Radovi u Photoshopu - moji tutorijali

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
FOTOMONTAŽA

Postoji mnogo načina u Photoshopu za izradu fotomontaža. Jedan od najednostavnijih ćemo sada pokazati.
Odaberite dvije gotografije – jednu sa koje ćete neki dio prenijeti i drugu na koju će te taj dio montirati – zalijepiti.
Ja sam odabrao ove dvije fotografije, s namjerom da djevojku (slika 2) sa bezličnom pozadinom „premjestim“ u ovj idilični ambijent (slika 1).



Prvo što trebamo uraditi je da nekim od alata za selekciju, selektujemo figuru djevojke na slici 2. Potom idemo na Edit > Copy, otvorimo sliku br.1, opet Edit i Paste. Pomoću alatke Move Tool, ili Edit > transform, smanjimo ili povećamo sliku na željenu veličinu i postavimo je gdje želimo, vodeći računa o proporcijama.
Evo kako je to kod mene ispalo:

 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
T-10

Nastavljamo na prethodnom primjeru sa izradom malo složenije fotomontaže.

Ako želimo figuru djevojke postaviti dublje u sliku, onda se moramo pobrinuti da uradimo i odgovarajuću sjenu, kako bi fotomontaža djelovala uvjerljivije. Kako ćemo to uraditi, pokazaćemo na istom primjeru.
Kada smo selektovali figuru djevojke (slika 3), prije nego je prenesemo na osnovni dokumenat, otvorimo na meni traci Select i u dijaloškom okviru odaberemo Save Selection... > OK.




Napomena: selekciju ove vrste najlakše je uraditi sa alatkom Quick Selection Tool, ili sa Magnetic Lasso Tool, a ko zna raditi sa Pen Tool, može i sa tom alatkom. Kada figuru djevojke prenesete na osnovni dokumenat i podesite joj veličinu i lokaciju, idete ponovo na Select, otvorite dijaloški okvir i kliknete na Load Selection... > OK. Oko figure djevojke će se pojaviti selekcija. Prije nego dalje nastavite, dodate novi sloj na Layer kartici, klikom na ikonicu Create a new layer. Potom pritisnete slovo D na tastaturi, da u setu za boje u alatnoj traci dobijete crnu i bijelu boju. Sada pritisnete Alt i kliknete na tipku Backspace na tastaturi. Figura djevojke biće obojena crnom bojom kao na slici 5.

Slika6
Slika 5


Sada mnogo toga zavisi od vaše spretnosti. Potrebno je da pomoću alatki Move Tool i funkcije Transform, koja se nalazi u meniju Edit, transformišete crnu površinu u neki oblik sjene, kao što sam ja uradio na slici 6. Kada to uradite, idite na Layers karticu, prevucite Layer 3 između Layera 2 i Backgrounda i podesite Opacity na manju providnost (slika 7). Izađite iz selekcije Ctrl > D.



Zatim otvorote meni Filter i u dijaloškom okviru izaberite opciju Blur, a u novom okviru izaberite Gaussian Blur..., podesite vrijednosti kao što su na slici 8 i kliknite na OK. Ovo radimo da bi ublažili ivice sjene. Kada ste sve ovo uradili, još uvijek možete pomjerati sjenu po želji i namještati je kako želite, pomoću Move Tool-a i ostalih alata za transformaciju.
Na kraju ćemo imati rezultat kao na slici 4.
 
Poslednja izmena:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
T-11

OSVJEŽAVANJE FOTOGRAFIJA U PHOTOSHOPU

Osvježavanje fotografija u Photoshopu, moguće je na više načina. Evo jednog vrlo jednostavnog primjera:

1. Otvorite fotografiju koju želite osvježiti. Ja sam odabrao poznatu Titovu fotografiju iz partizanskih dana.
2. Duplirajte na Layer kartici Background sloj – desni klik na sloj i u dijaloškom okviru koji će se pojaviti, odaberite Duplicate Layer... > OK.
3. Na tome kopiranom sloju primjenite filter High Pass... : Filter > Other > High Pass..., pri tome podesite vrijednosti na High Pass –u, kao što su na slici 1.




Slika 1

4. Na Layeru promijenite model stapanja sa Normal na Hard Light, (slika 2)



Slika 2


Gotovo! Ako je fotografija zrnasta pa ostane previše izoštrena, primjenite Opacity, tako što ćete smanjiti vrijednost providnosti.

Na slikama možete vidjeti fotografije prije i poslije izoštravanja.

