Protestantizam i njegovi plodovi

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400

Jasno da ne može biti jasnije.

Pratimo neke izvatke iz knjige "Lažna svjedočanstva - Raskrinkavanje stoljeća protukatoličke povijesti", američkog profesora povijesti Rodney Starka

- Španjolska inkvizicija mučila je i ubila golem broj nevinih ljudi za „izmišljene“ zločine, kao što su vještičarenje ili bogohuljenje.

Ovo je jedna od mnoštva izjava koja se smatra dijelom opće kulture, široko je prihvaćena i često se ponavlja. No, ova izjava laž, kao i još mnoge druge koje su potpuna suprotnost istini. Jedno poglavlje u ovoj knjizi bit će posvećeno pregledu njihovih nedavnih ponavljanja te će se pokazati da je svaka zasigurno neistinita.

Možda se pitate zašto ovakve notorne laži opstaju, ako su doista neistine. Dijelom zbog toga što se jako međusobno podupiru i što su duboko utkane u našu opću kulturu tako da se čini nemogućim da ne budu istinite. Olako se pretpostavlja da bi se u našim „prosvijećenim“ vremenima takve tvrdnje zasigurno odavno odbacile kada bi bile lažne. Kad sam prvi put čuo tvrdnju da je španjolska inkvizicija prolila jako malo krvi, a usto bila i jaka potpora umjerenosti i pravdi, priznajem da sam je odbacio kao još jedan pokušaj zaostala i pažnje željna revizionizma koji traži pažnju. Međutim, bio sam šokiran kada sam nakon daljnjeg istraživanja otkrio da je u stvari, između ostaloga, upravo inkvizicija spriječila da se ubilačka manija proganjanja vještičarenja, koja je cvjetala u većini Europe tijekom 16. i 17. stoljeća, proširi na Španjolsku i Italiju. Umjesto spaljivanja vještica inkvizitori su poslali nekoliko ljudi na vješala jer su spaljivali vještice.

Uobičajeni prikaz španjolske inkvizicije uglavnom je hrpa laži, koju su engleski i nizozemski propagandisti izmislili i proširili u šesnaestom stoljeću tijekom svojih ratova sa Španjolskom, i koje su ponavljali zlonamjerni ili zavedeni povjesničari kako bi održali sliku o Španjolskoj kao naciji fanatika.

Zaključak

Kada se napravi pregled ustaljenog pogleda povijesti Zapada, nailazi se na neke uistinu nevjerojatne izmišljotine. Njih nije izmislila Crkva nego sekularni intelektualci koji su stvorili termine kao što su mračno doba, renesansa, prosvjetiteljstvo i doba razuma. To su bila velika povijesna razdoblja, koja se zapravo nikada u stvarnosti nisu dogodila.
-----------------------------------------------------------------------

U ovoj svojoj knjizi ("Lažna svjedočanstva - Raskrinkavanje stoljeća protukatoličke povijesti") autor Rodney Stark napisao je i ovo:

Nisam rimokatolik i nisam napisao ovu knjigu kako bih obranio Crkvu. Napisao sam je kako bih obranio povijest.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
To kaži žrtvama Vatikana kada bude vaskrsenje mrtvih.

Da nisi ljubitelj protestantskih historičara-bitangi, možda bi i neku istinu u životu saznao. I zato ću ja, hvala dragom Bogu za ovu priliku, povremeno ovdje te istine iznositi pa možda Božjim čudom nešto i od istine saznaš.

U Vatikanu je tokom ljeta (16. VII. 2004.) bila predstavljena knjiga u kojoj su objavljena istraživanja o Inkviziciji. Agostino Borromeo, profesor na rimskom sveučilištu “La Sapienza” i urednik knjige “Zabilješke s međunarodnog simpozija o inkviziciji” koja sadrži izvještaje sa simpozija, koji je održan 1998. godine i na kojemu su se našli mnogi priznati povjesničari iz cijelog svijeta. Predstavljajući knjigu Borromeo je rekao: “Istraživači sada imaju dostupne materijale za istraživanje povijesti inkvizicije bez predrasuda. Ona se više ne može koristiti kao sredstvo za napad na Crkvu.”

