Protestantizam i njegovi plodovi

Učlanjen(a)
01.05.2019
Poruka
668
To je najbolje.
Otici na planinu, i ziveti sa zivotinjama i u prirodi, blizu Bogu.
Jeste to dobro ali skoro nemoguće za ljude rodjene i odrasle u gradu - em je malo ljudi sposobno i voljno za težak rad i odricanje em svako ko ima porodicu teško da će naći punu podršku za to. To je krupan, težak poduhvat, poznajem neke ljude koji su to pokušali, doduše nekolicina i jeste uspela ali reč je uglavnom o starijim ljudima, penzionerima koji su se vratili u svoj rodni zavičaj i obnovili domaćinstva svojih roditelja. Ali vredi pokušati, pošten rad u znoju lica svog, zdrava hrana, čista voda, vazduh, priroda, odvojenost od halabuke moderne civilizacije , mir i tišina zaista blagotvorno deluju na čoveka.
Uostalom koji normalan čovek ne poželi da, zgadjen i užasnut, ne pobegne i ne odvoji se od sveta u kojem su lideri i vodje ovakvi

OVO MORATE DA VIDITE! ON je bombardovao Srbiju, RS i CG! U kući milijardera pedofila Epstajna pronađena slika Bila Klintona!
HTML:
https://www.kurir.rs/planeta/3303507/ovo-morate-da-vidite-u-kuci-milijardera-pedofila-epstajna-pronadjena-slika-bila-klintona-pozirao-u-hilarinoj-teget-haljini-i-stiklama-foto?utm_source=Midas&utm_medium=Widget&utm_campaign=Content%2bexchange

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Koja je razlika?

Hoces da ti postavim divljanje adventista u vasoj crkvi u Novom Sadu, imam snimak?

Evo:

Kazi da je ovo u redu? Poceo si bezobrazno da se ponasas i da postavljas djubre kao i Tripo!

Ja cu stvarno morati da otvorim temu gde cu da postavljam vase djubre, a imam materijala hvala Bogu dovoljno!

Ono sto sam citirao od Ellen White su bukvalno njene reci, a ne moja interpretacija.
Tako pise u svedocanstvima.
Ona nije rekla "da je svaki formalni adventista bolji od tradicionalnog vernika" vec "da je bolji od svetovnog coveka"! Namerno si izvrnuo njene reci, ja stvarno ne znam sta je s tobom.

I ne postoji u bibliji nesto kao "rodovi zajednice", postoje "rodovi pojedinaca" a Hristos kada o tome govori on nam kaze kako da "prepoznamo prave proroke" jel proroci moraju ziveti ono sto uce!

Uzeli ste ovo sto je on rekao - "po rodovima cete ih poznati", i lazno tvrdite da je on "govorio o rodovima zajednica"! Pa da je govorio, osudio bi citavu religiju fariseja ali nije osudio njihovo ucenje, cak je rekao ucenicima da postupaju kako im oni kazu. On je osudio samo njihovo licemerje kao pojedinaca, jer nisu ziveli to sto su ucili!

Svi znamo da su fariseji "u globalu bili zlih rodova", a to na kraju znaci da "rodovi nisu merilo ispravnosti neke zajednice" jer bi Hristos onda osudio i njih i njihovu nauku!!! Cak i Hristos kaze -"kada Sin covecji dodje, hoce li naci veru na zemlji" , uvek je vise zlih i u crkvi nego dobrih, nisu u crkvi sve "sveci", a to sto se vi pravite svecima kaoi fariseji sto su, a dela su vam zla, to je vas problem. Ispod vase spoljasnjosti se krije mnogo vece licemerje nego kod nas, zato svi beze od vas, eno ih pun Facebook takvih ljudi bivsih adventista, sa njima sam pricao jos dok sam koriatio Fb. Sve razocarani ljudi u vase licemerje, jer se pravite sveci a niste, to ste samo na oci onima koji vas ne znaju!!!

S druge strane, nasa crkva ne kaze da smo mi sveci, zato ljudi nemaju zasto da se razocaraju kada vide i zla dela da cine neki nazovi vernici!!! Kod vas se razocaraju jer ocekuju "svetost" koja je nerealna!

