Rat na forumu o religiji! (zavere, spamovanja, trolovanja, prijavljivanja, borbe nepostenim sredstvima)

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Pred Isusom se tog jutra našla najopasnija zvijer ove zemlje: masovni čovjek, zvijer bez krzna, čovjek u kolektivu. Kamenovanje, osim što omogućuje ubojstvo bez neposrednog dodira sa žrtvom, djeluje i na masu kao takvu. Kamenovati u grupi znači potvrditi vlastitu solidarnost s grupom. Svatko će baciti kamen, a nitko neće biti odgovoran. Nitko neće ubiti vlastitom rukom, a na koncu žena će ipak biti mrtva.

Ova je zver nаšla svoju perosnifikaciju u onome što je postalo nemesis čovečanstva nakon 1945, u oslobođenoj sili atoma. U najbezličnijem od svih oružja što ga sinovi Zemljanina stvoriše.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Ima neka zanimljiva opažanja g. Radišić.

Znači i Elen Vajt je zastupala većinsko tumačenje.

Što se tiče propovedi - kratak, uopšten uvod koji nas uvodi u temu nakon toga sledi deo koji se odnosi na to šta je Isus pisao u smislu istorijske hronologije, zatim deo gde iznosi svoje mišljenje, u suštini sinkretičko jer spaja ono što se nalazi u Egberti Kodeksu, Kodeks Palatinusu, kod blaženog Avgustina i Sv. Jeronima Stridonskog.
Ovo poslednje je najzanimljiviji, meni lično, deo cele propovedi .

Posle toga pre futuristički no eshatološki pogled na savremenu civilizaciju i njenu neizvesnu budućnost koja mora iznedriti nešto novo, pominje čak i Slavoja Žižeka što me iznenadilo i na kraju moralizatorska tužna priča sa srećnim krajem koja mi se nije dopala.

Mnogo savremeniji i eklektizmu skloniji pristup i nastup no što ga čitamo ovde od nekih pripadnika iste crkve.

Drugo je Radisa, on je bio prijatelj Patrijarha Pavla. Covek je iskren. Postoje i svetli primeri kod adventista za razliku od onog sto gledamo trenutno ovde.

Po čemu su vam bolje? Legalizirali ste i ozakonili pederizam i lezbizam? :)

:smisi:

Sad konačno znamo i tko je bacio atomske bombe na Japan. Bog. :)
:smisi:

Što ne stavi linkove od tih kopiranih postova, lažni nastavnik, što ne stavi? Troluje, i te kako troluje.

Zato sto ne govori istinu, zato i ne postavlja. Dobrote u njemu nema zato se i ruga, samilosti nema zato preti i izaziva. Jednom recju on je "pokvaren" ali druge osudjuje da su takvi.

Umalo da iz tebe izbije bijes kao iz Taramane. Moraš na silu da se suzdržavaš

Pa tvoj cilj i jeste da izazoves reakciju - bes, ali jos nisi uspeo. I to radis namerno da bi javio moderatoru da izazoves ban. Veoma podmuklo delovanje.

A to ne govori nista o nama vec o tebi! Svaki covek moze biti isprovociran, i apostol Pavle je bio isprovociran pa se posvadjao. I to nije znacilo da nije od Boga.

Glupo je da ovde dajes reakciju na provokaciju a ne dajes cime si nas to izazivao. Ti si prvi vredjao nas, a to krijes.

Bezobrazluk!

Dok one koje nose Hristovo ime idu takoreci nage.

Pa vase adventiskinje sede polu nage u crkvi. Kako vidis nasu golotinju a vasu ne?

Zato je Isus rekao da ćemo se po djelima poznati.

Pa po delima se i poznajete! Devojke vam sede polu nage u crkvi. Kad odem kod vas moram da spustim pogled, jer ono je strasno, sedne pored tebe polu gola devojka, toga nema kod nas. Dovoljno je da ljudi prosetaju do vase crkve, i da se uvere u smernost vasih "Hriscanki". Samo "love propovednike" svojim izgledom vestackom poboznoscu, traze novac i dobru udaju..

