Protestantizam i njegovi plodovi

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
ali motivacija i porivi kod većine ljudi jesu, ne samo u religijskom smislu jer ovde prvenstveno mislim na one materijalne ili fizičke pobude, samo je pitanje na koji način će se iskazati - u zavisnosti od mnogo okolnosti.

Pa kako onda nije isto kod svih? Pa to ne zavisi od okolnosti nego od mentaliteta. Okolnosti mogu biti povod, ali ne uzrok.

Ne mogu ni okolnosti jer ono što je povod za sukob u Libiji npr. sukob zbog kućnog ljubimca (20 mrtvih) ne može da dovede do sukoba u Finskoj.

Tako da tu nisu ni okolnosti bitne.

Učlanjen(a)
01.05.2019
Poruka
668
Koje su okolnosti ili razlike u mentalitetu onda dovele do serije masovnih ubistava na javnim mestima ili školama u SAD? Toga nema u Italiji.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Koje su okolnosti onda dovele do serije masovnih ubistava na javnim mestima ili školama u SAD?

Opet pojedinačni primjer ili primjeri, jel većina to radi ili podržava? Naravno da ne.

Toga nema u Italiji.

U Italiji je bilo još gore, afere KC, ubijali sudije 70. ih godina, mafija pobila ljudi više nego u svim masovnim pucnjavama u SAD.

Al Kapone američki Italijan. Poznat.

Učlanjen(a)
01.05.2019
Poruka
668
Svi ljudi su isti, kakvi Talijani, Nemci, Kinezi - čovek je čovek.
Kultura i društvene okolnosti mogu biti drugačije, ljudi su isti.
I pred Bogom su isti u tom smislu ljudskosti, nažalost pale.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Svi ljudi su isti, kakvi Talijani, Nemci, Kinezi - čovek je čovek.

Da su isti onda bi imali ista djela. Generalno jesu svi grešni.

Kultura i društvene okolnosti mogu biti drugačije, ljudi su isti.

Pa onda nisu ni ljudi isti. Okolnosti nisu uzrok tome. Holanđani su imali iste okolnosti pod Špancima kao i mi pod Turcima, pa su drugačije postupali, daleko pametnije od nas, oslobodili se Španaca i ne samo to nego postali kolonijalna sila i razvili se.

Recimo imali su isto sječu knezova kao kod nas što je bilo, čak su ih Španci sve osudili na smrt, ali ustanak su digli tek kada su postali bolji ljudi i pobedili su ih.

I to bez mržnje.

I pred Bogom su isti u tom smislu ljudskosti, nažalost pale.

To je 1 segment.

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Slažem se sa tvojim stavom.
Ti koji odlaze tamo ne idu zbog bolje vere i duhovnog napretka već su naterani mukom i siromaštvom a često i mračnim porivima i sa namerom da svoje telesne strasti zadovolje brže, efikasnije, potpunije i slobodnije no u svojim matičnim državama.
U svakom slučaju idu radi potrebe za zadovoljenjem materijalne strane svoga bića a ne duhovne gladi ili potrage za vrlinom.
Duh ovog sveta je isti u Karačiju i Plimutu.

Mnogi odlaze i zbog suprotnih razloga, zbog porasti bezakonja, kriminala, nemorala, bahatosti. itd.. na ovim balkanskim prostorima.

Recimo, upravo sam pre neko vece slusao na radiju ( posto ne gledam televizor niti ga posedujem ), emisiju o dijaspori, i o ljudima koji zive u Norveskoj.

Po njihovom svedocenju, bar u mestu gde oni zive - ne postoji nikakav drustveni zivot, vec ljudi zive povuceno, u svojim kucama sa porodicama..itd, tako da su ovi ljudi iz Srbije morali sami da se organizuju.

Dakle, zivot sa te moralne strane je mnogo bolji u nekim drzavama Evrope.

Ne tvrdim i u velikim drzavama ili gradovima, mada je i tamo bolje nego na ovim prostorima.

Ja licno bih voleo da zivim u Emiratima, gde je moral na visokom nivou, a kriminal na nultoj tacki.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
I po ovome se vidi prosvjećenost protestanata.

aAVzY2o_700b.jpg

Učlanjen(a)
01.05.2019
Poruka
668
Mnogi odlaze i zbog suprotnih razloga, zbog porasti bezakonja, kriminala, nemorala, bahatosti. itd.. na ovim balkanskim prostorima.

Recimo, upravo sam pre neko vece slusao na radiju ( posto ne gledam televizor niti ga posedujem ), emisiju o dijaspori, i o ljudima koji zive u Norveskoj.

