Mnogi odlaze i zbog suprotnih razloga, zbog porasti bezakonja, kriminala, nemorala, bahatosti. itd.. na ovim balkanskim prostorima.
Recimo, upravo sam pre neko vece slusao na radiju ( posto ne gledam televizor niti ga posedujem ), emisiju o dijaspori, i o ljudima koji zive u Norveskoj.
Po njihovom svedocenju, bar u mestu gde oni zive - ne postoji nikakav drustveni zivot, vec ljudi zive povuceno, u svojim kucama sa porodicama..itd, tako da su ovi ljudi iz Srbije morali sami da se organizuju.
Dakle, zivot sa te moralne strane je mnogo bolji u nekim drzavama Evrope.
Ne tvrdim i u velikim drzavama ili gradovima, mada je i tamo bolje nego na ovim prostorima.
Ja licno bih voleo da zivim u Emiratima, gde je moral na visokom nivou, a kriminal na nultoj tacki.
I ja više volim radio, TV ne gledam skoro nikada. Mada dosta koristim internet u razne svrhe, u suštini može biti vrlo koristan medij.
Za ovo ostalo, šta da ti kažem – iskreno rečeno mislim da nema razloga da se beži niti se može pobeći od stvarnosti. Boljitak u materijalnom smislu da se svakako pre ostvariti u nekim zemljama - bogatim no u nekim drugima - siromašnim.
Ali samo to - materijalno, duhovno ti zasigurno niko sa ovih prostora i ne traži na zapadu, štaviše i taj zapad je već duže vreme okrenut ka istoku, ali onom dalekom ne Evropskom, u nekakvoj potrazi za duhovnošću. Budizam – hinduizam - okultno sve to danas vidimo u toj new age duhovnosti i kulturi koja preovladjuje na zapadu. Ili ateizam i nihilizam, Hrišćanstva je sve manje i manje, lažna duhovnost preovladjuje.
I to je tako iz veoma jednostavnog razloga - ovaj svet nije Carstvo Božije. Zna se ko upravlja sa njime, svaka raspravka o boljem ili gorem stanju u njemu je iluzorna u krajnjem slučaju.
Niti će se reći: Evo ga ovdje, ili: eno ga ondje; jer gle, Carstvo Božije unutra je u vama (Lk 17, 21) - zar to nije dovoljno, zar to nije pokazatelj šta je zapravo ovaj svet jer njegova svrha i jeste da zaslepi, opseni, zavede i prevari jer to želi zlobnik koji njime upravlja i koji ga čini ovakvim kakvim jeste -
U kojima Bog svijeta ovoga oslijepi razume nevjernika (2. Korincanima 4,4)
Ono što nam kažu vesti, reklame, mediji, sistem obrazovanja, političari, analitičari... Uglavnom služi da nas slažu, programiraju, psihološki i emocionalno kondiciraju, obmanu , iskrive istinu. Zapravo nas odvlače od istine jer to i jeste cilj kneza zremaljskog i njegovih poslušnika - nemir, tenzija, rat, kontrast, podeljenost, iluzija , prikrivenost, lažni napredak, duhovno slepilo i neosetljivost, privid, nakaradne vrednosti, nečoveštvo, relativizam, bešćutnost...
Tako i za Emirate - Dubai se smatra prestonicom elitne prostitucije i ljudskog trafekinga a sami Emirati su izgradjeni i još se grade na znoju i krvi radnika-robova iz Bangladeša i Indije.
Lažna slika, privid, maska.
Ja lično bih više voleo da živim na Tari ili Staroj Planini, u dubokom ruralnom zaledju, okružen divnim šumama i čistim, hladnim izvorima ali...Mogu samo da odem na kampovanje sa vremena na vreme, provedem u prirodi nekoliko dana i to je sve. Uvek se na kraju ipak vraćam u beton i čelik, buku i zbrku. Rekoh već – nema begstva na taj način.