Finska utopija na alkoholnim parama (Izvor: https://dnevnik.hr/vijesti/svijet/prava-istina-o-skandinavskoj-utopiji---321896.html)
Ranije sam spomenuo kako sam proputovao Baltik i Skandinaviju prošlog ljeta, a na tom putovanju, Helsinki me se posebno dojmio. Doista. Grad po mjeri čovjeka govorio je naš vodič i vodič iz Helsinkija, koji nam je držao gradsku turu. Zanimljivo,
domaći, finski vodič, zapravo je imigrant iz Meksika.
Finska, odnosno Helsinki, na prvi pogled se doimao kao mjesto u kojem nema strke, nema buke i u kojem su ljudi vrlo susretljivi, pogotovo domaće stanovništvo. Finci, za razliku od Šveđana i Norvežana, nemaju problema s obavljanjem običnih poslova. Rade posvuda i svakakve poslove. Parkovi su ljeti puni ljudi i nitko nikome ne smeta i nema bučnog žamora, sve je idilično.
No Finci imaju jednu tamniju stranu. Vole alkohol, a vole i oružje. Finska je treća u svijetu po broju vlasnika vatrenog oružja, odmah iza SAD-a i Jemena. Finci drže neslavan rekord u zapadnoj Europi s najvećom stopom ubojstava te daleko najvećom stopom samoubojstava u Skandinaviji.
Ipak glavni uzrok smrti muškaraca u toj zemlji trenutno je alkohol. Finci se petkom navečer vole pošteno napiti, a Heikki Aittokoski, urednik vanjske rubrike u Helsingin Sanomatu, Boothu otkriva jednu zanimljivost.
"U jednom trenutku, oko 23:30 sati, ljudi se počnu ponašati agresivno, šaketaju se i hrvaju. Idućeg dana, svi se tome smiju. U SAD-u bi imali intervenciju specijalaca", kaže Aittokoski.