Član
Učlanjen(a)
05.01.2010
Poruka
1.849
Nema njemačkih riječi! Pogledaj uvod u temu!
Znam šta piše u uvodu.Takođe si rekao da mogu reči turskog porekla jer su dugo u našem narodu.
Sad mene interesuje,koja je razlika, kada su i ove reči postale deo svakodnevnog govora još odavno?
Primeri:luftirati,curik,dunstati,firanga,friško.....

Lučara...da nisi to već pominjao ,nešto oko Petrovdanske vatre?

Dum
Član
Učlanjen(a)
24.02.2010
Poruka
2.775
Mislim da nije bila reč lučara...
Lučom se zove borova drvca koj služe za potpalu vatre...
Da li lučara ima neki sličan smisao ili ne?

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Znam šta piše u uvodu.Takođe si rekao da mogu reči turskog porekla jer su dugo u našem narodu.
Sad mene interesuje,koja je razlika, kada su i ove reči postale deo svakodnevnog govora još odavno?
Primeri:luftirati,curik,dunstati,firanga,friško.....

Lučara...da nisi to već pominjao ,nešto oko Petrovdanske vatre?
Jeste, rečeno je da mogu doći u obzir i turcizmi koji su usvojeni i ustaljeni izrazi u našem narodu. Analogno tome, to bi isto moglo da znači i za germanizme. Međutim, tu se može javiti problem, pošto je njemački jezik, za razliku od turskog, aktivno prisutan i danas, pa ne bi uvijek bilo lako ocijeniti šta je usvojeno u našem narodu a šta nije.

Lučara nije pominjana do sada, i nema veze sa petrovdanskim vatrama (lilama)

Mislim da nije bila reč lučara...
Lučom se zove borova drvca koj služe za potpalu vatre...
Da li lučara ima neki sličan smisao ili ne?
Da, ima veze sa tim.

Dum
Član
Učlanjen(a)
24.02.2010
Poruka
2.775
Mislim da je luč rasprostranjen naziv za borova drvca koja služe za potpalu vatre...

E sad, lučara bi možda mogla biti nekakva baklja.....Na primer..Lupam...

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Hm, ne znam šta sada da radim. Kada bih bio kao ivanjuška, mogao bih reći nije, idemo dalje. Međutim, pošto sam ja blagorodna duša:D, moram ti priznati odgovor. Jer lučara u suštini jeste baklja. To je, ustvari, šupljikava metalna ploča, koja je bila okačena na verige, i na kojoj se u stara vremena palio isjeckani luč, da bi osvjetljavao prostoriju.

Dumspirospero, napred!

Član
Učlanjen(a)
05.01.2010
Poruka
1.849
O.K. tvoja tema,tvoja pravila.

Sećam se da je moja baba donosila luč,i da je drvo bilo jake,sjajne narandzaste boje.

Dum
Član
Učlanjen(a)
24.02.2010
Poruka
2.775
Mogla bi da zadam neku težu reč, ali neću...da ne zanoćim sa vama...

Evo jedne lake reči...Traži se prvobitna namena...

Šta je BOŠČA?

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
O.K. tvoja tema,tvoja pravila.

Sećam se da je moja baba donosila luč,i da je drvo bilo jake,sjajne narandzaste boje.
Da, luč je takve boje, a može biti i tamno crvenkaste. Imao sam prilike da gledam kako to gori. Ima dosta ugodan miris, ali i crni dim (radi prevelike smole), od koga čadi sve unaokolo.

Dum
Član
Učlanjen(a)
24.02.2010
Poruka
2.775
Da, luč je takve boje, a može biti i tamno crvenkaste. Imao sam prilike da gledam kako to gori. Ima dosta ugodan miris, ali i crni dim (radi prevelike smole), od koga čadi sve unaokolo.
Samo da vam kažem da se luč u mom kraju baš koristi..I ja ga imam kod kuće...Upravo sada...On se cepka na tanka pa hajd'sad kratka drvcad i ima prijatan miris..Ukoliko nije dovoljno suv, onda iz njega zna da toči tečnost...Inače, ovde se luč kupuje na pijaci...
E, da drvcad luča se stavljaju u garderobu, zbog moljaca...

Pogađajte, šta je BOŠČA?

Natrag