Strana A:
U rujnu 1933. osnovana je tzv. „Reich church“, a evangelički biskup Ludwig Müller postao je njezin prvi biskup. Müllera je snažno podržao profesor Ernst Bergmann, koji je 1934. objavio dvadeset i pet točaka njemačke religije. One su, između ostalog, uključivale i ovo:
1. Židovski Stari zavjet, kao i dijelovi Novog zavjeta, nisu prikladni za novu Njemačku.
2. Krist nije bio Židov, nego nordijski mučenik kojeg su Židovi pogubili, ratnik čija je smrt spasila svijet od židovskog utjecaja.
3. Adolf Hitler je novi Mesija poslan na zemlju kako bi spasio svijet od Židova.
Adolf Hitler: „Luther je bio veliki čovjek, div. S jednim zamahom probio je sumrak, vidio Židova kako ga mi tek danas počinjemo gledati“.
Njemački filozof i psihijatar Karl Jaspers: „Što je Hitler činio, to je Luther nalagao s iznimkom izravnog usmrćivanja u plinskim komorama.“
Anglikanac Dean Inge: Ako želimo pronaci žrtvenog jarca na čija ramena možemo položiti jade koje je Njemačka donijela svijetu, ja sam sve više i više uvjeren da je najgori genij zla te zemlje, ne Hitler ili Bizmark ili Frederik Veliki, nego Martin Luther.
Strana B:
Na pitanje je li Pio XII. bio neutralan , te je li učinio dovoljno, Gary Krupp, američki Židov i utemeljitelj Fondacije "Pave The Way", jasno odgovara:
Bio je neutralan. Vatikan je morao ostati neutralan. Upravo je zbog toga Pio XII. mogao spasiti živote oko 800.000 Židova. To je djelovanje Katoličke Crkve pod vodstvom pape Pija XII. koji je to omogućio! Zanimljivo, ljudi odaju priznanje pojedinim biskupima ili svećenicima koji su pomagali i uglavnom se tu zaustavljaju, ne shvaćajući kako je to krenulo iz Vatikana. Kako netko može naivno misliti da biskupi posvuda rade istu stvar bez ikakve upute i zahtjeva. To je besmisleno.
Krupp je otvoreno progovorio i o svom odnosu prema Piju XII. i zaslijepljenosti uzrokovanoj neprestanim lažima onih koji su bili plaćeni za to.
I ja sam ga prezirao. A onda sam otkrio kako su nas varali i kako nas i dalje varaju oni koji sebe nazivaju povjesničarima. Tu nije riječ o povijesti već o postojanju privatnih agendi čiji je cilj uništavanje reputacije toga čovjeka… Posjedujemo mnoga pisma koja pokazuju kako je Papa slao novac za zaštitu Židova u Beč, Francusku, Sloveniju, čitavu Europu. Imamo svjedočanstva ljudi koja se nalaze u Vatikanu. Postojala je neka vrsta podzemne željeznice. Boravili su nekoliko tjedana u Vatikanu, te odlazili u Portugal , a potom u Dominikansku Republiku, kad bi se stekli uvjeti – a sve to pod vodstvom Pija XII. Židovski narod zaslužuje znati kako je taj čovjek jedan od rijetkih heroja Drugog svjetskog rata. Nažalost, Roosevelt, Churchill, mnogi američki Židovi nisu učinili dovoljno. Oni su mogli učiniti više. Ali ovaj čovjek je djelovao i to možemo dokazati! To znaju svi koji su živjeli u to doba! – kaže Krupp.
Čini li vam se da ipak postoji neka razlika između ove dvije strane?