzastopnih godina. Lepo je kada vas ljudi prepoznaju po osmehu i mirisu.

Tako beše nekad, a kako danas stoje stvari?

Povodom približavanja praznika, koji su obično vreme darivanja, zaposleni u parfimerijama kažu da se od ženskih parfema najviše traže Emporio Armani ''City glam'', Calvin Klein " Euphoria", Cartie ''So pretty '', Laura Biagiotti ''Roma'', Dior " J ' adore", takođe i parfemi poznatih kreatora kao što su Gucci, Hugo Boss, Dolce&Gabanna, Paco Raban i nikada prevaziđeni parefemi kuće Chanel, među kojima Chanel no. 5, sa godinama samo dobija na vrednosti.

Ovaj parfem je proslavila još kasnih pedesetih godina predivna Merilin Monroe, izjavljujući da noću spava potpuno naga samo sa par kapi ovog parfema na sebi.To je istog trenutka, učinilo nju još glamuroznijom, ali pomoglo puno i prodaji, ovog zaista veoma izuzetnog parfema. Naravno, sve iz kuće Chanel jeste sa razlogom viđeno kao prestižno, pa tako nije ni čudo da je slavna Nicole Kidman, pristala da baš radi kampanju za ovaj parfem.

piše i savetuje: Slavica Pešić
Izvor:B92
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Novi parfemi: Bond no. 9 - ekskluzivni miris Njujorka

Novi parfemi: Bond no. 9 - ekskluzivni miris Njujorka

Možda ste se nekada zamislili i poželeli da osetite miris veličanstvenog Njujorka. Niste imali priliku da ga lično posetite, a svaki put uživate u scenama slavnih filmava u kojima je često glavni ambijent ovog grada. Kompanija parfema Bond No. 9 otišla je malo dalje od neobičnog luksuza i po prvi put u istoriji parfema lansirala kolekciju posvećenu sopstvenom gradu.

5200_brooklyn_if.jpg


Svaki miris od ukupno 39 vrsta ženskih, muških i unisex parfema predstavlja određeni deo grada, aveniju, ulicu istočne ili zapadne strane Njujorka.

„WEST SIDE“
Parfem „West Side“, čija je bočica obogaćena „Svarovski“ kristalima bio je jedan od najpoželjenijih iz kolekcije u vreme proteklih praznika. Cvetovi ruže, božura i esencijalnog ulja indijskog cveta „Ylang Ylang“, svakako su idealna kombinacija.

„BROOKLYN“
Dok bočica „Brooklyn“ važi za najpopularniji parfem. Sastojci grejfurta, kardamoma, listova čempresa i smreke, kao ekstrat sokova bobičastog voća inspirišu na legendarni deo grada.

„BOND NO9“
Poslednji novitet jeste unikat „Bond No. 9“ Parfem koji ne nosi naziv nijedne ulice Njujorka, ali predstavlja mešavinu između orijenta i modernog zapada, Metaforično rečeno, mix egzotičnih mirisa koje sa Bliskog Istoka putuju ka Americi. Ovaj čist parfem je 30 posto koncentrovan, od ekstrata ouda, ruže i mahovine.

Blic žena
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Parfem kao umetničko delo

02. 03. 2010 Press

Parfem kao umetničko delo


Najfiniji i najkvalitetniji sastojci koriste se za niche parfeme. Njih stvaraju nezavisni parfimeristi kojima je važna kreacija i koji sve podređuju kvalitetu
parfem

parfem400.jpgKada birate parfem za nekoga koga volite (a ne znate koji mu je omiljeni), lako možete da se nađete u problemu, naročito ako želite nešto sasvim posebno. U moru komercijalnih mirisa, praćenih agresivnim reklamnim kampanjama, kako odabrati nešto tako lično kao što je parfem? Alternativa, naravno, postoji - reč je o „niche" parfemima - onima koji nastaju u malim, manje poznatim kompanijama koje su pre svega fokusirane na kreiranje.

