Razne vrste pašteta i namaza

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Humus

5372_stock-photo-hummus-shutterstock_45116653_kul.jpg


POTREBNO JE: 2 šolje leblebija iz konzerve, 2 čena belog luka, četvrt šolje soka od limuna, 2 kašike maslinovog ulja, 120 g taan paste, malo crvene začinske paprike, kašika seckanog peršuna, 2 kašike maslinovog ulja, brusketi od hleba ili tortilja.

PRIPREMA: U blender ili multipraktik stavite leblebije, beli luk, sok od limuna, maslinovo ulje i taan. Mutite dok ne dobijete masu glatku kao pire. Kašu stavite u činijicu, prelijte dvema kašikama maslinovog ulja, pospite crvenom začinskom paprikom i seckanim peršunom, pa poslužite s brusketima ili tortiljom.



 
Učlanjen(a)
28.08.2009
Poruka
198
Dečji namaz od sočiva

Dečji namaz od sočiva


sastojci



100 g sočiva,
500 g tikvica,
1 čen belog luka,
2 kašičice suvog biljnog začina,
100 ml maslinovog ulja,
narendan sir,
1 veza vlašca,
1 limun,
hleb,
so.


priprema



Sočivo skuvati u slanoj vodi, pa ocediti.

Tikvice oprati i iseći na kolutiće; Zatim, kratko prodinstati na 2 kašike
maslinovog ulja. Pred kraj dinstanja umešati sitno iseckan beli luk i
ostaviti da se prohladi.

Sočivo i tikvice dobro isitniti u blenderu. Nakon toga, postepeno dodavati
maslinovo ulje i sok od limuna. Na kraju umešati iseckan vlašac i posoliti.

Premazati kriške hleba a odozgo narendati sir.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Humus

Potreban materijal:
šolja sirovih lebelebija
5 kašika taana
čen belog luka
sok od ½ limuna
kašičica soli
½ kašičice bibera
muskatni orah po ukusu
2 kašike majoneza
pakovanje tortilja

Priprema:

1. Preko noći ostaviti leblebije da nabubre pa ih onda skuvati na umerenoj vatri (oko 1 sat)

2. Kada se ohlade, leblebije samleti u blenderu sa dodatkom tana, belog luka, limunovog soka, soli, bibera i muskatnog oraha - da se dobije fino mlevena masa.

3. Po vađenju iz blendera u masu umešati majonez i ako masa nije dovoljno kremasta u nju dodati i malo hladne vode dok se ne dobije kompaktna masa ‘polutečne’ teksture (kremaste).

Uz Humus servirati tortilje isečene na trougliće i opečene u suvom tiganju dok ne postanu blago hrskave …
Ukoliko želite posno arapsko meze izostavite majonez.

Izvor: GastroNomad







 
Poslednja izmena:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Baba Ganuš

im19.jpg


Potreban materijal:

2 patlidžana
2 kašike taana
sok od ½ limuna
10 maslina
2 kašike jogurta
čen belog luka
kašičica soli
½ kašičice bibera
5 kašika pečenog susama

Priprema:
1. U rerni zagrejanoj na 200° ispeći patlidžan uz povremeno okretanje (oko 1 sat)

2. U blenderu samleti pečen i očišćen patlidžan od kore uz dodatak tana, limunovog soka, belog luka, soli, bibera i pečenog susama. Blendirati svega par sekundi da se dobije kremasta masa.

3. U dobijenu kremastu masu, po vađenju iz blendera, umešati jogurt, probati i po želji doterati ukus začinima. Ukrasiti seckanim maslinama.

Uz Baba ganuš servirati tortilje isečene na trougliće i opečene u suvom tiganju dok ne postanu blago hrskave …
Ukoliko želite posno arapsko meze izostavite jogurt.

Izvor: GastroNomad





 
Član
Učlanjen(a)
13.11.2010
Poruka
317
Evo jednog lakog,zdravog i ukusnog i vrlo jefitnog namaza.Naime ja nemam neki poseban recept ali cu vam preneti kako ja to radim.Kupite recimo 100grama sucokreta oljustenog,sameljete sto sitinije mozete u blenderu ili mlinu za kafu,zatim dodate malo vode,maslinovog ulja,soli, belog luka, persuna,ja licno dodajem i neku kasiku pavlake jer onda masa postaje mnoko kompaktnija za mazanje za nekih 30-40 dinara dobijete 300 grama visoko kvalitetnog i presvega zdravog namaza.Sve ovo mozete raditi i sa kikirikijem,socivom...uzivajte:yea:
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Pašteta od junetine

Pašteta od junetine

Za 6 osoba: 800 g junetine bez kostiju, 5 dl suvog belog vina, lovorov list, 2-3 zrna karanfilića, 100 g dijamantovog "klasik" margarina, grančica vlašca, šargarepa, grančica celera, 1 dl kisele pavlake, 5 listića želatina, 2-3 kašike konjaka, 8-10 kriški tost hleba, maslo ulja, so i biber.

