Pitao bih vas sve jedno staro pitanje, mnogi su o njemu možda već razmišljali, čitali ili raspravljali, a to je šta mislite da je Gospod pisao i napisao na zemlji ili prašini kako već stoji u nekim prevodima Sv. Pisma?
Svi pokušaji da se sadržajno odredi Isusovo pisanje imaju u sebi nešto proizvoljno što sam tekst ne dopušta. Nitko se ne upušta u drugu mogućnost, u promjenu pitanja. Umjesto pitanja sadržaja što Isus piše po pijesku tekst nam sugerira da sadržaj nije važan jer ga on sam ne donosi, nego da pozornost treba svratiti na sam čin pisanja. Umjesto da tražimo sadržaj pisanja važnije je, čini se, pitati što samo pisanje može značiti u ovom kontekstu. Simbolika pisanja uklapa se potpuno u logiku teksta i čini suvišnima sve interpretacije koje traže sadržaj.
Pišući po tlu, Isus kao da želi pokazati koliko vrijedi zakon naspram čovjeku. Vrijedi kao riječi ispisane na pijesku. Dođe vjetar i voda i više ih nema. Dovoljno je da netko prijeđe nogom preko ispisanog pa da se izgubi smisao i vidljivost napisanog. Zakon je nestalan i promjenjiv. On je u službi čovjeka i nikada čovjeka ne smije pretvoriti u sredstvo. Ne smije se okrenuti leđa čovjeku i sav svijet pretvoriti u pismo i zakon. Više negoli na ispisanu riječ valja gledati na ono što je Bog upisao u ljudsko srce i na ljudsko lice.
Pismo je u svojoj biti krivotvorljivo. Ono je, istina, vezano uz monumentalnost, stalnost, ali to je već znak povezanosti pisma i smrti. Pred nama se nalazi čudna situacija. Farizeji i pismoznanci, ljudi pisma, djeluju u masi. Isus piše, a zapravo želi pokazati kolikoje uzak domet pisma. Pred nama se nalazi alternativa čovjeka u masi i osamljenog čovjeka. Onako kako to kaže Daniel Penac: "Čovjek živi u grupi jer mu je svojstven život u krdu, ali on čita (i piše) jer zna da je sam." Sve što Isus nastoji jest pokazati izlaz iz ove alternative između krda i osamljenosti.
Farizeji i pismoznanci, ljudi koji se bave pismom, očito nisu razumjeli simboliku pisanja. Njima nije dovoljna simbolika. Čovjek je najčešće slijep za ono čime se svakodnevno bavi. Čovjek može toliko biti zaokupljen svojim poslom da više niti ne primjećuje što se oko njega događa. Takvima je ponekad potrebno vikati u lice. Ljudima koji misle da se međuljudski život može rješavati samo slovom zakona, samo navodnom pravednošću, mora se doslovce vikati u lice. Mora im se probiti uši da prestanu gledati izvan sebe i da pogledaju u svoju nutrinu. Mora ih se prisiliti da grijeh ne gledaju samo u drugome i da jednom pokušaju sagledati kako osuđuju samo ono što leži u njima samima. Isusove se riječi čuju kao preklinjanje da se jednom prestane gledati samo slovo zakona.
Drugi se detalj čini još značajnijim. Počeli su odlaziti jedan po jedan. Došli su u grupi. Nitko se od njih ne bi usudio sam kamenovati ženu uhvaćenu u preljubu. Ali u grupi? U grupi su jači. U grupi nitko nije odgovoran. U grupi nema nikoga tko bi kasnije mogao biti nazvan ubojicom. Grupa je neosobna. Ali je zato jaka. Zlo se, čini se, nalazi najčešće na strani množine. Grupa može kamenovati i tako osloboditi svakog pojedinca odgovornosti. Kamenovanje je po sebi već ubojstvo iz daljine, bez dodira sa žrtvom koja se smatra nečistom. Dodir s njom zanečistio bi i one koji je osuđuju. Stoga se kamenovanje nudi kao način da se ubije žrtva, a da se istovremeno izbjegne onečišćenje preko dodira s nečistom žrtvom. Masa reagira kao jedan, a nitko nije izložen. Događa seubojstvo, a nitko nije ubojica. Svatko postaje nedužni ubojica.
Pred Isusom se tog jutra našla najopasnija zvijer ove zemlje: masovni čovjek, zvijer bez krzna, čovjek u kolektivu. Kamenovanje, osim što omogućuje ubojstvo bez neposrednog dodira sa žrtvom, djeluje i na masu kao takvu. Kamenovati u grupi znači potvrditi vlastitu solidarnost s grupom. Svatko će baciti kamen, a nitko neće biti odgovoran. Nitko neće ubiti vlastitom rukom, a na koncu žena će ipak biti mrtva. Jedini način da se razbije ova neosobnost mase pretvorene u jedan jedincati stroj jest da se pojedince izvuče iz mase, da ih se stavi, jednog po jednog, pred same sebe. Kako to Isus postiže? On naoko govori masi, a ipak se obraća pojedincu. To je jedini način. Masi se mora govoriti kao pojedincu i istovremeno se mora svakog pojedinca izvući iz mase. Tek rastočeni stroj mase može prestati funkcionirati i samo obraćanje masi kao jedinki može zaustaviti masu. I Isus se obraća i masi i pojedincu istovremeno: "Tko je od vas bez grijeha, neka prvi baci kamen." Govori i masi i svakom pojedinačno.
I Isus ostaje sam sa ženom. Preokret. Odlaze svi, jedan po jedan i na taj način daju Isusu za pravo. Ni oni nisu bez grijeha. Svi su otišli. Svi su grešni. Ostaju samo Isus i žena. Ženin ostanak zasigurno treba shvatiti kao zbunjenost i kao jedini način da se zahvali. Ona još uvijek ne može doći k sebi. Trenutak prije gledala je samoj smrti u lice. Sada odjednom, kao da se vratila u život i kao da više ne razumije kakav je to život i kolike su ljudske mogućnosti. Stoji zapanjena. I Isus se podiže i pita: "Ženo, gdje su? Nitko te ne osudi?" Isus kao da se čudi. Kao da ni njemu nije jasno kako to da je nitko nije osudio. Jer on nije tražio da je ne osude. Nije se zauzeo za nju. Štoviše, on je tražio da baci kamen onaj tko je bez grijeha. Kao da želi reći da samo Bog ima pravo suditi, a on to ne čini. On sam nije došao suditi, nego liječiti. (Ante Vučković, Franjevačka teologija Makarska)