Rafael Nadal

Član
Učlanjen(a)
03.08.2010
Poruka
1.037
Nadal bez problema do osmine finala

Izvor: B92 Prvi teniser sveta Rafael Nadal plasirao se u osminu finala turnira serije 1000 u Indijan Velsu.
18006408974d696119d40dd935414712_extreme.jpg
Nadal je u trećem kolu bez većih problema pobedio Amerikanca Rajan Svitinga sa 2:0, po setovima 6:3, 6:1.
Nadala je žreb na turniru u Kaliforniji poslužio, pa će u borbi za četvrtfinale igrati protiv Devarmana, koji je sa 6-1, 3-6, 7-6(5) savladao Malisa.
Iako je lako savladao De Vesta i Svitinga u drugom i trećem kolu, Nadal nije još uvek testiran, pa će u nastavku turnira biti zanimljivo videti u kakvoj je Španac formi.

Nakon eliminacije Marija, sa turnira je ispao i Robin Soderling što je možda još veće iznenađenje jer je Soderling u 2011. izgubio samo jedan meč (od Dolgopolova na Australijan openu). Bolji od četvrtog tenisera sveta bio je Nemac Filip Kolšrajber, a odlučio je taj-brejk prvog seta koji je Kolšrajber dobio sa 10:8.

Porazi Marija i Soderlinga najviše odgovaraju Rafaelu Nadalu koji se nalazi u tom delu žreba. Ipak, Nadal bi u četvrtfinalu mogao na Huana Martina del Potra koji je u trećem kolu pobedio supertalentovanog Aleksandra Dolgopolova sa 7:6 i 6:3. Argentinac ulazi u sve bolju formu i upravo bi turnir u Indijan Velsu moglo da bude mesto njegovog povratka.

Debakl Marija u drugoj rundi iskoristio je Španac Tomi Robredo koji je u trećem kolu lako izašao na kraj sa mladim Amerikancem Donaldom Jangom, bilo je 6:0 i 6:4. Protivnik Robreda u sledećem kolu biće pobednik meča Sem Kveri, koji je sa 7-5, 6-4, savladao Verdaska.

U osminu finala prošao je i Albert Monranjes pobedivši Nikolasa Almagra u tri seta. Kolumbijac u sledećoj rundi igra protiv Iva Karlovića, koji je bio bolji od Žila Simona sa 6-3, 6-3.

Član
Učlanjen(a)
03.08.2010
Poruka
1.037
Devarman namučio Nadala

Izvor: B92 | SO Prvi teniser sveta Rafael Nadal pobedio je Somdeva Devarmana iz Indije sa 7:5, 6:4 u osmini finala turnira iz Masters 1000 serije u Indijan Velsu.
8395954044d818f82ba859218015005_extreme.jpg
Španac je mnogo grešio, naročito iz forhenda, a Indijac se pokazao kao vrlo solidan teniser, što je bilo dovoljno za interesantan meč.
Ipak, u ključnim trenucima presudili su iskustvo i kvalitet, pa je Nadal zabeležio pobedu za jedan čas i 54 minuta. Njegov naredni rival biće Ivo Karlović iz Hrvatske, koji je sa 2-0 u setovima dobio Alberta Montanjesa.
Devarman, koji je došao iz kvalifikacija i eliminisao Manarina, Bagdatisa i Malisa, neustrašivo je počeo i meč sa Nadalom. Odmah je napravio brejk i poveo sa 2:0.

Međutim, Španac je odmah uzvratio udarac (2:2), da bi u desetom gemu došao i do set lopti. Nije ih realizovao, ali jeste u 12. gemu – 7:5.

Neretko se niže rangiranim teniserima događa da popuste u drugom setu posle jakog otpora favoritu u prvom, ali to nije bio slučaj sa Devarmanom. Držao se sve do 5:4, ali tada je Nadal odigrao nekoliko izvrsnih poena, napravio brejk i trijumfovao.

Španac je imao 33 direktna poena i 32 neiznuđene greške, dok je odnos Devarmana bio 22/25. Nadal je sa Ivom Karlovićem do sada igrao tri puta i zabeležio isto toliko pobeda.