 
Poslednja izmena:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
T-11

IZOŠTRAVANJE FOTOGRAFIJA POMOĆU FILTERA



Ako želite da neku mutnu ili manje jasnu fotografiju izoštrite i učinite jasnijom, to možete uraditi i pomoću Filtera u Photoshopu.
Dakle, otvorimo fotografiju koju želimo raditi, a potom u meni traci otvorimo Filter > Sharpen > Unsharp Mask... Na dijaloškom okviru podesite vrijednosti
kao na slici 1 i potvrdite na OK. To je sve. Rezultat možete vidjeti na slici 2.



Slika 1



Slika 2
 
Poslednja izmena:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
T-12

IZRADA ALATA U PHOTOSHOPU

Ako ozbiljnije radimo u Photoshopu, često se ukaže potreba za nekim alatima kojih
nema u ponuđenoj paleti alata. No, to nije neki problem, jer se u Photoshopu mogu na vrlo jednostavan način kreirati alati željenog oblika.
Alate uvijek crtamo crnom bojom na bijeloj površini. Površinu određujemo proizvoljno.
Ako npr. želimo da imamo alat u obliku polukružnice, onda ga nacrtamo pomoću postojećih alata, kao što je to prikazano na slici 1(označeno strelicom 1)

fjB84.jpg

Slika 1

Pošto smo nacrtali željeni oblik alata, idemo na Edit > Define Brush Preset... i u prozoru koji će nam se otvoriti upišemo ime alata i potvrdimo na OK. Alatka je automatski postavljena u setu sa ostalim alatkama i to na zadnjem mjestu. Njena upotreba je kao i kod svih drugih altki – možemo je povećavati, smanjivati, koristiti u raznim bojama, rotirati...
Ako ovim alatom kliknemo jednom, on će ostaviti otisak kao ovaj označen brojem 1, na slici 2. Ako držimo pritisnut lejevi taster miša i vučemo po površini dokumenta, alatka će ostaviti otisak označen br.2. Ali, ako kliknemo na ikonicu označenu strelicom 2 na slici 1, otvoriće nam se panel za mijenjanje opcija alatki, koji se vidi na slici 1. Pomjeranjem klizača opcije Spacing (označeno stlicom 3 na sl.1) u desnu stranu, - povećanjem njegove vrijednosti, „razređujemo“ gustinu otiska alata, tako da prilikom vučenja alata sa pritisnutim lijevim tasterom miša, možemo dobiti otiske označena brojevima 3 i 4 na sl.2.

M2jL9sg.jpg

Slika 2

Naravno, podrazumijeva se da možemo na ovaj način nacrtati alate kakve želimo i dodati ih u set sa ostalim alatkama, te koristiti kada nam zatrebaju.
Vlastite alate možemo praviti i od dijelova fotografija! Npr, možemo napraviti alat za slikanje oblaka. Evo kako to možemo uraditi:

5E4Uur.jpg

Slika 3 Slika 4
Prvo ćemo fotografiju (slika 3), pretvoriti u crno-bijelu i alatkom Lasso Tool selektovati dio oblaka (slika 4). Kolor fotografiju pretvaramo u crno-bijelu na taj način što u meni traci otvorimo Image > Adjustments > Black & White..., ili Alt+Shift+Ctrl+B. Potom pritisnemo Ctrl+I, da izvršimo inverziju boja u selektovanom polju, a zatim ponovo idemo na meni traku Image > Adjustments > Brightness/Contrast i oba klizača pomjerimo do kraja u desnu stranu (150 i 100). Ako nam kontrast na selektovanom dijelu nije dovoljno izražen, a to se dešava, ponovimo poslednju radnju još jednom. Sada bi slika trebala da ima ovakav izgled (slika 5)
eDk79ah8p.jpg

Slika 5
Kao što se može vidjeti, oblaci su postali crni, a nebo bijelo. Ostavljajući selekciju i dalje, sada samo memorišemo alatku na isti način kao što smo to radili sa polukružnicom.

Evo kako efektno izgleda primjena kreirane alatke:

rhkd7j.jpg
 
Poslednja izmena:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
T-13

SKRIVANJE RIJEČI U RUŽU

Evo jednog zanimljivog načina animacija koji ne mora biti ograničen samo na ovaj primjer, nego se može primijeniti u raznim varijantama. Bitno je samo da se shvati princip, a sve dalje zavisi on vaše mašte i kreativnosti.
Otvorimo fotografiju u Photoshopu iz vlastite datoteke ili nekog sajta, na kojoj želimo raditi anuimaciju. Ja sam odabrao fotografiju ruže (slika 1). Pri tome, treba voditi računa o veličini. Najbolja je Web veličina (640x480) i manja. Naravno, zavisno od poruke na animaciji, treba birati i adekvatnu fotografiju. Takođe reba znati da na internetu ne može biti prikazana veća rezolucija od 72, kao i da je GIF animacija limitirana na 256 boja.

