Šabat-šalom

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Bitno je da ti znaš bolje šta je mislio Jakov.

Čovječe, ja ti citiram što je Jakov napisao. Nisam ja spojen na "Youtube-kanalizaciju" da nagađam što je Jakov mislio.

Vidim hvataš se za slovo, a slovo ubija a duh oživljava, samo ti slušaj svoje učitelje (fariseje). Tako su i ljudi prije Potopa imali nko objašnjenje. Ma svi imate neko objašnjenje, samo da iskrivite istinu.

Pored onoga "babe i žabe", ovo adventistička poštapalica "hvatanje za slovo" je drugi pokazatelj da su stjerani u ćošak.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Čovječe, ja ti citiram što je Jakov napisao. Nisam ja spojen na "Youtube-kanalizaciju" da nagađam što je Jakov mislio.
Pa tvrdiš da znaš bolje. Da i Jakov je spomenuo "Ne ubij".

Ti spojen na nauku fariseja. Naravno morao si da zaobiđeš jedno 25 stihova koje sam ti dao jer te sablažnjavaju. Izmišljaš da je Pavle rekao da je ukinut Zakon, a Isus ti fino kaže da nije. Naravno Pavlove riječi si izvrnuo. Samo ti zaobilazi istinu, to je neće promijeniti.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Pa tvrdiš da znaš bolje. Da i Jakov je spomenuo "Ne ubij".

Pa i "Ne ubij" se nalazi u Zakonu - Tori. Nije Jakov ništa krivo napisao.

Ti spojen na nauku fariseja.

Ne tripo, samo sam naučio čitati.

Naravno morao si da zaobiđeš jedno 25 stihova koje sam ti dao jer te sablažnjavaju. Izmišljaš da je Pavle rekao da je ukinut Zakon, a Isus ti fino kaže da nije. Naravno Pavlove riječi si izvrnuo. Samo ti zaobilazi istinu, to je neće promijeniti.

Nisam ih zaobišao, samo niti u jednom od njih nema onoga što ti tvrdiš. Kada netko pribjegava citiranju 25 stihova da bi dokazao nešto što je posve jednostavno? Upravo onda kada nema niti jedan stih koji podupire njegovu tvrdnju. Ne treba meni 25 stihova, navedi ti samo jedan stih u kojem Zakon - Tora (grčki νόμος) znači Dekalog.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
ISUS NIJE DOSAO DA UKINE ZAKON- ZAPOVESTI ZAKONA OSTAJU DO KRAJA SVETA:

"Ne mislite da sam ja došao da pokvarim zakon ili proroke: nijesam došao da pokvarim, nego da ispunim.
Jer vam zaista kažem: dokle nebo i zemlja stoji, neće nestati ni najmanjega slovca ili jedne title iz zakona dok se sve ne izvrši.
Ako ko pokvari jednu od ovijeh najmanjijeh zapovijesti i nauči tako ljude, najmanji nazvaće se u carstvu nebeskome; a
ko izvrši i nauči, taj će se veliki nazvati u carstvu nebeskome. ( Jevandjelje po Mateju 5. 17-19 ).

Tacno, Isus ovde govori o deset zapovesti koje ostaju do kraja sveta.

Ako se ovo odnosi na Toru kao skup svih starozavetnih zakona, onda Isus ovde upucuje da treba da se drze svi starozavetni zakoni i da mi danas treba da ucimo ljude da ih postuju - da prinose zrtve, da praznuju Jevrejske praznike..itd.

Ja znam da ovo nije tvoje uverenje, da treba da se do kraja istorije sveta drze svi starozavetni zakoni.

Dakle, Isus ovde govori samo o deset zapovesti, da one ostaju do kraja sveta, ali takodje govori i o svemu onome sto su proroci govorili a tice se dogadjaja koji ce se odigrati u poslednjem vremenu u kontekstu novoga zaveta.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Pa i "Ne ubij" se nalazi u Zakonu - Tori. Nije Jakov ništa krivo napisao.

Ne tripo, samo sam naučio čitati.