Član
Učlanjen(a)
03.08.2010
Poruka
1.037
Karlović namučio Nadala

Izvor: B92

Najbolji teniser sveta Rafael Nadal plasirao se u polufinale turnira serije 1000 u Indijan Velsu posle puno problema.
13982640984d83143f41ae0494086500_extreme.jpg
U četvrtfinalu Nadal je pobedio Hrvata Ivu Karlovića sa 2:1, po setovima 5:7, 6:1, 7:6(7).
Protivnik prvog tenisera sveta u borbi za plasman u finale biće Argentinac Huan Martin del Potro kome je Španac Tomi Robredo bez borbe predao meč zbog povrede.
Nadal vodi protiv Del Potra sa 4:3 u pobedama, ali je poslednja tri duela dobio Argentinac.

U duelu sa Karlovićem, inače 239. teniserom sveta, Nadal je morao da pruži svoj maksimum. Karlović je u prvom setu briljantnom igrom napravio brejk bez izgubljenog poena, a nakon toga je i odservirao za 1:0 u setovima.

Ipak, u drugom je Nadal pokazao zašto je prvi teniser sveta. Brzo je poveo sa 5:0, a u šestom gemu je imao i dve brejk lopte. Da je dobio taj gem, Nadal bi bio tek drugi igrač koji je uspeo da dobije set protiv Karlovića sa 6:0.

U odlučujućem setu nijedan teniser nije bio blizu brejka, pa je odlučio taj-brejk. Španac je u ’dodatnom gemu’ poveo sa 5:2, a naredna tri poena dobio je Hrvat koji je imao 23 as udarca. Karlović je na 5:6 i 6:7 spasao dve meč lopte Španca, ali je kod treće popustio i Nadal je prošao u polufinale.

„Kada protiv Karlovića izgubite set pod velikim ste pritiskom tokom ostatka meča. Mislim da sam odigrao fantastičan drugi set, vraćao sam servise bolje nego ikada. U trećem, nisam imao šanse. Njegov servis je bio nezaustavljiv. U taj-brejku sam bio zaista nervozan. Mislim da sam u taj-brejku takođe reternirao fantastično, ali nisam pogodio nijedan prvi servis, pa sam zbog toga bio nervozan“, rekao je Nadal nakon duela.

Član
Učlanjen(a)
03.08.2010
Poruka
1.037
Prvo finale Nadala u 2011. godini

Izvor: B92 | SO

Španac Rafael Nadal plasirao se u finale turnira iz serije 1000 u Indijan Velsu, pošto je savladao Huana Martina del Potra iz Argentine sa 6:4, 6:4.
8908604094d84f2e564d05027247816_extreme.jpg
Španac sada vodi sa 5-3 u međusobnim okršajima i prekinuo je niz od tri uzastopna poraza od Delpa. Nadal je imao 23 'vinera' i 20 grešaka, a odnos Argentinca bio je 12/26.
Za svoju drugu titulu u kalifornijskoj pustinji, a 44. u karijeri, Nadal će se boriti sa boljim iz okršaja Novaka Đokovića i Rodžera Federera, koji takođe možete gledati na TV B92.
Nadal je na putu do polufinala izbacio De Vesta, Svitinga, Devarmana i Karlovića.

Već u prvom gemu Nadalova taktika je bila jasna – što više forsirati bekhend rivala. Stvorio je Španac već u prvom gemu brejk loptu, ali ju je prokockao poslavši bekhend u mrežu posle duže razmene udaraca. Potom je Delpo sa dva neodbranjiva servisa osvojio gem.
2478880844d85012d9285e864712557_extreme.jpg
Ono što nije Nadal, učinio je Argentinac u narednom gemu. Španac se lošije kretao nego uobičajeno, a već prvu brejk loptu Delpo je iskoristio posle nekontrolisanog forhenda Maljorčanina – 2:0.

Kako je vreme odmicalo, oba tenisera dizali su nivo igre, a Del Potro je uglavnom kontrolisao poene i čuvao stečenu prednost – 4:1.

