Smrt je san(bibijsko ucenje)

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Moje pitanje svim Adventistima glasi:

1.Da li je Petar pisao o Tartaru zato što je bio pod uticajem grčkog nasleđa?
2.Šta čoveka čini živim?
3 Gde prebiva čovekov karakter i sve osobine tačnije on u celini po smrti?
4. Šta oživljava mrtvo telo?
5. Šta je Duša?
6.Od čega se čovek sastoji?
7.Šta umire?
Hvala.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107

Petar nije pisao o tartaru u kontekstu Grcke filozofije - vec u biblijskom kontekstu.
S tim u vezi - Petrov tartar je sasvim nesto drugo nego kako ga tumaci mnogobostvo.

2.Šta čoveka čini živim?

Zivotodavna univerzalna Bozja sila koja daje zivot svoj tvorevini a koja izlazi iz Bozjeg bica.

U grobu - nestaje sa covekom i prilikom vaskrsenja ce biti ponovo ozivljeni jer ce Bog podici tog istog coveka sa svim karakternim osobinama koje je imao pre smrti.

Ozivljava ga Bog vrativsi u coveka svoju zivotodavnu silu koja daje zivot - kao u pocetku kada je u nos Adama udahnuo tu silu da bi Adam oziveo.

5. Šta je Duša?

Dusa je ceo covek - spoj praha zemaljskog ili tela i duha zivotnog ili sile koja daje zivot celoj tvorevini.

Od dva elementa od koga je postao treci - od tela u kome je udanuta sila Bozja koja je ozivela telo i covek postao dusa ziva - u originalu "ZIVO BUCE"

7.Šta umire?

Umire covek kao ziva dusa ili zivo bice.
Duh zivotni ili sila koja daje zivot izlazi iz coveka i on prestaje da bude ziva dusa - zivo bice.

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698

Petar nije pisao o tartaru u kontekstu Grcke filozofije - vec u biblijskom kontekstu.
S tim u vezi - Petrov tartar je sasvim nesto drugo nego kako ga tumaci mnogobostvo.

Zamolio bih ako se već želi učestvovati da se ponudi kompletan odgovor.
Želim čuti šta se misli pod tim ,,kako ga tumaci mnogobostvo.,,?

2.Šta čoveka čini živim?

Zivotodavna univerzalna Bozja sila koja daje zivot svoj tvorevini a koja izlazi iz Bozjeg bica.

Odgovor je pogrešan. Pročitaj Jezekilja pa se javi na popravku odgovora.A kad se tu načini ispravka slušanjem i verovanjem Božjim prorocima onda će se moći razumeti i govoriti o stanju po smrti a dotle knjigu u ruke.

U grobu - nestaje sa covekom i prilikom vaskrsenja ce biti ponovo ozivljeni jer ce Bog podici tog istog coveka sa svim karakternim osobinama koje je imao pre smrti.

Nisi odgovorio na pitanje GDE PREBIVA ČOVEKOV KARAKTER PO SMRTI? Pokušaj ponovo možda uspeš.I daj usput citat gde čujemo kako je karakter u grobu.

Ozivljava ga Bog vrativsi u coveka svoju zivotodavnu silu koja daje zivot - kao u pocetku kada je u nos Adama udahnuo tu silu da bi Adam oziveo.

A kako se naziva ta sila?

5. Šta je Duša?

Dusa je ceo covek - spoj praha zemaljskog ili tela i duha zivotnog ili sile koja daje zivot celoj tvorevini.
To je jedna od opisa iz Biblije jer se tamo pod izrazom duša definiše celo biće, krv i razum.
Pitam te dalje šta biva sa DUŠM kad umre čovek?

Od dva elementa od koga je postao treci - od tela u kome je udanuta sila Bozja koja je ozivela telo i covek postao dusa ziva - u originalu "ZIVO BUCE"

Neće biti moraćeš pono čitati BIBLIJU i verovati tim rečima pa se čujemno. Pokušaj ponovo možda uspeš reći istinu.Evo mala pomoć Isus je to izrekao šta čini čoveka.