Niche parfeme stvaraju individualni i nezavisni parfimeristi koji koriste najfinije sastojke, pri tome veoma vodeći računa o detaljima i o samom proizvodu. Neki parfimeristi koriste 100 odsto prirodne sastojke, drugi rade sa kombinacijama od prirodnih esencijalnih ulja i sintetičkih sastojaka. Neki parfimeri koriste alkohol u bazi, dok postoje i oni koji koriste vosak ili ulje. Niche parfimeri prodaju svoje parfeme direktno iz studija, ili se oni kupuju u specijalizovanim parfimerijama. „Niche" parfeme, dakle, ne možete da kupite u fri-šopu ili u prvoj parfimeriji na koju naletite. Morate malo da se potrudite, ali oni su toga vredni. A da bi vam ovaj aromatični svet postao bliži, Lola predstavlja nekoliko brendova (s pratećom pričom) za nju i za njega.


parfem-bandit200.jpgDomovina „Frapin" parfema je Francuska. Reč je o porodičnoj manufakturi, potomcima čuvenog Fransoa Rablea, poznatoj po vekovnoj proizvodnji konjaka. Dve tradicije u kojima je Francuska najjača, umetnost pravljenja parfema i konjaka, spojeni su u ovom brendu. Od šest mirisnih nota, izdavajamo „L'Humaniste", najprozračniji, svež, a ipak diskretno začinjen. Kreiran je u Rableovu čast, u slavu novog humanizma, a namenjen znatiželjnom muškarcu otvorenog uma, tolerantnom, koji veruje da je za budućnost neophodna mudrost prošlosti.

„Les Parfums de Rosine" korene ima u kreatorskoj kući Pola Poarea, legendarnog kreatora, koji je sebe nazivao „kraljem mode", poznatom i po tome što je oslobodio žene korseta. On je 1911. za svoju kćerku Rosin svoju parfemsku kompaniju „Parfums de Rosine" uposlio čuvene parfimere i postao prvi kreator sa sopstvenim parfemom, iako oni nisu nosili njegovo ime. Poare je bio jedna od žrtava velikog kraha berze 1929. godine, ali su se Rosine parfemi proizvodili sve do 1950. Brend je 1991. oživela Marie-Helene Rogeon, parfemima koji su brzo stekli reputaciju prefinjenosti. Ruža je u osnovi svih „Rosine" parfema. U mnoštvu ruža, uz ostale parfimerijske sastojke, kuća je izbacila ružine parfeme u svim mirisnim porodicama. Citrusni „Zest de Rosine", na primer, je parfem za nežnu, prirodnu i iskrenu ženu. Ona je pouzdana i otvorena, njen svet je jasan i prozračan, a njena ruža izbedelo žuta, skoro bela. Tu je i drvenasti „Rose d Homme" - ruža za muškarce! On pripada novoj generaciji sofisticiranih, osećajnih i elegantnih muškaraca.parfem-carnation200.jpgKada je Mona di Orio u 17. godini susrela legendarnog parfimera Edmona Rudnišku, kreatora legendarnih parfema za „Dior" i „Hermes", njen životni put je zacrtan. Posle studija filozofije i umetnosti, potpuno se posvetila parfimerstvu i oformila vlastitu parfimersku kuću koja nosi njeno ime, a danas je jedan od najsofisticiranijih ekskluzivnih „niche" brendova. Mona veruje da je svaki parfem „idealan brak savršenih sastojaka i svojevrsno umetničko delo koje se pravi bez kompromisa". Priča uniseks parfema „Carnation" je sledeća: putenost nije na latici cveta, nego na ženskom obrazu. Poput ženske puti i ovaj je miris kremast, nežno začinjen, senzualan, primamljiv na koži. On ostavlja utisak topline koju ostavljate za sobom nakon dugog dana provedenog na suncu.


Može li parfem biti revolucionaran? Ovo je provokativno pitanje. Revolucija je velika reč, nagoveštava nemire, napade na uobičajeno, promene posle kojih svet definitivno neće biti isti... „Escentric Molecules" i jeste sve to, pa možda i jeste revolucionaran. U najmanju ruku, on je radikalno drugačija ideja u svetu parfema. Ideja je sledeća: dva parfema lansirana u istom trenutku kao omaž jednom jedinom sastojku ili hemijskoj aromi. Ma koliko ovo jednostavno zvučalo, nikad ranije nije urađeno. Kod brenda „Escentric Molecules" parfem koji nosi ime „Escentric" nosi miks sastojaka, dok je „Molecule" čist hemijski ekstrakt. Ovo je ostvareno u 01 i 02 verziji Molekula. Tvorac je Geza Šen, a deviza je da su to „mirisi koji na svakome mirišu drugačije".

parfem200.jpgProglašen, u svoje vreme, za „princa mode", Rober Piget je već s 19 godina imao svoj salon u Parizu. Korak po korak i House of Piguet naći će se na prestižnoj adresi na Jelisejskim poljima, okružen slavnim kreatorskim imenima. Mnogi njegovi đaci su i sami izrasli u velike kreatore, poput Ibera de Živanšija i Kristijana Diora. U modi je postao slavan po eleganciji i preciznosti svojih modela, a ovaj stil je preneo u parfeme. „Bandit" je njegov prvi miris, formulisan 1944. godine, za žene mangupskog duha. Prvi „muški" parfem za žene, u prvi mah oštar, vrlo brzo prelazi u egzotične note jasmina i tuberoze. Njegovi parfemi su nastavili da žive i svedoče o jednom ispunjenom i kreativnom duhu.


