U prvoj smjeni samo tripo, a sada ih dvojicu poslalo "u vatru".
ISUS NIJE DOSAO DA UKINE ZAKON- ZAPOVESTI ZAKONA OSTAJU DO KRAJA SVETA:
"Ne mislite da sam ja došao da pokvarim zakon ili proroke: nijesam došao da pokvarim, nego da ispunim.
Jer vam zaista kažem: dokle nebo i zemlja stoji, neće nestati ni najmanjega slovca ili jedne title iz zakona dok se sve ne izvrši.
Ako ko pokvari jednu od ovijeh najmanjijeh zapovijesti i nauči tako ljude, najmanji nazvaće se u carstvu nebeskome; a ko izvrši i nauči, taj će se veliki nazvati u carstvu nebeskome. ( Jevandjelje po Mateju 5. 17-19 ).
Tacno, Isus ovde govori o deset zapovesti koje ostaju do kraja sveta.
Nije. Evo ti Matejev tekst na grčkom pa vidi:
Mt 5,17: Μὴ νομίσητε ὅτι ἦλθον καταλῦσαι τὸν
νόμον ἢ τοὺς προφήτας· οὐκ ἦλθον καταλῦσαι ἀλλὰ πληρῶσαι
Opet
νόμος, dakle Zakon (Tora, Petoknjižje). Dakle, Isus govori o
Zakonu a ne o Dekalogu.
Ako se ovo odnosi na Toru kao skup svih starozavetnih zakona, onda Isus ovde upucuje da treba da se drze svi starozavetni zakoni i da mi danas treba da ucimo ljude da ih postuju - da prinose zrtve, da praznuju Jevrejske praznike..itd.
Ovo nije moj problem. Ovo je problem adventističkog ukupnog tumačenja Svetog Pisma. Nakaradno tumačite Sveto Pismo, i onda kada dođete u nepriliku vi biste u Pismu grčku riječ
νόμος (Zakon) zamijenili grčkom riječi δεκα λογους (Dekalog). Kako se samo usuđujete? Mijenjati Božju riječ da bude onako kako vama paše!?
Ja znam da ovo nije tvoje uverenje, da treba da se do kraja istorije sveta drze svi starozavetni zakoni.
Što na ovoj i što na drugim temama, ja sam na desetine puta ponovio stav kršćana. Evo ga opet. Kršćane obvezuju
samo zapovijedi Novog zavjeta, i
samo one.
Dakle, Isus ovde govori samo o deset zapovesti, da one ostaju do kraja sveta, ali takodje govori i o svemu onome sto su proroci govorili a tice se dogadjaja koji ce se odigrati u poslednjem vremenu u kontekstu novoga zaveta.
Govori, kada vi adventisti samovoljno dodajete i oduzimate Božjoj riječi. Kao što riječ
νόμος mijenjate riječju
δεκα λογους, zamijenite riječi Bog i đavo pa ćete dobiti još interesantnija tumačenja Svetog Pisma.
Nije dovoljno samo naučiti čitati, nego čitati sa Duhom Božijim.
A Duh Božji ti kaže: Kad u Svetom Pismu naiđeš na Zakon (
νόμος) sakrij to i umetni Dekalog (
δεκα λογους)? Je li ti ovako govori Duh Božji? Ja ostajem pri svojoj tvrdnji da duh koji te na ovo nagovara dolazi iz "Youtube-kanalizacije".