Razne vrste slanih rolata

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Rolat sa spanaćem

ROLAT SA SPANAĆEM

1.jpg

POTREBNO JE
30 g maslaca, glavica crnog luka, 2 čena belog luka, 250 g zelene testenine sa spanaćem – fetučina, 250 g sremskog sira, 250 g ispasiranog spanaća, 4 kašike rendanog parmezana, 45 g pečenih, iseckanih pinjola, 3 kašike iseckanog svežeg bosiljka, 5 jaja, 125 g kisele pavlake, biber, 12 parčića pršute ili šunke

PRIPREMA

Otopite maslac na tihoj vatri, dodajte sitno seckani crni i beli luk, dinstajte mešajući dok crni luk ne omekša, te odložite. Testeninu obarite u ključaloj posoljenoj vodi, procedite i isperite pod mlazom tekuće vode.
U činiju stavite rikotu, spanać, parmezan, pinjole, bosiljak, jaja, kiselu pavlaku i biber, pa dobro izmešajte da dobijete glatku smesu.
Naseckajte testeninu i dodajte je u smesu od spanaća, pa sve mešanjem sjedinite. Kašikom prebacite u pravougaoni pleh i pokrijte alu-folijom. Pleh stavite u veći sud za pečenje i u njega sipajte vodu do polovine pleha. Pecite oko 40 minuta na 180 stepeni.
Ostavite rolat u plehu 10 minuta. Zatim ga izvrnite i pustite da se ohladi. Potom rolat obložite parčićima šunke ili pršute.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Slane rolnice

Slane rolnice

1.jpg

Za 4 osobe: 6 kriški svežeg tost hleba, veća šargarepa, dve polovine pilećeg belog mesa bez kostiju, 6 listova zelene salate, 300 ml "mediteran" majoneza, malo ulja, so i biber.

Na vrelom ulju kratko propržite posoljeno i pobibereno belo meso da porumeni sa obe strane. Sklonite s ringle i ostavite da se ohladi. Kriškama tost hleba uklonite koricu i svaku položite između dva lista providne folije, pa ih oklagijom pažljivo istanjite. Sa istanjenih kriški tost hleba uklonite gornji list folije i obilato ih premažite slojem "mediteran" majoneza. Na svaku krišku položite po list zelene salate, odozgo poređajte šargarepu koju ste prethodno očistili i ljuštilicom isekli na tanke trake. Preko šargarepe položite ohlađeno pileće meso, takođe isečeno na trake i uz pomoć folije sve zajedno urolajte. Krajeve folije uvijte da rolat ostane dobro upakovan i ostavite da odstoji u frižideru nekoliko sati. Pre serviranja sklonite folije sa rolata, isecite ih na rolnice i prelijte "mediteran" majonezom.

(Novosti)

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Rolat sa paradajzom

Rolat sa paradajzom

1.jpg

Za 6 osoba: 400 g brašna, 50 g šećera, pola kašike suvog kvasca, manja glavica luka, 150 g mladog kravljeg sira, 80 g paradajz-pirea i so.
Za pesto od oraha: pola veze peršuna, 50 g oraha, čen belog luka, 80 ml maslinovog ulja, so i biber.
Za fil: pileće grudi bez kostiju, maslinovo ulje, veza rukole, 200 g kačkavalja, tri-četiri suve smokve, so i biber.


U većoj činiji pomešajte 380 g brašna sa šećerom, kvascem, iseckanim lukom, mladim sirom, pireom od paradajza, 1,3 dl tople vode i kašičicom soli.