Prethodno veče meso isecite na kockice, prelijte vinom, dodajte lovorov list i zrna karanfilića i ostavite da odstoji 12 sati u frižideru. Očistite i sitno iseckajte vlašac i grančicu celera, a šargarepu iseckajte na kockice i sve zajedno kratko dinstajte na vrelom ulju. Dodajte oceđeno, marinirano meso, dinstajte nekoliko minuta, nalijte proceđenom marinadom i kuvajte na umerenoj temperaturi jedan i po sat, uz stalno mešanje. Kada meso omekša, izmiksajte ga zajedno sa dijamantovim "klasik" margarinom. Posolite i pobiberite, dodajte kiselu pavlaku i snažno promešajte da se svi sastojci sjedine. Prema uputstvu proizvođača pripremite želatin od listića, tri četvrtine ove mešavine sipajte na dno dublje četvrtaste posude i ostavite da se hladi i sasvim stegne u frižideru. Ostatak želatina čuvajte na toplom da se ne stegne. Smesu od mesa snažno promešajte. Sipajte malo konjaka da dobijete homogenu, gustu, kremastu masu. Kada se želatin u četvrtastoj posudi sasvim stegne preko njega sipajte paštetu od mesa, prelijte ostatkom želatina i do serviranja čuvajte u frižideru.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Često sama pravim putere od kikirikija, indijskog oraha, suncokreta...
Ali probala sam i ovu Vašu varijantu sa pavlakom i indijskim orahom, dodala sam malo sušenog začina, karija i mirođije, i namaz je bio odličan. Hvala za ideju. :)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Pikantni namaz od ementalera

Pikantni namaz od ementalera

Potrebno je: 100 g sira ementalera, 100 g butera, 2 sardine, 4 kašike senfa, 1 manja glavica crnog luka, so po ukusu.

Priprema: Ementaler sameljite u mašini za mlevenje mesa, a zatim pomešajte sa istopljenim buterom i sve umutite mikserom tako da dobijete penastu smesu. Zatim dodajte viljuškom izgnječene sardine, senf i u blenderu ispasiran luk. Ponovo mutite mikserom da dobijete kompaktni namaz. U debljem sloju ga nanesite na slane krekere, ili kriške baget hleba.




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Pašteta od čvaraka

Pašteta od čvaraka

134193_pasteta-od-cvaraka_f.jpg

Potrebno je :
1. 1/2 kg čvaraka,
2. 2 jaja,
3. 2-3 kisela krastavca,
4. glavica crnog luka,
5. so, kašikica senfa,
6. malo mlevene paprike,
7. 1 dl kuvanog paradajza,
8. mleveni biber.


Priprema:
Čvarke sitno samleti, dodati tvrdo kuvana jaja, krastavce i crni luk isečene na kockice. Beli luk izgnječiti. Začiniti senfom, paprikom i paradajzom, posoliti i pobiberiti.

Dobro izmešati i služiti uz krekere, tost ili neko pecivo.




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Aromatični namaz

Aromatični namaz

aromaticni-namaz.jpg

Potrebno je: 2 crvene paprike, 300 g krem sira, 1 dl mleka, čen belog luka, kašika iseckanog svežeg peršuna, struk vlašca, kašičica majčine dušice, 1/4 kašičice soli i 1/4 kašičice mlevenog bibera.

Rernu zagrejte na 200 stepeni, a posudu za pečenje obložite papirom. Paprike presecite po dužini na pola, odbacite semenke i stabljiku. Stavite ih u pleh i pecite desetak minuta, dok kožica ne pocrni. Obmotajte ih u papir u kojem su se pekle i ostavite da odstoje oko 15 minuta, da se malo ohlade. Izvadite ih, oljuštite kožicu i isecite na sitnije komade. Mikserom ispasirajte pečenu papriku sa krem sirom, mlekom, solju, biberom i belim lukom dok ne dobijete glatki namaz. Zatim ga sipajte u veću činiju i pomešajte sa svežim peršunom, sitno iseckanim vlašcem i majčinom dušicom. Ostavite u frižideru da se ohladi pre serviranja.

 
Natrag
Top