7.Šta umire?

Umire covek kao ziva dusa ili zivo bice.
Duh zivotni ili sila koja daje zivot izlazi iz coveka i on prestaje da bude ziva dusa - zivo bice.

Tačno. Rekao si da nešto IZLAZI zar ne? Da li to što IZLAZI umire ili ne?
Pošto si se prvi javio imam za tebe još jedno pitanje da kažeš šta ovde piše:
Matej 25:46 I ovi će otići u muku večnu, a pravednici u život večni.

Znamo da se isti izraz VEČNO koristi u oba značenja pa ti reci šta tu piše?
Ne piše VEČNO ĆE BITI U JEZERU već U MUCI otkud muka i to večna.
Možeš i po strongu proveriti bilo bi veoma korisno za tebe i uopšte za Adventiste

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Filozofiras.

Drugom prilikom cu dati biblijske odgovore.

Pozdrav.

Reč filozofirati je pozitivna i označava razlaganje reči na značenja kao i celinu poruke i tu si u pravu jer želim čuti smisaoni odgovor gde se vidi poznanje reči ili pak površnost sagovornika.

Hajde čekaću.
Takođe pozdrav i nemoj uvek pastirati tuđe tekstove jer posle ne umeš to odbraniti.

UPLOADER
Učlanjen(a)
19.10.2010
Poruka
3.323
Reč filozofirati je pozitivna i označava razlaganje reči na značenja kao i celinu poruke i tu si u pravu jer želim čuti smisaoni odgovor gde se vidi poznanje reči ili pak površnost sagovornika.

Hajde čekaću.
Takođe pozdrav i nemoj uvek pastirati tuđe tekstove jer posle ne umeš to odbraniti.
Evo ijabi se predružila onima koji čekaju
POZDRAV

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Tamarana, nema gresaka u mojim odgovorima - vec ih ti sagledavas sa tvoje tacke gledista a ne sa biblijske.

PITANJE:

ODGOVOR:

U bibliji Tartar ne znaci ili ne oznacava ono sto znaci ili oznacava u mnogobozackoj filozofiji.
Kada bi bilo tako - onda je biblija knjiga koja podrzava mnogobozacke - ljudske filozofije.

Prevodjenjem biblije na Grcki odredjeni biblijski izrazi su prevedeni Grckim izrazima poput ovog TARTAR da bi se objasnili biblijski pojmovi, ali i ako ti izrazi postoje u biblijiu - oni ne oznacavaju ono sto postoji u Grckoj mnogobozackoj filozofiji, vec se sagledavaju u kontekstu biblije i onoga sta oni oznacavaju u samoj bibliji.

Kao primer se moze dati primer Grckog ucenja o Hadu koji je bio Bog podzemnog sveta gde dolaze duse umrlih nakon smrti da se tu muce.
Znaci u Grckoj mitologiji HAD ili HADES je mesto mucenja.
Za razliku od toga biblijski HADES je Grcki pandan Jevrejskog starozavetnog izraza SHEOL koji znaci GROB.
Dakle u Hriscanstvu HADES ili HAD i SHEOL predstavljaju GROB.

TARTAR u Grckoj mitologiji predstavlja najdublji deo Pakla - dublji i od HADA ili HADESA.

U bibliji TARTAR personifikuje ovu planetu gde su pali andjeli zbaceni da se tu cuvaju za sud.

Ako prihvatimo ove izraze u kontekstu mnogobostva onako kako ih tumaci mnogobozacka filozofija - onda smo mi mnogobosci a ne Hriscani.
Neka svako donese odluku za sebe, da li ce verovati bibliji ili mnogobozackim filozofijama.

PITANJE:

Odgovor je pogrešan. Pročitaj Jezekilja pa se javi na popravku odgovora.A kad se tu načini ispravka slušanjem i verovanjem Božjim prorocima onda će se moći razumeti i govoriti o stanju po smrti a dotle knjigu u ruke.