Poboznost na delu.

To znaci da bi svi mi trebali da setamo bez odece gradom!?

Vase zene setaju polu gole, i ne samo mlade , vec i starije idu po "igrankama". Sramota jedna je i pricati sta vasi rade, 90% licemera u adv. crkvi, zato vas uveliko napustaju. Ostaju vam ovakvi kao Tripo.

I sad ti nama drzis pridiku o moralu? Zasto svoju crkvu ne spasavas od propasti, sram te bilo!?

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
01.05.2019
Poruka
668
"Za trijumf zla dovoljno je da dobar čovek ne uradi ništa"

Ovde bi mnogi pripisali i samom Isusu da nista nije cinio da zlo osudi.

Laodikeja, zalaziš u mutno i klizavo područje teodiceje.
Ako je već tako možeš li nam ti, ili neki drugi pripadnik adventističke crkve svejedno, ukratko izložiti kakav je teološki stav adventizma po ovom pitanju, ako ste se uopšte bavili istim ?

Ćitajući Sveto Pismo, i Jevandjelje po Jovanu o kojem trenutno raspravljamo, često se nameće pitanje o odnosu prema Zakonu i Reči
tj. onoga šta Zakon dat Jevrejima propisuje i reči i dela Gospoda našeg Isusa Hrista.
Tako i kod Jovana

4. Rekoše Mu: Učitelju! Ova je žena uhvaćena sad u preljubi;
5. A Mojsije nam u zakonu zapovedi da takve kamenjem ubijamo; a ti šta veliš?

fariseji se konkretno pozivaju na

3. Mojsijeva, glava 20

10. A čovek koji učini preljubu s tuđom ženom, što je učinio preljubu sa ženom bližnjeg svog, da se pogubi i preljubočinac i preljubočinica.

Medjutim Gospod postupa drugačije

11. A ona reče: Nijedan, Gospode! A Isus joj reče: Ni ja te ne osuđujem, idi, i odsele više ne greši.

Dakle šta je pretežnije Zakon dat u kamenu po tvrdoći srca ili Živa Reč Utehe

31. Tada Isus govoraše onim Jevrejima koji Mu verovaše: Ako vi ostanete na mojoj besedi, zaista ćete biti učenici moji,

32. I poznaćete istinu, i istina će vas izbaviti.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Laodikeja, zalaziš u mutno i klizavo područje teodiceje.
Ako je već tako možeš li nam ti, ili neki drugi pripadnik adventističke crkve svejedno, ukratko izložiti kakav je teološki stav adventizma po ovom pitanju, ako ste se uopšte bavili istim ?

Ćitajući Sveto Pismo, i Jevandjelje po Jovanu o kojem trenutno raspravljamo, često se nameće pitanje o odnosu prema Zakonu i Reči
tj. onoga šta Zakon dat Jevrejima propisuje i reči i dela Gospoda našeg Isusa Hrista.
Tako i kod Jovana

4. Rekoše Mu: Učitelju! Ova je žena uhvaćena sad u preljubi;
5. A Mojsije nam u zakonu zapovedi da takve kamenjem ubijamo; a ti šta veliš?

fariseji se konkretno pozivaju na

3. Mojsijeva, glava 20

10. A čovek koji učini preljubu s tuđom ženom, što je učinio preljubu sa ženom bližnjeg svog, da se pogubi i preljubočinac i preljubočinica.

Medjutim Gospod postupa drugačije

11. A ona reče: Nijedan, Gospode! A Isus joj reče: Ni ja te ne osuđujem, idi, i odsele više ne greši.

Dakle šta je pretežnije Zakon dat u kamenu po tvrdoći srca ili Živa Reč Utehe

31. Tada Isus govoraše onim Jevrejima koji Mu verovaše: Ako vi ostanete na mojoj besedi, zaista ćete biti učenici moji,

32. I poznaćete istinu, i istina će vas izbaviti.
Reci ce ti da je zakon podeljen na tri dela, na moralni obredni i gradjanski. Iako takve podele nema u bibliji. Cak i pomenuti Radisa Antic profesor teologije filozofije i dekan na njihovom teoloskom fakultetu to priznaje u svojoj knjizi "Put Istina i Zivot" govoreci citiram ga - "iako u bibliji ne postoji direktna podela zakona Bozjih datih Izraelu, mi cemo pokusati da napravimo jednu mogucu podelu"!

