Kada bude došao dan suda, i kada pred njima budu stajale ploče zakona (Jakov 2,12) neki će pokušati da se opravdaju:
Miloše, Jakov govori i piše o Zakonu. Evo ti Jakova paralelno i u prijevodu i na grčkom:
Jk 2,10-11:
Ta tko sav Zakon uščuva, a u jednome samo posrne, postao je krivac svega. Jer tko reče: Ne čini preljuba, reče i: Ne ubij. Ako dakle i ne činiš preljuba, a ubiješ, postao si prijestupnik Zakona.
Jk 2,10-11(grčki): ὅστις γὰρ ὅλον τὸν
νόμον τηρήσῃ, πταίσῃ δὲἐν ἑνί, γέγονε πάντων ἔνοχος ὁ γὰρ εἰπών μὴ μοιχεύσῃς, εἶπε καί μὴ φονεύσῃς· εἰ δὲ οὐ μοιχεύσεις, φονεύσεις δέ, γέγονας παραβάτης
νόμου
Jakov je potpuno jasan. Dva puta u ovom kratkom tekstu Jakov se referira na
Zakon (grčki
νόμον). Što je
Zakon? Zakon je sve ono što nalazimo u
prvih pet knjiga Biblije (Postanak + Izlazak + Levitski zakonik + Knjiga Brojeva + Ponovljeni zakon). Židovski naziv za ovih pet knjiga je
Torah (prevedeno
Zakon), a naš prijevod
Petoknjižje dolazi od grčkog izraza
Pentateuhos. Na nekoliko mjesta u Bibliji
Zakon je označen i kao "
Mojsijev zakon" (grčki
νόμου Μωϋσέως). Zakon u
čitavoj Bibliji (grčka Septuaginta + grčki Novi zavjet)
uvijek je označen grčkom riječi
νόμος.
A
Dekalog, Deset zapovijedi? Koje termine nalazimo za Dekalog? Evo:
Izl 20,1-2:
Onda Bog izgovori sve ove riječi: "Ja sam Jahve, Bog tvoj, koji sam te izveo iz zemlje egipatske, iz kuće ropstva.
Izl 20,1-2 (grčki): Grčki: και ελαλησεν κυριος παντας τους λογους τουτους λεγων εγω ειμι κυριος ο θεος σου οστις εξηγαγον σε εκ γης αιγυπτου εξ οικου δουλειας
Izl 34,28:
Mojsije ostade ondje s Jahvom četrdeset dana i četrdeset noći. Niti je kruha jeo niti je vode pio. Tada je na ploče ispisao riječi Saveza - Deset zapovijedi.
Izl 34,28 (grčki): και ην εκει μωυσης εναντιον κυριου τεσσαρακοντα ημερας και τεσσαρακοντα νυκτας αρτον ουκ εφαγεν και υδωρ ουκ επιεν και εγραψεν τα ρηματα ταυτα επι των πλακων της διαθηκης τους
δεκα λογους
Pnz 10,4:
I napisa na te ploče, kao i prije, Deset riječi koje vam je Jahve rekao na brdu, isred ognja, na dan zbora.
Pnz 10,4 (grčki): και εγραψεν επι τας πλακας κατα την γραφην την πρωτην τους
δεκα λογους ους ελαλησεν κυριος προς υμας εν τω ορει εκ μεσου του πυρος και εδωκεν αυτας κυριος εμοι
Kao što vidimo,
Dekalog (Dest zapovijedi ili Deset riječi) nalazimo
dva puta (Izl 34,28 i Pnz 10,4) gdje je označen grčkom sintagmom "deka logos" -
δεκα λογους. Osim ova dva mjesta još u Izl 20,1 nalazimo grčku riječ "logos" -
λογους.
Da rezimiramo.
1.
Zakon obuhvaća
pet prvih knjiga Biblije, i označen je grčkom riječi -
νόμος.
2. Za
Dekalog nalazimo grčku sintagmu -
δεκα λογους, i u čitavoj Bibliji
nikada nije označen grčkom riječi
νόμος.
Dakle,
Dekalog (Deset zapovijedi ili Deset riječi)
nije jednako Zakon. Dapače, Dekalog je
samo petstoti dio (
0.2 %) od čitavog Zakona koji je dat Židovima. Razumijevajući i uvažavajući ovo idemo dalje.
"Da, Gospode, držao sam Tvoje zapovesti! ... Da, držao sam Četvrtu zapovest. Samo ne sedmi, već prvi dan sedmice. I ne subotu, nego nedelju. Ne kao dan počinka, već kao dan vaskrsenja. I ne zato što tako kaže Sveto pismo, već zato što tako uči predanje crkve kojoj pripadam!"
Opet krivo Miloše. Ne piše u Svetom Pismu da je tvoje i tripino tumačenje Biblije uporište istine.
Crkva je stup i uporište istine, piše sveti Pavao.
Naravno da takvo svetkovanje dana odmora ne samo sto nema veze sa subotom, ni pocinkom od stvaranja, vec nema veze ni sa autoritetom Bozje Reči, ni uopšte sa Četvrtom zapovešću.
Najmanje veze s autoritetom Božje riječi ima svojevoljno tumačenje Božje riječi, upravo ovo što ti činiš.
Nema veze ni sa moralnim zakonom.
Svetkovanje nedelje ne može da spada u moralni zakon, jer ga Bog nije naredio pa da bude kriterijum poslušnosti Bogu.
Eto Miloše, predstavljaš se stručnjakom druge učiti što je moral i što je moralno. Ja mislio da je moralan čovjek onaj koji se trudi i Bogu i ljudima ugodu činiti
i bez prisile zakona, a po tebi su moralni oni koji to čine
drhteći i strahujući zbog sankcija. Ako je tako, onda vi adventisti jeste "
najmoralniji".
Oni koji govore zašto svetkuju nedelju, govore o nedelji kao uspomenu na vaskrsenje, čime otkrivaju ceremonijalni karakter nedelje.
Ceremonijalni!? Za tebe je Isusovo uskrsnuće ceremonija, igrokaz!? Za tebe je Isusova krv jednako krv bilo kojeg jarca!? Miloše, okupi svoje, sazidajte sebi hram, koljite jarce i prinosite za okajanje svojih grijeha. Mi kršćani po krvi Isusovoj imamo slobodan ulaz u nebesku Svetinju.
Nedelja je inače prorečen dan vasrksenja, i slavila se u okviru Pashe jednom godišnje sa običajem obrtnih snopova koji su ukazivali na vaskrsenje. Ali taj praznik je ukinut samim tim što se ispunio i na njega se odnosi Kološanima 2,16-17 da ne mora da se drži, jer je sen Histov.
Ja Miloše ne znam tko te je ovako nakaradno poučio, ali u Svetom Pismu piše kako su se apostoli s kršćanima svaki dan okupljali na "lomljenje kruha" - Euharistiju. I ne spominju se tamo nikakvi "obrnuti snopovi". A u Kol 2,16-17 Pavao uz mlađake i blagdane (godišnje subote) sjenom označava
i tjednu subotu. Naravno, ovim što pišem nikako ti ne zabranjujem da nastaviš sa svojevoljnim tumačenjem Svetog Pisma.