Nisam ih zaobišao, samo niti u jednom od njih nema onoga što ti tvrdiš. Kada netko pribjegava citiranju 25 stihova da bi dokazao nešto što je posve jednostavno? Upravo onda kada nema niti jedan stih koji podupire njegovu tvrdnju. Ne treba meni 25 stihova, navedi ti samo jedan stih u kojem Zakon - Tora (grčki νόμος) znači Dekalog.
Nije dovoljno samo naučiti čitati, nego čitati sa Duhom Božijim.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
U prvoj smjeni samo tripo, a sada ih dvojicu poslalo "u vatru".

ISUS NIJE DOSAO DA UKINE ZAKON- ZAPOVESTI ZAKONA OSTAJU DO KRAJA SVETA:

"Ne mislite da sam ja došao da pokvarim zakon ili proroke: nijesam došao da pokvarim, nego da ispunim.
Jer vam zaista kažem: dokle nebo i zemlja stoji, neće nestati ni najmanjega slovca ili jedne title iz zakona dok se sve ne izvrši.
Ako ko pokvari jednu od ovijeh najmanjijeh zapovijesti i nauči tako ljude, najmanji nazvaće se u carstvu nebeskome; a
ko izvrši i nauči, taj će se veliki nazvati u carstvu nebeskome. ( Jevandjelje po Mateju 5. 17-19 ).

Tacno, Isus ovde govori o deset zapovesti koje ostaju do kraja sveta.

Nije. Evo ti Matejev tekst na grčkom pa vidi:

Mt 5,17: Μὴ νομίσητε ὅτι ἦλθον καταλῦσαι τὸν νόμον ἢ τοὺς προφήτας· οὐκ ἦλθον καταλῦσαι ἀλλὰ πληρῶσαι

Opet νόμος, dakle Zakon (Tora, Petoknjižje). Dakle, Isus govori o Zakonu a ne o Dekalogu.

Ako se ovo odnosi na Toru kao skup svih starozavetnih zakona, onda Isus ovde upucuje da treba da se drze svi starozavetni zakoni i da mi danas treba da ucimo ljude da ih postuju - da prinose zrtve, da praznuju Jevrejske praznike..itd.

Ovo nije moj problem. Ovo je problem adventističkog ukupnog tumačenja Svetog Pisma. Nakaradno tumačite Sveto Pismo, i onda kada dođete u nepriliku vi biste u Pismu grčku riječ νόμος (Zakon) zamijenili grčkom riječi δεκα λογους (Dekalog). Kako se samo usuđujete? Mijenjati Božju riječ da bude onako kako vama paše!?

Ja znam da ovo nije tvoje uverenje, da treba da se do kraja istorije sveta drze svi starozavetni zakoni.

Što na ovoj i što na drugim temama, ja sam na desetine puta ponovio stav kršćana. Evo ga opet. Kršćane obvezuju samo zapovijedi Novog zavjeta, i samo one.

Dakle, Isus ovde govori samo o deset zapovesti, da one ostaju do kraja sveta, ali takodje govori i o svemu onome sto su proroci govorili a tice se dogadjaja koji ce se odigrati u poslednjem vremenu u kontekstu novoga zaveta.

Govori, kada vi adventisti samovoljno dodajete i oduzimate Božjoj riječi. Kao što riječ νόμος mijenjate riječju δεκα λογους, zamijenite riječi Bog i đavo pa ćete dobiti još interesantnija tumačenja Svetog Pisma.

Nije dovoljno samo naučiti čitati, nego čitati sa Duhom Božijim.

A Duh Božji ti kaže: Kad u Svetom Pismu naiđeš na Zakon (νόμος) sakrij to i umetni Dekalog (δεκα λογους)? Je li ti ovako govori Duh Božji? Ja ostajem pri svojoj tvrdnji da duh koji te na ovo nagovara dolazi iz "Youtube-kanalizacije".

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Tora jeste naziv i za celu knjigu 5 knjiga Mojsijevih u opstem smislu, ali se odnosi i na zakon deset zapovesti i proroke.

Zakon deset zapovesti jesu u tori a tora znaci zakon.

Prema tome - sve je jasno.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Tora jeste naziv i za celu knjigu 5 knjiga Mojsijevih u opstem smislu, ali se odnosi i na zakon deset zapovesti i proroke.

