Religija i zdravlje

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Opet Daniel? Tako EGWistički. Nego Mire, sledbenici "healthy life" zaboravljaju da nigde ne piše da je Daniel bio vegan, niti da su stanovnici Vavilona bili svinjojedi...

Čim ne možeš da osporiš stih koji dokazuje da vjerni Bogu biraju hranu i uzimaju samo zdravu ti se prebacuješ na ove teme.

A monaški fanatizam imate strogo zabranjeno jedenje mesa i to kao izričita naredba. A stih kaže u licemjerju je laža žigosanih (dakle obilježenih) koji zabranjuju ženiti se i uzimati jela koja je Bog stvorio.

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Pa sad ne znam, ne mozes bas ni gladan citati. :) Postoje ljudi koji se i ne mogu suzdrzati od hrane zbog zdravstvenih problema..

Mire, niko ne preporucuje da nije potrebno da ljudi se hrane, jer hrana je potrebna za odrzavanje tela i zivota.
Nego pitanje je prekomerne upotrebe hrane. Mi cesto opteretimo probavne organ velikom kolicinom hrane koju organicam tesko vari i to stvara teskoce ne smo telu nego i umu. Isto tako mi unesemo u organizam nezdravu hranu od koje, umesto da imamo korist, imamo stetu. Dakle o tome je rec.

Da da, bas je moguce posle deset dana toliko se ugojiti i postati lepsi u licu![/QUOTE]

Zanci da ti ne verujes u biblijski izvestaj. Pise da jeste tako.

Ovde se ne radi o "uticaju hrane" nego o Bozjoj intervenciji jer je on ucinio ovo da bi oni nasli milost i da bi im dozvolili drugaciji tip ishrane..[/QUOTE]

U pravu si. Bog jeste delovao u njihovu korist, medjutim, hrana je ipak bila u pitanju.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Ova tvrdnja je potpuni promasaj, jer kontekst govori o jelu, carskom u kome su bile sve nezdrave namirnice, meso razlicitih vrsta, masnoce, otrovi..itd.

Za razliku od toga Danilo i njegovi drugovi su jeli povrce, vitamine i ostale hranjive materije.

Ovo je i u skladu sa onim sto savremeni nutricionizam i medicina znaju, da oni koji se hrane prirodnom hranom, da su oni zdraviji, sveziji, i da je njihovo celokupno psihofizicko zdravlje bolje, da to daje cak efekta na fizicki sklop.

Deset dana nije dovoljno da bi se primetio bilo kakav pozitivan efekat na fizickom planu. Dakle to veze sa ishranom nije imalo vec sa Bozjom intervencijom.

Naravno da je veganizam koristan za zdravlje a ovde ne pise da su oni odobili da jedu svinju pa trazili drugu vrstu mesa. Cak nisu ni jeli meso uopste!

Dakle to veze nema sa "cistom i necistom hranom"!

Niko ovde ne porice cinjenicu da je covek stvoren da jede bilje. Ali to nije obavezno ljudima niti zapovedjeno nigde!

To sto su oni odabrali je bio njihov izbor a ne razlog "izricite zapovesti"!

Niko vama ne brani da vi budete vegani zbog zdravlja, vec mi ovde pricamo o zakonu ishrane, koji kod Danila nije povezan sa zakonom. Nije on zbog zakona to odbio!

Zanci da ti ne verujes u biblijski izvestaj. Pise da jeste tako.
Deset dana nije dovoljno da bi se primetio ucinak na fizicko zdravlje. Dakle bila je to Bozja natprirodna intervencija.

U pravu si. Bog jeste delovao u njihovu korist, medjutim, hrana je ipak bila u pitanju.

Hrana jeste bila u pitanju, ali ne mesna hrana! Dakle, ne radi se ovde o "zakonu cistih i necistih zivotinja", jer tamo nije zapovedjeno potpuno uzdrzavanje od mesa! Ovde se radi o vracanju ishrane na prvobitno bilje, sto mi i ne poricemo da ima blagodati na organizam.