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
To je krupan, težak poduhvat, poznajem neke ljude koji su to pokušali, doduše nekolicina i jeste uspela ali reč je uglavnom o starijim ljudima, penzionerima koji su se vratili u svoj rodni zavičaj i obnovili domaćinstva svojih roditelja. Ali vredi pokušati, pošten rad u znoju lica svog, zdrava hrana, čista voda, vazduh, priroda, odvojenost od halabuke moderne civilizacije , mir i tišina zaista blagotvorno deluju na čoveka.
Uostalom koji normalan čovek ne poželi da, zgadjen i užasnut, ne pobegne i ne odvoji se od sveta u kojem su lideri i vodje ovakvi
Evo moj predlog bi bio, da svi oni koji zele da zive u prirodi to kazu, i da pokusamo da napravimo temu i da okupimo ljude koji su za to, pa mozda tu nesto i moze da se uradi, zajednickim snagama je lakse. Nije tu bitna vera toliko, vec da se ljudi dogovore i da nadjemo neka sredstva znanje kako izgraditi kuce, kako obezbediti struju i vodu i na kraju hranu, koliko je novca potrebno za svaki induvidualni projekat itd..

Smatram da je ideja dobra, ali zahteva i dosta znanja, koje nemamo svi, ali mozda postoji i neki strucnjak na tom polju odavde. Davno sam se interesovao za to i nasao sam jednog coveka koji je napravio projekat i okupio ljude, nije trazio novac i sl. vec samo spremnost za zivot u prirodi.. Sta je na kraju bilo, da li su ljudi otisli i uspeli ne znam, jer sam izgubio kontakt..

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070

OVO MORATE DA VIDITE! ON je bombardovao Srbiju, RS i CG! U kući milijardera pedofila Epstajna pronađena slika Bila Klintona!
HTML:
https://www.kurir.rs/planeta/3303507/ovo-morate-da-vidite-u-kuci-milijardera-pedofila-epstajna-pronadjena-slik

Hmm, Klinton je baptista, dakle protestant. A isti su spremni da zameraju čoveku što preterano voli žene. Drugi pak ako puši, popije koju čašicu alkohola, pojedini doživljavaju napad "božanske" zgroženosti na meso i tako dalje.

Poslednji od političara koji je bio na mestu predsednika SAD, a koji je imao i te kakvih skrupula kada se radilo o iživljavanju nad stanovnicima neke države, nije pripadao ni jednoj od "crkava" Sola Scriptura. A znamo dobro kako je prošao. Da je na njegovom mestu oktobra 1962 bio neko sličan Klintonu, mi danas ne bi smo ovo pisali.

Toliko o plodovima Protestantizma.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Evo i ovo se dogadja kada covek laz uzme kao princip zivota.

Ona nije rekla "da je svaki formalni adventista bolji od tradicionalnog vernika" vec "da je bolji od svetovnog coveka"! Namerno si izvrnuo njene reci, ja stvarno ne znam sta je s tobom.

Hajde sada lepo nama kazi iskreno gde sam ja napisao ""da je svaki formalni adventista bolji od tradicionalnog vernika"

Evo mojih reci koje sam izneo iz pera Ellen White:

""Jednom je Ellen White izjavila "SVAKI ADVENTISTA JE BOLJI OD BILO KOG PRIPADNIKA OVOG SVETA" i ja se potpuno slazem sa tim""

A evo i dokaza u vidu mog komentara:

[/QUOTE]
Jednom je Ellen White izjavila "SVAKI ADVENTISTA JE BOLJI OD BILO KOG PRIPADNIKA OVOG SVETA" i ja se potpuno slazem sa tim.

Učlanjen(a)
01.05.2019
Poruka
668
Evo moj predlog bi bio, da svi oni koji zele da zive u prirodi to kazu, i da pokusamo da napravimo temu i da okupimo ljude koji su za to, pa mozda tu nesto i moze da se uradi, zajednickim snagama je lakse. Nije tu bitna vera toliko, vec da se ljudi dogovore i da nadjemo neka sredstva znanje kako izgraditi kuce, kako obezbediti struju i vodu i na kraju hranu, koliko je novca potrebno za svaki induvidualni projekat itd..

