Subotari sve znaju, zato pitajte njih

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
I dalje citiraj otpadnike i otpadnicke spise, to je tvoja stvar.

Ja citirah Euzebija Cezarejskog na kojega se i ti pozivaš. :)

Također, citirao sam Justina Mučenika, koji je završio mučeničkom smrću upravo zbog svjedočenja svoje vjere u Isusa Krista. Zar su otpadnici oni koji su za svoga Boga Isusa Krista život položili!?!?!?

P.S. Srami se lažove đavliji i sljedbeniče 'proročice' bogohulnice, plagijatorice i alkoholičarke. Čak su ti i braća subotari prestali ovdje braniti ove razobličene laži koje ti manijakalno ponavljaš.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
I ja sam citirao njih, samo sto si ti izvrnuo smisa njihovih izjava.

Oni pisu o realnosti, a potom ono sto se desilo nakon otpada.

Ali nikako ne poricu da su prvi Hriscani postovali Subotu dan Gospodnji.

Dakle, izvrnuo si smisao.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
I ja sam citirao njih, samo sto si ti izvrnuo smisa njihovih izjava.

Prvo, lažeš, ja sam ih citirao a ne ti. I drugo, evo ponovo njihovih riječi, bez moga izvrtanja :), pa neka ljudi sami pročitaju i razumiju:

(Euzebije Cezarejski, Crkvena povijest)

''Dan njegova [Kristova] svjetla… bio je dan njegova uskrsnuća od mrtvih, kojeg se, kao jednog i jedinog istinski svetog dana Gospodnjeg, drži boljim od čitavog mnoštva nadnevaka po našem uobičajenom shvaćanju, i boljim od dana namijenjenih Mojsijevim Zakonom za blagdane, mlađake, i subote, za koje apostol [Pavao] uči da su samo sjena dana a ne njihova zbiljnost [Kol 2,16].''

(Euzebije Cezarejski, Crkvena povijest)

''Subota je bila kraj prvog stvaranja, a dan Gospodnji početak drugog, kada je obnovio i ponovno uspostavio staro na isti način kako je propisao da bi trebali prethodno obdržavati subotu u spomen na dovršetak prvog stvorenja, kako bi sada častili dan Gospodnji u spomen na novo stvaranje.''
Justin Mučenik
, Dijalog sa Židovom Trifonom, 18, 21: ''Nedjelja je dan na koji se sabiremo zajedno, jer je to prvi dan u koji je Bog, preobrazivši tamu i materiju, počeo stvarati svijet; a Isus Krist, naš Spasitelj, u isti je dan ustao od mrtvih'' .

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Citirali smo i ja i ti.

Evo:

A da su prvi Hriscani svetkovali Subotu svedoce i ranohriscanski istoricari Sokrat skolastik i Sozomen.

Sokrat Skolastin pise: "I ako gotovo sve crkve sirom sveta slave svete tajne Subotom, Aleksandrija i Rim prestale su to da cine zbog neke prastare ( paganske ) tradicije"

Crkveni istoricari Sokrat i Sozomen iz 5 veka svedoce
"promena dana Bogosluzenja i slavljenja sa Subote na Nedelju, kao i druge novotarije, nisu bile svuda prihvacene..."

A tvoji citati i stavovi su iz tabora otpale crkve.

A ove koje sam postavio jasno potvrdjuju da je prva crkva postovala Subotu.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Crkveni istoricari Sokrat i Sozomen iz 5 veka svedoce
"promena dana Bogosluzenja i slavljenja sa Subote na Nedelju, kao i druge novotarije, nisu bile svuda prihvacene..."

1. Sokrat i Sozomen su dva različita čovjeka, pa tako i dva različita povjesničara i oni nisu napisali zajedničku povijest Crkve, nego je svaki
od njih napisao svoju Povijest Crkve. Prema tome, ovo tvoje stavljanje iste rečenice "u usta" i Sokrata i Sozomena jeste pokazatelj tvog notornog neznanja, ali i tvoga bezobrazluka.

2. Sada se odluči kome pripada ova rečenica koju si naveo - "promena dana Bogosluzenja i slavljenja sa Subote na Nedelju, kao i druge novotarije, nisu bile svuda prihvacene..." - Sokratu ili Sozomenu, i za nju navedi točno poglavlje pa da provjerim(o). Ako ne nađeš ovu svoju rečenicu, niti kod Sokrata niti kod Sozomena, bit će to dokaz za moje tvrdnje da si patološki lažov u službi oca laži i Ellen White.

A tvoji citati i stavovi su iz tabora otpale crkve.

Evo još jednom mog citata:

Justin Mučenik, Dijalog sa Židovom Trifonom, 18, 21: ''Nedjelja je dan na koji se sabiremo zajedno, jer je to prvi dan u koji je Bog, preobrazivši tamu i materiju, počeo stvarati svijet; a Isus Krist, naš Spasitelj, u isti je dan ustao od mrtvih'' .