screenshot26.jpg
screenshot27.jpg


Odaberemo alatku za selekciju Polygonal Lasso Tool i selektujemo određenu površinu na ruži, kako je to prikazano na slici 2. Pošto je ovo animacija sa ispisanim riječima, pri ovoj selekciji treba voditi računa o najdužoj riječi – da se ona može pokriti veličinom odabrane selekcije.
Sada idemo na komandu Edit i u padajućem prozoru klinemo na Copy. Ponovo otvorimo Edit i kliknemo na Paste. Obično se zalijepljeni dio potuno uklopi u ostatak slike, a ako se kojim slučajem to ne desi, treba kliknuti na alatku Move Tool i kada se pojavi selekcija oko zalijepljenog dijela, strelicama na tastaturi je treba pomjeriti tačno na ono mjesto sa koga je kopirana.
Posle ovih radnji, slojevi na paleti Layer, trebalo bi da izgledaju kao na slici 3.



screenshot28.jpg
screenshot29.jpg
screenshot30.jpg


Na redu je tekst koji ćemo animirati. To može biti jedna riječ, a može i više. U ovom primjeru ja ću napisati tekst: „Sretan Ti rođendan!“. Dakle, otvaramo novi dokument proizvoljne veličine, vodeći računa da na njega može stati odabrani tekst. Dokument mora biti u transparent opciji (slika4) Potom kliknemo na slovo T u paleti sa alatkama, odaberemo željeni font i njegovu veličnu, ispišemo tekst i eventualno ga ukrasimo pomoću Layer Stile, Filtera, ili na neki drugi način. Ako smo vršili radnje ukrašavanja, ne treba zaboraviti da se slojevi prethodno slijepe u jedan sloj, prije nego nastavimo dalje. Lijepljene slojeva: Image>Mode>Indexed Color>OK>OK. Posle ove radnje, treba ponovo otvoriti Mode i vratiti se u RGB Color, klikom na tu opciju. Mapomena: lijepljenje slojeva se nekada može izvršiti i istovremenim pritiskom na Shift i Ctrl + E. Evo mog ispisanog teksta. (Slika 5)

 
Poslednja izmena:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Alatkom Rectangular Marquee selektujemo prvu riječ, kao što je pokazano na slici 6, zatim otvorimo Edit i kliknemo na Copy. Sada otvorimo izvorni document, idemo ponovo na Edit i kliknemo na Paste. Dobićemo situaciju kao na slici 7. Ujedno smo ovim dobili i novi sloj na Layer kartici.

screenshot31.jpg
screenshot32.jpg


Aktiviramo alatku Move Tool i pojaviće se selekcija oko riječi Sretan. Pomjerimo kursorom riječ u donji dio dokumenta, kao što je prikazano na slici 8. Zatim kliknemo na alatku Rectangular Marquee. Ako se pojavi novi prozor, potvrdimo radnju klikom na Apply, ako se prozor ne pojavi, (aplikacija je automatski prihvaćena) nastavljamo dalje.

screenshot33.jpg
screenshot34.jpg




Sada je potrebno da obratimo pažnju na Layer. Pomoću kursora, držeći pritisnut lijevi taster miša, prevučemo sloj Layer 2, između slojeva Layer 1 i Background, kao što je prikazano na slici 9.
Kada smo to uradili, kliknemo na alatku Move Tool i aktiviramo selekciju oko riječi Sretan. Držeći pritisnut lijevi kursor miša na sredini selekcije, (a može i van selekcije) vučemo riječ prema sredini ruže i uvučemo je pod zalijepljeni dio, tako da se ne vidi. Zatim ponovo kliknemo na Rectangular Marquee > Apply.
Otvaramo ponovo dokumenat gdje smo ispisali tekst i kopiramo riječ Ti i prenesemo je na osnovni dokumenat, na isti način kao što smo to uradili sa riječju “Sretan” i sakrijemo je pod nalijepljeni sloj na ruži, po istom postupku kao i u prvom slučaju, s tim što sada ništa ne radimo sa Layerom. Po istom postupku prenesemo i riječ “rođendan”. Posle ovih radnji, Layer kartica bi trebala da ima izgled kao na slici 10.