Smatram da je ideja dobra, ali zahteva i dosta znanja, koje nemamo svi, ali mozda postoji i neki strucnjak na tom polju odavde. Davno sam se interesovao za to i nasao sam jednog coveka koji je napravio projekat i okupio ljude, nije trazio novac i sl. vec samo spremnost za zivot u prirodi.. Sta je na kraju bilo, da li su ljudi otisli i uspeli ne znam, jer sam izgubio kontakt..

U današnje vreme, na ovim prostorima mislim da takve kolektivističke ideje teško mogu da zažive, štaviše čak i da budu inicijalno realizovane.

Pošto je ovo tema Protestantizam i njegovi plodovi pošteno bi bilo istaći da su dve protestantske zajednice - menoniti i iz njih proistekli Amiši najdalje otišli u razvoju Hrišćanskog kolektivizma, proizvodnji zdrave i nezagadjene hrane , uspešnoj agrokulturaciji bez preterane upotrebe i zavisnosti od savremenih načina poljoprivredne proizvodnje i ograničenoj upotebi tehnologije kao i promišljenog distanciranja od savremene civilizacije. Samopomoć i solidarnost su veoma izraženi kod njih što je za svaku pohvalu. Mada ih mnogi smatraju previše konzervativnim i zatvorenim ja držim da su u pravu u mnogo čemu što se praktičnog načina organizovanja života i zajednice tiče.
Takodje postoje uspešne i samoodržive, već vekovima, zajednice staroveraca u Rusiji, nešto je pre par decenija pokušavano u J. Americi, Brazilu čini mi se, u okviru neformalnog i kontraveznog pokreta unutar KC koji se nazivao "teologija oslobodjenja" itd.
I danas postoji veliki broj zagovornika sličnih ideja u celom svetu pa i kod nas.
Kompleksna tema ali intrigantna i veoma aktuelna ako se sagleda u kom pravcu savremeni svet ide.
Da li su takva nastojanja u savrememom svetu utopijska ili ne veliko je pitanje.
Ako hoćeš pokreni novu temu da vidimo šta drugi misle o tome.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Poznata fraza o antiautoritarnosti puritanaca je "država bez cara i crkva bez pape" kojom je svet opisivao kolonije Nove Engleske još u 17. veku.

Prva demokratska uređenja na svetu formirana su pod uticajem kalvinizma u koji spada i puritanizam kao jedna njegova grana:

"Moderna demokratija izrasla je najpre iz kalvinističkih ubeđenja 17. veka, posebno u Škotskoj, Engleskoj i Holandiji..." (Bertelsmann Lexikon, 1997)

"Očigledno je da su puritanska anti-autoritarnost i njihova jaka samosvest utrli put razvoju individualizma u kolonijalnoj Americi, i kasnije postali jedna od najvažnijih vrednosti američkog naroda."
(Canadian Center of Science and Education, Canada, Review of European Studies, Vol. 1, No. 2, p.150)

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Pošto je ovo tema Protestantizam i njegovi plodovi pošteno bi bilo istaći da su dve protestantske zajednice - menoniti i iz njih proistekli Amiši najdalje otišli u razvoju Hrišćanskog kolektivizma, proizvodnji zdrave i nezagadjene hrane , uspešnoj agrokulturaciji bez preterane upotrebe i zavisnosti od savremenih načina poljoprivredne proizvodnje i ograničenoj upotebi tehnologije kao i promišljenog distanciranja od savremene civilizacije. Samopomoć i solidarnost su veoma izraženi kod njih što je za svaku pohvalu. Mada ih mnogi smatraju previše konzervativnim i zatvorenim ja držim da su u pravu u mnogo čemu što se praktičnog načina organizovanja života i zajednice tiče.

Bez imalo namere da bilo koga osuđujem, moram da napomenem da nije baš sve tako kako se čini. Nikada ustalom i nije. Protestantske, tačnije pseudo protestantske zajednice Menoniti i njihov produkt Amiši, ili ko zna koliko takvih "zajednica" teško mogu da predstavljaju primer kojim bi trebalo ići. Naime, iako se može činiti da je civilizacija isuviše zaražena, koren zla koje primećujemo, nije u njoj. On je u nama. U čoveku. Zlo, dakle ne vreba u civilizaciji, tehnologiji, ovome ili onome. Ono vreba u nama samima. Tako da, bežanje u prirodu i život u skladu sa njom, neće nas imalo približiti Bogu ili odvesti dalje od zla.