Knjiga omogućuje da se diskusija o Inkviziciji pomakne na jedan viši, statistikom utemeljeni, povijesni nivo. Veliki korak naprijed bio je učinjen otvaranjem tajnih arhiva Kongregacije za nauk vjere, koje je naredio Ivan Pavao II 1998. godine. Prof. Borromeo iznio je neke zanimljive podatke iz nove knjige. Najpoznatija, španjolska inkvizicija u periodu 1540 – 1700. održala je 44.647 procesa. od svih optuženih na smrt je bilo osuđeno 1,8%, a od toga je 1,7% bilo osuđeno u odsutnosti. Umjesto njih spaljene su ili obješene lutke.

Što se tiče “lova na vještice” crkveni sudovi bili su mnogo blaži od civilnih. od 125.000 procesa, koje je održala španjolska inkvizicija, 59 “vještica” bilo je osuđeno na smrt. U Italije je 36 “vještica” osuđeno na smrt, a u Portugalu četiri - ukupno 99.

Za usporedbu spomenimo da su najbrojnija ubijanja vještica od strane civilnih vlasti uzela maha u Švicarskoj (4000 spaljeno na 1.000.000 stanovnika), Poljskoj i Litvi (10.000 na 4.000.000 stanovnika), Njemačkoj (25.000 na 16.000.000 stanovnika), te Danskoj i Norveškoj (oko 1.350 na 970.000 stanovnika).
----------------------------

Ja ću napraviti rezime i rekapitulaciju:

Katolička inkvizicija: u periodu od cca 160 godina - 99 'spaljenih vještica'

Protestantska inkvizicija: u periodu od 100 godina - 40 tisuća 'spaljenih vještica'

P.S. 40 000 : 99 = 404 !?!?!?!?

Auuuuuu -
P.S. 404 puta više = 40300% više

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Kakva protestantska inkvizicija.

Walther Kohler, evangelički teolog: U Lutherovom slučaju nemoguće je govoriti o slobodi savjesti ili vjerskoj slobodismrtna kazna za krivovjerje počiva na najvišem Lutherovom autoritetu … gledišta drugih reformatora na progonstva i privođenje pravdi krivovjeraca su bili ništa više nego mladica Lutherovog plana; oni nisu donijeli ništa novo.

Georgia Harkness: Malo je bilo političke slobode pod Calvinovim režimom, a još manje vjerske slobode. Njegov praktički utjecaj bio je na strani autokratske države i potpunog pokoravanja individualca postavljenoj vlasti.

Harkness: U zagovoru kamenovanja lažnih proroka, Calvin drži: Otac ne bi trebao poštedjeti svog sina … niti muž vlastitu ženu. Ako ima nekog prijatelja koji mu je drag kao vlastiti život, neka ga ubije.

Protestantski teolog Meyfart: 'Lukavi Španjolac i prepredeni Talijan prestravili bi se od tih bestijalnosti i brutalnosti, i u Rimu nije običaj podjarmiti ubojicu … rodoskvrnitelja, ili preljubnika mučenju na više od sat vremena'; ali u Njemačkoj … tortura bi trajala cjeli dan, danju i noću, dva danačak po četiri dana … nakon čega je ponovno počinjala … 'Postoje takvi izvještaji tako strašni i odbojni da ih ni jedan pošten čovjek ne može čuti a da ne protrne od jeze.'

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Jeziti sve izokrenuli.

Belo predstavili kao crno, a crno kao belo.