screenshot35.jpg
screenshot36.jpg
screenshot37.jpg



Napomena: Kopiranje riječi i njihovo lijepljenje na osnovni dokumenat možemo uraditi u kontinuitetu, bez da jednu po jednu riječ krijemo u ružu, nego to možemo uraditi odjedanput, tako što ćemo seleketovati sve slojeve Layera na kojima su riječi, aktivirati alatku Move Tool i zajedno ih sve sakrijemo u ružu.
U sledećem koraku aktiviramo komandu Window i kliknemo na opciju Animation. U dnu našeg radnog prostora, pojaviće se traka sa framovima, kao što je prikazano na slici 11. Dupliramo fram br.1, pritiskom na ikonicu označenu strelicom 2. Posle toga, kliknemo na sloj 2, da ga selektujemo, a zatim na altku Move Tool. Pjaviće nam se selekcija na ruži, gdje smo sakrili riječ Sretan. Držeći pritisnut lijevi taster miša, prevučemo riječ gdje želimo da bude u konačnici, a potom kliknemo na
Rectangular Marquee > Apply.Posle ove radnje izgled framova mora biti kao na slici 12.
screenshot38.jpg
screenshot39.jpg



Aktiviramo ikonicu Tween, onačenu strelicom na slici 12 i pojaviće se prozor kao na slici 13. Treba obratiti pažnju da sve vrijednosti na tome prozoru budu kao i ove na slici, s tim što se vrijednost Frames to Add, može izmijeniti po želji. Zavisno od vrste animacije koja se radi, ta vrijednost treba da bude prilagođena tome. U ovom slučaju, zadovoljava ova vrijednost.(5) To je broj framova koji će se automtski formirati.

Preostaje samo da kliknemo na OK. U traci će se pojaviti dodatnih pet framova koji će izgledati kao na slici 14.
Dupliramo fram br.7, a zatim kliknemo na sloj 3 da ga selektujemo, idemo na altku Move Tool i izvučemo riječ Ti i postavimo je pored riječi „Sretan“. Ako je ne možemo dobro poravnati mišem, to savršeno možemo dotjerati strelicama na tastaturi. Deselektujemo riječ klikom na Rectangular Marquee > Appli, zatim idemo na Tween i samo pritisnemo OK. Sve isto uradimo i sa trećom riječju rođendan i animacija je gotova.
Preostaje samo da odredimo vrijeme trajanja framova. To se može raditi na više načina. Ja radim ovako: Selektujem sve framove (klik na prvi fram, držim pritisnut Shift i klik na zadnji fram). Potom na bilo koji selektovani fram kliknem na crni trougao u donjem desnom uglu frama i u meniju koji se pojavi, odaberem 0,2 sec. Na svim framovima će se pjaviti ta vrijednost. Zatim kliknem na prvi fram (time sam deselektovao sve ostale, i za njega odredim vrijednost od 2 sec. To isto uradim sa framovima br. 7 i 13, a zadnjem framu odredim vrijednost od 5 sec. I to je to. Animacija je gotova, preostaje samo da je pokrenemo, klikom na Plays animation.



novo-roendan-2b.gif
 
Poslednja izmena:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
T-14

SPAJANJE SLIKA

Dok radimo i manipulišemo sa fotografijama u Photoshopu, često se pojavi problem kod spajanja slika koji se ogleda u tome što nam se različiti tonaliteti boja isitču na mjestima gdje smo slike spojili, kao što se to vidi na slici 1. Pomoću alatke Patch Tool, možemo, na vrlo jednostavan način, ovu oštru razliku u tonalitetima boja ublažiti, tako da se one blago prelijevaju jedna u drugu.

YhMbD8sdO.jpg

Slika 1
Kada spojimo dvije ili više fotografija, dobićemo na Layer kartici onolioko slojeva koliko smo fotografija spojili. Ono što je neophodno uraditi potom, jeste da se ti slojevi slijepe u jedan sloj. (Ctrl+Shift>E)

kjVilwD.jpg

Slika 2
Iz palete alata odaberemo alatku Patch Tool (slika 2) i njome selektujemo dijelove gdje se slike spajaju, kao što je priikazano na slici 3. Istom alatkom (držeći pritisnut lijevi taster miša), prevučemo selekciju u lijevu stranu, kako to pokazuje strelica nan slici 4. I, uglavnom, to je sve. Ako se slučajno desi da ostane neka jača uzdužna sjena na jednom dijelu gdje smo izjednačavali ivice, onda samo selektujemo tu sjenu i prevučemo selekciju na lijevu stranu, kako to pokazuje slika 5. Možemo potom, ako je potrebno, površinu na kojoj smo radili, još dotjerati (više izjednačiti) alatkom Blur Tool.

AC6pXKS.jpg

Evo kako konačno izgleda naš rad:

BlekI7.jpg

Napomena: Alatkom Patch Tool možemo izjednačavati i dio po dio površnine, a ne svu površinu odjedanput kako smo ovdje uradili. Ovo je samo prikaz mogućnosti te alatke.
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
20.01.2011
Poruka
2.253
Trebo si u naslovu odraditi otvaranje te dve slike za spajanje ovako bude nejasno.
 
Natrag
Top