Snimci realne vožnje Auto-kamerom, Prekršajne kamere, Saobraćajni propisi...

Učlanjen(a)
15.08.2014
Poruka
920
Zadnji put.
Izlazak je nepropisan na snimku jer se NIJE prestrojio u desnu spoljnu traku. Tako ti kaže i čika policajac na snimku. A ti i bivši policajac koji ti lajkuje ono što snimak dementuje, udarate u isti talabas.
Kolega @braonpas, nadam se da će, pošto ću NACRTATI, i tebi biti sasvim jasno zašto, osim tebe, svi mi smatramo da je moje isključenje (EXIT) sasvim korektno, čak i potrebno, iako se nisam prestrojio u spoljnu traku i iz nje izašao na krajnje desnu traku MOSTA. Iz Kružnog toka je poželjno da se prelazi na Most koristeći sve TRI TRAKE i Kružnog toka i Mosta jer tek tada imaju svoje opravdanje što su izgrađene...

rsz-ak-3-exit-trake.jpg


Na levom delu slike se vidi da u Kružnom toku postoje 3 trake, a 3 trake postoje i na Mostu: 1 (crvena), 2 (žuta) i 3 (zelena).
Moj princip izlaska (isključenja, prestrojavanja...) iz ovog Kružnog toka zavisi gde nameravam da nastavim kada izađem iz njega, a to je nacrtano na desnom delu slike.

1)
U krajnju desnu traki, oznaka 1, izlazim ako želim odmah da se sa Mosta isključim i krenem auto-putem ka Nišu. U ovu traku se isključujem i ako želim da nastavim Mostom i krenem ka Ustaničkoj ulici ili na auto-put ka Šidu.

2) U srednju traku, oznaka 2, najčešće izlazim jer je najmanji problem da se tom trakom približim putem ka Južnom bulevaru ili ka Hramu Sv Save.

3) U krajnje levu traku Mosta, oznaka 3, se isključujem ako nameravam da nastavim Bulevarom Oslobođenja, ka Slaviji i dalje ka Centru Beograda.

Nadam se da je sada sve razumljivo. Nema potrebe da se stvara gužva i da svi izlazimo, kako @braonpas kaže, iz spoljne trake Kružnog toka i svi uđemo u traku 1 na Mostu. Zašto bi se tek na Mostu, koji ima lepe, široke i prave 3 trake, utrkivali i prestrojavali za nastavak vožnje. S druge strane, zar nije sasvim logično da se DIREKTO ali BEZBEDNO (bez glumljenja nepotrebnog prestrojavanja iz trake u traku) iz srednje i unutrašnje trake Kružnog toka izađe u najmanje opterećene trake Mosta, srednju i sasvim levu traku, oznake 2 i 3. Bez najmanje gužve se stiže do semafora kod restorana Franš i dalje nastavlja ka Centru grada.

Mislim da je ovo svima jasno. Mislim da ne treba dodatno crtati i objašnjavati jer sam i ovako spustio na veoma nizak nivo, dakle, razumljiv svima. I onima, koji kao ja, skoro svakog dana prolaze ovim Kružnim tokom i voze Južnim bulevarom, a i onima koji prvi put voze od dva stadiona preko ovog Kružnog toka i nastavljaju ka Nišu (ka jugu) ili ka Šid (ka severu).

Pošto je sve ovo teorija, evo i realnog snimka od juče, kada je na Kružnom toku i prilazima bila zaista velika gužva. Mislim da se sve vidi. U slučaju da su baš svi krenuli ka spoljnoj izlaznoj traci, oznaka 1, i svi želeli da uđu u traku Mosta sa oznakom 1, da li bi to bilo izvodljivo. Kada bi svi uspeli da tako napuste Kružni tok? Mislim da bi se tek tada napravio kolaps u saobraćaju...

 
Učlanjen(a)
28.02.2012
Poruka
5.131
@navigas
Nije mi bas ni ovo razumljivo da krajnjom desnom udjes u kruzni tok i da onda presijeces u krajnju lijevu unutrasnju a kad si izasao iz kruznog opet si se desno prestrojio. Kolko mogu na snimku da vidim da si ostao u spoljnoj desnoj u kruznom opet bi dosao na isto mjesto, ono gdje si skrenuo desno.
Mozda treba da se provozam po toj destinaciji, ruti da bi pravilno odlucio.
 