Bilo je odmazdi i od strane pojedinaca Protestanata prema Katolicima, zbog vekovne torture i zločina Vatikana.
Što je naravno nedopustivo.
Jer Bog kaže "ne osvećujte se za sebe, jer moja je osveta veli Gospod"

Ali govoreći o nekakvoj organizovanoj Protestantskoj inkviziciji, tako nešto ne postoji.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Jeziti sve izokrenuli.

Nema veze s jezuitima i nisu izvrnuli jezuiti, nego su sve izvrnuli protestantski 'historičari'-bitange. Baš zato istinski povjesničari, oni koji imaju i moralno i intelektualno poštenje ističu da istinu iznose zbog istine, i zbog povijesti, a ne zbog toga da bi branili katolike i Katoličku Crkvu. Evo, još jednom ti citiram protestanta Rodneya Starka, profesora na američkim sveučilištima:

Zaključak

Kada se napravi pregled ustaljenog pogleda povijesti Zapada, nailazi se na neke uistinu nevjerojatne izmišljotine. Njih nije izmislila Crkva nego sekularni intelektualci koji su stvorili termine kao što su mračno doba, renesansa, prosvjetiteljstvo i doba razuma. To su bila velika povijesna razdoblja, koja se zapravo nikada u stvarnosti nisu dogodila.
-----------------------------------------------------------------------

U ovoj svojoj knjizi ("Lažna svjedočanstva - Raskrinkavanje stoljeća protukatoličke povijesti") autor Rodney Stark napisao je i ovo:

Nisam rimokatolik i nisam napisao ovu knjigu kako bih obranio Crkvu. Napisao sam je kako bih obranio povijest.

Belo predstavili kao crno, a crno kao belo.

Tako je. Upravo su to napravili 'historičari-bitange' čije laži i otrov i ti širiš.

Ali govoreći o nekakvoj organizovanoj Protestantskoj inkviziciji, tako nešto ne postoji.

To što ti ne želiš i odbijaš nešto prihvatiti ne znači da to ne postoji. To je kao kad antiteisti odbijaju prihvatiti postojanje Boga, jer Bog postoji neovisno o njima i o njihovom mišljenju. Tako je i u ovom tvom slučaju, zla protestantizma ne ovise o tome priznaješ li ih ti ili ne. A zla vas protestanata stoje ovako:

Što se tiče “lova na vještice” crkveni sudovi bili su mnogo blaži od civilnih. od 125.000 procesa, koje je održala španjolska inkvizicija, 59 “vještica” bilo je osuđeno na smrt. U Italije je 36 “vještica” osuđeno na smrt, a u Portugalu četiri - ukupno 99.

Za usporedbu spomenimo da su najbrojnija ubijanja vještica od strane civilnih vlasti uzela maha u Švicarskoj (4000 spaljeno na 1.000.000 stanovnika), Poljskoj i Litvi (10.000 na 4.000.000 stanovnika), Njemačkoj (25.000 na 16.000.000 stanovnika), te Danskoj i Norveškoj (oko 1.350 na 970.000 stanovnika).
----------------------------

Ja ću napraviti rezime i rekapitulaciju:

Katolička inkvizicija: u periodu od cca 160 godina - 99 'spaljenih vještica'

Protestantska inkvizicija: u periodu od 100 godina - 40 tisuća 'spaljenih vještica'

P.S. 40 000 : 99 = 404 !?!?!?!?

Auuuuuu
- P.S. 404 puta više = 40300% više

P.S. Nađi i pročitaj ovu knjigu: MITOVI REFORMACIJE, autor profesor Rodney Stark

1697198615941.png

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Mora da ti je omiljena televizijska serija "MUĆKE"

 Jer si propagator Jezuitskih mućki.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Mora da ti je omiljena televizijska serija "MUĆKE"

 Jer si propagator Jezuitskih mućki.

Ja sam ljubitelj i propagator činjenica, dakle istine. A činjenice i istina ovako stoje:

Provjerite jeste li zaraženi iskrivljenom poviješću zapada "zadrtih znanstvenika" - protestantskih historičara-bitangi. Vjerujete li sljedeći izjavama?