Inače, sveti Justin Mučenik završio je mučeničkom smrću upravo zbog svjedočenja svoje vjere u Isusa Krista. Zar su ovi, koji su svoj život položili za Krista, otpadnici od Krista i Kristove crkve!?!? Srami se, i odlazi, sotono!

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Naravno da su Sokrat Skolastik, i Sozomen dve licnosti.

Prvi Sokrat Skolastin pise: "I ako gotovo sve crkve sirom sveta slave svete tajne Subotom, Aleksandrija i Rim prestale su to da cine zbog neke prastare ( paganske ) tradicije"

A obojica, i Crkveni istoricar Sokrat i Sozomen iz 5 veka svedoce

To je jasno.

I napisah.

Uzalud citira spise i izjave iz tabora otpale crkve, jer oni govore o vremenu otpada kada su otpale crkve promenile Subotu na nedelju, i prenele naziv "DAN GOSPODNJI" sa Subote na nedelju.

Prvi Hriscani pre otpada koji se desio sa pocetkom polovine 2 veka postovali Subotu, i to je po bibliji za njih bio dan Gospodnji.

Nakon otpada crkva u Rimu i Aleksandriji su to izmenile, i prihvatile pagansku nedelju - oduzevsi Suboti naziv dan Gospodnji, i prenevsi ga na nedelju.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
A obojica, i Crkveni istoricar Sokrat i Sozomen iz 5 veka svedoce

Točan citat ne navodiš, jer ga nemaš. Nemaš broja knjige i broja poglavlja od Sokrata i(li) Sozomena da ovo potvrdiš. Dakle, lažeš i podmećeš, služeći ocu laži i nasrćući na Krista i Kristovu crkvu.

Ali, imam ja citate i Sokrata i Sozomena, evo ih:

Arijanci su, kao što smo rekli, održavali svoje sastanke izvan grada. Sastajali su se koliko god su se često javljali praznični dani - mislim na subotu i dan Gospodnji - u svakom tjednu. (Socrates Scolasticus – Historia ecclesiastica, Knjiga VI, Poglavlje VIII.)

Također je zapovjedio [Konstantin] svetkovanje dana koji se naziva danom Gospodnjim, koji Židovi nazivaju prvim danom u tjednu, a koji pogani posvećuju suncu, .... Častio je dan Gospodnji, jer je na njega Krist uskrsnuo od mrtvih. (Hermias Sozomenus – The Ecclesiastical History, Knjiga I, Poglavlje VIII.)
-------------------
Dakle, i Sokrat i Sozomen razlikuju subotu i nedjelju. A dan Gospodnji je nedjelja, dan u koji se kršćani sastaju na Euharistiju, jer je u taj dan Krist uskrsnuo od mrtvih.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Tako je.

To potvrdjuje ono sto sam i ja postavio.

Oni svedoce o prvim Hriscanima da su postovali Subotu.
A potom govore iz perspektive otpale crkve, da je ona to promenila, i nedelji pripisala naziv dan Gospodnji.

Dakle, ovde su potpuno uocljive dve realnosti.

Pravih Hriscana, i otpalih crkava u Rimu i Aleksandriji.

Jedni su postovali Subotu, a drugi to promenili i prihvatili pagansku nedelju, i da bi to opravdali - iskoristili pojam Hristovog vaskrsenja.

I ako ne postoji u bibliji ni jedna zapovest data od Hrista i apostola da se slavi dan Hristovog vaskrsenja.

To priznaju i sami Katolici, i sve druge crkve.

S time da katolici jos dodaju "DA SU ONI IZVRSILI PROMENU SA SUBOTE NA NEDELJU"

Tu je sve jasno.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
To potvrdjuje ono sto sam i ja postavio.

Oni svedoce o prvim Hriscanima da su postovali Subotu.
A potom govore iz perspektive otpale crkve, da je ona to promenila, i nedelji pripisala naziv dan Gospodnji.

Citiraj Sokrata i(li) Sozomena gdje oni uopće spominju otpalu Crkvu. Ti si služeći ocu laži potpuno razum izgubio. Pročitaj čovječe još jednom:

Također je zapovjedio [Konstantin] svetkovanje dana koji se naziva danom Gospodnjim, koji Židovi nazivaju prvim danom u tjednu, a koji pogani posvećuju suncu, .... Častio je dan Gospodnji, jer je na njega Krist uskrsnuo od mrtvih. (Hermias Sozomenus – The Ecclesiastical History, Knjiga I, Poglavlje VIII.)

Dakle, oni koji Krista slave, a ne otpadnici, nedjelju nazivaju danom Gospodnjim, baš zato što je Krist u taj dan uskrsnuo.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ja danima iznosim cinjenice, a ti ih izvrces.

Nastavi samo tako..i uzivaj u likovanju lazi.

Natrag