Želim da odgovorim na ovo pitanje "kada su Adventisti spoznali istinu o očišćenju nebeske Svetinje nad Svetinjama, i o kojim ljudima piše Ellen White kada kaže da ih je Bog odbacio.
Za početak želim da naglasim - da je Ellen White o svakoj pojedinosti naglašavala o čemu se tu radi.
Tako postoje događaji i lična iskustva koja je opisivala u različitim delima, pa se tako jedan događaj ili iskustvo može pronaći u više dela - ali se radi o istom.
Takođe, crkva je posle smrti Ellen White - napravila više kompilacija ili knjiga u kojima se nalaze značajniji tekstovi, za one koji koji nisu u mogućnosti da dođu do svih njenih dela.
Što se tiče ove pojedinosti koja govori o Božjem odbacivanju određene grupe ljudi koja je 1844 godine odbacila svetlost o očišćenju nebeske Svetinje nad Svetinjama, ona ovde govori isključivo o jednom događaju koji se odigrao 1844 godine, a ne o više paralelnih.
Dakle, govori isključivo o ljudima iz 1843 - 44 godine koji su odbacili svetlost o očišćenju nebeske Svetinje nad Svetinjama - pa time i samoga Boga.
Citati Ellen White koje prilažem, a koje je ona pisala u to vreme i kasnije - potvrđuju ovu tvrdnju, i ona u opisu ondašnjih događaja nakon razočarenja kaže sledeće:
"Videla sam da su okupljeni oko Milera tačno izračunali proročko vreme koje se završilo 1844 godine, i tada je Isus ušao iza druge zavese da očisti Svetinju.
Njihova greška se sastojala u tome - što nisu shvatili šta je Svetinja i na koji način treba da bude očišćena" ( rani spisi 262 str )
"Odbacivši da prime vest prvog anđela ( o isteku proročkog lanca od 2300 godina i očišćenju Svetinje ), crkve su odbacile svetlost sa neba i izgubile Božju naklonost" ( rani spisi 255 strana )
E sad, citat koji potvrđuje da su Adventisti odmah nakon velikog razočarenja 1844 godine - spoznali istinu o očišćenju nebeske Svetinje i Isusovoj posredničkoj službi:
"Do uverenja o nebeskoj SvetinjiAdventisti su došli na sledeći način:
Drugog dana nakon razočarenja 23 listopada 1844, brat Hejram Edson molio se Bogu da mu da pravu spoznaju o očišćenju Svetinje.
Za vreme molitve Sveti Duh mu je razjasnio veliku istinu - da se ta Svetinja nalazi na nebu.
Ovo saznanje saopčio je bratu O.R.L Krozijeru, i tada su obojica počela proučavati ovaj predmet na osnovu svetog pisma..
Kada su braća nastavila proučqavati sveto pismo - videla su da se to očišćenje trebalo obaviti krvlju.
To nije moglo biti obično čišćenje - već čišćenje od greha" ( odabrana svedočanstva 72 str )
Dakle, kao što vidimo, Adventisti su ovu istinu o očišćenju nebeske Svetinje spoznali samo jedan dan nakon velikog razočarenja.
Iz citata smo videli da su crkve odbacile svetlost o isteku 2300 godina 1844 godine i time izgubili Božju naklonost, i to predstavlja dva razloga zašto Ellen White piše da je Bog odbacio te ljude - jer su odbacili vest o isteku 2300 godina koje su se navršile 1844 godine, i svetlost o očišćenju nebeske Svetinje i Isusovoj posredničkoj službi, koju su Adventisti spoznali 23 oktobra 1844 godine - samo jedan dan nakon velikog razočarenja.
Adventisti su nedugo nakon toga dobili i Božansku potvrdu ove istine kroz otkrivenja koja je dao sestri Ellen White otkrivši joj potpuno istinu o očišćenju nebeske Svetinje i Isusovoj posredničkoj službi, a citate sam već priložio u jednom od prethodnih komentara.
"TADA SU MI BILE OBJASNJENE SVE ISTINE SVETOG PISMA OD VREMENA HRISTOVE SLUZBE NA ZEMLJI DO NASEG ULASKA U BOZJI GRAD"
"KADA SAM OD GOSPODA TRAZILA DA MI GOSPOD OBJASNI TO PITANJE, ON MI JE TO IZNEO U JEDNOJ VIZIJI U KOJOJ MI JE OBJASNIO BIT SVETINJE I SLUZBE U NJOJ" ( Odabrana svedocanstva 69 - 77 strana )
Što se tiče vremena početka očišćenja nebeske Svetinje nad Svetinjama 1844 godine, na to sam takođe dao odgovor:
Nije bitno kada su Jevreji tada slavili praznik Jom kipur, jer zemsljsko vreme nije precizno u tom smislu.
Postoji Božanski kalendar kojim se Bog upravlja kada određuje vreme ispunjenje događaja.
Po proročanstvu o 2300 proročkih godina iz Danila 8 i 9 poglavlje, ovo proročanstvo se ispunilo 22 oktobra 1844 godine.
Ja imam informaciju - da je Karitska zajednica Jevreja, baš tog datuma obeležavala Jom kipur.
Ali i da nije tako - to nije bitno, jer Bog ima svoja merila po kojima određuje događaje i vreme njihovog ispunjenja.