Mesite 10 minuta, a zatim oblikujte kuglu i prebacite je u drugu posudu, posutu brašnom. Pokrijte vlažnom krpom i ostavite da raste 90 minuta.
Nadošlo testo premesite da iz njega istisnete vazduh, pa ga istanjite i njime obložite četvrtast pleh (dimenzija 30 cm sa 40 cm) obložen papirom za pečenje. Pokrijte vlažnom krpom i ostavite da odstoji još 60 minuta.
Testo pecite 15 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, ali prethodno u nju ubacite veći pleh, napunjen vodom. Pečenu koru ostavite da se rashladi, pa je horizontalno prepolovite. Jednu polovinu oklagijom razvucite, a drugu sačuvajte za neki drugi recept. Zajedno izblendirajte sve sastojke za pesto.
Pileće meso ispecite na malo vrelog ulja u gril tiganju, pa isecite na trake, posolite i pobiberite. Razvučenu koru položite na list providne folije. Duž duže strane kore poređajte komadiće piletine i listove rukole, a preko njih komadiće sira i smokve.
Preko svega nanesite sloj pesta od oraha, uz pomoć folije sve čvrsto urolajte i do serviranja čuvajte najmanje dva sata u frižideru.

(Sale & Pepe)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Rolat od tikvica

Rolat od tikvica

1.jpg

SASTOJCI:

  • Jedna veća tikvica
  • 5 jaja
  • so, kopar, biber, beli luk
  • 3 kašike usitnjenih zobenih pahuljica
  • 2 do 3 paradaiza
  • 150 g trapista
PRIPREMA:

Tikvice očistiti i izrendati, posoliti i ostaviti da odstoje 15 minuta pa ih iscediti. Dodati razmućena jaja, začine i u smesu umešati smrvljene zobene pahuljice.

Rernu zagrejati na 180 stepeni, na papir za pečenje na velikoj tepsiji staviti smesu od tikvica i jaja, i peći 15 minuta. U međuvremenu narendati sir, paradajz iseći na kriške, po želji dodati i 150 g šunke. Izvaditi na pola pečenu smesu iz rerne i po njoj poslagati prvo sir, eventualno šunke i preko staviti paradajz, zarolati u rolat i peći još oko 5-10 minuta.

Servirati mlako.

(Tportal.hr)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Ljute rolnice

1_zps7e108ae0.jpg


POTREBNO JE:
4 tortilje, 120 g krem sira, 100 g trapista, 100g ljute papričice, 3 mlada crna luka, 2 paprike babure, 50 g zelenih maslina.

PRIPREMA:
Za nadev za ljute rolnice pomešajte krem sir sa narendanim trapistom, dodajte sitno isečene ljute papričice, paprike, mladi luk i masline. Sve dobro promešajte i sjedinite. Tortilje blago zagrejte na tiganju sa obe strane, stavite ih u foliju da omekšaju, pa svaku nafilujte jednakom količinom nadeva. Urolajte nafilovane tortilje, uvijte ih u foliju i ostavite u frižideru oko dva sata da odstoje. Isecite rolnice na komade debljine dva centimetara i poslužite.

(Blic žena)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Rolat od tost sira

1_zps3c10aa2d.jpg


POTREBNO JE:
300 g tost sira, 100 g kačkavalja, 150 g kiselih krastavčića, 150 g pavlake, 1 kašičica sitno seckanog peršunovog lista, 200 g suvog vrata.
PRIPREMA:
Tepsiju obložite papirom za pečenje, složite listove tost sira tako da se malo preklapaju, pospite ravnomerno rendanim kačkavaljem i prekrijte aluminijumskom folijom. Kratko pecite sir u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, samo da se sir istopi i spoji. Sitno narendajte kisele krastavce, spojite ih sa pavlakom i peršunovim listom, pa dobro promešajte. Sklonite foliju sa gotovog sira, složite preko sira suvi vrat isečen na tanke listove i preko premažite namazom sa kiselim krastavčićima. Uz pomoć papira na kome se pekao sir uvijte rolat i ostavite da se ohladi. Kada se ohladi isecite rolat na parčad i poslužite.

(Blic žena)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Slani rolat sa kačkavaljem i šunkom

41rAZI6.jpg


SASTOJCI
300 g kačkavalja
200 g krem sira
100 g šunke
50 g kiselih krastavčića
50 g crvene paprike

Priprema:
Na zagrejanu foliju stavite kačkavalj. Kad se rastopi, oblikujte ga kao kvadrat i premažite krem sirom. Pospite rendanom šunkom, krastavčićima i paprikom sečenim na tračice. Urolajte i ostavite da se hladi.


