Jeste crkva saradjivala sa hitlerom, ali tek nakon sto je on slomio crkve u tim zemljama. Pa je na njihovo celo postavio svoje ljude! To je radio u svim zemljama. Dakle, rec je o okupaciji i drzave i crkve! A ovi to koriste kao dokaz da je "katolicka crkva saradjivala sa hitlerom". Pa jeste, zaista tako izgleda jer je crkva bila okupirana, tako pise i u istoriji da jeste, ali zvanicna istorija i ovi precutkuju da im se crkva u startu suprotstavila kao i Papa licno, pa su onda svestenici 'protivnici rezima' zavrsavali konc logorima! Njihove skole su zatvarane, stampa je zabranjivana a politicko delovanje im je bilo onemoguceno! Takvo slamanje crkve hitler je nazivao "Kirchen Kampf" (Borba protiv crkve)!
Stepinac je nakon sto je video sta se radi, toboze saradjivao sa rezimom, da bi imao priliku tajno spasavati srbe i jevreje, tako je ocuvao i svoj zivot a i zivot onih kojima je pomoc bila potrebna!
E moj Mirte, tesko se nama pored takvih "spasitelja". Ti pricas price kako su ti napunili glavu, a ja sam bio ocevidac i skupo platio njihova nasilja.
I jos je evidentno da ih mi ni ne napadamo, vec se branimo. [/QUOTE]
Mire, pa ko koga napada to dokazuje ova tvoja recenica dole:
I onda izjavljuju kako nemaju nista "masonsko"? Pa masonizam je sustina njihovog postojanja, na tom principu su i osnovani, osnivac im je bio mason. [/QUOTE]
Osnivac nije bio mason. Miler je bio mason pre 1831. godine i tada je zatarzio da istup iz te oprganicacije.
Evo kakvo misljenje o masonima su imali pionirui Crkve:
Elen Vajt u svojoj knjizi “Evangelizam”, cello poglavlje, TAJNA DRUSTA, posvetila je Slobodnim zaidarima ili masonima. Svakako ce vas zanimatai sta ona o njima pise.
Opasnost tajnih drustava
"Gospodnje uputstvo ‘ne vucite u tudjem jarmu nevernika’ ne odnosi se samo na brak izmedju hriscanina i nevernika, nego i na sve saveze u kojima se stranka dovodi u prisne odnose i u kojima je sklad duha i akcija neophodan.
Gospod je objavio preko proroka Isaije: ‘Zdruzujte se narodi, ali cete se potrti. Cujte svi koji ste u daljnoj zemlji: oruzajte se, ali cete se potrti. Dogovarajte se, dogovor ce vam se razbiti’…” Isija 8,9-13.
Neki su u nedoumici da li je na mesto ako hriscanin pristupi Slobodnim zidarima i drugim tajnim drustvima. Neka svi koji postavljaju ovakva pitanja razmisle o navedenom biblijskom tekstu. AKO SMO UOPSTE HRISCANI, mi to moramo viti svuda; mi mora da razmisljamo i postujemo uputstva koja su data da bi od nas ucinila hriscane u sklsadu sa merilima Bozje reci.
Prihvativsi Hrista kao svoga Otkrupitelja, prihvatili smo uslov pod kojim se postaje Boizji saradnik. Ucinili smoi zavet s Njim da celi pripadamo Njemu, da kao verni pristavi Hristove milosti radimo na izgradnji Njegovog carstva u svetu. Svaki hriscanin se obavezuyje da posveti um, dusu i telo Onome koji je platio otkupninu za nase duse….
Iako u tim drustvima moze biti mnogo toga sto izgleda dobro, ipak je sa tim pomesano mnogo onoga zbog cega od dobra nema nikakve koristi i sto ta drusta cine stetnim po dusu…
Oni koji ne prave razliku,’ iuzmedju onoga koji sluzi Bogu i onoga koji Mu ne sluzi’ mogu da budu ocarani tim drustvima, KOJI NEMAJU NISTA ZAJEDNICKOGA SA BOGOM. Medjutim, nijedan ozbiljan hriscanin ne moze da napreduje u takvoj sredini. TU NEMA ZIVOTOTVORNE ATMOSFERE NEBA. Njegova dusa je pusta i on oseca da mu je uskraceno osvezenje Svetoga Duha, kao Gelvujskoj gori rosa i kisa…
Hristos nece nikada navesti svoje sledbenike da daju zakletve koje bi ih ujedinile sa ljudima KOJI NEMAJU NISTA ZAJEDNICKOIGA SA BOGOM, koji ne stoje pod vladajucim uticajem Njegovog Svetog Duha. Jedino pravo merilo karaktera je sveti Bozji zakon i nemoguce je da se oni koji ovaj zakon cine pravilom svoga zivota povezu u tajno i srdacno bratstvo KOJI BOZJU ISTINU PRETVARAJU U LAZ I OMALOVAZAVAJU BOZJI AUTORITET…
Oni koji STOJE POD KRVLJU NATOPLJENOM ZASTAVOM KNEZA EMANUIULA NE MOGU BITI CLANOVI SLOBOIDNIH ZIDARA, NITI BILO KOJE TAJNE ORGANIZACIJE.
Pecat zivoga Bodga nece primiti niko ko odrzava takvu vezu, nakon sto je svetlost istine obasjala njegovu stazu.
Gospod kaze: ‘IZADJITE IZ NJE NARODE MOJ I ODVOJTE SE OD NECISTOTA NJIHOVIH’…
Oni koji se prepustaju zelji za stupajnjem u neki savez, IZVRSAVAJU PLAN NEPRIJATELJA. Za uzrokom ce doci i posledice.” Elen Vajt, Evangelizam, p.618-623, originala; a 465- 468 prevod.
Eto kakvo misljenje su imali prvi Adventista o Slobodnom zidarstvu ili masonima..
Mire, mozes li i posle ovoga ponoviti svoju poslednju recenicu?
Mire: "I onda izjavljuju kako nemaju nista "masonsko"? Pa masonizam je sustina njihovog postojanja, na tom principu su i osnovani, osnivac im je bio mason."
Vidis Mire koliko mnogo si promasio u svojoj izjavi? Nije lepo da to radis!