Naime, naivmo je pomisliti da zla nema u tim i takvim zajednicama, bez obzira iz kog oblika Hrišćanstva da dolaze. Ujedno nikako ne smemo zaboraviti da su Adam i Eva bili bliski sa prirodom, pa su opet pali.

Takodje postoje uspešne i samoodržive, već vekovima, zajednice staroveraca u Rusiji, nešto je pre par decenija pokušavano u J. Americi, Brazilu čini mi se, u okviru neformalnog i kontraveznog pokreta unutar KC koji se nazivao "teologija oslobodjenja" itd.

Teologija oslobođenja se nikako ne može porediti sa starovercima u Rusiji. Prvi su ostatak vernika koji nisu prihvatili liturgijsko - kalendarske reforme patrijarha Nikona, (ako mislimo na iste staroverce, jer postoje i drugi koji se slično nazivaju, ali nisu Hrišćani, nego neopagani). Sa druge strane, Teologija oslobođenja je predstavljala pokušaj sinkretizma Marksističkog koletkivizma i Hrišćanstva, neka vrsta Hipi Hrišćanstva. Njen produkt je omekšavanje Evanđeoske poruke i ekologizacija iste.

Iako sam protivnik modernog sveta i smatram ga negativnim, intimno osećam da odgovor nije u ekologizaciji, ili regresiji razvoja čoveka. Ideja o prirodnom životu, ma koliko da je nekome privlačna, u sebi nosi isuviše sektaškog da bi mogla da bude odgovor. Naime, ubrzo bi takve komune prerasle u sekte, ako ne bi u samom startu tako i bile zasnovane, sa nekakvim guruom na čelu, mnoštvom robova koji rade za njega, dok on ubire sve plodove tog rada, i uživa u seksualnom iskorištavanju mladih sledbenica. Da ne pominjem problem incesta, vešto sakrivenog u protestantskim zajednicama tog tipa.

Možda sam isključiv, možda i ne, ali iskreno se protivim tome. Čovek je stvoren da bude pojedinac i deo zajednice istovremeno. Zlo je preko nas ušlo u svet, a njega pobediti nećemo ako ne pobedimo sebe. Pobegli mi u prirodu, radili u znoju lica svog ili ne, zlo je tu.

Učlanjen(a)
01.05.2019
Poruka
668
Rekoh već da je tema kontraverzna ali raspravlja se o njoj u mnogim Hrišćanskim krugovima kako danas tako i pre nekoliko stotina godina. Večina Crkava ne gleda baš blagonaklono na ovakve tendencije.
Naveo sam samo neke primere Hrišćanskog kolektivizma koji je bio ili je uspešno primenjen u praksi i izdržao probu vremena usprkos nekim lošim iskustvima i izopačenjima.
Amiši i ruski staroverci su se pokazali najsposobnijim što se praktičnih veština i zanastva tiče, menoniti u smislu organizacije. To je fakat.
Kompleksna tema, zahteva dubiozan pristup i analizu zaista.
Ima mnogo za i protiv i u svetovnom i u duhovnom smislu.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Hajde sada lepo nama kazi iskreno gde sam ja napisao ""da je svaki formalni adventista bolji od tradicionalnog vernika"

Dobro, mozes li ti makar jednom biti iskren prema nama? Ili me pravis blesavim a time i sve ostale?

Nisi to eksplicitno rekao ovde, ali si rekao na drugom mestu na forumu, i ja kad to kazem tacno znam sta si ti time mislio. Znam te bolje od drugih. Zna i Antonija kako si na drugom mestu rekao da je "formalni adventista bolji od pravoslavca"!

A znaju i ostali kada procitaju ovaj tvoj post gore, to je ociglesnp. Ti nisi govorio - "da je formalni adventista bolji od svetovnog coveka" jer mi ovde nismo poredili "formalnog vernika i svetovnog coveka" , vec smo poredili "adventistu i pravoslavca" i ti si na to dao repliku!

Zbog ovakvog ponasanja, ni malo te ne postujem, ni kao teoloskog protivnika a vrednost gubis u mojim ocima i kao covek.

Natrag