Mark Antoan Kortikjato, tvorac brenda „Parfum d Empire", karijeru je započeo kao istraživač u laboratoriji u kojoj su analizirane biljke iz kojih su uzimane esencije za parfeme, kao i posebni načini destilacije za svaku od njih. Uspešnu istraživačku karijeru obogatio je, nakon toga, parfimerskom. Za „Parfum d Empire" odabrao je esencije koje su u doba moćnih imperija bile posebno cenjene zbog svojih medicinskih, erotskih, rafiniranih i magičnih svojstava. Ovi mirisi donose simbolične, autentične asocijacije na egzotične epohe i predele, vode nas kroz prostor i vreme, a istovremeno su prilagođeni savremenom muškarcu ili ženi. „Iskander" (uniseks) ponovo otkriva bogate i otmene asocijacije na predele Aleksandrovih osvajanja, evocira rafiniranost helenskog sveta. „Iskander" doziva miris Mediterana, duh grčkih osvajanja, asocira na bezvremenost. Ovo je parfem koji spaja Istok i Zapad.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Koji je parfem za vas: Najlepše mirisne note za ovo leto

Koji je parfem za vas: Najlepše mirisne note za ovo leto

Blic žena

Parfemi poput muzike imaju svoje note, traju od šest do 18 meseci i vole mračna i hladna mesta. Danas industrija parfema okreće 25 milijardi dolara godišnje, na tržištu se svake sezone pojavi oko 300 novih brendova, proizvodi ih više stotina firmi, lojalnost omiljenom parfemu više ne postoji, menjamo ih često, imamo nekoliko, stavljamo rutinski... Parfem, to je danas obična stvar. Nekada, međutim, nije bilo tako.

7573_shutterstock_45392479_hf.jpg


Parfemi više nisu eksluzivitet kao nekada. Ranije su samo privilegovani imali pristup mirisnim notama

Parfemi su bili namenjeni samo privilegovanima. Prvi parfem u istoriji bio je mešavina neke mirisne prirodne materije, vode i ulja i nastao je u Mesopotamiji pre 4.000 godina.


Stari Grci mislili su da se upotrebom mirisa približavaju bogovima i prvi su procesom destilacije napravili mirisnu ružinu vodicu.

Tek posle Drugog svetskog rata parfem ulazi u svakodnevnu upotrebu i postaje roba.

Ipak, ne bilo kakva. I danas u njoj odzvanja duh starine.


ONI SU SLOŽENA KOMPOZICIJA

Svaki parfem se sastoji od mnogo različitih mirisnih esencija čija se dužina zadržavanja na koži razlikuje.
U zavisnosti od toga koliko im treba da ispare, stručnjaci dele mirisne esencije na bazne, srednje i gornje note.

GORNJE NOTE
osetićete odmah posle nanošenja parfema i od njih zavisi da li će vam se parfem dopasti. Traju svega pet minuta jer se u njima koriste komponente koje imaju slabu fiksaciju i brzo ispare, ali služe kao lep uvod u srce kompozicije parfema.

SREDNJE NOTE
, takozvane note srca, dominantne su u parfemskoj kompoziciji. Pojavljuju se kad visoke note ispare i kad koža stupi u hemijsku reakciju s parfemom. Zadržavaju se na koži tri-četiri sata.

BAZNE NOTE
su najtrajniji deo parfemske kompozicije, koje se pojavljuju 10–15 minuta posle nanošenja parfema i ostaju na koži do 24 sata, a ponekad i duže. Po pravilu, ovaj deo kompozicije je najtopliji i najsenzualniji, i stapa se s prirodnim mirisom kože. U svojstvu baze koriste se dugotrajni fiksatori mirisa kao što su amber, mošus, tamjan, sandalovina, vanila, raznovrsne smole.