ODGOVOR:

Bog je udahnuo svoj duh ili zivotodavnu silu u nos Adama, i samo mesto prebivanja ove sile u coveku se moze tumaciti na razlicite nacine kao sto su i cinile razlicite filozofske skole u proslosti, tumaceci da se ovasila nalazi u glavi ili trbuhu ili u razlicitim organima ljudskog tela - cinjenica je da Duh Bozji prebiva u coveku do casa smrti i potom se vraca Bogu i stapasa Bogom.
Na jednom mestu pise da je ZIVOT TELA U KRVI.
Ovo ne znaci da je sama krv neki svestan elemenat koji prebiva u coveku, vec jednostavna istina na koju biblija upucuje - da krv odrzava telesne funkcije i da bez krvi nema zivota.

PITANJE:

Nisi odgovorio na pitanje GDE PREBIVA ČOVEKOV KARAKTER PO SMRTI? Pokušaj ponovo možda uspeš.I daj usput citat gde čujemo kako je karakter u grobu.

ODGOVOR:

Greska, odgovorio sam na ovo pitanje - biblija jasno kaze da covek i njegova licnost i karakterne osobine za jedno vreme nestaju - pocivaju sa covekom u grobu.
Covekov zivot kakav je vodio nazemlji i njegova dela su zapisana u knjizi zivota na nebu ili pak knjizi smrti i Bog ce u poslednji dan prilikom vaskrsenja podici tog istog coveka sa svim osobenostima i karakterom koji je imao za zivota u trenutku smrti.

"Jer živi znaju da će umreti, a mrtvi ne znaju ništa niti im ima plate, jer im se spomen zaboravio.
I ljubavi njihove i mržnje njihove i zavisti njihove nestalo je, i više nemaju dela nikada ni u čemu što biva pod suncem" ( knjiga propovednika 9. 5 - 6 )

"Da bih se nadao, grob će mi biti kuća; u tami ću prostreti postelju sebi.
Grobu vičem: Ti si otac moj; crvima: Ti si mati moja, ti si sestra moja.
I gde je sada nadanje moje? Moje nadanje ko će videti?
U grob će sići, počinuće sa mnom u grobu" ( knjiga o Jovu 17. 13 - 16 )

"Onde bezbožnici prestaju dosađivati, i onde počivaju iznemogli,
I sužnji se odmaraju i ne čuju glas nastojnikov.
Mali i veliki onde je, i rob slobodan od svog gospodara" ( knjiga o Jovu 3. 17 - 20 )

Ovde se za izraz GROB koristi Jevrejska rec SHEOL koji je u novom zavetu prevedena Grckim izrazom HADES.

PITANJE:

ODGOVOR:

Duh zivotni ili dah zivota, Bozji duh ili dah - to jasnopise u bibliji:

"Duh Božji stvorio me je, i dah Svemogućega dao mi je život" ( knjiga o Jovu 33. 4 )

U svom prvom susretu sa ucenicima posle svog vaskrsenja Isus je uradio jednu stvar o kojoj govori biblijski tekst:

"A Isus im reče opet: Mir vam; kao što Otac posla mene, i ja šaljem vas.
I ovo rekavši dunu, i reče im: Primite Duh Sveti" ( Jovan 20. 21 - 22 )

Ovo je aluzija na stvaranje prvog coveka kada je Bog dunuo silu zivota u nos Adama.

PITANJE:

To je jedna od opisa iz Biblije jer se tamo pod izrazom duša definiše celo biće, krv i razum.

ODGOVOR:

Dusa prestaje da postoji jer je dusa sam ZIV covek.
Kada on umre prestaje zivot i nema duse.

PITANJE:

Neće biti moraćeš pono čitati BIBLIJU i verovati tim rečima pa se čujemno. Pokušaj ponovo možda uspeš reći istinu.Evo mala pomoć Isus je to izrekao šta čini čoveka.

ODGOVOR:

To jasno pise u izvestaju o stvaranju

PITANJE:

ODGOVOR:

Izlazi zivotodavna sila koja daje zivot.
To nije covekov duh koji egzistira nakon smrti - vec bezlicna Bozja sila koja ozivljava svu tvorevinu i cini da nesto bude zivo.