Učlanjen(a)
15.08.2014
Poruka
920
@navigas
Nije mi bas ni ovo razumljivo da krajnjom desnom udjes u kruzni tok i da onda presijeces u krajnju lijevu unutrasnju a kad si izasao iz kruznog opet si se desno prestrojio. Kolko mogu na snimku da vidim da si ostao u spoljnoj desnoj u kruznom opet bi dosao na isto mjesto, ono gdje si skrenuo desno.
Mozda treba da se provozam po toj destinaciji, ruti da bi pravilno odlucio.
Da, ipak je potrebno provozati... Obično izbegavam da vozim spoljašnjom jer se iz nje, ako nema policajca koji reguliše saobraćaj, pre mog Izlaza se prvo izlazi u prvu desnu, pa onda i drugu, i obično se napravi malo gužva pošto svi seku trake. Inače, juče sam odustao i od izlaza u srednju zbog onog kamiona koji vozi mešalicu sa betonom. Previše je glomazan a i nije baš bio pažljiv ni pri ulazu. Zato me najviše začudio diplomatski mercedes džip. Vidi se da je bio ispred mene a ja sam ranije izašao na Most. Nisam jurio jer nije bilo potrebe, video sam po migavcu da on želi da pređe iz krajnje desne u neku levu. Zato sam usporio da ga propustim. Na kraju je prešao u krajnju levu. Dakle, čudne putanje i moja i njegova. Ali, iskustveno, ovako najbrže "projurim" kroz ovaj Kružni tok. Takođe, kada se vozi, vide se kroz prozore i u retrovizorima i susedne trake i čim bude prazno, odmah ulazim levo u slobodnu unutrašnju. Tom unutrašnjom retko ko pravi čitav krug i samo je potrebno da se, sada gledanjem desno, preseče srednja i izađe ili u srednju (2) na Mostu ili u onu skroz levu (3). Vidi se da su trake 2 i 3 i juče bile skoro prazne i lako se posle ubacim u levu od onog izlaza sa dve trake, na kraju. Obično neko iz one leve duže kolone želi da pređe u desnu jer ima i uslovno skretanje desno a vozi u Ustaničku ili na auto-put ka Šidu (severu). Tako da se uvek nađe prazno mesto da se, možda malo nekorektno, ubacim u levu kolonu za skretanje desno. To je slučaj sa crveno-narandžastim...
Na početku snimka se mogu uočiti i dva bela SUV-a, Taxi i Audi. I oni su ušli, ali od starta u unutrašnju i iz nje posle izašli pre mene. Svi smo došli ulicom popločanu kockom, od stadiona JNA, bili su daleko ispred mene i zato sam ja malo skrenuo ka desnoj ulaznoj traci...
Ne tvrdim da je baš moja vožnja idealna, ali nikada nije bilo problema. Svako od nas pusti ako vidi da neko želi da se "ubaci" i na ulazu, i na izlazu, a i u levu kolonu pre te druge raskrsnice sa semaforom, slika u Prilogu... Juče je bio neko ko se pogrešno prestrojio u desnu, sa uslovnom strelicom, i malo su mu trubili oni koji su morali da ga sačekaju... Zato je odavno otišao onaj crveno-narandžasti iz te desne kolone sa iste slike.
 

Prilozi

  • 6.jpg
    6.jpg
    107,4 KB · Pregleda: 5
  • Screenshot_20230928_144635_com.google.android.apps.maps.jpg
    Screenshot_20230928_144635_com.google.android.apps.maps.jpg
    60,4 KB · Pregleda: 6
Učlanjen(a)
28.02.2012
Poruka
5.131

Nesto se radi. Mnogi ce morati da promijene svoj način vožnje pa i ja ovaj isti.

