Nikad nisam proračunavao zgrade,tako da su moja znanja o tome skromna.Ali ću probati da odgovorim na neka Vaša pitanja.
Od programa za dimenzionisanje koristim sledeće: Radimpex Tower, Sap2000 i Framework (ovaj zadnji učim).
Što se tiče ugiba i prslina citiraću 75. član PBAB87 : "Preseci armiranobetonskih elemenata proračunavaju se prema graničnim stanjima nosivosti i prema graničnim stanjima upotrebljivosti. Proračun prema graničnim stanjima upotrebljivosti obuhvata proračun prema graničnim stanjima prslina i proračun prema graničnim stanjima deformacija." Tako da što se pravilnika tiče ugibi i prsline se računaju.
Što se tiče dimenzija grede, to je na Vama, mada mi je čudno da je greda visine 20 cm , b/d=50/20 cm, mislim da to treba da pogledate (verovatno postoji razlog zašto je b=50cm),ipak mislim da greda mora imati veću visinu od širine (mada ima izuzetaka - zatega recimo). A sad na red dolazi odnos L/12-L/10. Ja sam ovo shvatio samo kao preporuku da se na početku proračuna usvoji visina oko ovog odnosa (tipa nekoliko puta statički neodređen nosač pa moram, na početku, usvojiti neke veličine elemenata da bih mogao da izračunam uticaje u nosaču). Mada nisam siguran da ovaj odnos uvek daje optimalne dimenzije elemenata. Što se tiče ovog rama i visine grede, nisam siguran da razumem kako konstrukcija izgleda.