PITANJE:

Možeš i po strongu proveriti bilo bi veoma korisno za tebe i uopšte za Adventiste.

ODGOVOR:

Kada bih ti rekao sta znaci MUKA u kontekstu novog zaveta i onoga sto je Bog danas otkrio svojim slugama o vaskrsenju i sudu nakon vaskrsenja - to bi pokrenulo tvoju burnu reakciju i produzilo bi diskusiju u nedogled.
Reci cu samo jednoo - u bibliji izraz vecno u kontekstu poslednjeg suda ne znaci vremensko trajanje vec same posledice nestajanja greha i gresnika.
U tom smislu ne postoji vecni pakao gde ce se ljudi vecno muciti, vec samo posledice bacanja u vatru, gde ce ta vatra doneti vecne posledice nestajanja greha i gresnika za vecnost.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Tamarana, nema gresaka u mojim odgovorima - vec ih ti sagledavas sa tvoje tacke gledista a ne sa biblijske.

PITANJE:

ODGOVOR:

U bibliji Tartar ne znaci ili ne oznacava ono sto znaci ili oznacava u mnogobozackoj filozofiji.
Kada bi bilo tako - onda je biblija knjiga koja podrzava mnogobozacke - ljudske filozofije.

Prevodjenjem biblije na Grcki odredjeni biblijski izrazi su prevedeni Grckim izrazima poput ovog TARTAR da bi se objasnili biblijski pojmovi, ali i ako ti izrazi postoje u biblijiu - oni ne oznacavaju ono sto postoji u Grckoj mnogobozackoj filozofiji, vec se sagledavaju u kontekstu biblije i onoga sta oni oznacavaju u samoj bibliji.

Kao primer se moze dati primer Grckog ucenja o Hadu koji je bio Bog podzemnog sveta gde dolaze duse umrlih nakon smrti da se tu muce.
Znaci u Grckoj mitologiji HAD ili HADES je mesto mucenja.
Za razliku od toga biblijski HADES je Grcki pandan Jevrejskog starozavetnog izraza SHEOL koji znaci GROB.
Dakle u Hriscanstvu HADES ili HAD i SHEOL predstavljaju GROB.

TARTAR u Grckoj mitologiji predstavlja najdublji deo Pakla - dublji i od HADA ili HADESA.

U bibliji TARTAR personifikuje ovu planetu gde su pali andjeli zbaceni da se tu cuvaju za sud.

Ako prihvatimo ove izraze u kontekstu mnogobostva onako kako ih tumaci mnogobozacka filozofija - onda smo mi mnogobosci a ne Hriscani.
Neka svako donese odluku za sebe, da li ce verovati bibliji ili mnogobozackim filozofijama.

Vidi, nisam te pitao za mesta koja kao odredišta postoje u Bibliji a kad već želiš i o tome evo u sledećem pisanju odgovori šta je: Gehena,Šeol,Kveber i Tartar?
Ovde sam te pitao da kažeš ŠTA ZNČI TARTAR kod Petra u 2.4 i ti značenje tog izraza tu NISI DAO...zašto, gde je zapelo?
Ta izjava koju si dao da prevod reči Tartar u Bibliji nije dobra i ne znači ono što treba da znači je NEISTINITA. Kao prvo, prevodioci radeći Septuagintu-prevod sedamdesetorice je upotrebio taj izraz zbog grčkog čitateljstva a razlog je što je u grčkom taj izraz objašnjavao PODZEMLJE.
I pogledaj sad kako Jevreji prevode ZA GRKE SVOJE TEKSTOVE i postavljaju im reč TARTAR da bi im na NJIHOVOM jeziku pokazali gde će biti ti pali anđeli jer se u Jevrejskom koristi drugi izraz koji grku nebi predstavio pravu sliku o čemu se radi.

Dakle, mene zanima zašto Pera koristi taj izraz da bi pokazao gde su zatvoreni pobunjeni zašto nije upotrebio Jevrejski izraz za to mesto i GDE JE LOCIRANO TO MESTO? Izvoli slušam ovde imaš DVA pitanja kad već voliš odgovarati.

PITANJE:

ODGOVOR:

Bog je udahnuo svoj duh ili zivotodavnu silu u nos Adama, i samo mesto prebivanja ove sile u coveku se moze tumaciti na razlicite nacine kao sto su i cinile razlicite filozofske skole u proslosti, tumaceci da se ovasila nalazi u glavi ili trbuhu ili u razlicitim organima ljudskog tela - cinjenica je da Duh Bozji prebiva u coveku do casa smrti i potom se vraca Bogu i stapasa Bogom.
Na jednom mestu pise da je ZIVOT TELA U KRVI.
Ovo ne znaci da je sama krv neki svestan elemenat koji prebiva u coveku, vec jednostavna istina na koju biblija upucuje - da krv odrzava telesne funkcije i da bez krvi nema zivota.

Sad već možemo konstatovati da je DUH taj koji daje život ili oživljava i to je mnogo bolji odgovor od onog prvog. Sad obrati pažnju ja nisam onaj skakač sa video klipova koji se vrti po Svetlosti istine već VERUJUĆI ČOVEK zato slušaj šta pitam:
DA LI DUH KOJI JE DAT TELU UMIRE ILI NE?
DA LI JE DUH STVOREN ILI JE DAT?
ŠTA BIVA SA TIM DUHOM PO SMRTI TELA?

Malo ću pomoći,čovek se sastoji od DUHA i DUŠE i TELA ti gledaš samo jedan deo -segment od čoveka to jest gledaš TELESNO kao onaj skakač i on je savršeno objasnio TELO a mene zanima čovek U CELINI e tu duhovnu dimenziju on NEZNA kao ni jedan Adventista zato im se treba pomoći ili bar pokušati.
Bog oblikuje BALATO i sve je završeno a ono NE ŽIVI i tad Bog DAJE ponavljam DAJE nešto toj materiji ne stvara VEĆ DAJE a zove ima DVOSTRUKI SMISAO i oba smisla se MORAJU UZETI U OBZIR.
Kaže se DAH kao VAZDUH i Isus dunu i reče primite Duha to ne znači da je dah Duh već da je to pokazivanje ko je udahnuo čoveku taj DAH sa početka.
I sad, da li bi čovek oživeo od vazduha..nebi jer je materija okružena vazduhom već joj treba DUH koji čini materiju živom.

Tako Bog udahnjuje SA VAZDUHOM I DUHA životnog i tu oba značenja dolaze da bi čovek živeo a to onaj dr. teologije nezna pa cupka po bini.

PITANJE:

ODGOVOR:

Greska, odgovorio sam na ovo pitanje - biblija jasno kaze da covek i njegova licnost i karakterne osobine za jedno vreme nestaju - pocivaju sa covekom u grobu.
Covekov zivot kakav je vodio nazemlji i njegova dela su zapisana u knjizi zivota na nebu ili pak knjizi smrti i Bog ce u poslednji dan prilikom vaskrsenja podici tog istog coveka sa svim osobenostima i karakterom koji je imao za zivota u trenutku smrti.

"Jer živi znaju da će umreti, a mrtvi ne znaju ništa niti im ima plate, jer im se spomen zaboravio.
I ljubavi njihove i mržnje njihove i zavisti njihove nestalo je, i više nemaju dela nikada ni u čemu što biva pod suncem" ( knjiga propovednika 9. 5 - 6 )

"Da bih se nadao, grob će mi biti kuća; u tami ću prostreti postelju sebi.
Grobu vičem: Ti si otac moj; crvima: Ti si mati moja, ti si sestra moja.
I gde je sada nadanje moje? Moje nadanje ko će videti?
U grob će sići, počinuće sa mnom u grobu" ( knjiga o Jovu 17. 13 - 16 )

"Onde bezbožnici prestaju dosađivati, i onde počivaju iznemogli,
I sužnji se odmaraju i ne čuju glas nastojnikov.
Mali i veliki onde je, i rob slobodan od svog gospodara" ( knjiga o Jovu 3. 17 - 20 )

Ovde se za izraz GROB koristi Jevrejska rec SHEOL koji je u novom zavetu prevedena Grckim izrazom HADES.