"Ukoliko se želite isključiti iz kružnog toka, trebali bi to uraditi iz desne trake, a radnju prestrojavanja iz lijeve u desnu možete izvršiti ukoliko ste sigurni da vozilo iz desne saobraćajne trake skreće desno."
 
Član
Učlanjen(a)
07.05.2013
Poruka
381

Nesto se radi. Mnogi ce morati da promijene svoj način vožnje pa i ja ovaj isti.

"Ukoliko se želite isključiti iz kružnog toka, trebali bi to uraditi iz desne trake, a radnju prestrojavanja iz lijeve u desnu možete izvršiti ukoliko ste sigurni da vozilo iz desne saobraćajne trake skreće desno."
Evo, procitah, nije me mrzelo.. :) Ovo sto si citirao - "Ukoliko se želite isključiti iz kružnog toka, trebali bi to uraditi iz desne trake," Tako je. Trebalo bi. Ali nije obavezno!!! Dokle god postoji isprekidana linija mozes da se iskljucis iz bilo koje trake. Cinjenica. A mozes i tom desnom, spoljnom, da se vozis u krug i da se do sutra ne iskljucujes. Cinjenica. Sve je to po zakonu.


I, nesto se ne slaze u njihovoj prici.. Npr. u pocetku teksta pise - "U Bosni i Hercegovini ne postoje zakonski propisana pravila vožnje u kružnim raskrsnicama,"

A kasnije - "Vozeći se u kružnom toku, treba imati u vidu da zakon propisuje obavezno skretanje desno ukoliko se uključujete iz desne trake i obavezno skretanje lijevo (odnosno pravo) ukoliko ste ušli iz lijeve trake.:roll:


Dalje.. - "Kod dvotračne kružne raskrsnice, a pogotovo kod onih sa više traka, najvažnija je saobraćajna signalizacija koja određuje pravila vožnje u kružnom toku na kojem se nalazite."

Ne postoji saobracajna signalizacija koja odredjuje pravila voznje u KT!!! Ukoliko misle na one oznake na kolovozu - strelice pre kruznog toga, one su potpuno besmislene i ne smeju biti obavezujuce. Pisao sam vec nekoliko puta u ovoj temi.

A i sam taj "strucnjak" koji je pisao ovaj nazovi Prirucnik kasnije kaze - ""Ako zakasniš i ne možes se prestrojiti, nastavljaš krug i pokušavaš još jednom. U kružnom toku nema preticanja, ubrzavanja i usporavanja, nego treba obići krug, a bit će vam lakše i izaći jer imate više vremena da se prestrojite u vanjsku traku", poručio je on prilikom predstavljanja priručnika.

Pitanje za "strucnjaka"..Sta je po zakonu - obavezno skretanje desno ukoliko se ukljucujete iz desne trake, kao sto je napisao da to zakon propisuje, ili smes da nastavis krug kao sto je kasnije rekao? ;)

Sve je to lepo objasnio policajac u snimku SATa, sto je ranije postavljen. A "strucnjaci"..Njih ce uvek biti.
 
Učlanjen(a)
15.08.2014
Poruka
920
Prolaz kroz kružni tok "Auto-komanda"

Da li bi ovo mogao da bude "Školski prolaz" kroz kružni tok "Auto-komanda". Koristio sam samo spoljnu traku i izašao u krajnju desnu traku Bulevara Oslobođenja, smer ka centru grada.


 
Učlanjen(a)
15.08.2014
Poruka
920
Turbo kružni tok

Da li je opravdan Turbo kružni tok. Lično smatram da je to zanimljivo teoretsko rešenje, praktična vrednost nikakva!
Ko će u prikazanoj tački zabraniti da vozač promeni nameru i, uz mali bezbedan prekršaj, nastavi trakom koja mu nudi sve 3 mogućnosti. U nepoznatom gradu, bez navigacije, kako će vozač znati u koju traku pre ulaska u KT da se prestroji i na kom izlazu da se isključi...
Koliko sam čitao, planiran je i jedan u Novom Sadu...




rsz-tkt-1.jpg
 
Učlanjen(a)
15.08.2014
Poruka
920
Prvi Turbo kružni tok u Srbiji,
Novi Sad, raskrsnica Bulevara cara Lazara i Fruškogorske ulice