-Katolička crkva motivirala je i aktivno sudjelovala u gotovo dva tisućljeća antisemitskog nasilja, opravdavajući ga krivnjom Židova za raspeće Isusa, sve dok Drugi Vatikanski sabor nije posramljeno povukao to učenje 1965. No, Crkva još nije nadoknadila štetu nastalu činjenicom da se papu Pija XII s pravom naziva "Hitlerovim papom."

- Tek nedavno postali smo svjesni iznimno prosvijećenih kršćanskih evanđelja koja su uskogrudni katolički prelatimi davno potisnuli.

- Nakon što su postali službena religija Rimskoga Carstva, kršćani su brzo i brutalno progonom istrijebili pagane.

- Pad Rima i uspon Crkve jako je ubrzao poniranje Europe u tisućljeće neznanja i zaostalosti. To mračno doba trajala je sve do renesanse/prosvjetiteljstva kada su se svjetovni učenjaci probili kroz stoljeća katoličkih prepreka razumu.

-Papom potaknuti križarski ratovi samo su prvo krvavo poglavlje u povijesti ničim izazvana i brutalna europskoga kolonijalizma.

- Španjolska inkvizicija mučila je i ubila golem broj nevinih ljudi za „izmišljene“ zločine, kao što su vještičarenje ili bogohuljenje.

-Katolička Crkva bojala se znanstvenika i progonila ih, što je jasno na slučaju Galileja. Stoga se znanstvena „revolucija“ dogodila uglavnom u protestantskim društvima jer samo unutar njih Katolička Crkva nije mogla suzbiti neovisnu misao.

- Budući da joj uopće nije smetalo ropstvo, Katolička Crkva nije učinila ništa da se suprotstavi njegovu uvođenju u Novi svijet niti da ga se učini humanijim.

-Sve donedavno katoličko se viđenje idealne države svodilo na frazu o "božanskom pravu kraljeva". Slijedom toga Crkva se žestoko protivila svim pokušajima uspostave liberalnijih oblika vladanja, zdušno podržavajući diktatore.

- Upravo se protestantskom reformacijom slomilo represivno katoličko kočenje napretka te uvelo kapitalizam, religijsku slobodu i moderni svijet.

Svaka od ovih izjava dio je opće kulture, široko je prihvaćena i često se ponavlja. No, svaka je od njih laž, a mnoge su potpuna suprotnost istini. Jedno poglavlje bit će posvećeno pregledu njihovih nedavnih ponavljanja te će se pokazati da je svaka zasigurno neistinita.

Možda se pitate zašto ovakve notorne laži opstaju, ako su doista neistine. Dijelom zbog toga što se jako međusobno podupiru i što su duboko utkane u našu opću kulturu tako da se čini nemogućim da ne budu istinite. Olako se pretpostavlja da bi se u našim „prosvijećenim“ vremenima takve tvrdnje zasigurno odavno odbacile kada bi bile lažne. Kad sam prvi put čuo tvrdnju da je španjolska inkvizicija prolila jako malo krvi, a usto bila i jaka potpora umjerenosti i pravdi, priznajem da sam je odbacio kao još jedan pokušaj zaostala i pažnje željna revizionizma koji traži pažnju. Međutim, bio sam šokiran kada sam nakon daljnjeg istraživanja otkrio da je u stvari, između ostaloga, upravo inkvizicija spriječila da se ubilačka manija proganjanja vještičarenja, koja je cvjetala u većini Europe tijekom 16. i 17. stoljeća, proširi na Španjolsku i Italiju. Umjesto spaljivanja vještica inkvizitori su poslali nekoliko ljudi na vješala jer su spaljivali vještice.

Rodney Stark, Lažna svjedočanstva - Raskrinkavanje stoljeća protukatoličke povijesti

Natrag