Bato ni u avgustovskom roku nisi pokazao minimum znanja moraćeš ponoviti godinu.
Ovde je reč o duhovnoj oblasti a ti ponovo gledaš samo deo čoveka TELO kao materiju a Bog je STVORIO materiju i naravno da ona propada ko to spori?
Nisam te ništa pitao u vezi TELA već bato o KARAKTERU a to je osobina i moralnost koji se nalazi u DUHOVNOM OPSEGU a samo se manifestuje preko tela jer Pavle to naziva UNUTRAŠNJIM ČOVEKOM i nemoj sad molim te pomisliti da u Pavlu ima još jedan telesni Pavle ne, nema on govori o DUHOVNOJ DIMENZIJI a u toj dimenziji se nalazi karakter i sve ono što te čini ko čoveka i odlikuje te po moralnoj vrednosti.

Bato to NE IZČEZAVA jer bi ti IZGUBIO IDENTITET kad bi vaskrsao a Bog ti NE STVARA KARAKTER jer bi se onda izgubila voja slobodna volja i tvoje biće unutrašnji čovek i Bog bi nas tad sve kao zombije imao iste kao roboti sa istim karakterima a to je pogrešno učenje. Ilijin duh nije isti kao Mojsijev ni po vaskrsu bar ni to trebao za početak videti.Karakter je SVESNI DEO koji je DUŠA i U TELU ga prenosi KRV i RAZUM po celom biću i izgrađuje se sa svim osobinama a po smrti kao unutrašnji čovek sa svojim osobinama odlazi U DUHU kao svesno duhovno biće BEZ MARETIJALNOG TELA.

Šta je UMRLO...ono što je STVORENO.

PITANJE:

ODGOVOR:

Duh zivotni ili dah zivota, Bozji duh ili dah - to jasnopise u bibliji:

"Duh Božji stvorio me je, i dah Svemogućega dao mi je život" ( knjiga o Jovu 33. 4 )

U svom prvom susretu sa ucenicima posle svog vaskrsenja Isus je uradio jednu stvar o kojoj govori biblijski tekst:

"A Isus im reče opet: Mir vam; kao što Otac posla mene, i ja šaljem vas.
I ovo rekavši dunu, i reče im: Primite Duh Sveti" ( Jovan 20. 21 - 22 )

Ovo je aluzija na stvaranje prvog coveka kada je Bog dunuo silu zivota u nos Adama.

Nije dunuo silu života već udahnuo DUH i vazduh u materiju a Duh uzrokuje život.

PITANJE:

ODGOVOR:

Dusa prestaje da postoji jer je dusa sam ZIV covek.
Kada on umre prestaje zivot i nema duse.

Neće biti,
Materija je kuća ili stan vidljiv i opipljiv.
Duša je sve ono što je čovek iznutra sa svim osobinama i ona kao takva nije NI TELO niti je DUh već tampon između njih i čini unutrašnjeg čoveka. Kad kaže da ćemo se nanovo roditi ne kaže da ćemo dobiti novu kosu ili oči ili ruke kao telo...ne,novi čovek je iznutra rođen i rođen je o Duha zato sa Duhom i odlazi ta novina i ne raspada se kao materija.
Čitaj kako se VRATI DUŠA i ožive znači nije se vratilo TELO zar ne?. 20:10 A Pavle sišavši pade na nj, i zagrlivši ga reče: Ne bunite se, jer je duša njegova u njemu
što znači duša sa duhom ide i vraća se a ne telo kao duša ono ne odlazi niti se vraća kad se umire.
Da ti sad potanko pišem o sva tri elementa trebalo bi baš mnogo vremena a neće mi se.