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Naravno, Bozja intervencija zbog postovanja zdravstvenog zakona i zdrave ishrane.

Da su jeli otrove ne bi dobili blagoslov od Boga, pa ni zdravlje, vec bi im ta nezdrava hrana oduzela i zdravlje, a mozda i zivot, jer bi dobili bolestine, slogove, mozdane udare, pa time bi i njihovo fizicko pa i duhovno zdravlje bilo naruseno.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Nije im stalo do zdravlja kao ni paganima. Kako bi im onda bilo stalo do drugih ljudi.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Nije im stalo do zdravlja kao ni paganima. Kako bi im onda bilo stalo do drugih ljudi.

Ko ovde na ovoj zemlji jede nezdravo, mesa, suvise zacinjenu i posoljenu hranu, razne masnoce, hranu iz restorana brze hrane, pije alkohol, koka - kolu, i ostala gazirana pica, kafu.. on ce tu vrstu hrane i pica traziti i na nebu ako tamo ikada stigne, jer covek koji je svoj organizam navikao na ovakvu vrstu ishrane, njemu je voce i povrce odvratno, jer ne zadovoljava njegov nadrazeni organizam koji je navikao na jaku hranu i pica.

Zato je priprema za nebo vec ovde na zemlji, gde covek mora i fizicki i duhovno da pripremi sebe za zivot na nebu, inace ce za njega atmosfera i nacin zivota i ishrane na nebu biti nepodnosljiv i stran.

Učlanjen(a)
14.01.2018
Poruka
518
Pomaže Gospod i Jedini Bog naš!

Evo, već je skoro sredina Vaskršnjeg posta, Bogu hvala što nas vodi ka Sebi i tokom ovih dana.

Zaista, odnos prema zdravlju u malome odražava i odnos prema Bogu, Izvoru našeg zdravlja,
Spasitelju i duše i tela našega. On nam nudi Sebe nasuprot stomaku koji traži da njemu ugadjamo.
I kako reče mudriji od mene, kada su ga pitali za njegov odnos prema vrsti i količini hrane koju jede:
"Živim tako da mi je hrana uzgrednica a ne preokupacija!"

Zanimljivo mi je da sam našao da su pojedinci u Crkvi prvih vekova praktikovali i nešto što
bi se moglo nazvati "polu-postom": oni, vernici, su umesto jednog ili dva obroka u toku dana (kako je
ko mogao da podnese) činili duge molitve za spasenje duše i tela onih judi, kojima bi ti isti vernici
svoju nepojedenu hranu davali. Te su time hranili i svoje duše ali i tela onih koji neimadoše dovoljno hrane.

brat Toma

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Propovijedaju nam vjeru, a ne brinu se za svoje zdravlje ili jedu nečisto ili su fanatici pa ne jedu meso, kao monasi.

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527

Razlika izmedju povrsne religije i zivotvorne vere

Nekoliko grupa naucnika proucavalo je razliku izmedju povrsne religije i zivototvorne vere.
Profesor na Harvard univerzitetu, dr Vilijam Yejms u svom delu, “Razlika u verskom iskustvu” 1958),
pronasao je da postoji velika razlika izmedju zive vere i povrsne religije, koja je izrazena nekorisnim
ceremonijama, samoobmani, zabludi, zabrinutosti, strahu i samounistenju.
Na istom Univerzitetu dr Gordan Alport (1967) uocio je veliku razliku izmdjdju povrsne, fanaticn
religije i iskrene odanosti cistoj veri. “Potpuno sam siguran,” tvrdi dr Alport, “da ziva vera pomaze
mentalnom zdravlju, ali mu ne pomaze povrsna religija.”
(Journal of Personality and Social Psychology, 5, 432-443)

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
И парче сланине дневно повећава ризик од рака

среда, 17.04.2019. у 12:07

SLANINA.jpg

Politika

Natrag