Član
- Učlanjen(a)
- 03.01.2011
- Poruka
- 1.573
E, ovo je interesantno. Sobzirom kako se razum da upotrebljavati a moglo bi se reći i zloupotrebljavati, i šta sve ljudi ne rade sa njim, i teisti bi se mogli zapitati da li je to Božija tvorevina, a kako tek da se ne zapitaju ateisti!? U ovom kontekstu, vrlo zanimljivo zvuči ona rečenica Lucifera iz posta koji je postavila Ana_ana, kada Đavo kaže svešteniku: "Ja sam dao coveku znanje i oslobodio ga." Naime, kada čovjek neopterećeno i bez predrasuda razmišlja o tome, mora mu se nametnuti pitanje kakav je to razum Bog dao čovjeku koji je "programiran" tako da negira i samog Boga? Ne, ne liči to nikako na Božiju promisao! Božija promisao koja bi trebala da dominira tim darom - razumom, ne bi nikako u sebe mogla uključivati i negaciju Boga - svoga tvorca, to je apsurdno!
Neću ovim da kažem da je razum dar Đavola, jer sve što sam rekao o apsurdnosti takvih tvrdnji kada je u pitanju Bog, isto važi i za Đavola.
Nije istina da je Djkavo ikakvo znanje osim zamagljivanja znanja i izvrtanja istine!
Svo Znanje potice od Boga - Stvoritelja!
Kao sto Mu i sve pripada, jer On je Tvorac i Vlasnik.
Ukoliko imamo razuma, onda trebamo biti zahvalni Onome Koji na ga je dao. Moramo Mu biti zahvalni za zanje koje nam je podastro i pustio nas da ga uzmemo.
Medjutim, Djavo je dao covjeku oholost, pa smatra da je on stvorio znaje!
Da li je?
zamisli da Biog stvara i ljude koji ne cuiju ili ne vide, ili koji su teski psihicki bolesnici. Oni ne mogu dokuciti znanje zvanja iako je podastrto pred njih. ali mogu dokuciti neka druga, vaznija, za koje mislimo ili da su njima nedostupna ili ih ne poznaju.
To je sloboda koju je Bog dao covjeku, da negira ako hoce. Iako covjek covjeku ponekad zlocinski negira tu slobodu. Iskusenje i jednom i drugom.Božija promisao koja bi trebala da dominira tim darom - razumom, ne bi nikako u sebe mogla uključivati i negaciju Boga - svoga tvorca, to je apsurdno!
Ipak da bi covjek vjerovao Bog svakodnevno pruz dokaze u svemu sto nam osjetila i razum dohvataju.
Nekima je, Kaze On, s pravom zacepio oci i usi pa ne vide i ne cuju.