Prema židovskoj tradiciji, postoje dvije Tore – pisana Tora i usmena Tora. Pisanu Toru čini pet knjiga Mojsijevih koje je Mojsije u pisanom obliku ostavio prije svoje smrti, a završio ih je neposredno prije ulaska Izraelaca u Kanaan. Do toga je trenutka Tora, koju je Mojsije dao Izraelu i kojoj ih je poučavao za četrdesetgodišnjeg lutanja pustinjom, bila usmena.
(rabin Kotel DaDon)

Je li ti sada jasno što je Tora, ili prevedeno kod nas Zakon? Pogledaj kako te je netko nakaradno naučio, pa kažeš kako i proroci (proročke knjige) spadaju u Toru?

Zakon deset zapovesti jesu u tori a tora znaci zakon.

Odakle ti termin "Zakon deset zapovesti"? Iz Biblije? Ne, u Bibliji takvog termina nema. I ovo ti je podvalio netko tko ti je podvalio proroke u Toru.

A da je Deset zapovijedi u Tori, to je točno. Međutim, Deset zapovijedi, točnije Deset riječi (Dekalog), samo je jedan dio Tore. Dekalog je 0,02% čitave Tore. Kad novozavjetni pisac govori o Tori (Zakonu) onda koristi grčku riječ νόμος, a kada govori o Dekalogu onda koristi grčku riječ δεκα λογους. Ponovo pitam, tko vama adventistima dopušta da zamjenjujete riječi iz Svetog Pisma po svom vlastitom nahođenju?

Prema tome - sve je jasno.

Da, onome tko ima oči da vidi i Božjeg straha da ne kasapi Božju riječ.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
U prvoj smjeni samo tripo, a sada ih dvojicu poslalo "u vatru".

Nije. Evo ti Matejev tekst na grčkom pa vidi:

Mt 5,17: Μὴ νομίσητε ὅτι ἦλθον καταλῦσαι τὸν νόμον ἢ τοὺς προφήτας· οὐκ ἦλθον καταλῦσαι ἀλλὰ πληρῶσαι

Opet νόμος, dakle Zakon (Tora, Petoknjižje). Dakle, Isus govori o Zakonu a ne o Dekalogu.

Ovo nije moj problem. Ovo je problem adventističkog ukupnog tumačenja Svetog Pisma. Nakaradno tumačite Sveto Pismo, i onda kada dođete u nepriliku vi biste u Pismu grčku riječ νόμος (Zakon) zamijenili grčkom riječi δεκα λογους (Dekalog). Kako se samo usuđujete? Mijenjati Božju riječ da bude onako kako vama paše!?

Što na ovoj i što na drugim temama, ja sam na desetine puta ponovio stav kršćana. Evo ga opet. Kršćane obvezuju samo zapovijedi Novog zavjeta, i samo one.

Govori, kada vi adventisti samovoljno dodajete i oduzimate Božjoj riječi. Kao što riječ νόμος mijenjate riječju δεκα λογους, zamijenite riječi Bog i đavo pa ćete dobiti još interesantnija tumačenja Svetog Pisma.

A Duh Božji ti kaže: Kad u Svetom Pismu naiđeš na Zakon (νόμος) sakrij to i umetni Dekalog (δεκα λογους)? Je li ti ovako govori Duh Božji? Ja ostajem pri svojoj tvrdnji da duh koji te na ovo nagovara dolazi iz "Youtube-kanalizacije".
Tipično slapovo hvatanje za slovo.

2. Korincanima 3,6 Koji i učini nas vrsne da budemo sluge novom zavjetu, ne po slovu nego po duhu; jer slovo ubija, a duh oživljuje.

-----------------------------------------

Zato Slap ne možda da dođe do istine.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Tipično slapovo hvatanje za slovo.

2. Korincanima 3,6 Koji i učini nas vrsne da budemo sluge novom zavjetu, ne po slovu nego po duhu; jer slovo ubija, a duh oživljuje.

-----------------------------------------

Zato Slap ne možda da dođe do istine.

Da, "po duhu koji oživljuje". A ne po duhu koji i razum ubija, koji onda ni νόμος i δεκα λογους ne razlikuje.

Natrag