O cemu se ovde zapravo radi? Radi se o "vestacki napravljenoj podeli"!

Dekalog nije odeljen od ostalih zakona, on prestaje da vazi zajedno sa celokupnom Torom. Zato se petoknjizje kod jevreja i naziva jednom recju "zakon"!

Da je dekalog neobavezujuci za Hriscane pokazuje i Apostol Pavle govoreci:

"Ako je sluzba koja je bila urezana u kamenju bila slavna i donosila je smrt, kako vise nece biti slavnija sluzba Duha.. jer ako je slavno ono sto PRESTAJE mnogo ce vise biti slavnije ONO STO OSTAJE"

Tu je pokazao, da Hristos nevazecim cini sav zakon, jer se na njemu sve ispunjava. Celokupna Tora.

Hriscani nisu pod obavezom zakona uopste, jer Hristos je umesto njih odrzao sav zakon, zato su oni opravdani "zabadava"! Spasenje je "besplatan dar".

Zlocinac na krstu "ulazi u raj" ne po zaslugama drzanja zakona, vec po zaslugama prolivene Hristove krvi! (jer on ni dana jednoga nije drzao zakon, bio je razbojnik).

Mi se dakle spasavamo "miloscu" a ne zakonom. Zakon za nas vise ne vazi!

A onda Pavle konstatujuci to, pita - "sta dakle, da li da nastavimo da gresimo posto vise nismo pod zakonom vec pod miloscu? Boze sacuvaj! Jer kako cemo mi koji smo umrli grehu i dalje ziveti u njemu"!

Pavle hoce reci, da iako nas zakon "vise ne obavezuje" mi ne smemo zloupotrebljavati Bozji dar milosti i jegov oprostaj i nastaviti da gresimo, jer time Boga vredjamo, to je kao kad ti neko pokloni zivot a ti ga onda mrzis i udaras!

Dakle, mi iz zahvalnosti i ljubavi prema Bogu sto nam je dao ovako veliki dar, zelimo uvek da obradujemo njegovo srce. Zato smo mu poslusni, ne iz moranja vec iz ljubavi. Necemo da se ponasamo kao deca kojoj je oprosteno a koja nisu zahvalna sto im je roditelj oprostio, pa i dalje grese.

Oni to ne razumeju, oni ne razumeju da "ica pica, subote, praznici i ako ima sta drugo.." nista nije obavezno za nas Hriscane, tj. za nase spasenje, zato to i namecu. Bitna je ljubav radost, mir trpljenje. A ljubav je najveca od svih, jer se ljubavlju spasavamo. I koliko smo ljubavi pokazivali drugima toliko ce i Bog pokazati ljubavi prema nama.

Ali oni ce reci "pa mi iz ljubavi drzimo subotu". Medjutim to nije tacno, oni zaista misle da moraju odrzati subotu da bi se spasili, jer ne razumeju zakona, ne razumeju da je zakon samo "odraz Bozjeg karaktera" i da nije subota u Bozjem karakteru, pa subotu ni sam Bog ne drzi! Ni andjeli ne drze dekalog, jer nemaju ni 'oca ni majku da bi ih postovali' na primer. Ne postoji "pisani zakon na nebu"! On je dat nama ljudima, zbog nase "oslabljene savesti", jer smo mi ljudi "pali" i nismo vise bili sposobni po savesti odredjivati sta je ispravno a sta ne, pa nam je Bog dao "smernice"!

To je smisao i "svrha zakona" da bude nas "cuvar do Hrista" (ucitelj).

