Zasto izostavljas prethodni stih?
Da procitamo kako pise:
"ONI CE DATI ODGOVOR ONOME KOJI JE SPREMAN DA SUDI ZIVIMA I MRTVIMA"
Jedno je sud, a drugo propovijedanje, sud je donošenje odluke pozitivne ili negativne.
Mrtvima pravednima se već sudi dok su u grobu kao i onima koji nisu umrli nepokajani.
Sa tom razlikom, mrtvi pravedni ne dolaze na sud, njih Isus zastupa, a umrli će doći. Moraju da se pojave pred Isusom.
Imam dva pitanja:
1) Da li je "sud" koji se spominje u prethodnom stihu "duhovan" ili "doslovan''!?
Doslovan.
2) Da li su "mrtvi" u prethodnom stihu "duhovni" ili "doslovni"???
Za sud dsolovni, za propovijedanje nisu, jer nema svrhve propovijedanje mrtvima, to znamo iz priče o Lazaru i bogatašu.
nema nikome da pređe sa ove strane tamo i obrnuto. Čovjek kada umre njegov slučaj je zaključen pred Bogom na spasenje ili uništenje.
Nema Mire 2. ŠANSE. Nema.
*Ako je tvoj odgovor na oba pitanja "doslovni su".. onda su i mrtvi u drugom stihu doslovni kao i u prvom, jel se taj stih nadovezuje na prethodni!
E ne može to tako kada imamo jasne stihove gdje piše MRTVI a znamo da nisu bili doslovno bukvalno mrtvi.
Ajmo sada sve stihove uzeti o obzir. To što radiš je klasično izvrtanje.
Nećemo sada posebno izdvajati stihove. ajmo sve da damo.
Otkrivenje 14,13I čuh glas s neba gdje mi govori: napiši: blago mrtvima koji umiru u Gospodu otsad. Da, govori Duh, da počinu od trudova svojijeh;
jer djela njihova idu za njima.
Dakle njihova djela će da im presude. Svima.
Rimljanima 2,6Koji će dati svakome
po djelima njegovijem:
Dakle samo ovaj život utiče na to gdje ćemo.
A POTOM SUD.
Jevrejima 9,27I kao što je ljudima određeno jednom umrijeti, a
potom sud:
tražim Mire odg. Šta vrijedi propovijedanje MRTVIMA kada ovo stoji?
Bukvalno mrtvima.
Nema ništa između.
Luka 16,26I preko svega toga postavljena je među nama i vama velika propast(provalija), da ovi koji bi htjeli odovud k vama prijeći, ne mogu, niti oni otuda k nama da prelaze.
Nema prelaska nikome.
Što smo živjeli u ovome jedinome životu to je mjerilo.
Rimljanima 2,6 Koji će dati svakome po djelima njegovijem:
Rimljanima 2,7 Onima dakle koji su trpljenjem djela dobroga tražili slavu i čast i neraspadljivost, život vječni;
Rimljanima 2,8 A onima koji se uz prkos suprote istini a pokoravaju se nepravdi, nemilost i gnjev.
Kojim mrtvima je propovijedano sam već spomenuo. Evo i opet.
Luka 15,24 Jer ovaj moj sin
bješe mrtav, i oživlje; i izgubljen
bješe, i nađe se. I stadoše se veseliti.
Luka 15,32 Trebalo se razveseliti i obradovati, jer ovaj brat tvoj
mrtav bješe, i oživlje; i izgubljen
bješe i nađe se.
Jel ovaj sin bio bukvalno mrtav (u grobu) ili duhovno?