Video sam da je prvi Turbo kružni tok u Srbiji pušten u saobraćaj u Novom Sadu, na raskrsnici Bulevara cara Lazara i Fruškogorske ulica. Ja sam bio 9. jula u NOvom Sadu ali sam prošao u blizini, tako da realan snimak ostavljam za sledeći put. Ovako izgleda prolaz vozila na ovom modernom saobraćajnom rešenju:

https://www.youtube.com/watch?v=QYMlCqxRwcI

Ipak, ostaje moja dilema u vezi sa obaveznim ispravnim prestrojavanjem pre ulaska u Kružni tok. Kako da to zna neko ko prvi put prolazi kroz TKT? Mislim da jedino slovačka navigacija Sygic ima korektan prikaz i kretanja po trakama. Ovako izgleda demonstracija vožnje iz Bulevara cara Lazara sa izlazom i nastavkom kroz isti Bulevar. Tu je i prikaz automatskih policijskih prekršajnih kamera...
Moram da pohvalim, bar imam takav utisak, značajno poboljšanje Sygic navigacije. U Beogradu sam probao i nisam umao nije dnu zamerku, na standardnoj vožnji od Filmskog grada (Čukarica) do Liona (Zvezdara). Koliko vidim, mapa je znatno bogatija, sa ucrtanim prekršajnim kamerama. Nadam se da će Sygic ostati ovako kvalitetan...




Turbo-KT-NS.jpg
 

Prilozi

  • GM Turbo KT NS.jpg
    GM Turbo KT NS.jpg
    134,3 KB · Pregleda: 4
  • Screenshot_20231029_132858.jpg
    Screenshot_20231029_132858.jpg
    45,5 KB · Pregleda: 3
  • Screenshot_20231029_132630.jpg
    Screenshot_20231029_132630.jpg
    33,9 KB · Pregleda: 3
  • Screenshot_20231029_133001_com.sygic.aura.jpg
    Screenshot_20231029_133001_com.sygic.aura.jpg
    65 KB · Pregleda: 2
Član
Učlanjen(a)
07.05.2013
Poruka
381
Pogledah snimak sa youtuba, i dalje ista prica sa oznakama za obavezan smer na kolovozu.

1. Na 0.52, dole desno, crni auto ulazi u kruzni tok, u unutrasnju traku. Na 0.59, skrece levo, iako postoji na kolovozu nacrtana strelica za obavezno pravo. Taj crni auto na 1.08. izlazi na sledecem izlazu, odnosno uradio je polukruzno.

2. Iza tog crnog auta, na 0.57. u kruzni tok ulazi beli auto, i taj beli auto na 1.03 skrece levo, odnosno on cak obrce pun krug.

Pa bih postavio koje pitanje "strucnjacima" koji su radili - projektovali taj kruzni tok -

Da li su strelice - oznake na kolovozu obavezujuce? Ukoliko jesu, da li su vozaci crnog i belog auta napravili prekrsaj i da li bi trebalo da se kazne?

Ukoliko vozaci crnog i belog auta nisu prekrsili zakon cemu sluze strelice za obavezan smer na kolovozu?
 
Učlanjen(a)
05.12.2015
Poruka
1.262
Pa bih postavio koje pitanje "strucnjacima" koji su radili - projektovali taj kruzni tok -

Da li su strelice - oznake na kolovozu obavezujuce? Ukoliko jesu, da li su vozaci crnog i belog auta napravili prekrsaj i da li bi trebalo da se kazne?

Ukoliko vozaci crnog i belog auta nisu prekrsili zakon cemu sluze strelice za obavezan smer na kolovozu?
Ako po trenutno aktuelnom vazecem zakonu o bezbednosti saobracaja, pravila kretanja u kruznom toku nsu posebno definisana i primenjuju se opste odredbe, cemu onda strelice za usmerenje saobracaja.

A naj gore od svega, zamislite cukanje u ovakvom kruznom toku, ko tu da resi ko je kriv...
 
Natrag
Top