Član
- Učlanjen(a)
- 06.05.2012
- Poruka
- 2.380
Ljudski faktor je jednako zastupljen kod protestanata kao i kod tradicinalnih, samo što je forma tog faktora drugačija.
Onda bi to značilo da je s Biblijom kao i sa svakom drugom stvari, može biti na dobro ili zlo, zavisno o ljudskom faktoru? Ne bih rekla da je tako. Točno je da čovjek može sve zloupotrijebiti, pa u tom smislu i Bibliju. Da ne ulazim previše u detalje, ali primjeri prevođenja Biblije za vlastite interese idu tome u prilog. Jel' istina da postoji i sotonska Biblija? Nešto sam čula o tome, ali ne znam. Čula sam da homoseksualci također imaju Bibliju u kojoj su izbacili neke dijelove i dodali fusnote -kako Isus voli gayeve. Pritom aludiraju na centuriona i njegovog slugu (koji su kao bili u vezi), a po svom pomračenom umu govore jednako o Gospodinu i svetom Ivanu, ljubljenom apostolu. Ma, grozno.
Kad sam nekada uzimala Bibliju u ruku često sam se sjećala opisa Viktora Hugo-a. Napisao je negdje kako je gledao i gladio Bibliju kao što djeca glade i miluju malo ptiče što je ispalo iz gnijezda. Ima na You-tube-u jedan video u kojem kineski kršćani prvi put dobivaju Bibliju -i plaču i ljube ju. Božja Riječ!
A mi? Skoro da jedan drugog tučemo po glavi s Biblijom. Mislim da protestanti u tome prednjače.
Kao što rekoh Katolik ili Pravoslavni će zanemariti lično izučavanje te će se rado osloniti na "autoritete", čak i kada su u pitanju izuzetno jasni tekstovi Pisma, dok kod Protestanata problem može biti u prebrzom zaključivanju na osnovu pročitanog teksta ili par tekstova najčšće.
Moguće da je tako bilo prije, ali danas nije tako. Mi i danas imamo svećenike, ispovjednike, duhovne pratitelje...koje možemo konzultirati, ali pitanja nisu vezana uz biblijske teme, već za moralne i duhovne probleme. Biblijske grupe, seminari i duhovne vježbe su postojeće forme biblijskog i teološkog obrazovanja za laike, a za bogoslove, redovnice i teologe to je bogoslovija, katolički fakultet, katehetski tečaj. Molitva Časoslova također je jedan od načina upoznavanja s Božjom Riječi.
Tako da to ne stoji da će jedan katolik ovisiti o autoritetu kad je u pitanju jasan tekst sv. Pisma. Nameće mi se pitanje kako to da vi protestanti ne razumijete jasan tekst sv. Pisma nego ga tumačite svaki po svom?
Zato je za pravilno razumevanje Pisma potebno, vreme, intenzivno izučavanje i upotredba svih relevantnih tekstova koji govore o datoj temi.
I oživotvorenje Riječi.
Ako to što čitam, razumijem i razmatram u Bibliji ne postaje dio mene, ako me ne mijenja i ne suoblićuje s Isusom, stvarno ne znam čemu služi.
Drugim riječima, ako po Duhu Svetome pojedinac u svojoj nutrini ne spozna istinu Božje Riječi i ne uzljubi je, neće mu značiti ništa ni autoritet ni najpametniji teolog. To je ono što vrijedi za katolike.
Za protestante će uvijek biti problem princip koji su sami postavili. Ti se nikada nećeš moći složiti s katolikom, pravoslavcem, mormonom...jer ćeš kao advetist imati samo svoj kriterij po kojem je tebi nešto važno ili najvažnije (npr. subota),a mormon će imati sasvim drugi kriterij. A mi imamo jedinstvo, imamo kanon, imamo učiteljstvo kroz stoljeća=kontinuitet, pa prema tome i kongruenciju.
Znaš li što navode protestanti kao glavni razlog svog obraćenja i povratka u Katoličku Crkvu? Čitanje svetih otaca.
A oni ne predstavljaju samo učiteljstvo Crkve, nego i tradiciju.