PITANJE:

ODGOVOR:

To jasno pise u izvestaju o stvaranju

Piše ali se NE ČUJE zato Isus ponavlja da se sačuva bez krivice ceo vaš DUH, DUŠA i TELO i to navodi po redosledu vrednosti.U buduće da ne zaboraviš.

PITANJE:

ODGOVOR:

Izlazi zivotodavna sila koja daje zivot.
To nije covekov duh koji egzistira nakon smrti - vec bezlicna Bozja sila koja ozivljava svu tvorevinu i cini da nesto bude zivo.

Daj mi citat za ovu tvoju tvrdnju da je Duh ,,bezlična Božja sila,,?
A ko kaže da čovek ima sam od sebe život ili svog duha koji živi neovisno o Božjem Duhu?
Bato izostavio si mi odgovor na ono MUKA VEČNA pa sad ispravi nedostatak i odgovori slušam?
(sad ovde imaš tri pitanja)

PITANJE:

Možeš i po strongu proveriti bilo bi veoma korisno za tebe i uopšte za Adventiste.

ODGOVOR:

Kada bih ti rekao sta znaci MUKA u kontekstu novog zaveta i onoga sto je Bog danas otkrio svojim slugama o vaskrsenju i sudu nakon vaskrsenja - to bi pokrenulo tvoju burnu reakciju i produzilo bi diskusiju u nedogled.
Reci cu samo jednoo - u bibliji izraz vecno u kontekstu poslednjeg suda ne znaci vremensko trajanje vec same posledice nestajanja greha i gresnika.
U tom smislu ne postoji vecni pakao gde ce se ljudi vecno muciti, vec samo posledice bacanja u vatru, gde ce ta vatra doneti vecne posledice nestajanja greha i gresnika za vecnost.

Ma zna tvoj bato Jeleninu novu svetlost i novu i staru istinu za ono i ovo vreme i neće reagovati ne brini. Jel to ono kako će manji grešnici brzo izgoreti u trenu a veći će duže goreti i izgireti a satana će tinjati duže i izgoreti i tako NEMA MUKE to je NOVA SVETLOST koja je ukinula Božju reč.
A ja te ponovo ppitam za značenje BOŽJE REČI a ne Jelenine šta znači kad piše OTIĆI U MUKU VEČNU?
Da li je večna muka kad se ne mučiš večno ili je večna muka kad se večno muči?
Ne brini za mene slobodno ti iznesi Jelenino učenje meni drago jer će svetlost uništti tamu.
Iznesi je na svetlost da nestane.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
u grčkom taj izraz objašnjavao PODZEMLJE.

Тачно! Први пут да видим да се неко сложио са мном по питању те речи. Већ сам нашао да су се многи лингвисти прикључили борби против извртања адвентиста и Јеховиних сведока. Они свесно погрешно тумаче значење речи, иако је веома јасно шта која реч значи. То чак и Јевреји потврђују и није им јасно шта ове секте изврћу и лажу.

http://serbianforum.org/threads/pakao.450348/page-25#post-1312368

Где год је гроб у питању - ту је КВЕБЕР. Ако је пакао - ту је ШЕОЛ (Хадес). Ако је јама - онда је БИР. Господ говори о Хадесу (Шеолу) у Луки 16. глави.

Није ми јасно зашто тако Лаодикеја свесно погрешно преводи реч (понавља туђу превару). Свако ко има имало савести не би смео тако да лаже, с обзиром да постоје људи који могу увек да манипулатору "затворе уста" када су у питању значења речи.

Неће моћи још дуго да варају, јер свако кога интересује може да нађе у Библији која се реч користи у оригиналу. У нашем преводу се за све користи реч пакао, али у оригиналу није тако. Тако да ми разумемо на шта се мисли у контексту, никако произвољно како нам одговара. То раде само сведоци и адвентисти, јер им тако одговара да просипају сву "мудрост", а у ствари обичну манипулацију.