Nadal je postepeno ’uvlačio’ protivnika u duže razmene udaraca, a posle greške Argentinca Španac je u sedmom gemu došao do nove brejk lopte. Prvi nosilac je odličnim slajs-riternom primorao rivala da odigra skraćenu lopticu, a onda ga je bekhendom ’prošao’ na mreži (4:3).

Nadalov forhend postajao je sve bolji, napravio je dva neverovatna direktna poena, a posle vrhunske odbrane i dve greške Delpa preokret je kompletiran novim brejkom – 5:4 za prvog nosioca.
12864098334d850e2731ae3249174116_extreme.jpg
Argentinac je imao realnu šansu da uzvrati, agresivnom igrom došao je do 0:30, a potom je u izbacio lopticu u aut bez ikakvog pritiska od strane rivala. Zatim je Nadal uzeo dva poena u nizu i preciznim servisom poveo u setovima – 6:4 za 57 minuta igre.

U prvom setu Nadal je imao 11 ’vinera’ i 14 neiznuđenih grešaka, a Del Potrov odnos bio je 3/14.

Do četvrtog gema drugog seta nije bilo prilika za brejk, a onda je Argentinac bekhend paralelom došao do dve uzastopne. Ipak, Španac ih je neutralisao preciznim servisom i napadom iz forhenda, a potom je i uzeo gem (2:2).

U narednom gemu Del Potro je imao dve uzastopne gem lopte, ali Nadal je igrao sjajno, preokrenuo je i neverovatnim bekhend ’pasingom’ došao do brejka – 3:2.

To se ispostavilo prelomnim momentom meča, pošto je Nadal do kraja bez većih problema održavao stečenu prednost – 6:4, 6:4 za skoro dva časa igre.

Član
Učlanjen(a)
03.08.2010
Poruka
1.037
ponedeljak 11.04.2011

Nadal: "Nisam nepobediv na šljaci"

Izvor: B92, Beta

Prvi teniser sveta Španac Rafael Nadal nada se da će Masters u Monte Karlu ponovo za njega biti prekretnica u sezoni i dodao da nije nepobediv na šljaci.
3357968294d9524b7d8eb4538757179_640x435.jpg
"Pobeda u Monte Karlu prošle godine je preokrenula sezonu. Tada sam igrao na najvišem nivou, pobedivši u Rimu i Madridu", rekao je Nadal.
Uoči turnira u Monte Karlu prošle godine, Nadal 11 meseci nije osvojio turnir, a zatim je trijumfovao na u Kneževini bez izgubljenog seta. On je nakon toga osvojio Rim i Madrid, ali i Rolan Garos, Vimbldon i US open.
Nadal već šest godina uzastopno osvaja turnir u Monte Karlu i jedini je teniser u open eri kome je to pošlo za rukom. On je neporažen na 32 uzastopna meča u Monte Karlu.

"Na šljaci imam više opcija. Ali, ne mislim da sam nepobediv. Znate, mogu i da izgubim", rekao je Nadal, koji je prvi nosilac na turniru.

Nadal je u prvom kolu slobodan, a u drugom kolu će igrati protiv pobednika meča Francuza Žilijena Benetoa i Jarka Nieminena iz Finske.

Član
Učlanjen(a)
03.08.2010
Poruka
1.037
ponedeljak 2.05.2011

Nadal: "Novak može da me prestigne"

Izvor: B92 | SO

Prvi teniser sveta Rafael Nadal svestan je da mu je Novak Đoković veoma ozbiljan konkurent za lidersku poziciju na ATP listi.
9085025864db44ab68e48b934423206_orig.jpg
“Đoković ima dobre šanse da preuzme mesto broj jedan u naredna dva-tri meseca. Čak i ako osvojim skoro sve, mogu da izgubim prvu poziciju”.
“Novak ima veoma malo poena da brani sve do Vimbldona, ali moram da kažem da je za mene važan plasman na kraju godine”, izjavio je Nadal.
Maljorčanin je prošle sezone, kao i tokom najvećeg dela karijere, bio superioran na šljaci ii ma 34 trijumfa u nizu na zemljanoj podlozi uključujući i nedavne titule u Monte Karlu i Barseloni. Novak ima 27 pobeda u nizu od početka sezone, ali Nadal kaže da mu srpski teniser trenutno nije predmet brige i dodaje:

“Sa njim mogu da se sastanem tek u finalu. Moja sledeća briga jeste prvi rival u Madridu, kao i to da igram dobro i ostanem zdrav”.