KAKO SE ČUVAJU

- Neotpakovan traje tri godine, a od šest do 18 meseci otkad ga otvorite.
- Ako ih ne čuvate na adekvatan način, mogu da se pokvare i nakon nekoliko meseci.
- Ne držite parfeme na svetlom, toplom i vlažnom mestu i vraćajte ih u originalnu kutiju.
- Ako ih čuvate bez kutije, ne smeju nipošto biti izloženi jakom svetlu.

ZDRAVA KOŽA ŠTEDI PARFEM

Koliko će parfem biti postojan, zavisi od vašeg tipa kože.
Ukoliko imate suvu kožu, moraćete češće da se parfemišete, dok na dobro hidriranoj, zdravoj koži parfemi mnogo duže traju. Vlaga, naime, pospešuje trajnost mirisa.

PAŽLJIVO I POLAKO BIRAJT
E
Parfem je najbolje testirati na koži jer, kada udišete miris direktno iz bočice, osećate samo visoke note kompozicije i miris alkohola.
Prsnite parfem na kožu i tek nakon 10–15 minuta i videćete kako vam zaista pristaje. Nemojte testirati više od tri parfema za jedan dan.

NEMOJTE MIRISATI KOSU

Parfem isušuje kosu, a na odeći ostavlja fleke. Najlepše mirise ispušta u dodiru s vašom kožom, zato ga samo na kožu i stavljate. Nikada nemojte da rastrljavate parfem po koži.
Za leto bi bilo najbolje da koristite parfeme bez alkohola, a ako koristite obične, ne stavljate ih pre sunčanja jer neki sastojci mogu da budu fotoosetljivi i da vam ostave mrlje na koži.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Parfem kao druga koža

Parfem kao druga koža

Press 16.06.2010 07:12U kupovinu mirisa krenite kao na degustaciju hrane - "praznog želuca" - samo pazite da se ne "opijete"


"Ovaj mi je previše sladak, onaj prekiseo, taj je bapski"... Kako je moguće da uz nikad veći izbor mirisa sve češće zvučimo tako neodlučno i frustrirano. U sopstvenu odbranu možemo da kažemo da izbor pravog parfema i ne može da bude lak proces, jer treba da predstavlja naš idealan mirisni potpis ili bar onaj koji najbolje "ide" uz naš stil i godišnje doba.
Da biste odabrali baš vaš parfem, naoružajte se strpljenjem, dajte sebi dovoljno vremena i ponašajte se kao da idete na degustaciju hrane ili vina. Krenite "praznog želuca", ali nemojte da se "zapijete"! Uživajte! I pokušajte da pratite ovih deset jednostavnih pravila.
1. Jutro je najbolje doba dana za izbor parfema, jer je nos "svež", a čulo mirisa najosetljivije.
2. Prilikom biranja na sebi ne smete da imate nikakav drugi miris kako ne bi došlo do neželjenog mešanja između vašeg i mirisa koje "probate".
3. Obucite ono u čemu se najbolje osećate. Time ćete na prvi pogled signalizirati prodavačici kom "tipu" pripadate.
4. Miris se na jedan način razvija na bloteru (papiriću za testiranje mirisa), a na sasvim drugi u dodiru s kožom. Ako vam je njegov miris zanimljiv na bloteru, tek onda ga nanesite na kožu.
5. Dajte parfemu vremena da se razvije, bar 30-ak sekundi pre nego što ga prvi put pomirišete.
6. Niko vas ne tera da se odmah odlučite. Prošetajte s mirisom na zglobu ruke da vidite kako se "ponaša" tokom čitavog dana.
7. Nemojte da isprobavate previše parfema odjednom, jer ćete se brzo zasititi. Pet različitih mirisa je maksimum!
8. Probajte različite koncentracije. Mogli biste da se iznenadite kako se parfemska i toaletna voda istog mirisa potpuno različito razvijaju na vašoj koži.9. Zamolite prodavačicu da vam da tester kako biste degustaciju produžili na nekoliko dana.
10. Ne obazirite se na komentare prijateljice. Odabir parfema, kao uostalom i izbor muškarca, previše je intimna stvar da biste je prepustili drugom. Baš vas briga šta ostali misle ako se vama sviđa!


 
Učlanjen(a)
26.04.2010
Poruka
2.667
Ne razumem se mnogo u parfeme......ali na mojoj maci najvise volim miris " Mosus-a ".....
 
Učlanjen(a)
24.04.2010
Poruka
5.966
ja koristim standardno vec 8 godina iskljucivo Malizia dezodorans i Macho parfem - nekako mi ih koza najbolje prihvata al skupi su u ....
 
Natrag
Top