Nema "pazim" jer je sve regulisano znacima i pravilima. UVEK po pravilima moraš da se predstrojiš i spoljnu traku KT da bi izašao iz istog.
To što su nam kružni tokovi mali je problem nadležnih.
Znači kad ideš iz grada ka Banjici, ulaziš u KT u krajnju desnu. Kada ideš u Vojvode Stepe, ulaziš u srednju traku. Kada praviš okretanje, ka gradu ulaziš u unutrašnju traku. U sva 3 slučaja dužan si da izađeš iz spoljnje trake.
To što u praksi je teško da se izvede je problem urbanista i glavešina grada od 90-tih na ovamo.
Video Policajka Prolaz kroz AK.mp4 je primer pogrešnog prestrojavanja.
Kolega
@braonpas, to što ti ne znaš značenje horizontalne signalizacije na ulazu u Kružnom toku
"Auto-komanda", nije problem. Problem je u tome što to izgleda ne znaju ni oni koji bi morali da znaju i koji ovako obeleževaju.
Smatram da se pre kružnog toka ne smeju staviti oznake za "Obavezan smer dve bliske raskrsnice". Za tvoju informaciju, a i za ostale koji to nisu znali, prve dve strelice imaju značenje: "
Obavezan smer na delu puta gde postoje dve bliske raskrsnice, pri čemu označen smer nije dozvoljen na prvoj raskrsnici".... Pitanje za tebe: koje je to "prvo blisko skretanje levo"? Ono može biti samo na pravom putu, u kružnom toku ne postoji...
Takođe, posebno je pitanje koji su to smerovi "levo i pravo" u krugu!?
Dakle, nije tačno ovo što si napisao:
Znači kad ideš iz grada ka Banjici, ulaziš u KT u krajnju desnu. Kada ideš u Vojvode Stepe, ulaziš u srednju traku. Kada praviš okretanje, ka gradu ulaziš u unutrašnju traku. U sva 3 slučaja dužan si da izađeš iz spoljnje trake.
Desna oznaka bi mogla da znači da se tom trakom MORA, jer je ovo oznaka za obavezan smer, ići SAMO: ili odmah desno ka Trošarini (Banjica), ili pravo u Ulicu Vojvode Stepe. Ostaju nejasne ove druge dve oznake. Pretpostavljam da je kreator smatrao da se njima MORA voziti sa izlaskom na trećem Izlazu, ka Južnom Bulevaru, ili napraviti čitav krug i vratiti u ulice Ljutice Bogdana i Milutina Ivkovića... Ali,
nikako se, na osnovu tvog tumačenja,
NE SME ući u srednju traku sa željom odlaska u Ulicu Vojvode Stepe. Nadam se da si sada razumeo te čudne i nepoželjne oznake... ako se slažež s mojim dopunskim objašnjenjem.
U sva 3 slučaja dužan si da izađeš iz spoljnje trake.
Video Policajka Prolaz kroz AK.mp4 je primer pogrešnog prestrojavanja.
Opaska da sam "dužan da izađem iz spoljnje trake" je besmislena. Kako se drugačije može izaći iz Kružnog toka ako ne iz te trake. Ne može se ona preskočiti. Mora se iz nje izaći čak i pseudo (lažnim) prestrojavanjem koje sam odradio, pažljivim direktnim izlaskom iz unutrašnje trake i presecanjem srednje.
Inače, ne bih ni komentariso tvoje nepoznavanje saobraćajnih oznaka da nisi sugestivno napisao: "
Video "Policajka Prolaz kroz AK.mp4" je primer pogrešnog prestrojavanja". Ako si mislio na ULAZ u Kružni tok, mogu se nekako i složiti. Ali, ako si mislio i na IZLAZ, ne mogu se složiti nikako... Jer, ako ne odgovorim, može neko pomisliti da si u pravu, a to nije dobro za našu saobraćajnu kulturu
.
Mene je ipak najviše začudila tvoja izjava da se ja pogrešno prestrojavam, a policajci, jedini ovlašćeni da ovo komentarišu, kažu da može i na "moj način", jer sam ih baš to i pitao... Jer, ako počnemo svi mi da tumačimo Propise i Zakone, to nije dobro. Moramo nekome verovati, čak i ako greši uz potrebu da pokušamo da to ispravimo na legalan način.