Što vjeruju oni koji su Kristovi

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Bog nije žena da rađa.
I Isus ne stanuje u trbuhu Oca..
Da, meni to isto nepojmljivo što je napisao taj katolik. Zbog tog doslovnog su mi uvijek bili čudni antitrinitarci kao da je sad Bog Otac žena (majka) pa je ekstremno važno ako je jedinorođeni u doslovnom smislu, a ne monogenes (jedan jedini, jedinstveni). Ili kad uspoređuju odnos Oca i Sina s mužem i ženom, ali idu predaleko u tom doslovnom smislu, dalje od riječi echad ako me razumiješ. Oni nisu muž i žena, već Otac i Sin.

Moje mišljenje je da je Isus jedan jedini jedinstveni i vječni Sin Božji

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Evo šta kažu pravoslavni u jednom citatu o trojstvu.
I tu se vidi mistifikovanje.

"""Trojstva su sjedinjene u svom božanstvu, u onome što jesu, u svojoj naravi. Otac je Bog, Sin je Bog, Duh Sveti je Bog. Ipak, svaka Osoba sv. Trojstva je posebna Osoba, ne po tome što je, već po tome tko je i po svom načinu postojanja. Otac je Bog koji je nerođen, Sin je Bog rođen od Oca, Duh Sveti je Bog koji izlazi od Oca.
Ako netko i ne razumije u potpunosti što znači rođenje, a što izlaženje, neka ne brine. Sv. Ivan Damaščanski nazvao ih je nedokučivim i nespoznatljivim. Ono što je važno jest da ove riječi ukazuju na razliku između tri božanske Osobe sv. Trojstva, premda One ostaju savršeno sjedinjene u Svojoj savršenoj ljubavi"""
Razumijem, ali tako su se izražavali i mnogi duhovnici prije Prvog nicejskog sabora. Znam da je tako jer sam čitala o ranom kršćanstvu i tom periodu.

---

Izjave i argumenti nekih naših propovjednika, u njihovim nastojanjima da dokažu da je Sveti Duh individua kao Bog Otac i Krist vječni Sin, su me zbunile, a ponekad i ražalostile. Jedan popularni učitelj je rekao ‘Možemo Ga smatrati (Svetog Duha), kao kolegu koji je ovdje dolje vodi stvari.Moja zbunjenost je umanjena kada sam naučio iz rječnika da jedno od značenja riječi ličnost, je, karakteristike. Opisano je na taj način da sam zaključio da može postojati ličnost bez tjelesnog obličja koju posjeduju Otac i Sin (Letter from W. C. White to H. W. Carr, April 30th 1935)

Eto čak je i njen sin vjerovao da je Isus Krist vječni Sin

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Po svim izjavama biblije - logičnije je 'da je Isus doslovni Sin Očev.
On ga je rodio ali ne kao žena, već je on postao od njegovog bića.
Zato je Isus manji od Oca, zato on sluša Boga, zato on radi posao po Očevoj zapovesti i volji, zato je Otac uzvisio njega pred anđelima i sve stvorio za njega i dao mu slavu svoju.

Ako je Isus večni Bog oduvek postojao, to ne bi bio slučaj, već bi on sve to imao po prirodnom pravu kao večni Bog.

Ali mi vidimo da je to sve njemu dato od Oca.

To znači, da Isus ima početak.
Da je on proizišao iz Oca.
Otac ga je načinio od svog sopstvenog bića, i zato je on jednak Ocu, ali manji od njega.

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Oprosti, ali čak i Willie White navodni antitrinitarac kaže u gore navednom pismu da je Isus vječni Sin Božji.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Uostalom, ovo što ti kaže ako to misliš u poetičnom smislu, da je Isus iznjedren, ali je uvijek postojao kao Logos u umu svog Oca tako se sukladno s ostalim stihovima možemo reći da nikada nije postojalo vrijeme kad Krista bilo nije, to su zapravo promišljanja ranokršćanskih katoličkih duhovnika. Nema to veze s antitrinitarstvom, niti Arijem.

Rani kršćani gotovo su isključivo koristili grčki prijevod hebrejskog Pisma (Stari zavjet) nazvan Septuagint (skraćeno LXX).
Tertulijan primjenjuje Izreke 8,22 na Trojstvo (posebno na Sina), kao i psalam 45, 1 koji ima pomalo drugačiji smisao:

Polazeći od [Boga] postao je njegov prvorođeni Sin, jer je rođen prije svega. On je također postao njegovo jedinorođeno jer je samo on rođen od Boga, na način jedinstven za sebe, iz utrobe vlastitog srca. Sam Otac svjedoči: »Srce moje... emitirao je moju najizvrsniju Riječ." (Protiv Marcion II:4)

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
.

To znači, da Isus ima početak.