A kad dodje Hristos, nama vise ne trebaju smernice i zakoni, jer mi dozivljavamo "novorodjenje" a ko je novorodjen, on je po karakteru slican Bogu. Njegova savest dozivljava "promenu", tako da on vise i "ne zeli gresiti" , greh postaje stran njegovom karakteru. Tako on vise ne moze gresiti i gadi se na greh.

Zato i kaze na drugom mestu - "Dacu zakone svoje u srca njihova i u misli njihove napisacu ih.." (parafraziram).

Ne postoji "zakon spolja na kamenu" ili u bibliji, vec u srcu u covekovom je on zapisan. A to ne znaci "zapisan kao tekst" sto oni misle, vec dolazi do "promene karaktera"!

Zato je Hristos mogao sazeti sve zapovesti u dve - "Ljubi Boga i bliznjega svoga", jer je to karakter Bozji - "ljubav", a ne nesto spolja nametnuto.

Oni ovo ne razumeju, zato insistiraju na spoljasnjem, na suboti dekalogu i slicno, zato su "pismolatri" i misle da ne smeju prekrsiti slovo i namecu to i drugima, misle da se toga moraju fanaticno pridrzavati kao da im zivot od toga zavisi. A ne zavisi, vec od Bozje milosti!

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Zato je Hristos mogao sazeti sve zapovesti u dve - "Ljubi Boga i bliznjega svoga", jer je to karakter Bozji - "ljubav", a ne nesto spolja nametnuto.

Oni ovo ne razumeju, zato insistiraju na spoljasnjem, na suboti dekalogu i slicno, zato su "pismolatri" i misle da ne smeju prekrsiti slovo i namecu to i drugima, misle da se toga moraju fanaticno pridrzavati kao da im zivot od toga zavisi. A ne zavisi, vec od Bozje milosti!

Mire, mogao je Hristos to sažeti i zato što je On Bog. Alfa i Omega, Prvi i Poslednji. Kako zakonodavac On i zna razloge čemu zakon i šta je u stvari namena zakona.

Ovi, koji se pismolatrenjem bave da bi sebe načinili pravednima, to ne shvataju. Ne žele da shvate, jer im je takav mentalitet, takva im je suština.

Suština Boga je Ljubav. Suština, a ne "karakter"

.
Vase zene setaju polu gole, i ne samo mlade , vec i starije idu po "igrankama". Sramota jedna je i pricati sta vasi rade, 90% licemera u adv. crkvi, zato vas uveliko napustaju. Ostaju vam ovakvi kao Tripo.

I sad ti nama drzis pridiku o moralu? Zasto svoju crkvu ne spasavas od propasti, sram te bilo!?

Ko o čemu, adventisti o moralu.
Mire, nije problem što žene u crkvu idu polugole, iako bih ja radije da se vrati stari kodeks oblačenja (veo i tome slično), problem je namera zašto tako idu, i pre svega razlog koji stoji iza adventističkog pozivanja na "moral".

Što se tiče prvog, radi se najčešće o uticaju liberalnog ateizma - feminizma, kao i želje da budu primećene i da ulove potencijalne udvarače, supružnike, šta već. Mada tu pored ovih već navedenih stvari, postoji i ono đavolsko "navođenje na greh".

Kada smo već kod drugog, a ono je došlo na red, adventisti kao i većina lajavaca pokušava tim optužbama da dokaže nekakav nemoral u Crkvi. Licemerni kao i svi pismolatori, i oni misle da je to navodni dokaz nekakvog nedostatka morala i pravoverja. Iako isti, od morala, kao što si ti i napisao, i nemaju baš puno.

Svi smo mi grešni, a greh nije u tome kako se ponašamo, nego u nameri koja stoji iza takvog ponašanja.

Da zaključim, nemaju nikakvih prava da druge za bilo šta optužuju kada se i kod njih događaju iste stvari, ako ne i gore, za šta postoje dokazi.

Umesto da svojima ukažu na greške, oni raspravljaju i optužuju druge, pa se posle nađu uvređenima kada se njihovo pozivanje na nekakav viši moral argumentovano ne samo obori nego i rasturi u komadiće.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
toga nema kod nas.