Izvor: Lisa.rs
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Tunjevina i povrće u "kori" od krompira

DynsZVP.jpg


Za 4 osobe potrebno je: 4 dl mleka, 2-3 kašike maslinovog ulja, prstohvat soli i smesa za pire iz kesice dovoljna da se dobije veoma gust pire. Za fil: 2 manje konzerve tunjevine, 6 crvenih sitno narezanih paprika, 150 g crnih maslina bez koštica, 1 zelena salata, 2 tvrdo kuvana jajeta, 150 g majoneza, so i biber.

Zagrejte mleko do ključanja, sklonite sa ringle, postepeno umešajte ulje i smesu za pire, tako da dobijete gustu, čvrstu masu pogodnu za oblikovanje. Posolite po želji, vratite na ringlu i izmiksajte. Rasporedite pire na masan papir, prekrijte folijom, poravnajte oklagijom, uklonite foliju i ostavite da se ohladi. U dubokoj činiji pomešajte dobro isceđenu tunjevinu, seckane paprike, sitno iseckana kuvana jaja i 100 g majoneza. Posolite i pobiberite po želji, rasporedite smesu po sredini ohlađene "kore" od krompir pirea, pažljivo urolujte i stavite u tanjir obložen zelenom salatom. Preostalim majonezom premažite rolat, ukrasite maslinama i poslužite.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Sa paradajzom i sirom

RJA8xrB.jpg


Za 4 do 6 osoba potrebno je: 2 kašike pšeničnog brašna, 3 kašike skrobnog brašna, 30 ml koncentrovanog paradajz sosa, 50 g rendanog tvrdog kačkavalja, 3 jajeta, 1 kašičica sode bikarbone, 80 g putera, 1 kašičica mlevene paprike, 300 g svežeg kravljeg sira, 2 čena belog luka, veza vlašca, veza peršuna, so.

Zagrejte rernu na 200 stepeni. Odvojite belanca od žumanaca. U dubokoj činiji umutite čvrst sneg od belanaca sa prstohvatom soli. U drugoj posudi, pomešajte žumanca sa kašikom tople vode i umutite dok ne dobijete penastu smesu. Potom umešajte pšenično i skrobno brašno, sodu bikarbonu, papriku i koncentrovani paradajz sos. Na kraju dodajte topljeni puter i rendani kačkavalj, dobro promešajte i sipajte u pleh obložen masnim papirom. Smesu ravnomerno rasporedite drvenom kašikom i pecite oko 10 minuta u prethodno zagrejanoj rerni. Gotovu koru pažljivo izvadite iz pleha, odvojite papir i uvijte u vlažnu krpu u formi rolata. Kad se ohladi, uklonite krpu, premažite mešavinom sira, seckanog belog luka, peršuna i vlašca, uvijte u rolat i ostavite da odstoji 60 do 90 minuta. Potom isecite na tanke kriške i poslužite.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Na mediteranski način

K0G00wB.jpg


Za 6 osoba potrebno je: 3 jajeta, 2 kašike ulja, 6 kašika brašna, 2 kašike rendanog parmezana, 1 kašičica praška za pecivo, 50 g maka, 8 sušenih paradajza u ulju, 2 šake rukole, 50 g pinjola, 8 kašika maslinovog ulja, so, biber.

Zagrejte rernu na 210 stepeni. Odvojite žumanca od belanaca. U dubokoj posudi, umutite žumanca, pa dodajte 4 kašike ulja, rendani parmezan, mak, malo soli i bibera. Posebno umutite belanca sa prstohvatom soli, pa sjedinite sa prethodnom smesom. Na kraju dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo i dobro promešajte. Rasporedite testo u plehu obloženom masnim papirom i pecite oko 10 minuta. Gotovu koru izvadite iz pleha, odvojite od papira i uvijte vlažnom krpom. Potom operite i osušite rukolu i izmiksirajte sa pinjolama i preostalim uljem, namažite na koru, pa rasporedite isceđeni paradajz isečen na trakice, pobiberite i uvijte u rolat. Ostavite da se ohladi najmanje 60 minuta u frižideru i potom narežite na tanke kriške.

(Novosti)
 
Natrag
Top