Da je on proizišao iz Oca.
Otac ga je načinio od svog sopstvenog bića, i zato je on jednak Ocu, ali manji od njega.
Ako je doslovno imao početak i ako sve tako doslovno gledaš onda možeš tom logikom gledano reći da je On stvoren

Ali Biblija to zabranjuje i upozorava vjernike da jest važno kako vjerujemo:

one koji su Božju istinu promijenili u laž te častili i štovali stvorenje umjesto Stvoritelja, koji je blagoslovljen u vjekove. Amen. Rimljanima 1,25

Pisano je da je po Isusu Kristu sve stvoreno, Isus je sam rekao ja i moj Otac jedno smo.

Čak i u Starom zavjetu

Tko je uzašao na nebo, ili sišao? Tko je sabrao vjetar u svoje šake? Tko je svezao vode u plašt? Tko je utvrdio sve krajeve zemlje? Što mu je ime i što je ime sinu njegovu? Znaš li to? Izreke 30, 4

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
""one koji su Božju istinu promijenili u laž te častili i štovali stvorenje umjesto Stvoritelja, koji je blagoslovljen u vjekove. Amen. Rimljanima 1,25

Ovaj tekst govori o ljudima koji su pravili bogove od drveta i kamena.

Ne može Isus biti Sin Božji na nebu a ujedno Bog.

Ako je Sin on je dakle rođen ili je postao od Oca.

On može biti jedno sa Bogom po telu ili tvari.

Ne postoji supstaniciona razlika između Oca i Sina.

Sin je oduvek bio u Očevom biću u smislu supstance, ali ne i svesnosti.

Sin je kopija Boga Oca.

Zamislimo to sada jednom basnom.

Zamislimo da voda u jednoj većoj posudi ima moć govora.

I sad odvojimo jednu čašu iz te posude, i ta voda u čaši progovori.

Banalna slika, ali prikazuje realnost postanja Isusa, i njegovog predhodnog prebivanja u Očevom biću.

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Zamislimo da voda u jednoj većoj posudi ima moć govora.

I sad odvojimo jednu čašu iz te posude, i ta voda u čaši progovori.

Banalna slika, ali prikazuje realnost postanja Isusa, i njegovog predhodnog prebivanja u Očevom biću.
“Upućena sam da kažem, sentimentima onih koji traže napredne znanstvene ideje ne smije se vjerovati. Učinjeni su slijedeći prikazi: “Otac je kao Svjetlo nevidljivo. Sin je kao Svjetlo otjelovljeno. Duh je kao Svjetlo rasvjetljeno.” “Otac je kao rosa u nevidljivoj pari. Sin je kao rosa sakupljena prekrasnoj formi. Duh je kao rosa položena na sjedalo života.” Drugi prikaz: “Otac je kao nevidljiva para. Sin je kao natovaren oblak i padajuća kiša. Duh je Kiša – Izlivena i radeći u osvježavajućoj snazi.” “Svi ti spiritualistički prikazi su obično ništavilo. Oni su ne savršeni, neistiniti. Oni oslabljuju i umanjuju Veličanstvo s kojim se ni jedna zemaljska usporedba ne može usporediti. Bog se ne može usporediti sa stvarima koja je Njegova ruka načinila. One su samo zemaljske stvari, koje pate pod Božjim prokletstvom radi čovjekova grijeha. Otac se ne može opisati stvarima sa zemlje. Otac jeste sva punina Božanstva tjelesno, i nevidljiv je smrtnom pogledu.Sin jeste sva punina Božanstva očitovana. Riječ Božja proglašava da je On “savršena slika Njegove Osobe.” “Jer Bog tako uzljubi svijet te dade Sina svojega jedinorođenoga Sina da svaki koji vjeruje u njega ne propadne, nego ima život vječni.” Ovdje je prikazana Očeva ličnost.” {Ms21-1906}

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380

"Jednu Riječ rekao je Otac i to je bio Njegov Sin. Tu Riječ izgovara još uvijek u vječnoj tišini i u tišini je duša mora čuti."

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Laodikeja, zar antitrinitarci ne govore ovako:

Knjiga: Katolička enciklopedija, izdanje 1914., "Sveti Duh."
"Duh Sveti je Duh Kristov. On je također Duh Očev... Kao što postoji samo jedan Otac, kao što postoji samo jedan Gospodin ili jedan Sin, tako postoji samo jedan Duh, koji je, posljedično, Duh oboje.«

Book: The Catholic Encyclopedia, 1914 Edition, art. “Holy Ghost.”
“The Holy Ghost is the Spirit of Christ. He is also the Spirit of the Father… Just as there is only one Father, just as there is only one Lord or one Son, so there is only one Spirit, who is, consequently, the Spirit of both.”

Poslednja izmena:
Natrag