Nadal u Madridu brani titulu, slobodan je u prvoj rundi, a u drugoj igra sa boljim iz okršaja Alehandra Falje i Markosa Bagdatisa.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Rafa demonstrirao fudbalsko umeće na treningu

Rafa demonstrirao fudbalsko umeće na treningu

rafael-nadal-pariz-498.jpg

Svetski teniser broj jedan, Španac Rafael Nadal, oduševio je svojim fudbalskim umećem gledaoce koji su sa tribina na Rolan Garosu pratili njegov trening.

Popularni "Rafa" dokazao je da "krv nije voda" i da je nešto povukao i od svog strica, Migela Anhela Nadala, nekadašnjeg igrača Barselone i španskog reprezentativca.

Petostruki pobednik Rolan Garosa znalački je žonglirao sa teniskom lopticom da bi je na kraju snažno degažirao.

SrbijaNet

Poslednja izmena od urednika:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Nadal: Ja na nizbrdici? Možda...

Nadal: Ja na nizbrdici? Možda...

Najbolji teniser sveta je posle lagane pobede nad Rajanom Svitingom morao da se "izbori" i sa jednim neočekivanim novinarskim pitanjem.

v209899p0.jpg

Rafael Nadal solidno je odigrao prva dva kola Vimbldona, savladavši Amerikance Rasela i Svitinga sa po 3:0 u setovima.

Ono što je trebalo da bude rutinska konferencija za novinare nakon meča u sredu, postalo je veoma interesantno kada je novinar upitao osvajača deset grend slem turnira da li je teniser (čija se karijera nalazi) na nizbrdici?"

"Jel' ja"
, začuđeno je uzvratio Nadal.

"Pre dve nedelje sam osvojio Rolan Garos. Bilo bi ishitreno reći da sam na nizbrdici. Možda budem sledeće godine, ali sada bi ta konstatacija bila loša".

Ostala je dilema da li je novinar postavio pitanje, imajući u vidu mogućnost da Majorčanin padne sa vrha ATP liste po završetku turnira. Nadal je ostao zbunjen.

"Ovo je sedma godina kako sam među dva najbolja tenisera na svetu. To je mnogo. Ali, možda ste u pravu, ne znam..."

Predviđanja su bila da će Nadal u trećem kolu odmeriti snage sa odličnim serverom Milošom Raonićem, ali je ovaj zbog povrede u prvom setu predao meč Luksemburžaninu Žilu Mileru.

(MONDO, foto: Guliver/Getty Images)

Član
Učlanjen(a)
05.07.2011
Poruka
5
Ono što me oduševljava kod Nadala je njegovo besprekorno ponašanje tokom igre, bilo da dobija ili gubi, on se nikada neće izdrati na nekoga u publici ( kao što to Nole ume), neće lomiti reket kada počne da gubi ( hehe ), i uvek je skroman, ništa ne predvidja, jednostavno kaže igraću što najbolje mogu. Ima neke vrline koji bi Nole morao da usvoji da bi bio kompletniji.

Član
Učlanjen(a)
08.10.2009
Poruka
1.849
Biografija "Rafa"

Biografija "Rafa": Nadalove žene o pravom Rafi

Uprkos monumentalnom uspehu u svetu sporta, Rafael Nadal jedan je od retkih koji i dalje živi u istoj kući sa svojom porodicom, izolovan od buke, na obali mora. Skromni Maljorčanin tvrdi da ga porodica i prijatelji “štite od opasne gungule koja dolazi sa parama i slavom, i stvaraju okruženje puno ljubavi i poverenja koje mu je potrebno da bi normalno radio”. “Kada bih zamišljao sopstveni uspeh bez njih, zamišljao bih nemoguće”.

Enlarge this imageReduce this image Click to see fullsize
3939432304e53b96d9107d824492330_size3.jpg

Predstavljamo vam odlomak iz Nadalove biografije „Rafa“, u kojoj tri najvažnije žene u Rafinom životu pričaju o tome kakav je veliki šampion privatno i otkrivaju mnoge tajne njegove ličnosti...

