- Učlanjen(a)
- 07.07.2014
- Poruka
- 18.400
Sve je jasno.
Jasno da ne može biti jasnije.
Pratimo neke izvatke iz knjige "Lažna svjedočanstva - Raskrinkavanje stoljeća protukatoličke povijesti", američkog profesora povijesti Rodney Starka
- Španjolska inkvizicija mučila je i ubila golem broj nevinih ljudi za „izmišljene“ zločine, kao što su vještičarenje ili bogohuljenje.
Ovo je jedna od mnoštva izjava koja se smatra dijelom opće kulture, široko je prihvaćena i često se ponavlja. No, ova izjava laž, kao i još mnoge druge koje su potpuna suprotnost istini. Jedno poglavlje u ovoj knjizi bit će posvećeno pregledu njihovih nedavnih ponavljanja te će se pokazati da je svaka zasigurno neistinita.
Možda se pitate zašto ovakve notorne laži opstaju, ako su doista neistine. Dijelom zbog toga što se jako međusobno podupiru i što su duboko utkane u našu opću kulturu tako da se čini nemogućim da ne budu istinite. Olako se pretpostavlja da bi se u našim „prosvijećenim“ vremenima takve tvrdnje zasigurno odavno odbacile kada bi bile lažne. Kad sam prvi put čuo tvrdnju da je španjolska inkvizicija prolila jako malo krvi, a usto bila i jaka potpora umjerenosti i pravdi, priznajem da sam je odbacio kao još jedan pokušaj zaostala i pažnje željna revizionizma koji traži pažnju. Međutim, bio sam šokiran kada sam nakon daljnjeg istraživanja otkrio da je u stvari, između ostaloga, upravo inkvizicija spriječila da se ubilačka manija proganjanja vještičarenja, koja je cvjetala u većini Europe tijekom 16. i 17. stoljeća, proširi na Španjolsku i Italiju. Umjesto spaljivanja vještica inkvizitori su poslali nekoliko ljudi na vješala jer su spaljivali vještice.
Uobičajeni prikaz španjolske inkvizicije uglavnom je hrpa laži, koju su engleski i nizozemski propagandisti izmislili i proširili u šesnaestom stoljeću tijekom svojih ratova sa Španjolskom, i koje su ponavljali zlonamjerni ili zavedeni povjesničari kako bi održali sliku o Španjolskoj kao naciji fanatika.
Zaključak
Kada se napravi pregled ustaljenog pogleda povijesti Zapada, nailazi se na neke uistinu nevjerojatne izmišljotine. Njih nije izmislila Crkva nego sekularni intelektualci koji su stvorili termine kao što su mračno doba, renesansa, prosvjetiteljstvo i doba razuma. To su bila velika povijesna razdoblja, koja se zapravo nikada u stvarnosti nisu dogodila.
-----------------------------------------------------------------------
U ovoj svojoj knjizi ("Lažna svjedočanstva - Raskrinkavanje stoljeća protukatoličke povijesti") autor Rodney Stark napisao je i ovo:
Nisam rimokatolik i nisam napisao ovu knjigu kako bih obranio Crkvu. Napisao sam je kako bih obranio povijest.