Po njihovom svedocenju, bar u mestu gde oni zive - ne postoji nikakav drustveni zivot, vec ljudi zive povuceno, u svojim kucama sa porodicama..itd, tako da su ovi ljudi iz Srbije morali sami da se organizuju.

Dakle, zivot sa te moralne strane je mnogo bolji u nekim drzavama Evrope.

Ne tvrdim i u velikim drzavama ili gradovima, mada je i tamo bolje nego na ovim prostorima.

Ja licno bih voleo da zivim u Emiratima, gde je moral na visokom nivou, a kriminal na nultoj tacki.
I ja više volim radio, TV ne gledam skoro nikada. Mada dosta koristim internet u razne svrhe, u suštini može biti vrlo koristan medij.
Za ovo ostalo, šta da ti kažem – iskreno rečeno mislim da nema razloga da se beži niti se može pobeći od stvarnosti. Boljitak u materijalnom smislu da se svakako pre ostvariti u nekim zemljama - bogatim no u nekim drugima - siromašnim.
Ali samo to - materijalno, duhovno ti zasigurno niko sa ovih prostora i ne traži na zapadu, štaviše i taj zapad je već duže vreme okrenut ka istoku, ali onom dalekom ne Evropskom, u nekakvoj potrazi za duhovnošću. Budizam – hinduizam - okultno sve to danas vidimo u toj new age duhovnosti i kulturi koja preovladjuje na zapadu. Ili ateizam i nihilizam, Hrišćanstva je sve manje i manje, lažna duhovnost preovladjuje.
I to je tako iz veoma jednostavnog razloga - ovaj svet nije Carstvo Božije. Zna se ko upravlja sa njime, svaka raspravka o boljem ili gorem stanju u njemu je iluzorna u krajnjem slučaju.
Niti će se reći: Evo ga ovdje, ili: eno ga ondje; jer gle, Carstvo Božije unutra je u vama (Lk 17, 21) - zar to nije dovoljno, zar to nije pokazatelj šta je zapravo ovaj svet jer njegova svrha i jeste da zaslepi, opseni, zavede i prevari jer to želi zlobnik koji njime upravlja i koji ga čini ovakvim kakvim jeste - U kojima Bog svijeta ovoga oslijepi razume nevjernika (2. Korincanima 4,4)
Ono što nam kažu vesti, reklame, mediji, sistem obrazovanja, političari, analitičari... Uglavnom služi da nas slažu, programiraju, psihološki i emocionalno kondiciraju, obmanu , iskrive istinu. Zapravo nas odvlače od istine jer to i jeste cilj kneza zremaljskog i njegovih poslušnika - nemir, tenzija, rat, kontrast, podeljenost, iluzija , prikrivenost, lažni napredak, duhovno slepilo i neosetljivost, privid, nakaradne vrednosti, nečoveštvo, relativizam, bešćutnost...
Tako i za Emirate - Dubai se smatra prestonicom elitne prostitucije i ljudskog trafekinga a sami Emirati su izgradjeni i još se grade na znoju i krvi radnika-robova iz Bangladeša i Indije.
Lažna slika, privid, maska.
Ja lično bih više voleo da živim na Tari ili Staroj Planini, u dubokom ruralnom zaledju, okružen divnim šumama i čistim, hladnim izvorima ali...Mogu samo da odem na kampovanje sa vremena na vreme, provedem u prirodi nekoliko dana i to je sve. Uvek se na kraju ipak vraćam u beton i čelik, buku i zbrku. Rekoh već – nema begstva na taj način.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Jedan katolik Aleksis De Tokvil je bio zbunjen tako drastičnom razlikom između protestanata i katolika.

Piše kako su u Francuskoj svi sveštenici zbrinuti od strane države što se tiče svojih plata, a siromasima kako ko udeli.

A u Americi kaže država se stara o siromasima, a sveštenicima koliko ko udeli, žive od priloga.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ja lično bih više voleo da živim na Tari ili Staroj Planini, u dubokom ruralnom zaledju, okružen divnim šumama i čistim, hladnim izvorima ali...Mogu samo da odem na kampovanje sa vremena na vreme, provedem u prirodi nekoliko dana i to je sve. Uvek se na kraju ipak vraćam u beton i čelik, buku i zbrku. Rekoh već – nema begstva na taj način.

To je najbolje.
Otici na planinu, i ziveti sa zivotinjama i u prirodi, blizu Bogu.

Natrag