LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Samo da vam kažem da se luč u mom kraju baš koristi..I ja ga imam kod kuće...Upravo sada...On se cepka na tanka pa hajd'sad kratka drvcad i ima prijatan miris..Ukoliko nije dovoljno suv, onda iz njega zna da toči tečnost...Inače, ovde se luč kupuje na pijaci...
E, da drvcad luča se stavljaju u garderobu, zbog moljaca...

Pogađajte, šta je BOŠČA?
Mene zanima, kako to da se sada u tvom kraju koristi luč? On je nekada služio za potpalu vatre i za osvjetljenje. Ne vjerujem da se više koristi za ovu drugu namjenu, a i za potpalu vatre danas postoje mnoge efikasne hemikalije.

Dum
Član
Učlanjen(a)
24.02.2010
Poruka
2.775
Mene zanima, kako to da se sada u tvom kraju koristi luč? On je nekada služio za potpalu vatre i za osvjetljenje. Ne vjerujem da se više koristi za ovu drugu namjenu, a i za potpalu vatre danas postoje mnoge efikasne hemikalije.
E sad stvarno grešiš..Zaista se koristi...Mi ga koristimo, bolje je nego bilo kakve savremene kocke...Leti ga najviše koristimo za roštilj, pre nego što se ćumur razgori...Za osvetljenje se ne koristi naravno....
Inače, ga možeš kupiti na pijaci...Ali stvarno...Ukoliko želiš da ti dokažem slikaću par i postaviti na stranicu...

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
E sad stvarno grešiš..Zaista se koristi...Mi ga koristimo, bolje je nego bilo kakve savremene kocke...Leti ga najviše koristimo za roštilj, pre nego što se ćumur razgori...Za osvetljenje se ne koristi naravno....
Inače, ga možeš kupiti na pijaci...Ali stvarno...Ukoliko želiš da ti dokažem slikaću par i postaviti na stranicu...
Ma, vjerujem ti apsolutno, samo sam iznenađen da je to tako. Mislio sam da se to više nigdje ne koristi.

Dum
Član
Učlanjen(a)
24.02.2010
Poruka
2.775
Ma, vjerujem ti apsolutno, samo sam iznenađen da je to tako. Mislio sam da se to više nigdje ne koristi.
Ma koristi se i to baš...Moraš da shvatiš da ovde ima baš borove šume...U svom dvorištu imam ogroman bor...Verovao ili ne...Skoro smo ga prekratili...
Pogađajte, šta je BOŠČA?

Dum
Član
Učlanjen(a)
24.02.2010
Poruka
2.775
Bošča je neka vrsta marame, prekrivača za glavu kod žena.
Bošča, jeste neka vrsta marame...Ali ne služi za glavu kod žena...Zato sam i rekla da tražim pravu namenu bošče..Može se svašta izguglati, ali je bošča imala neku svoju prvobitnu namenu....
Ne cepidlačim...Nego hoćemo da damo pravu definiciju...

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
I ne pomišljam da guglam niti to radim. Ako znam, znam, ali ne guglam niti tražim po rječnicima. To bi bilo smiješno. Toliko o tome.
Za bošču imam odnekud u svijesti da je neka marama, ali kakva, to, kao što vidiš ne znam. Da nije za prekrivanje ramena?

Dum
Član
Učlanjen(a)
24.02.2010
Poruka
2.775
I ne pomišljam da guglam niti to radim. Ako znam, znam, ali ne guglam niti tražim po rječnicima. To bi bilo smiješno. Toliko o tome.
Za bošču imam odnekud u svijesti da je neka marama, ali kakva, to, kao što vidiš ne znam. Da nije za prekrivanje ramena?
Ja nisam videla na Google stvarno, ali znam da ima raznih značenja izvedenih iz prvobitnog...
Bože, ti se samo vređaš...Ma ima da ti dodelim medalju za poštenje:)...Ima da napravim bedž sa tvojim likom i da izdam dekret da ga svi nose, kada pristupaju forumu...smile3
Ako hoćeš, da ti otkrijem reci...
Ne, nije za prekrivanje ramena...I uopšte ne služi da je žena stavlja na sebe...Eto pomoći...
Ivanjuška: Da nije maramica za dzepić na sakou?
Ne, nije!

Poslednja izmena:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Koga su guje klale i guštera se boji!
Ne vrijeđam se samo ispravljam eventualno krive pretpostavke.

Da li je to stolnjak?

Natrag