Ne nema. :beee:
Oni ovo ne razumeju, zato insistiraju na spoljasnjem, na suboti dekalogu i slicno, zato su "pismolatri" i misle da ne smeju prekrsiti slovo i namecu to i drugima,

Ko vam šta nameće? Opet projekcija kojom otkrivate da ste vi nasilni prema drugima u nametanju vjere.

Šta me briga krši subotu, jedi pigija.

Pa po delima se i poznajete! Devojke vam sede polu nage u crkvi. Kad odem kod vas moram da spustim pogled, jer ono je strasno, sedne pored tebe polu gola devojka,

I baš su sve takve? :beee:

Dovoljno je da ljudi prosetaju do vase crkve, i da se uvere u smernost vasih "Hriscanki". Samo "love propovednike" svojim izgledom vestackom poboznoscu, traze novac i dobru udaju..

Znači ipak je šlic presudio u opredijeljenju gdje ćeš.

Oni to ne razumeju, oni ne razumeju da "ica pica, subote, praznici i ako ima sta drugo.." nista nije obavezno za nas Hriscane,

Što onda jedeš? prestani da jedeš. Ovo obevezno kopiram.

I prestani da piješ.

Bitna je ljubav radost, mir trpljenje.

To imaju bez dekaloga i narkomani, samo lažni mir i ljubav.

Reci ce ti da je zakon podeljen na tri dela

Pa ti ga dijeliš na subotu kao posebnu zapov. i ostalih 9.

Dekalog nije odeljen od ostalih zakona, on prestaje da vazi zajedno sa celokupnom Torom.

Znači može ubijanje, krađa, preljub itd.

Ne postoji "zakon spolja na kamenu" ili u bibliji, vec u srcu u covekovom je on zapisan. A to ne znaci "zapisan kao tekst" sto oni misle, vec dolazi do "promene karaktera"!

A jel neko rekao da je zakon spolja?

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Obredni zakon je ukinut, deset zapovesti su vecne, s time da je ljubav osnov odnosa Boga i coveka.

Ne tolerisanje greha, vec ljubav koja se ispoljava u pozivu da covek vise ne gresi iz ljubavi prema Bogu.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
A Isus rekao da "ni jedan potezić iz Zakona neće proći". A ti tvrdiš da je sve, osim Dekaloga, ukinuto!? Kome je vjerovati, Isusu ili tebi?

Šta je ustvrdio?

Koliko je poznato Isus je to izrekao misleći na celokupan Ha Tanakh.

Kako to da je sada sve osim Dekaloga ukinuto? I zašto samo Dekalog? Da nije zbog shabata možda?

Zašto po njima samo Dekalog opstaje kada znamo da je on dat isključivo sinovima Israela, fizičkim sinovima Israela?

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
01.05.2019
Poruka
668
Sad dakle šta kušate Boga i hoćete da metnete učenicima jaram na vrat, kog ni očevi naši ni mi mogosmo poneti?

Apostoli i starešine i braća pozdravljaju braću koja su po Antiohiji i Siriji i Kilikiji što su od neznabožaca.
Budući da mi čusmo da neki od nas izišavši smetoše vas rečima, i raslabiše duše vaše govoreći vam da se obrezujete i da držite zakon, kojima mi ne zapovedismo;
Zato nađosmo za dobro mi jednodušno sabrani izbrane ljude poslati vama s ljubaznim našim Varnavom i Pavlom,
S ljudima koji su predali duše svoje za ime Gospoda našeg Isusa Hrista.
Poslasmo dakle Judu i Silu, koji će to i rečima kazati.
Jer nađe za dobro Sveti Duh i mi da nikakvih tegoba više ne mećemo na vas osim ovih potrebnih:
Da se čuvate od priloga idolskih i od krvi i od udavljenog i od kurvarstva, i šta nećete da se čini vama ne činite drugima; od čega ako se čuvate, dobro ćete činiti.

Budite zdravi.

Dela apostolska, glava 15

Natrag