Толико о томе, дакле веома јасно је и свако може да провери где се користи реч КВЕБЕР (ГРОБ), где БИР (гробна јама на хебрејском), где ШЕОЛ (пребивалиште мртвих - пакао - ХАД - ХАДЕС на грчком), где ГЕХЕНА (огњено језеро, последња казна после Суда - пакао), где су заробљени пали анђели у ТАРТАРУСУ (амбису, бездану - синоним абису, на грчком - паклу).

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
18.02.2014
Poruka
1.805
Smrt = SPAVANJE

PSALAM 3,6

Sad mogu leć` i usnuti, i onda ustat` jer me Jahve drži.

PSALAM 17,15

A ja ću u pravdi gledati lice tvoje, i jednom kad se probudim, sit ću ga se nagledati.

PSALAM 22,30

Njemu će se jedinom klanjati svi koji snivaju u zemlji, pred njim se sagnuti svi koji u prah silaze. I moja će duša za njega živjeti,

PSALAM 76,6

Opljačkani su oni koji bijahu jaki srcem, i san svoj snivaju - klonuše ruke svim hrabrima.

JOB 14,12

al` čovjek kad legne, ne ustaje više, dok nebesa bude, neće se podići, od sna se svojega probuditi neće.

JOB 19,26

A kad se probudim, k sebi će me dići: iz svoje ću puti tad vidjeti Boga.

MUDRE IZREKE 3,24

Kad legneš, nećeš se plašiti, i kad zaspiš, slatko ćeš snivati.

PJESMA NAD PJESMAMA 7,10

Usta su tvoja kao najbolje vino. Koje odlazi ravno dragome mome kao što teče na usnama usnulih.

IZAIJA 26,19

Tvoji će mrtvi oživjeti, uskrsnut će tijela. Probudite se i kličite, stanovnici praha! Jer rosa je tvoja - rosa svjetlosti, i zemlja će sjene na svijet dati.

JEREMIJA 51,39

Kad se ugriju, priredit će im pijanku, napojiti ih da se provesele, da zaspe vječnim snom, da se više ne probude - riječ je Jahvina.

JEREMIJA 51,57

"Opojit ću mu knezove i mudrace, vojvode, namjesnike i ratnike: da zaspe vječnim snom pa se više ne probude" - govori Kralj, ime mu je Jahve nad Vojskama.

DANIEL 12,2

Tada će se probuditi mnogi koji snivaju u prahu zemljinu; jedni za vječni život, drugi za sramotu, za vječnu gadost.

NZNZNZNZNZNZNZNZNZNZNZNZNZNZNZNZNZNZNZNZNZNZNZNZNZNZNZNZ

IVAN 11,11

To reče, a onda im dometnu: "Lazar, prijatelj naš, spava, no idem probuditi ga.

DJELA APOSTOLSKA 7,60

Onda se baci na koljena i povika iza glasa: "Gospodine, ne uzmi im ovo za grijeh!" Kada to reče, usnu.

1. KORINĆANIMA 15,6

Potom se ukaza braći, kojih bijaše više od pet stotina zajedno; većina ih još i sada živi, a neki usnuše.

1. KORINĆANIMA 15,18

Onda i oni koji usnuše u Kristu, propadoše.

1. KORINĆANIMA 15,20

Ali sada: Krist uskrsnu od mrtvih, prvina usnulih!

1. KORINĆANIMA 15,51

Evo otajstvo vam kazujem: svi doduše nećemo usnuti, ali svi ćemo se izmijeniti.

EFEŽANIMA 5,14

Zato veli: "Probudi se, ti što spavaš, ustani od mrtvih i zasvijetljet će ti Krist.

1. SOLUNJANIMA 4,13

Nećemo da budete u neznanju, braćo, o onima koji su usnuli, da ne tugujete kao drugi koji nemaju nade.

1. SOLUNJANIMA 4,14

Doista, ako vjerujemo da je Isus umro i uskrsnuo, onda će Bog i one koji usnuše u Isusu, privesti zajedno s njime.

1. SOLUNJANIMA 4,15

Ovo vam uistinu velimo po riječi Gospodnjoj: mi živi, preostali za Dolazak Gospodnji, nećemo preteći onih koji su usnuli.

Natrag