Nadalova majka Ana Marija Parera

“Duboko u sebi, on je izuzetno osetljivo biće puno strahova i nesigurnosti koje ljudi koji ga ne poznaju ne bi mogli ni da zamisle. Primera radi, plaši se mraka i najviše voli da spava sa upaljenim svetlom ili televizorom. Plaši se i grmljavine i munja. Kada je bio mali, sakrio bi se pod jastuke kada je grmelo, a čak i sada, kada je oluja, neće vas pustiti da izađete u dvorište nešto da pokupite”.

“Takođe ima mnoge čudne navike u vezi sa hranom. Prezire sir i paradajz, a ne voli čak ni šunku, koja je nacionalna poslastica Španije. Ni ja nisam ljubitelj šunke, ali sir? To je dosta čudno”.

“On je neverovatno pažljiv vozač. Ubrza, pa zakoči, pa ponovo, i izuzetno se teško odlučuje da nakog pretekne, bez obzira na to koliko mu je automobil moćan. Ako sednem u kola da vozim do Palme, do koje se stiže za svega sat vremena, on će me moliti da vozim sporo i pažljivo”.

“Volim da svako veče upalim kamin, a on će uvek pre izlaska zamoliti da ga ugasim pre nego što legnem. Čak i ako je u nekom restoranu, zvaće me triput da vidi da li sam ugasila vatru”.

Nadalova devojka Marija Fransiska Pereljo

“Čak i kada bih mogla da putujem svugde s njim, to ne bi bilo dobro za nas”, kaže Fransiska, koja je diplomirani ekonomista i radi u jednom osiguravajućem društvu u Palmi. “Kada se takmiči, treba mu prostora i sama pomisao na to da sedim po ceo dan i čekam da vidim da li nekako mogu da mu pomognem, guši me. Ne bih to mogla da izdržim, pogotovo jer znam da bi se on trudio da mi posveti vremena... To bi bilo previše, onda bi postojao rizik da prestanemo tako dobro da se slažemo”.

Siska se priseća jedne večeri u Parizu, kada je Rafa otišao na večeru koju su mu priredili sponzori. “Pitao me je da li želim da pođem, ali sam rekla da me to ne zanima. Ostala sam u hotelu. Kada se vratio, rekao mi je “Hvala Bogu da nisi došla”. Fotografa je bilo svuda i morala bih da stojim i da se slikam tamo, što bi značilo iskorak u svet poznatih. To nije svet čiji želim da budem deo, niti mislim da Rafa pored sebe želi ženu kojoj je prioritet da bude popularna”.

“Čak i kad me porodica pita za Rafaela, ne volim mnogo da pričam o njemu. Ne volim da pričam o ličnom životu, čak ni sa prijateljima. Tako najlakše funkcionišem, a tako je i Rafaelu najbolje. Ne bismo voleli da je drugačije”.

8385844774e53b96e3f059963897631_size3.jpg

Nadalova mlađa sestra Maribel

“Jednom prilikom kada je Rafa bio u Australiji, doktor mi je rekao da moram da obavim neke testove – ništa preterano bitno – ali u svim porukama koje sam razmenila sa njim nisam ni pomišljala da to pomenem. Znala sam da bi ga to izbezumilo i izbacilo iz ritma, uništilo mu igru”, kaže Maribel, koja je svesna plašljive prirode svog brata.

“Oduvek je pričao kako bi hteo da kupi brod. Voli džet-ski i pecanje, ali nikada to ne radi, osim ako ne može da vidi dno mora. Čak nikada nije skočio sa visoke stene u more, mada svi njegovi drugari to stalno rade”.

“Većina mladića koji imaju mlađe sestre misle da su one iritantne, pogotovo u tinejdžerskom dobu, ali to sa Rafaelom nikada nije bio slučaj. On me je uvek zvao da izađem sa njegovim drugarima. To je mnogima čudno, ali za nas je to normalno, veoma smo bliski”.

izvor:B92

5b9dd2abb9b083c77a6162c851783a47.gif

Poslednja izmena:
Natrag