VIP
- Učlanjen(a)
- 14.07.2011
- Poruka
- 19.107
Pokajanje je ugaoni kamen duhovnog života i našeg spasenja i nema drugoga puta i načina za očišćenje grehova i povratka Bogu sem svete tajne Pokajanja i ispovesti.
Na to se i misli konkretno.
Pokajanje da, ali pokajanje u bibliji oznacava okretanje od greha, promena pravca kretanja od onoga kojim je covek do tada isao.
Pokajanje rezultuje promenom putem predanja Bogu, obracenja, i posvecenja.
Pokajanje koje bi podrazumevalo ispovest pred svestenikom nakon cega covek nastavlja da zivi po starom, nije pokajanje, vec ispovest recima bez da se u coveku od tog trenutka dogodi promena Duhom Svetim.
Jos nesto.
Pokajanje je jos jedan obicaj uveden iz Vavilona, a uvela ga je Siramis ili Semiramida u kultu sunca i plodnosti, u kome su se pripadnici tog kulta ispovedali pred visokom svestenicom, a uvedeno je da bi se znalo sta rade njeni podanici.
Niko ne treba svoje grehe da govori drugim ljudima, vec iskljucivo Bogu, jer Isus je posrednik u nebeskoj Svetinji, a ne covek.
Biblija kaze "ispovedajte jedan drugome grehe svoje i molite se Bogu jedan za drugoga" ali to znaci ako sam ja sagresio nesto bratu licno, da odem i da mu priznam greh ili nepravdu koju sam mu ucinio, a njegova duznost je da mi oprosti.
Da se ovde ne radi o ispovesti pred svestenikom govori sam tekst, jer on kaze "ISPOVEDAJTE JEDAN DRUGOM GREHE"
Svestenik ne ispoveda svoje grehe vernicima.
Zato na pitanje ucenika "koliko puta da oprostim bratu svojemu, jel do sedam puta" Isus odgovara "ne sedam nego sedam puta sedamdeset"
Poslednja izmena: